Once - 2006

 

  

 

Δουβλίνο: Όλες Οι Ταινίες

Δουβλίνο | The Commitments

Δουβλίνο | Adam And Paul

Δουβλίνο | Once

Δουβλίνο | Kisses

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
Μια Φορά

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
John Carney

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Glen Hansard, Marketa Irglova, Hugh Walsh, Gerard Hendrick, Alaistair Foley

Σε έναν πολυσύχναστο δρόμο του Δουβλίνου, ένας τυπάκος προσπαθεί να ψυχαγωγήσει τον κόσμο παίζοντας με την κιθάρα του. Οι περαστικοί τον επιβραβεύουν αφήνοντάς του λεφτά στην θήκη της. Αυτή είναι η βραδινή του δουλειά. Τις πρωινές ώρες βοηθάει τον πατέρα του επιδιορθώνοντας ηλεκτρικές συσκευές. Μια Τσέχα μετανάστρια περνάει κάθε μέρα από αυτόν τον δρόμο γυρίζοντας από την δουλειά στο σπίτι, όπου την περιμένουν η μητέρα της και το παιδί της. Οι δυο τους συναντιούνται και ενώνουν τα μουσικά τους ταλέντα με σκοπό την δημιουργία ενός demo, που ο τυπάκος θέλει να πάρει μαζί του στο Λονδίνο. Πληγωμένοι και οι δυο, βρίσκουν παρηγοριά ο ένας στον άλλο. Ή μήπως στην μουσική τους;

Η μοναδική ταινία από τις τέσσερις που παρουσιάζεται από την αρχή μέχρι το τέλος της με μια ματιά εξιδανίκευσης. Καθαρό μιούζικαλ που τιμήθηκε με Oscar τραγουδιού, προσπαθεί μέσα από την σύγχρονη pop-rock μουσική να αναδείξει τον έρωτα και τον αγώνα που καθημερινά κάνουν οι άνθρωποι για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Ο δρόμος είναι ξανά το σημείο συνάντησης και δημιουργίας. Η πόλη έχει εξάλλου τον χαρακτήρα της προξενήτρας. Ίσως μόνο μέσα στην δική της αγκαλιά να συναντιούνται τόσο διαφορετικοί άνθρωποι, να επικοινωνούν με έναν τρόπο οικουμενικό και να παράγουν κάτι που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξία του. Μουσική. Η απουσία της σίγουρα θα μας έκανε χειρότερους.

Το τραγούδι που κέρδισε το Oscar, το "Falling Slowly", μπορεί να μοιάζει με ερωτικό αλλά αν κάποιος προσέξει τους στίχους ανακαλύπτει ότι είναι περισσότερο ιδεολογικό και ανατρεπτικό με έντονη κοινωνική χροιά. Το Δουβλίνο και γενικότερα η Ιρλανδία έχει μια ιστορία επαναστατικότητας και καταφέρνει ακόμα και σήμερα να οδηγεί τον κόσμο του προς αυτήν την κατεύθυνση. Με οποιονδήποτε τρόπο. Η μουσική του «Once» είναι το Δουβλίνο μέσα από ήχους και οι ήρωές του, γνήσιοι συνεχιστές των «The Dubliners»...

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2011 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.