Lost In Translation - 2003

 

  

 

Τόκιο: Όλες Οι Ταινίες

Τόκιο | Lost In Translation

Τόκιο | Enter The Void

Τόκιο | Nobody Knows

Τόκιο | Adrift In Tokyo

Τόκιο | Tokyo!

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
Χαμένοι Στη Μετάφραση

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
Sofia Coppola

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Scarlett Johansson, Bill Murray, Giovanni Ribisi, Anna Faris, Akiko Takeshita

Δύο διαφορετικοί άνθρωποι, o Bob (Bill Murray) ένας Αμερικανός μεσήλικας ηθοποιός που βρίσκεται στο Τόκιο για να πρωταγωνιστήσει στη διαφημιστική καμπάνια ενός ουίσκι και η Charlotte (Scarlett Johansson), νεαρή Αμερικανίδα που βρίσκεται με το φωτογράφο σύζυγο της στην πόλη για επαγγελματικούς λόγους, συναντιούνται τυχαία στο Τόκιο και ανακαλύπτουν πόσο χαμένοι και εγκλωβισμένοι αισθάνονται και οι δύο μέσα στην μέχρι τώρα ζωή τους. Και η συνειδητοποίηση έρχεται όχι μόνο μέσω της γνωριμίας τους, αλλά κυρίως μέσω της περιπλάνησης τους στο χαοτικό και μυστηριώδες Τόκιο.

Το «Lost In Translation» κρατά δικαιωματικά τα σκήπτρα σε αυτή τη λίστα. Για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή η ταινία σίγουρα δεν θα ήταν η ίδια αν δεν είχε γυριστεί στο Τόκιο. Βλέποντάς την, μάλιστα, έχεις συχνά την αίσθηση ότι η Copolla ήθελε περισσότερο να κάνει μια ταινία για το Τόκιο και την ιαπωνική κουλτούρα παρά να μιλήσει για την αποξένωση και τη συναισθηματική σύγχυση του σύγχρονου ανθρώπου - που ωστόσο κάνει εξίσου καλά. Και αυτό γιατί το Τόκιο δε χρησιμοποιείται απλώς ως background κατά την αφήγηση της ιστορίας, αλλά αποτελεί στην ουσία το βασικό πρωταγωνιστή.

Αναφέροντας λίγα λόγια για το story, η Copolla, ως γνωστόν, δεν ενδιαφέρεται για το τετριμμένο και έτσι δε βάζει τους πρωταγωνιστές να καταλήγουν στο κρεβάτι, όπως θα γινόταν σε μια κλασσική ρομαντική ιστορία, αλλά αποτυπώνει το αμοιβαίο συναίσθημα μοναξιάς και την ανάγκη τους να μοιραστούν χωρίς πολλά λόγια, συναισθήματα που προφανώς, έως τη στιγμή της συνάντησης τους, απουσίαζαν. Αυτό που ουσιαστικά είναι 'χαμένο στη μετάφραση' είναι τα πραγματικά 'θέλω' του Bob και της Charlotte, που δε γίνονται αντιληπτά από τους δικούς τους ανθρώπους, αλλά στην ουσία ούτε και από τους ίδιους. Η 'μετάφραση' συντελείται όταν περνούν χρόνο μαζί. Σε μια πόλη με εκθαμβωτικά νέον φώτα, αχανή έκταση, ανούσιες συναναστροφές και θορυβώδες περιβάλλον οι πρωταγωνιστές βρίσκουν το δικό τους κώδικα επικοινωνίας.

Το «Lost In Translation» γυρίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου σε δύο από τις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές περιοχές του Τόκιο, τη Shibuya και τη Shinjuku. Η Shinjuku, επιχειρηματικό και ψυχαγωγικό κέντρο του Τόκιο γύρω από τον πιο πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, είναι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το ξενοδοχείο Park Hyatt Tokyo, όπου συναντιούνται οι δύο πρωταγωνιστές. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ξενοδοχείο βρίσκεται σε 14 από τους 52 ορόφους ενός από τους υψηλότερους ουρανοξύστες του Τόκιο. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και ο ναός τον οποίο επισκέπτεται η Johansson στην αρχή της ταινίας. Σε αυτήν την περιοχή θα συναντήσει κανείς και όλα αυτά τα ψηλά κτίρια φωτισμένα με νέον φώτα και πιο συγκεκριμένα στην είσοδο της περιοχής Kabukicho.

Τρεις στάσεις νότια της Shinjuku βρίσκεται η φαντασμαγορική περιοχή Shibuya, όπου γυρίστηκαν τα πλάνα με το πολύβουο πλήθος να κατακλύζει τις διαβάσεις, περικυκλωμένο από νέον φώτα και μεγάλες, θορυβώδεις διαφημιστικές πινακίδες. Στην ίδια περιοχή γυρίστηκαν και οι σκηνές από το καραόκε πάρτυ αλλά και από το sushi εστιατόριο όπου τρώνε o Bob και η Charlotte.

Η ομορφιά του «Lost in Translation» έγκειται, εν τέλει, στο ότι δεν είναι μόνο μια ιστορία αγάπης και αναπάντεχης οικειότητας μεταξύ δύο ξένων που αναζητούν ένα κοινό σημείο αναφοράς, αλλά ένα πραγματικό ρομάντζο μεταξύ του θεατή και της ίδιας της πόλης. Ο θεατής προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει όλα αυτά τα περίεργα σύμβολα - ενδείξεις, να βρει τον προσανατολισμό του και να ανακαλύψει όλη τη διαφορετικότητα και το μυστήριο που εκπέμπει το Τόκιο - ακριβώς δηλαδή όπως συμβαίνει σε μια γνήσια ερωτική ιστορία.

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2011 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.