Angels And Demons - 2009

 

  

 

Ρώμη: Όλες Οι Ταινίες

Ρώμη | Roman Holiday

Ρώμη | La Dolce Vita

Ρώμη | Gladiator

Ρώμη | Caro Diario

Ρώμη | Angels And Demons

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
Illuminati Οι Πεφωτισμένοι

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
Ron Howard

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Tom Hanks, Ewan McGregor, Ayelet Zurer, Stellan Skarsgard, Pierfrancesco Favino

Η Ρώμη από μόνη της συνιστά ένα λαμπρό πεδίο δόξας για τους λάτρεις της σημειολογίας. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς πόσοι ταραχώδεις αιώνες Ιστορίας έχουν περάσει από πάνω της και πόσες κορυφαίες προσωπικότητες συνέδεσαν το όνομά τους με εκείνη. Με το Βατικανό και την Καθολική Εκκλησία να έχει συμβάλει αποφασιστικά προς την κατεύθυνση αυτή, τα best-seller βιβλία του Dan Brown έγιναν το hit που όλοι ξέρουμε. Και όπως συνήθως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, το Hollywood δε χάνει ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει τέτοιου είδους εκδοτικούς θησαυρούς.

Στο «Angels And Demons» ο Πάπας έχει μόλις πεθάνει και το Κονκλάβιο καλείται να ψηφίσει διάδοχο. Ο θανάσιμος εχθρός της Καθολικής Εκκλησίας, ωστόσο, η αρχαία μυστική αδελφότητα των illuminati, έχει απαγάγει τους τέσσερις βασικούς υποψήφιους και απειλεί να τους εκτελέσει, ενώ σκοπεύει να ανατινάξει το Βατικανό. Για να αντιμετωπίσει την απειλή, το Βατικανό καλεί εσπευσμένα τον καθηγητή Robert Langdon (Tom Hanks) και την επιστήμονα του CERN, Vittoria Vetra (Ayelet Zurer).

Οι δυο τους, μαζί με τον ακόλουθο του αποθανόντα Πάπα, τον πατέρα Camerlengo Patrick McKenna (Ewan McGregor), θα πρέπει να δώσουν μία άνιση μάχη με το χρόνο προκειμένου να αποτρέψουν την κολοσσιαία καταστροφή. Η μάχη μεταξύ επιστήμης και θρησκείας αποτελεί το βασικό πεδίο πάνω στο οποίο εκτυλίσσεται η ταινία του Ron Howard, με την Αιώνια Πόλη να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο.

Η πρόσβαση στο Βατικανό ήταν φυσικά κάτι απαγορευμένο για την παραγωγή, γεγονός που την οδήγησε στη μίμηση των χώρων του σε ένα διάσημο παλάτι του 18ου αιώνα, έξω από τη Νάπολη, την Caserta. Ωστόσο, αρκετά εξωτερικά γυρίσματα της ταινίας έλαβαν χώρα στις φυσικές τοποθεσίες. Διάσημα μνημεία και αξιοθέατα όπως το Πάνθεον, το κάστρο του Sant' Angelo και η Piazza del Popolo είναι μερικά από τα ξακουστά σημεία της πόλης που εμφανίζονται στην ταινία. Αλλα πάλι δημιουργήθηκαν εξ ολοκλήρου στο στούντιο, όπως και όλοι οι εσωτερικοί χώροι των διαφόρων ναών.

Επικεντρώνοντας την προσοχή στη διαχρονική θρησκευτική δυναμική που εδράζεται στη Ρώμη, το «Angels And Demons» τροφοδοτεί γαργαλιστικά τον αποκρυφιστικό της χαρακτήρα. Η επιβλητική και - κυρίως - σκοταδιστική παρουσία του Βατικανού έναντι της επιστήμης και της τέχνης στα χρόνια του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης, παρέχει τα υλικά πρωτίστως στον Dan Brown και κατ' επέκταση στον Howard να παρουσιάσουν τη σύγχρονη Ρώμη ως την αρένα ενός ραγδαία κλιμακούμενου πολέμου ανάμεσα στη θρησκεία και την επιστήμη. Μία Ρώμη στην οποία εδράζεται ούτως ή άλλως ο θεμέλιος θρησκευτικός λίθος του δυτικού πολιτισμού, ο οποίος ακόμα και σήμερα παραμένει από καχύποπτος έως εχθρικός απέναντι σε επιστημονικές αναζητήσεις (βλέπε CERN), βιβλία και ταινίες.

Όντας απλώς ανώτερο από τον σκανδαλώδη για τους φανατικούς χριστιανούς "Κώδικα Ντα Βίντσι", το κινηματογραφικό «Angels And Demons» εξαντλεί το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής του σε ένα συνομωσιολογικό κυνήγι συμβόλων, διατηρώντας παράλληλα μία στάση προβοκατόρικα συμφιλιωτική ανάμεσα σε επιστήμη και θρησκεία. Ταυτόχρονα όμως, δίνει στο θεατή τη δυνατότητα να νιώσει, έστω και μέσα από τον παραπλανητικό φακό της μυθοπλασίας, το διαχρονικό βάρος της θρησκευτικότητας που πέφτει εδώ και αιώνες στα θεμέλια αυτής της πόλης. Μία αίσθηση που ο επισκέπτης της αντιλαμβάνεται από τις πρώτες κιόλας ώρες που πατάει το πόδι του στην πρωτεύουσα του Lazio.

Trivia: Συντελεστές της ταινίας επισκέφτηκαν ως τουρίστες την πόλη του Βατικανού αρκετό καιρό πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Φωτογράφησαν εκτεταμένα τους χώρους στην προσπάθειά τους να συλλέξουν όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορούσαν, γνωρίζοντας πως ήταν σχεδόν απίθανο να τους παραχωρήσει το Βατικανό άδεια γυρισμάτων εκεί. Με βάση το πλούσιο υλικό που μάζεψαν προσπάθησαν να το αναπαραστήσουν όσο πιο πιστά γινόταν.

Χαρακτηριστική σκηνή (προσοχή: καρα-spoiler!): ο Ewan McGregor - σε μία σκηνή που στέλνει τον James Bond για χόρτα - παίρνει το ελικόπτερο, ανέρχεται στους ουρανούς μαζί με τη βόμβα αντι-ύλης που είναι έτοιμη να εκραγεί, σώζει το Βατικανό και τη Ρώμη, ενώ ο ίδιος κατορθώνει να επιβιώσει, πέφτοντας με αλεξίπτωτο και πάλι στην κατάμεστη πλατεία του Αγ. Πέτρου. Τόσο κακό που καταλήγει καλό!

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2011 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.