Nueve Reinas (Nine Queens) - 2000

 

  

 

Μπουένος Άιρες: Όλες Οι Ταινίες

Μπουένος Άιρες | Happy Together

Μπουένος Άιρες | Nueve Reinas (Nine Queens)

Μπουένος Άιρες | The Take

Μπουένος Άιρες | La Historia Oficial (The Official Story)

Μπουένος Άιρες | Bolivia

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
9 Βασίλισσες

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
Fabian Bielinsky

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Gaston Pauls, Ricardo Darin, Leticia Bredice, Pochi Ducasse, Ignasi Abadal

Ο έμπειρος μικροαπατεώνας Marcos (Ricardo Darin) συναντάει σε ένα μίνι μάρκετ του Μπουένος Αιρες τον νεαρό 'συνάδελφό' του Juan (Gaston Pauls). Αναγνωρίζοντας ότι ο Juan διαθέτει μεγάλο ταλέντο αλλά μικρή εμπειρία στο χώρο, του προτείνει να περάσουν την υπόλοιπη μέρα μαζί ανταλλάσοντας 'επαγγελματικά' κόλπα. Όταν ξαφνικά παρουσιάζεται η ευκαιρία για τη μεγάλη κομπίνα αποφασίζουν να συνεργαστούν. Έχουν μια μόλις μέρα για να πουλήσουν εννιά πλαστά γραμματόσημα, τις σπάνιες Εννιά Βασίλισσες, σε έναν εκατομμυριούχο συλλέκτη.

Τα πράγματα όμως περιπλέκονται όταν τα πλαστά γραμματόσημα καταστρέφονται και όταν στο προσκήνιο μπαίνει η αδερφή του Marcos, Valeria (Leticia Bredice) με την οποία διατηρεί πολύ κακές σχέσεις λόγω κληρονομικών διαφορών. Η Valeria διευθύνει το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει ο υποψήφιος αγοραστής και δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει δυο απατεώνες να εξαπατήσουν έναν πελάτη της. Τίποτα όμως στην υπόθεση δεν είναι όπως φαίνεται και η μια ανατροπή ακολουθεί την άλλη.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Fabian Bielinsky μας αφηγείται την ιστορία δύο μικροαπατεώνων που περιφέρονται στους δρόμους του Μπουένος Αιρες αναζητώντας το μεγάλο κόλπο. Στα συν της ταινίας το Mamet-ικό σενάριο και η ρεαλιστική απεικόνιση του αστικού τοπίου του Μπουένος Αιρες που προσθέτει στην ταινία αυθεντικότητα και ρεαλισμό. Γινόμαστε μάρτυρες της καθημερινότητας των ηρώων και παρακολουθούμε τους φρενήρεις ρυθμούς μιας μοντέρνας πόλης όπου ξεπροβάλουν κακοποιοί, κλέφτες, απατεώνες, τσαντάκηδες και όλων των ειδών τα... λαμόγια που προσπαθούν να επιβιώσουν εξαπατώντας ο ένας τον άλλον εκμεταλλευόμενοι την ανωνυμία του πλήθους.

H κατάρρευση της οικονομίας της χώρας και οι επώδυνες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της στον λαό της Αργεντινής όπως σκιαγραφούνται στο «Nine Queens», δημιουργούν έντονους παραλληλισμούς με την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα. Σε μια μάλιστα από τις πρώτες σκηνές της ταινίας ο Marcos βλέποντας ότι πάνω στη συσκευασία μιας σοκολάτας που μόλις έκλεψε γράφει ότι κατασκευάστηκε στην Ελλάδα, λέει: "Made In Greece. Αυτή η χώρα πάει κατά διαόλου" αναφερόμενος στην Αργεντινή και στις βιομηχανίες που έβαλαν λουκέτο. Εν έτη 2011 πάντως θα μπορούσε κάλλιστα να αναφέρεται στην Ελλάδα.

Trivia: Η επιτυχία της πρωτότυπης ταινίας ήταν τέτοια που το 2004 γυρίστηκε και το αμερικάνικο remake του «Nine Queens» με τίτλο «Criminal» με πρωταγωνιστές τους John C.Reilly, Diego Luna και Maggie Gyllenhaal.

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2011 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.