Do The Right Thing - 1989

 

  

 

Νέα Υόρκη: Όλες Οι Ταινίες

Νέα Υόρκη | The Godfather: Part II

Νέα Υόρκη | Midnight Cowboy

Νέα Υόρκη | In America

Νέα Υόρκη | Do The Right Thing

Νέα Υόρκη | Taxi Driver

Νέα Υόρκη | Annie Hall

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
Κάνε Το Σωστό

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
Spike Lee

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Richard Edson, Giancarlo Esposito, Spike Lee, John Turturro, Rosie Perez

Καλοκαίρι στο γκέτο του Brooklyn. Η ζέστη έχει χτυπήσει κόκκινο και οι φτωχοί κάτοικοι βράζουν κυριολεκτικά είτε μέσα στους στενούς τοίχους των σπιτιών τους είτε στα σκαλοπάτια των εισόδων των κτιρίων κοιτάζοντας το γεμάτο από κόσμο δρόμο. Ο Mookie (Spike Lee) δουλεύει στην πιτσαρία του ιταλοαμερικάνου Sal (Danny Aiello), ενός εκ των λίγων λευκών που έχουν επιχείρηση στο γκέτο. Οι πελάτες είναι κατά κανόνα αφροαμερικάνοι και η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ τους δεν αργεί να διαταραχτεί. Οι αλληλοκατηγορίες και οι αδιάλλακτες διαφορετικές απόψεις πυροδοτούν μια σύγκρουση που επηρεάζει την ζωή της γειτονιάς για πάντα...

Ο λάτρης της Νέας Υόρκης, Spike Lee, παραδίδει μια αξέχαστη ταινία που τρεμοπαίζει ανάμεσα στην κριτική για τον ρατσισμό, στην εξιστόρηση της ζωής των γκέτο και βέβαια, την συνύπαρξη διαφορετικών φυλών και πολιτισμών. Όλα έχουν ένα κοινό: την Νέα Υόρκη. Ιταλοαμερικάνοι και αφροαμερικάνοι είναι πάνω απ' όλα Νεοϋορκέζοι. Ίσως αυτό να θέλει να μας πει ο Spike Lee. Ότι είναι κρίμα να ζεις σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις του κόσμου και να τρώγεσαι για το ποιος είναι πιο αντάξιός της. Η Νέα Υόρκη έχει αποδείξει ότι ήταν πάντα φιλόξενη και ότι πάντοτε είχε χώρο για όλους.

Από την έναρξη και όσο η ταινία προχωράει, τίποτα δεν προμηνύει ότι η κατάληξή της θα είναι τόσο ακραία. Αρχικά φαίνεται ότι οι διαφορετικές φυλές έχουν τα προβλήματά τους αλλά έχουν μάθει να ζουν μαζί με τις όποιες εντάσεις και περιορίζονται μόνο στην λεκτική βία. Όμως αρκεί μια μικρή σπίθα για να ξεφύγουν τα πράγματα. Έτσι συμβαίνει πάντα όταν οι άνθρωποι δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα μέσα τους. Κι όταν ο ρατσισμός, τόσο χυδαίος όσο είναι, βρίσκει απέναντί του ρατσισμό, τότε κανένας ποτέ δεν θα απαλλαγεί ούτε από αυτόν ούτε από την χυδαιότητά του.

Από εκεί και πέρα η ερώτηση είναι απλή: Πώς μια πόλη που δεν υπήρξε ποτέ αφιλόξενη, που πάντα δεχόταν τον καθένα όπως ακριβώς είναι και του προσέφερε ό,τι μπορούσε, πώς μια τέτοια πόλη διατηρεί στους δρόμους της, στα κτήριά της και στα μαγαζιά της αυτήν την αντιπαλότητα και αυτόν τον άκρατο εγωισμό; Δεν υπάρχει απάντηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πόλη δεν φταίει. Μόνο οι άνθρωποι μπορούν να προδώσουν τέτοια εμπιστοσύνη.

Πρόκειται για μια καταπληκτική ταινία. Η απλότητά της και ιδιαιτέρως η ειλικρίνειά της είναι αφοπλιστικές. Η αρτιότητα της δομής και της τεχνικής της μπορεί να είναι σημαντική, αλλά εκείνο που την κάνει αριστούργημα είναι το συναίσθημά της που αποθεώνει την αλήθεια και τον ρόλο της γειτονιάς στην κατασκευή του εαυτού. Κι όλα αυτά στο Brooklyn. Εκεί που ξεκίνησαν οι Dodgers. Εκεί που ξεκίνησαν πολλά...

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2011 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.