The Godfather: Part II - 1974

 

  

 

Νέα Υόρκη: Όλες Οι Ταινίες

Νέα Υόρκη | The Godfather: Part II

Νέα Υόρκη | Midnight Cowboy

Νέα Υόρκη | In America

Νέα Υόρκη | Do The Right Thing

Νέα Υόρκη | Taxi Driver

Νέα Υόρκη | Annie Hall

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
Ο Νονός: Μέρος 2ο

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
Francis Ford Coppola

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Al Pacino, Robert Duvall, Diane Keaton, Robert De Niro, John Cazale

Ο Michael Corleone είναι πλέον ο 'νονός', το αφεντικό, ο αρχηγός της φαμίλιας. Οι δουλειές του πάνε όλο και πιο καλά και όσο επεκτείνονται, τόσο οι εχθροί του πολλαπλασιάζονται. Η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του λειτουργεί περισσότερο ως αφύπνιση και είναι η ώρα να ξεκαθαρίσει για ακόμα μια φορά ποιοι είναι οι πραγματικοί του φίλοι και οι πιστοί συνεργάτες. Το δεύτερο ξεκαθάρισμα ετοιμάζεται. Ο Michael για να τα καταφέρει θα πρέπει να θυμηθεί ξανά τις ρίζες του, τον πατέρα του και την πορεία της ζωής του, που έχασε άδικα την οικογένειά του στην Σικελία, ταξίδεψε μόνος κρυφά στην Αμερική και την Νέα Υόρκη και, παρόλες τις αντιξοότητες, κατάφερε να γίνει αυτό που έγινε...

Δεν μπορούμε να πούμε πολλά για ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα όλων των εποχών. Τα τρία μέρη του «The Godfather» δεν είναι μόνο η ιστορία των οικογενειών της Ιταλικής μαφίας στην Αμερική αλλά και μια αναδρομή στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών ολόκληρου του προηγούμενου αιώνα.

Κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται και τα τρία μέρη σε αυτό το αφιέρωμα αλλά θελήσαμε να διακρίνουμε το δεύτερο μέρος και να το παρουσιάσουμε με έναν τρόπο ώστε να λειτουργεί και ως εισαγωγή του φιλμικού ταξιδιού στην Νέα Υόρκη. Στην πόλη που όπως έλεγε και ο (εμπλεκόμενος κατά κάποιο τρόπο στην ιστορία) Frank Sinatra, "Αν μπορέσεις να τα καταφέρεις εκεί, τότε μπορείς να τα καταφέρεις παντού".

Η Νέα Υόρκη δεν πρωταγωνιστεί σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Στη μεγαλύτερη διάρκεια της η ταινία επισκέπτεται μέρη όπως το Miami, τη Nevada, τη Σικελία, την Κούβα κ.α. που έχουν τον δικό τους ρόλο στην πλοκή και στο χτίσιμο του μύθου. Όμως η αρχή έγινε αλλού. Τα χρόνια της νιότης του Vito Corleone είναι σχεδόν κατά αποκλειστικότητα στην Νέα Υόρκη. Την Νέα Υόρκη του 1910, του 1920. Μια ματιά σε αυτές τις δεκαετίες λοιπόν θα ήταν σίγουρα μια καλή εισαγωγή για την εξέλιξη της Νέας Υόρκης σε μητρόπολη του κόσμου.

Ο τιμημένος με Oscar Β' Ανδρικού ρόλου, Robert De Niro, είναι η καλύτερη επιλογή για τον ρόλο του νεαρού Vito. Το νησί Ellis είναι η αρχή της περιπλάνησής του, που συνεχίζεται στις φτωχικές Ιταλικές συνοικίες της πόλης και από εκεί στην κορυφή. Για να φτάσει εκεί ο Vito αναγκάστηκε να περπατήσει πάνω σε στέγες και ταράτσες και να σκοτώσει. Αυτές οι σκηνές είναι που μας ωθούν να φανταστούμε την Νέα Υόρκη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και να καταλάβουμε την μοναδική έλξη που άσκησε και ασκεί σε εκατομμύρια κόσμο. Ο Francis Ford Coppola δημιούργησε ένα σκηνικό που μας πείθει απόλυτα ότι αυτή η πόλη που βλέπουμε θα μετατραπεί σίγουρα κάποια στιγμή στην μεγαλούπολη των μεγαλουπόλεων. Τα πλάνα του αυτά είναι μερικά από τα ωραιότερα πλάνα που έχουμε δει στον κινηματογράφο.

Τα χρώματα και η εικόνα του «The Godfather: Part II» γίνονται μάρτυρες της γέννησης μιας μεγαλούπολης, μιας φαμίλιας, ενός μύθου. Και μας διηγείται μια ιστορία που όχι μόνο δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αλλά και θα την θυμόμαστε ως σημείο αναφοράς για την ιστορία του κινηματογράφου...

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2011 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.