The Take - 2004

 

  

 

Μπουένος Άιρες: Όλες Οι Ταινίες

Μπουένος Άιρες | Happy Together

Μπουένος Άιρες | Nueve Reinas (Nine Queens)

Μπουένος Άιρες | The Take

Μπουένος Άιρες | La Historia Oficial (The Official Story)

Μπουένος Άιρες | Bolivia

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
Η Κατάληψη

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
Avi Lewis

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Matilde Adorno, Michel Camadessus, Freddy Espinoza, Raul Godoy, Nestor Kirchner

Τις παραμονές της εκλογικής αναμέτρησης για την προεδρία της Αργεντινής, η εργατική τάξη της χώρας βρίσκεται σε αναβρασμό. Κυριότεροι διεκδικητές της Προεδρίας ο για 3η φορά υποψήφιος Carlos Menem, τον οποίο θεωρούν υπαίτιο για την οικονομική κατάρρευση της οικονομίας με τις αδιάκριτες αποκρατικοποιήσεις και το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και βιομηχανιών, και ο νεότερος Kirchner στον οποίο εναποθέτουν τις ελπίδες τους.

Βλέποντας τις βιομηχανίες στις οποίες δούλευαν να κλείνουν, οι εργάτες συνασπίζονται, καταλαμβάνουν τα εργοστάσια, τα περιφρουρούν πετώντας με σφεντόνες βώλους στις αστυνομικές δυνάμεις και ζητούν να τους δοθεί δικαστική άδεια για να ξεκινήσουν μόνοι τους την παραγωγή χωρίς την επέμβαση των ιδιοκτητών. Το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στους εργατών της κεραμοποιίας Zanon και του εργοστασίου ανταλλακτικών αυτοκινήτων Bruckman, απ'όπου ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια που μετέπειτα μεταδόθηκε και σε πολλά ακόμα εργοστάσια της Αργεντινής.

Στην παρούσα περίοδο παγκόσμιας ύφεσης που διανύουμε, το καναδικής παραγωγής ντοκιμαντέρ «The Take» είναι μια εξαιρετικά επίκαιρη σπουδή πάνω στην εργατική τάξη της Αργεντινής που έρχεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας. Πρόκειται για ένα πολιτικό δράμα που περιγράφει με γλαφυρότητα την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση της χώρας αλλά και ταυτόχρονα ένα ψυχολογικό θρίλερ καθώς το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης θα κρίνει τα πάντα για τον αγώνα των εργατών. Περιέχει πολλά αληθινά ντοκουμέντα από τις βίαιες διαδηλώσεις τους στους δρόμους του Μπουένος Αιρες, τις συγκρούσεις τους με τις αστυνομικές δυνάμεις και τις απέλπιδες προσπάθειές τους να λάβουν την έγκριση των δικαστικών αρχών για την συνέχιση των καταλήψεων.

Πάνω απ΄ όλα όμως είναι η ιστορία μιας ομάδας απλών, καθημερινών ανθρώπων που κηρύττοντας την αρχή της αυτοδιαχείρισης, κάτι ανάμεσα σε αναρχία και σοσιαλισμό, προσπαθούν μόνοι τους να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή και να ξεκινήσουν την ανοικοδόμηση της οικονομίας τους.

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2011 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.