Τόκιο

ΤόκιοΓράφει: Μαριτίνα Παπαμήτρου | 27/06/11

Τόκιο, η πόλη με τα χίλια πρόσωπα και τους 12 εκατομμύρια κατοίκους. Το εντυπωσιακό αυτοκρατορικό παλάτι, οι επιβλητικοί ναοί, τα ατελείωτα πάρκα και οι καταπράσινοι κήποι Ueno Park και Shinjuku Gyoen, οι φαντασμαγορικές περιοχές Shibuja και Harajuku, η 'ηλεκτρική πόλη' Akhibara και πληθώρα μουσείων - μνημείων είναι μερικά από τα μέρη που θα περιελάμβανε ένα τουριστικό πακέτο που σέβεται τον εαυτό του. Πώς όμως αντιμετωπίζει η έβδομη τέχνη την ιαπωνική μητρόπολη;

Ξεκινώντας την έρευνα σχετικά με τις ταινίες που έχουν γυριστεί στο Τόκιο κατέληξα στο εξής συμπέρασμα: το εγχείρημα να καταγράψει κανείς ταινίες - ορόσημο για το Τόκιο είναι αρκετά δυσκολότερο απ' ότι νομίζει κανείς, καθώς πολύ λίγες είναι αυτές που θέτουν την ίδια την πόλη ως κεντρικό και αναπόσπαστο άξονα της ταινίας και όχι ως απλό background για την εξέλιξη της δράσης. Ωστόσο, ουκ εν τω πολλώ το ευ και αυτό επιβεβαιώνεται με την κάτωθι λίστα που περιέχει ταινίες - διαμαντάκια αφιερωμένες στην πρωτεύουσα της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου. Ταινίες από δημιουργούς διαφορετικών εθνικοτήτων που σκιαγραφούν το Τόκιο ο καθένας με το δικό του τρόπο. Ταινίες χολιγουντιανού επιπέδου αλλά και μικρότερου προϋπολογισμού.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Τόκιο: Οι Ταινίες

Lost In Translation

Δύο διαφορετικοί άνθρωποι, o Bob (Bill Murray) ένας Αμερικανός μεσήλικας ηθοποιός που βρίσκεται στο Τόκιο για να πρωταγωνιστήσει στη διαφημιστική καμπάνια ενός ουίσκι και η Charlotte (Scarlett Johansson), νεαρή Αμερικανίδα που βρίσκεται με το φωτογράφο σύζυγο της στην πόλη για επαγγελματικούς λόγους, συναντιούνται τυχαία στο Τόκιο και ανακαλύπτουν πόσο χαμένοι και εγκλωβισμένοι αισθάνονται και οι δύο μέσα στην μέχρι τώρα ζωή τους. Και η συνειδητοποίηση έρχεται όχι μόνο μέσω της γνωριμίας τους, αλλά κυρίως μέσω της περιπλάνησης τους στο χαοτικό και μυστηριώδες Τόκιο.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Enter The Void

Ο Oskar, νεαρός έμπορος και χρήστης ναρκωτικών και η αδερφή του Linda, stripper, είναι δύο Αμερικανοί που ζουν στο Τόκιο. Η σχέση τους είναι πολύ δυνατή, εξαιτίας της δύσκολης παιδικής ηλικίας που μοιράστηκαν. Η ζωή στο Τόκιο, όμως, δεν εξελίσσεται όπως ονειρεύονταν, καθώς ο Oskar πέφτει νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών σε μια επιχείρηση σύλληψης του. Η ψυχή του όμως επιστρέφει ως φύλακας άγγελος της αδερφής του και περιπλανάται σε όλη την πόλη.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Nobody Knows

Η αυλαία του «Nobody Knows» ανοίγει με μια νεαρή μητέρα να μετακομίζει σε ένα νέο διαμέρισμα μαζί με τα δύο παιδιά της. Αφού απομακρυνθούν οι ιδιοκτήτες και κλείσει η πόρτα του διαμερίσματος, ανοίγουν τις βαλίτσες απ' όπου ξεφυτρώνουν ως δια μαγείας τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας. Η ύπαρξη τους πρέπει να παραμείνει κρυφή γι' αυτό και η μητέρα υπενθυμίζει ότι "κανείς δεν θα βγαίνει έξω, ούτε στο μπαλκόνι". Ούτε σχολείο, ούτε φίλοι, απόλυτη μυστικότητα. Μόνο ο μεγαλύτερος γιός, ο δωδεκάχρονος Akira επιτρέπεται να ξεπορτίσει και μόνο για να διεκπεραιώσει συγκεκριμένες εργασίες.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Adrift In Tokyo

O Takemura είναι ένας 'αιώνιος φοιτητής' χωρίς ιδιαίτερες φιλοδοξίες και χωρίς οικογένεια. Και σα να μη φτάνουν αυτά, είναι χρεωμένος μέχρι τ' αυτιά. Μια ωραία πρωία εμφανίζεται ο Fukuhara ως ο άνθρωπος που έστειλαν οι πιστωτές του να συλλέξει τα χρωστούμενα. Ο Takemura αδυνατεί φυσικά να τα αποπληρώσει, αλλά εντελώς απροσδόκητα ο Fukuhara δείχνει διαθέσιμος να διαγράψει τα υπάρχοντα χρέη και ταυτόχρονα να του δώσει ένα εκατομμύριο Yen με την προϋπόθεση ότι θα δεχτεί να τον συνοδέψει σε ένα μακρύ περίπατο μέσα στο Τόκιο εωσότου φτάσουν σε ένα αστυνομικό τμήμα όπου και θα παραδοθεί για ένα έγκλημα που διέπραξε.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Tokyo!

Τρεις σκηνοθέτες, τρεις ιστορίες, μια πόλη. Οι Γάλλοι Michel Gondry και Leos Carax μαζί με τον Κορεάτη Bong Joon-ho παραδίδουν από μια ιστορία μικρού μήκους έκαστος, έχοντας ως κοινό σημείο αναφοράς την ιαπωνική μητρόπολη. Αν θεωρείτε ότι πρόκειται για άλλη μια συνηθισμένη μάζωξη κουλτουριάρηδων σκηνοθετών που πλέκουν το εγκώμιο μιας πόλης - αντικειμένου του πόθου τους απατάστε οικτρά. Η οπτική και των τριών για το Τόκιο κινείται σε ένα ολίγον σουρεαλιστικό και συχνά καυστικό επίπεδο. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Διαβάστε τη συνέχεια...

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2011 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.