Memorias Del Subdesarrollo - 1968

 

  

 

Αβάνα: Όλες Οι Ταινίες

Αβάνα | Suite Habana

Αβάνα | Memorias Del Subdesarrollo

Αβάνα | Buena Vista Social Club

Αβάνα | Fresa Y Chocolate

Αβάνα | Havana

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
Μνήμες Υπανάπτυξης

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
Tomas Gutierrez Alea

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Sergio Corrieri, Daisy Granados, Eslinda Nunez, Omar Valdes, Rene de la Cruz

Δύο χρόνια μετά την επικράτηση του νέου καθεστώτος κι ενώ όλοι οι μεγαλοαστοί της Αβάνας έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη χώρα, ο Sergio (ίσως από περιέργεια, "από πείσμα και τρέλα" που λέει και γνωστό ελληνικό άσμα) προτιμά να μην ακολουθήσει την οικογένειά του στο Μαϊάμι και να παραμείνει στην Αβάνα...Τριγυρίζει μόνος του στους δρόμους της πόλης και αποκομμένος από το πλήθος παρατηρεί από το τηλεσκόπιο του δωματίου του τις αλλαγές που βιώνει η χώρα του.

Προτιμά να απέχει από τα γεγονότα, παραμένοντας παθητικός αλλά παράλληλα βαθιά σκεπτικός και σχολιαστής των πάντων. Μέσα από τη δικιά του οπτική γωνία έχει κι ο θεατής παράλληλα μια αντίληψη της εξωτερικής πραγματικότητας, η οποία επιδρά καταλυτικά στον τρόπο σκέψης του πρωταγωνιστή. Η κουβανική πρωτεύουσα και όλο το κλίμα αλλαγής και αβεβαιότητας που επικρατούσε σ' αυτή την κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της αποτυπώνονται από το φακό του Tomas Gutierrez Alea μέσα από τις αφηγήσεις και τους σχολιασμούς του ήρωά του.

Πέρα από την κινηματογραφική, η ταινία έχει αναμφισβήτητα και μεγάλη ιστορική αξία, λόγω αυτής της ιδιαίτερης μίξης μυθοπλασίας με πραγματικό αρχειακό υλικό... Αυτό και μόνο το γεγονός την καθιστά ιδιαίτερη, ένα σπάνιο πορτραίτο της μετεπαναστατικής Αβάνας από έναν από τους πιο σημαντικούς, αν όχι τον πιο σημαντικό, Κουβανό σκηνοθέτη!

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2011 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.