Adam And Paul - 2004

 

  

 

Δουβλίνο: Όλες Οι Ταινίες

Δουβλίνο | The Commitments

Δουβλίνο | Adam And Paul

Δουβλίνο | Once

Δουβλίνο | Kisses

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
Ο Ανταμ Και Ο Πωλ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
Leonard Abrahamson

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Tom Murphy, Mark O'Halloran, Gavin Dowdall, Luke Keeler, Michael McElhatton

Δυο αχώριστοι ηρωινομανείς, ο Adam και ο Paul, περιπλανιούνται στους δρόμους του Δουβλίνου, έχοντας στερέψει από λεφτά και από τύχη. Οι φίλοι τους είτε τους έχουν εγκαταλείψει είτε έχουν πεθάνει. Ο Adam και ο Paul, απαλλαγμένοι από τύψεις και από ελπίδα, προσπαθούν να βρουν λεφτά και δόση μέσα στους κακόφημους δρόμους της πόλης, χρησιμοποιούν την λίγη εφευρετικότητα που τους έχει απομείνει, προσπαθώντας συγχρόνως να αποφύγουν τις κακοτοπιές, που απ' ότι φαίνεται τους έχουν πάρει στο κατόπι...

Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας έχει μια χιουμοριστική διάθεση γύρω από το τεράστιο πρόβλημα που, μέχρι πριν λίγα χρόνια, μάστιζε το Δουβλίνο, και δεν είναι άλλο από την εκτεταμένη χρήση ναρκωτικών. Φυσικά το Δουβλίνο δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε στην ταινία. Υπάρχουν πολύ πιο ελκυστικά και όμορφα σημεία του. Αλλά κι αυτά τα κακόφημα και βρώμικα που παρουσιάζονται έχουν μια γοητεία, δεν ξέρεις ακριβώς τι είδους, αλλά σίγουρα έχουν έναν μοναδικό χαρακτήρα που τα καθιστά άκρως ελκυστικά.

Ακολουθώντας τον Adam και τον Paul στην παραλία, στο πάρκο, στις pub και στο πεζοδρόμιο, παρατηρούμε ότι κάθε μέρος παίζει τον ρόλο του δημιουργού μιας διαφορετικής διάθεσης (μόνο σε εμάς βέβαια γιατί η κατάσταση που βρίσκονται οι χαρακτήρες δεν τους επιτρέπει να αποκλίνουν από τον στόχο τους). Η βόλτα στο πάρκο σε γεμίζει με μια αισιοδοξία και η συνάντηση με την πρώην 'συν-χρήστρια' στο, τώρα πια, περιποιημένο σπίτι της, δίνει την εντύπωση ότι τα πράγματα ίσως και μπορούν να αλλάξουν.

Αλλά τις περισσότερες φορές γύρω από αυτές τις καταστάσεις δεν υπάρχει αλλαγή. Το μόνο που άλλαξε για αυτούς είναι η τύχη τους. Αν βέβαια μπορείς να θεωρήσεις τύχη το να σου πέσουν κυριολεκτικά από τον ουρανό δυο σακουλάκια πρέζα.

Με εξαίρεση το αναμενόμενο φινάλε, η ταινία παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα ημέρα γύρω από ανθρώπους του περιθωρίου, από ανθρώπους που συνήθως δεν θέλουμε να έχουμε παρτίδες μαζί τους. Το μόνο πράγμα που τους προσφέρει μια ισχνή δικαιολογία είναι η πόλη, που αν και προσφέρει κάτι ξεχωριστό, το κάνει καθαρά με τους δικούς της όρους, πολύ σκληρούς για όσους δεν έχουν το σθένος να τους αντέξουν. Πάντα όμως αυτές είναι οι γοητευτικές πόλεις, οι δύσκολες...

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2011 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.