Senso - 1954

 

  

 

Βενετία: Όλες Οι Ταινίες

Βενετία | Don't Look Now

Βενετία | Summertime

Βενετία | The Tragedy of Othello: The Moor of Venice

Βενετία | Senso

Βενετία | Death In Venice

Βενετία | The Wings of the Dove

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
Έτσι Τελείωσε Μια Μεγάλη Αγάπη

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
Luchino Visconti

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Alida Valli, Farley Granger, Heinz Moog, Rina Morelli, Christian Marquand

Στο «Senso» ο Luchino Visconti μας αφηγείται την τραγική ερωτική ιστορία της Κόμισσας Serpieri (Alida Valli) και του Αυστριακού λοχαγού Mahler (Farley Granger). Οι δυο τους γνωρίζονται στην Όπερα, όταν ο λοχαγός καλείται σε μονομαχία και η Κόμισσα προσπαθεί να τον αποτρέψει. Παρόλο που βρίσκονται σε διαφορετικά στρατόπεδα, εκείνος ανήκει στους αυστριακούς κατακτητές και εκείνη βοηθάει μυστικά τους ιταλούς πατριώτες που προσπαθούν να ελευθερώσουν την Βενετία από τον αυστριακό ζυγό, ερωτεύονται. Σύντομα γίνονται εραστές αλλά το στρατιωτικό καθήκον του Μάλερ τον κάνει να εγκαταλείψει για λίγο την Κόμισσα.

Εκείνη τον αναζητά σε όλη τη Βενετία, κάτι που προκαλεί τις υποψίες του συζύγου της. Οι δύο εραστές ξανασμίγουν και ο λοχαγός της ζητάει ένα μεγάλο χρηματικό πόσο με το οποίο θα δωροδοκήσει τον στρατιωτικό γιατρό έτσι ώστε να τον απαλλάξει από τη θητεία του. Τυφλωμένη από το πάθος, η κόμισσα του δίνει τα χρήματα που είχαν μαζευτεί για την ενίσχυση της ιταλικής αντίστασης. Ο λοχαγός όμως την εγκαταλείπει για άλλη μια φορά και εκείνη αποφασίζει να τον εκδικηθεί.

Αν και εξαιρετικά δύσκολο να παραβλέψει κανείς τους ελληνικούς τίτλους που δόθηκαν στο «Senso»: "Έτσι Τελείωσε μια Μεγάλη Αγάπη" και "Λίβια, η αδίστακτη Κόμισσα", αν μη τι άλλο μας προϊδεάζουν για το μελοδραματικό τόνο της ταινίας του Visconti. Οι θεατρικές καταβολές του σκηνοθέτη φαίνονται από την εναρκτήρια ακόμα σκηνή στην όπερα. Ο Visconti αντιμετωπίζει την πόλη σαν ένα τεράστιο σκηνικό που τονίζει το δράμα των πρωταγωνιστών. Με τη δραματική χρήση του φωτός καταφέρνει να μεταλλάσει το χρώμα του κάδρου του μέσα στο ίδιο πλάνο, ακολουθώντας τις ψυχολογικές μεταπτώσεις των ηρώων.

Για άλλη μια φορά ο Visconti γοητεύεται από ήρωες που είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν και να καταστραφούν. Κινηματογραφεί τα παλάτια της Βενετίας απαλείφοντας κάθε λάμψη και κάθε φολκλορικό στοιχείο, εστιάζοντας στην ξεπεσμένη τους μεγαλοπρέπεια, δημιουργώντας ένα κόσμο περασμένων μεγαλείων που από ώρα σε ώρα θα συντριβεί, όπως συντρίβονται οι Ιταλοί πατριώτες στην μάχη της Κουτσότζα αλλά και ο λοχαγός που παρασύρεται στη λιποταξία.

Trivia: Η εναρκτήρια σκηνή του «Senso», που μάλιστα ενέπνευσε τον Martin Scorsese για την σκηνή όπερας στo «The Age of Innocence», είναι γυρισμένη στην Όπερα της Βενετίας La Fenice. Όταν η Όπερα καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1996, για την πιστή αναστύλωσή της χρησιμοποιήθηκαν ως οδηγοί πλάνα από την ταινία προκειμένου να ξαναφτιάξουν τον εσωτερικό διάκοσμο ακριβώς όπως ήταν.

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2011 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.