Fresa Y Chocolate - 1994

 

  

 

Αβάνα: Όλες Οι Ταινίες

Αβάνα | Suite Habana

Αβάνα | Memorias Del Subdesarrollo

Αβάνα | Buena Vista Social Club

Αβάνα | Fresa Y Chocolate

Αβάνα | Havana

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
Φράουλα Και Σοκολάτα

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
Tomas Gutierrez Alea, Juan Carlos Tabio

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Jorge Perugorria, Vladimir Cruz, Mirta Ibarra, Francisco Gattorno, Joel Angelino

Στην Αβάνα του 1979, ένας ομοφυλόφιλος καλλιτέχνης ερωτεύεται έναν υποστηρικτή του κομμουνιστικού κόμματος και κατ' επέκταση ομοφοβικό φοιτητή... Τον προσεγγίζει και μ' ένα μικρό ψέμα τον οδηγεί στο διαμέρισμά του. Εκείνος όμως θεωρώντας τον επικίνδυνο για το καθεστώς προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη γνωριμία τους για να τον κατασκοπεύσει... Κι ενώ η ταινία στο ξεκίνημά της μας προϊδεάζει για μια ερωτική κατά βάση ιστορία, αυτό που θα ακολουθήσει είναι εντελώς διαφορετικό.

Είναι μάλλον η (αυτο)κριτική μιας κοινωνίας που θεωρούσε την ομοφυλοφιλία αντιεπαναστατική στάση και προϊόν του καπιταλισμού. Ο ομοφυλόφιλος Diego ζει μια ζωή που δε συμβαδίζει ούτε στο ελάχιστο με τα ιδεώδη του καθεστώτος το οποίο κριτικάρει διαρκώς. Παράλληλα, βλέπουμε και την άλλη πλευρά, την ανταπάντηση του David στις κατηγορίες του Diego και την προσήλωσή του στο καθεστώς του Castro. Η ουσία του «Fresa y Chocolate» βρίσκεται στους διαλόγους μεταξύ των δύο ανδρών, στη σταδιακή μετάβαση από την απόρριψη και την προκατάληψη στην περιέργεια και τελικά στο θαυμασμό του διαφορετικού.

Είναι κάτι παραπάνω και πιο βαθύ από το αναμενόμενο "χαριτωμένος gay στην προσπάθειά του να αποπλανήσει straight", που πέρα από το θέμα της αντιμετώπισης της ομοφυλοφιλίας, εστιάζει γενικότερα σε θέματα ελευθερίας έκφρασης και λογοκρισίας της τέχνης στην Κούβα της δεκαετίας του '70 και μετά. Και όλα αυτά με φόντο την υπέροχη πόλη της Αβάνας, την πόλη των πούρων και του ρούμι, της μουσικής, της επανάστασης αλλά και της εγκατάλειψης...

Και κάπου εκεί μεταξύ μακροσκελών διαλόγων και αντιπαραθέσεων, ο Diego κοιτάζει την Αβάνα από ψηλά και λέει χαρακτηριστικά στο φίλο του "Ζούμε σε μια από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου. Μόλις που προλαβαίνεις να τη δεις πριν καταρρεύσει".

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2011 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.