Adrift In Tokyo - 2009

 

  

 

Τόκιο: Όλες Οι Ταινίες

Τόκιο | Lost In Translation

Τόκιο | Enter The Void

Τόκιο | Nobody Knows

Τόκιο | Adrift In Tokyo

Τόκιο | Tokyo!

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
Adrift In Tokyo

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
Satoshi Miki

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Joe Odagiri, Tomokazu Miura, Kyoko Koizumi, Yuriko Yoshitaka, Ryo Iwamatsu

O Takemura είναι ένας 'αιώνιος φοιτητής' χωρίς ιδιαίτερες φιλοδοξίες και χωρίς οικογένεια. Και σα να μη φτάνουν αυτά, είναι χρεωμένος μέχρι τ' αυτιά. Μια ωραία πρωία εμφανίζεται ο Fukuhara ως ο άνθρωπος που έστειλαν οι πιστωτές του να συλλέξει τα χρωστούμενα. Ο Takemura αδυνατεί φυσικά να τα αποπληρώσει, αλλά εντελώς απροσδόκητα ο Fukuhara δείχνει διαθέσιμος να διαγράψει τα υπάρχοντα χρέη και ταυτόχρονα να του δώσει ένα εκατομμύριο Yen με την προϋπόθεση ότι θα δεχτεί να τον συνοδέψει σε ένα μακρύ περίπατο μέσα στο Τόκιο εωσότου φτάσουν σε ένα αστυνομικό τμήμα όπου και θα παραδοθεί για ένα έγκλημα που διέπραξε.

Το «Adrift in Tokyo» του Miki Satoshi βασίζεται σε μια απλή ιδέα: δύο μοναχικοί και απογοητευμένοι τύποι διασχίζουν το Τόκιο, συναντώντας στο διάβα τους ένα σωρό περίεργους ανθρώπους, ξεδιπλώνοντας ταυτόχρονα πτυχές της προσωπικότητας τους. Μια ταινία, που αν και πραγματεύεται έννοιες όπως 'χρέη', 'έγκλημα' και 'μοναξιά', αποδεικνύεται απροσδόκητα αστεία και παράδοξα ανάλαφρη, ισορροπώντας αρμονικά μεταξύ γέλιου και συγκίνησης. Κατά τη γνώμη μου αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα ταινίας όπου τελικά η πλοκή δεν έχει τόσο σημασία όσο η ανεπιτήδευτη και χαλαρή κινηματογράφησή της που κάνει το θεατή να βουλιάζει ακόμα περισσότερο στο κάθισμα του και να απολαμβάνει το θέαμα.

Πέραν αυτών, όμως, αδιαμφισβήτητα δε θα μπορούσε να υπάρχει πιο κατάλληλη ταινία για το αφιέρωμα αυτό. Μια ταινία - ατελείωτος περίπατος στους δρόμους της ιαπωνικής πρωτεύουσας, ένα ιδιόμορφο road movie σε slow motion παρέα με δύο τύπους που περιπλανώνται άσκοπα για μέρες στο Τόκιο και συζητούν, περνώντας από μέρη γνώριμα και μη, συναντώντας φίλους τους παρελθόντος αλλά γνωρίζοντας και νέους. Μέρη και σημεία του Τόκιο, μακριά από τα αδηφάγα βλέμματα των τουριστών, που δε συναντάμε εύκολα σε mainstream ταινίες που γυρίζονται στο Τόκιο.

Μέρη όχι τόσο εκθαμβωτικά αλλά με τον τρόπο τους γοητευτικά: μικροί κρυμμένοι ναοί, μαγαζάκια χωμένα σε παράδρομους, αλάνες στη μέση του πουθενά, ήσυχες γειτονιές κυρίως στις περιοχές Shinjuku και Akhibara. Και μέσα σε όλα αυτά να εμφανίζονται χωρίς συγκεκριμένο λόγο παράταιροι χαρακτήρες, εντείνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τον αινιγματικό πλην ελκυστικότατο χαρακτήρα αυτής της πόλης. Ίσως ο Satoshi να ήθελε να αποτίσει φόρο τιμής σε ένα Τόκιο διαφορετικό από εκείνο της ψυχρής και απάνθρωπης μητρόπολης που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε mainstream παραγωγές. Και το καταφέρνει εξαιρετικά.

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2011 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.