Αβάνα

ΑβάναΓράφει: Βάλυ Μουκανάκη | 27/06/11

Αραγε η Αβάνα είναι όμορφη; Ίσως ναι, ίσως πάλι και όχι... Σίγουρα όμως είναι διαφορετική και έχει κινηματογραφηθεί ουκ ολίγες φορές. Έχει μάλλον κάτι το ξεχωριστό... Ίσως είναι η αίσθηση ότι ταξιδεύεις πίσω στο χρόνο, ίσως η περιέργεια και η γοητεία της επανάστασης ίσως πάλι η γοητεία της παρακμής και της εγκατάλειψης. Χάρη στον κινηματογράφο έχουμε μια εικόνα της σύγχρονης κουβανικής κοινωνίας και κουλτούρας .

Από τη δεκαετία του '60 και μετά ο κουβανικός κινηματογράφος άρχισε να γίνεται γνωστός παγκοσμίως και να αποσπά πολλά διεθνή βραβεία με ταινίες όπως το «Soy Cuba» του Mikhail Kalatozov και το «Memorias Del Subdesarrollo» του Alea, που θεωρούνται πλέον από τις σημαντικότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η Αβάνα όμως , κυρίως λόγω της ιστορίας της, έχει αποτελέσει έμπνευση και για το Hollywood σε ταινίες όπως το «Havana» του Sydney Pollack ή το «The Lost City» του Garcia.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Αβάνα: Οι Ταινίες

Suite Habana

Χωρίς συγκεκριμένο σενάριο στα χέρια του και με μόνη τη συνοδεία της μουσικής ο Fernando Perez βασίζει την ταινία του στην καθημερινότητα δέκα "Αβανέρος", τους οποίους ακολουθεί από το ξημέρωμα μέχρι και τη δύση του ηλίου. Από το δεκάχρονο Francesquito ,το γιατρό που δουλεύει ως παλιάτσος μέχρι και την ηλικιωμένη Amanda που πουλά φιστίκια στο δρόμο και δεν έχει πια όνειρα.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Memorias Del Subdesarrollo

Δύο χρόνια μετά την επικράτηση του νέου καθεστώτος κι ενώ όλοι οι μεγαλοαστοί της Αβάνας έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη χώρα, ο Sergio (ίσως από περιέργεια, "από πείσμα και τρέλα" που λέει και γνωστό ελληνικό άσμα) προτιμά να μην ακολουθήσει την οικογένειά του στο Μαϊάμι και να παραμείνει στην Αβάνα...Τριγυρίζει μόνος του στους δρόμους της πόλης και αποκομμένος από το πλήθος παρατηρεί από το τηλεσκόπιο του δωματίου του τις αλλαγές που βιώνει η χώρα του.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Buena Vista Social Club

Buena Vista Social Club... Αρχικά, γύρω στη δεκαετία του '40 ήταν ένα κέντρο, μια από τις πολλές κοινωνικές λέσχες της Αβάνας που διοργάνωνε χορούς και μουσικές εκδηλώσεις. Πενήντα χρόνια μετά κι ενώ το κέντρο είχε πια κλείσει, ενέπνευσε τη δημιουργία ενός δίσκου από τον Ry Cooder με μερικούς από τους καλύτερους και για χρόνια ξεχασμένους Κουβανούς μουσικούς των δεκαετιών '30, '40 και ' 50.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Fresa Y Chocolate

Στην Αβάνα του 1979, ένας ομοφυλόφιλος καλλιτέχνης ερωτεύεται έναν υποστηρικτή του κομμουνιστικού κόμματος και κατ' επέκταση ομοφοβικό φοιτητή... Τον προσεγγίζει και μ' ένα μικρό ψέμα τον οδηγεί στο διαμέρισμά του. Εκείνος όμως θεωρώντας τον επικίνδυνο για το καθεστώς προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη γνωριμία τους για να τον κατασκοπεύσει... Κι ενώ η ταινία στο ξεκίνημά της μας προϊδεάζει για μια ερωτική κατά βάση ιστορία, αυτό που θα ακολουθήσει είναι εντελώς διαφορετικό.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Havana

Στην Αβάνα του 1958 κι ενώ παράλληλα η επανάσταση ετοιμάζεται να ξεσπάσει, ένας παίχτης του πόκερ αναζητά ένα τελευταίο μεγάλο παιχνίδι. Στο δρόμο του όμως θα μπει μια γυναίκα, η όμορφη σύζυγος ενός από τους επαναστάτες κι απ' ότι φαίνεται η έλξη είναι τέτοια που θα τον αποσπάσει από τα σχέδια του. Κι όλα αυτά στην Αβάνα, σε μια περίοδο που στη μέχρι τότε πόλη των γλεντιών και των απολαύσεων, στην πόλη που όλα επιτρέπονταν στους τουρίστες θα συντελεστούν τεράστιες αλλαγές που θα σημαδέψουν την ιστορία της.

Διαβάστε τη συνέχεια...

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2011 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.