The Wings of the Dove - 1977

 

  

 

Βενετία: Όλες Οι Ταινίες

Βενετία | Don't Look Now

Βενετία | Summertime

Βενετία | The Tragedy of Othello: The Moor of Venice

Βενετία | Senso

Βενετία | Death In Venice

Βενετία | The Wings of the Dove

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
Τα Φτερά Της Αγάπης

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
Iain Softley

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Helena Bonham Carter, Linus Roache, Alison Elliott, Charlotte Rampling, Elizabeth McGovern

Όταν η Kate (Helena Bonham Carter) ερωτεύεται τον φτωχό και κατώτερο κοινωνικά δημοσιογράφο Merton (Linus Roache), αντιμετωπίζει ένα μοιραίο δίλλημα: να τον παντρευτεί και να ζήσει μέσα στην φτώχια ή να τον ξεχάσει υπακούοντας την πλούσια θεία της (Charlotte Rambling) και να κληρονομήσει έτσι την περιουσία της. Η Kate βρίσκει μια διέξοδο στο πρόβλημά τους όταν γνωρίζει τη φιλάσθενη και πάμπλουτη αμερικανίδα κληρονόμο Millie (Alison Elliot). Όνειρο ζωής της άρρωστης Millie είναι πριν πεθάνει να ζήσει ένα μεγάλο έρωτα. Αυτή της την επιθυμία αποφασίζει να κάνει πραγματικότητα η Kate με τη βοήθεια του Merton με τον οποίο πλέον είναι μυστικά αρραβωνιασμένη.

Το σχέδιο της είναι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στη Βενετία να κάνει την Millie να ερωτευτεί τον Merton, να τον παντρευτεί, και όταν εκείνη σε λίγο καιρό πεθάνει, να του αφήσει την περιουσία της και έτσι να έχουν τα απαραίτητα χρήματα για να ζήσουν μαζί. Τα πράγματα όμως περιπλέκονται όταν αρχίζουν και οι δύο να συμπαθούν πραγματικά την Millie και η σχέση τους κλυδωνίζεται όταν αμφισβητούν και οι ίδιοι την ηθική των πράξεών τους.

H ιστορία του Henry James ξεκινάει στο Λονδίνο των αρχών του 1900 και συνεχίζεται στη μαγευτική Βενετία όπου λαμβάνει χώρα η αποπλάνηση. Ο σκηνοθέτης Ιain Softley σκιαγραφεί μια Βενετία ρομαντική όπου σε κάθε γωνία, σε κάθε σοκάκι της κρύβεται ένα ανομολόγητο πάθος και ένας ανεκπλήρωτος έρωτας. Στην Βενετία του, κυριαρχεί μια διάθεση άκρατου ερωτισμού και ηδονισμού. Η κάμερα αγκαλιάζει με θέρμη τα αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης, τα αναδεικνύει και τα κάνει αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης.

Μέσα σε μια τόσο ερωτική πόλη πως είναι δυνατόν η Millie να αντισταθεί την πολιορκία του Merton, αλλά και ο Merton πώς είναι δυνατόν να μείνει ανεπηρέαστος. Η Kate τελικά πετυχαίνει αυτό που θέλει, αλλά στην πορεία χάνει τα πάντα. Ο φακός του διευθυντή φωτογραφίας Eduardo Serra ακολουθεί αυτή της την πορεία. Ξεκινάει χρησιμοποιώντας μια πλούσια χρωματική παλέτα που λούζει με άπλετο φως την Βενετία και την κάνει να φαίνεται εκθαμβωτική σαν ένα καρτποστάλ και ολοένα περιορίζει την παλέτα αυτή καταλήγοντας στα μουντά χρώματα του Λονδίνου της τελευταίας πράξης.

Οι ήρωες του «Wings of the Dove» ζουν σε μια κοινωνία όπου οι τύποι και τα προσχήματα πρέπει πάντοτε να τηρούνται. Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος είναι προ των πυλών και ακόμα και μια πόλη σαν τη Βενετία, όπου τα πάντα φαίνονται να έχουν μείνει για πάντα αναλλοίωτα , αρχίζει σιγά σιγά να επηρεάζεται από τον εκμοντερνισμό και να υποκλίνεται στην νέα τάξη πραγμάτων.

Trivia: Με την ερμηνεία της σε αυτή την ταινία η Helena Bonham Carter κατάφερε να ξεφύγει από τους τυποποιημένους ρόλους της νεαρής παρθένας σε ταινίες εποχής που μέχρι τότε της προσέφεραν («Howards End», «Room with a View», «Lady Jane», «Hamlet»). Ήταν υποψήφια για Oscar, Χρυσή Σφαίρα, Screen Actors Guild, BAFTA , ενώ κέρδισε τα βραβεία κριτικών των Dallas, Boston, Kansas, Las Vegas, London, Los Angeles, Toronto και National Board of Review.

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2011 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.