Midnight Cowboy - 1969

 

  

 

Νέα Υόρκη: Όλες Οι Ταινίες

Νέα Υόρκη | The Godfather: Part II

Νέα Υόρκη | Midnight Cowboy

Νέα Υόρκη | In America

Νέα Υόρκη | Do The Right Thing

Νέα Υόρκη | Taxi Driver

Νέα Υόρκη | Annie Hall

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
Ο Καουμπόι Του Μεσονυχτίου

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
John Schlesinger

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Jon Voight, Dustin Hoffman, Sylvia Miles, Gary Owens, Bob Balaban

Ένας επίδοξος ζιγκολό ταξιδεύει από το Τέξας στην Νέα Υόρκη για να πιάσει την καλή. Αφελής όπως είναι, πιστεύει πως όλα θα είναι εύκολα και πως η γυναίκες θα κάνουν ουρά για να του προσφέρουν τον οβολό τους. Τα πράγματα όμως δεν πάνε καθόλου όπως τα περίμενε. Η πρώτη ευκατάστατη κυρία του ζητάει λεφτά αντί να του δώσει, ένας πονηρός κουτσός Ιταλιάνος ονόματι Ratso τον ξεγελά και ένας ομοφυλόφιλος του τάζει λεφτά που τελικά δεν έχει. Αφού τον διώχνουν και από το ξενοδοχείο παρακρατώντας τα πράγματά του, ξαναβρίσκει τον Ratso που του προσφέρει στέγη σε ένα κτίριο που προορίζεται για κατεδάφιση. Μαζί προσπαθούν να μαζέψουν λεφτά για να πάνε στο Μαϊάμι στήνοντας μια μικρή επιχείρηση. Ο ένας είναι ο ζιγκολό και ο άλλος ο manager. Οι περιπλανήσεις τους στη Νέα Υόρκη φαίνονται ατέλειωτες αλλά χτίζουν μια φιλία που κρατάει για πάντα...

Μια ευφυέστατη ταινία μιας παράδοξης αναπαράστασης του αμερικάνικου ονείρου που σε κερδίζει για δυο λόγους: για τις ερμηνείες της και για την γεμάτη φροντίδα και αγάπη παρουσίαση της Νέας Υόρκης. Το σκληρό της πρόσωπο εμφανίζεται για άλλη μια φορά, αλλά εξωραΐζεται με τη βοήθεια των δυο πρωταγωνιστών που είναι πεπεισμένοι πως αυτή η πόλη είναι η αρχή και το τέλος των πάντων. Και ίσως είναι. Αυτές οι αντιθέσεις που προσφέρει η Νέα Υόρκη σε κάθε κινηματογραφιστή είναι που την κάνουν τόσο όμορφη και μάλλον την πιο κινηματογραφική πόλη του κόσμου.

Δυο απόκληροι που δεν έχουν να φάνε, που κλέβουν για να παρουσιαστούν σαν μέλη της μεγαλούπολης, καταφέρνουν να επιβιώσουν. Αυτό που τους τρέφει είναι η ίδια η πόλη που μπορεί είτε να σε φτάσει στην κορυφή είτε να σε ξεβράσει στους δρόμους της. Αυτό είναι. Ένας τζογαδόρος πάντα ζητά παρέα και η Νέα Υόρκη θέλει μόνο τέτοιους ανθρώπους στους κόλπους της. Εκείνους που παίρνουν ρίσκα. Και παρόλο που οι δυο ήρωες μοιάζουν στάσιμοι, είναι πάνω απ' όλα συλλέκτες εμπειριών σε ένα από τα λίγα μέρη του κόσμου όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Εξαιρετικές ερμηνείες από τον Dustin Hoffman και τον Jon Voight σε δυο αβανταδόρικους μεν δύσκολους δε ρόλους. Το φινάλε ίσως αποδεικνύει πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η Νέα Υόρκη στις ζωές των κατοίκων της. Ο Ratso δεν αντέχει και πολύ μακριά της και απλά ξεψυχά...

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2011 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.