Suite Habana - 2003

 

  

 

Αβάνα: Όλες Οι Ταινίες

Αβάνα | Suite Habana

Αβάνα | Memorias Del Subdesarrollo

Αβάνα | Buena Vista Social Club

Αβάνα | Fresa Y Chocolate

Αβάνα | Havana

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
Suite Habana

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
Fernando Perez

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Heriberto Boroto, Ivan Carbonell, Francisco Cardet, Francisquito Cardet, Julio Castro

Χωρίς συγκεκριμένο σενάριο στα χέρια του και με μόνη τη συνοδεία της μουσικής ο Fernando Perez βασίζει την ταινία του στην καθημερινότητα δέκα "Αβανέρος", τους οποίους ακολουθεί από το ξημέρωμα μέχρι και τη δύση του ηλίου. Από το δεκάχρονο Francesquito ,το γιατρό που δουλεύει ως παλιάτσος μέχρι και την ηλικιωμένη Amanda που πουλά φιστίκια στο δρόμο και δεν έχει πια όνειρα.

Δεν είναι μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος παρά μόνο το εικοσιτετράωρο κάποιων ανθρώπων των οποίων η πλήρης ταυτότητα και η μεταξύ τους σύνδεση αποκαλύπτονται μόνο στο τέλος της ταινίας. Τα πρόσωπα είναι πραγματικά, γι' αυτό και έχουμε συνεχώς την αίσθηση ότι η κάμερα έτυχε να είναι παρούσα σε μια στιγμή της ζωής τους και στο τέλος να αποχωρεί διακριτικά όπως ακριβώς εμφανίστηκε. Χωρίς διαλόγους και παρά την απουσία κάποιας υπόθεσης, η ταινία πραγματικά δεν κουράζει ούτε λεπτό!

Αντίθετα, κεντρίζει το ενδιαφέρον και την προσοχή, (σχεδόν σε καθηλώνει) καθ' όλη τη διάρκειά της χάρη σε μαγευτικές εικόνες από τις γωνιές της Αβάνας, στα καλλιτεχνικά πλάνα, στην απλότητα και την αλήθεια της. Το «Suite Habana» είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που επιδιώκει να δει κανείς σε μια πόλη, η ζωή της μακριά από τα τουριστικά σημεία και τα πολυτελή ξενοδοχεία, οι άνθρωποί της, η δύσκολη καθημερινότητά τους.

Μια ποιητική, κάπως μελαγχολική αλλά παράλληλα συναρπαστική εικόνα της σύγχρονης Αβάνας και των κατοίκων της... Μια εικόνα από εκείνες που σπανίως περιλαμβάνονται σε ταξιδιωτικούς οδηγούς.

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2011 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.