Βερολίνο

ΒερολίνοΓράφει: Ελευθερία Φίλη | 27/06/11

Η πόλη του Βερολίνου αποτελεί η ίδια ένα κινηματογραφικό φιλμ που ξετυλίγεται μπροστά στον επισκέπτη της και του αποκαλύπτει στιγμιότυπα από την σύγχρονη ιστορία του 20ου αιώνα. Ένα ζωντανό σύγχρονο μουσείο, σύμβολο του Ψυχρού Πολέμου αποτελεί σήμερα την πιο ζωντανή μητρόπολη της Ευρώπης. Η πόλη-θρύλος που καταστράφηκε και δημιουργήθηκε πριν από πολύ λίγα χρόνια εξακολουθεί να αναζητεί τη νέα της ταυτότητα- και αυτή η αναζήτηση είναι που την κάνει αυτομάτως έναν ιδιαιτέρως προκλητικό προορισμό.

Όχι, όχι μην βγάζετε εισιτήριο, δεν θα το χρειαστείτε... όχι δεν μας βολεύει ούτε η U-Bahn ούτε η S-Bahn... Ανοίξτε μαζί μας μονάχα "τα φτερά του έρωτα" για μια αλλιώτικη ξενάγηση πάνω από την πόλη του Βερολίνου. Προσδεθείτε καλά, έτοιμοι για μεγάλες συγκινήσεις! Κάθε γωνία του Βερολίνου είναι ένα κινηματογραφικό σετ που περιμένει εσάς να δώσετε την εντολή: "action"!

Διαβάστε τη συνέχεια...

Βερολίνο: Οι Ταινίες

Berlin Alexanderplatz

Επική γερμανική δημιουργία της δεκαετίας του '80 υπό τη σκηνοθεσία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ συνολικής διάρκειας 15 1/2 ωρών. Σηματοδοτεί μια από τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις που η τηλεόραση συναγωνίζεται την 7η τέχνη στο μεγαλείο των εκφραστικών της μέσων. Αποτελούμενη από 13 επεισόδια και έναν επίλογο, θα μπορούσε να είναι μια ταινία σε 14 μέρη ή πιο απλά ένα κινηματογραφικό έπος.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Der Himmel Uber Berlin (Wings Of Desire)

"Υπάρχουν άγγελοι στους δρόμους του Βερολίνου", περιπλανιούνται δίπλα μας, ακούνε τις σκέψεις μας. Η ιστορία μπορεί να ακούγεται αφελής: O Damiel και ο Cassiel, δυο άγγελοι αόρατοι στα μάτια των ανθρώπων, περιφέρονται στο Βερολίνο. Ο πρώτος ερωτεύεται μια ακροβάτιδα του τσίρκου. Τα αισθήματά του για αυτήν είναι τόσο έντονα και βαθιά που επιλέγει να χάσει το προνόμιο της αθανασίας και να γίνει θνητός για να ζήσει την αγάπη του.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Lola Rennt (Run Lola Run)

Αν αγχωθήκατε και μόνο από τον τίτλο σωστά πράξατε! Γιατί πράγματι η Lola καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας τρέχει, τρέχει, τρέχει. Και σαν να μη φτάνει αυτό, η χρήση της μουσικής, γραμμένης μεταξύ άλλων και από το σκηνοθέτη Tom Tykwer και την πρωταγωνίστρια Franka Potente θα φτάσει την αδρεναλίνη σας στα ύψη! Οι ρυθμοί των κομματιών ταιριάζουν πλήρως με τους φρενήρης ρυθμούς που τρέχει η Lola.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Das Leben der Anderen (The Lives Of Others)

Βρισκόμαστε στο Ανατολικό Βερολίνο, έτος 1984... λίγα χρόνια πριν την επανένωση. Μια πόλη γεμάτη από Stasi μυστικούς πράκτορες που παρακολουθούν τη ζωή των κατοίκων της πόλης καθώς όλοι είναι ύποπτοι εχθροί του καθεστώτος. Ένας από αυτούς είναι και ο σκηνοθέτης Georg Dreyman, ο οποίος φαίνεται ν' αποκαλύπτει στη Δύση στοιχεία για το ανελεύθερο καθεστώς της ανατολικής Γερμανίας. Μπαίνει λοιπόν στη λίστα του πράκτορα της Stasi Gerd Wiesler τον οποίο υποδύεται ο Ulrich Muhe σε μια φανταστική ερμηνεία!

Διαβάστε τη συνέχεια...

The Reader

Στη μεταπολεμική Γερμανία, ο 15χρονος Michael Berg (David Kross) θα γνωρίσει τον έρωτα από την κατά είκοσι χρόνια μεγαλύτερή του Hanna Schmitz (Kate Winslet). Μεταξύ τους γεννιέται μια μυστική ερωτική σχέση. Κάποια στιγμή η Hanna εξαφανίζεται και ο Michael πληγώνεται. Οκτώ χρόνια αργότερα, ως φοιτητής νομικής, παρακολουθεί μια δίκη για τα εγκλήματα των Ναζί και ανακαλύπτει σοκαρισμένος ότι κατηγορούμενη είναι η Hanna.

Διαβάστε τη συνέχεια...

Goodbye, Lenin!

Η ηρωική σοσιαλίστρια και υποστηρίκτρια του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας μητέρα του πρωταγωνιστή την οποία έχει εγκαταλείψει ο σύζυγος για να πάει στην μη σοσιαλιστική 'δύση', παθαίνει καρδιακό επεισόδιο και πέφτει σε κώμα όταν βλέπει τον γιο της σε διαδήλωση. Αρκετούς μήνες αργότερα όταν ξυπνάει από το κώμα πολλά έχουν αλλάξει. Και το κυριότερο... έχει πέσει το τείχος!

Διαβάστε τη συνέχεια...

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2011 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.