Tokyo! - 2009

 

  

 

Τόκιο: Όλες Οι Ταινίες

Τόκιο | Lost In Translation

Τόκιο | Enter The Void

Τόκιο | Nobody Knows

Τόκιο | Adrift In Tokyo

Τόκιο | Tokyo!

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
Tokyo!

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
Michel Gondry, Bong Joon-Ho, Leos Carax

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Ryo Kase, Denis Lavant, Teruyuki Kagawa, Ayako Fujitani, Ayumi Ito

Τρεις σκηνοθέτες, τρεις ιστορίες, μια πόλη. Οι Γάλλοι Michel Gondry και Leos Carax μαζί με τον Κορεάτη Bong Joon-ho παραδίδουν από μια ιστορία μικρού μήκους έκαστος, έχοντας ως κοινό σημείο αναφοράς την ιαπωνική μητρόπολη. Αν θεωρείτε ότι πρόκειται για άλλη μια συνηθισμένη μάζωξη κουλτουριάρηδων σκηνοθετών που πλέκουν το εγκώμιο μιας πόλης - αντικειμένου του πόθου τους απατάστε οικτρά. Η οπτική και των τριών για το Τόκιο κινείται σε ένα ολίγον σουρεαλιστικό και συχνά καυστικό επίπεδο. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

"Interior Design" του Michel Gondry: Ο αγαπημένος σκηνοθέτης («Eternal Sunshine Of A Spotless Mind») μας παρουσιάζει ένα ζευγάρι, την Hiroko και τον Akira, οι οποίοι καταφθάνουν στο Τόκιο και φιλοξενούνται στο μικροσκοπικό διαμέρισμα της φίλης τους. Κατά την αναζήτηση διαμερίσματος και εργασίας η Hiroko θα συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει φιλοδοξίες και ότι σιγά σιγά μετατρέπεται σε κάτι... άψυχο. Το αναπάντεχο φινάλε της ταινίας δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό στο σύμπαν του μαγικού ρεαλισμού του Gondry.

"Merde" του Leos Carax: Ένα αποκρουστικό ξωτικίσιο πλάσμα βγαίνει από τους υπονόμους του Τόκιο προκαλώντας το απόλυτο χάος. Αρπάζει ό,τι βρει, τρομοκρατεί το ανυποψίαστο πλήθος και ξαναχάνεται στους σκοτεινούς υπονόμους της πόλης. Ο πάντα περίεργος Carax φτιάχνει μια άκρως απολαυστική ιστορία που επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Σάτιρα για τους Ιάπωνες και τους Γάλλους, έμμεση κριτική για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η τρομοκρατία, ενδεχομένως και η ιστορική πορεία των Ιαπώνων ή απλώς άλλη μια εμμονή του Carax αποτυπωμένη; Ό,τι καταλαβαίνει ο καθείς...

"Shaking Tokyo" του Bong Joon-ho: Ο Κορεάτης σκηνοθέτης επιλέγει να καταπιαστεί με τους λεγόμενους 'hikikomori', μια κατηγορία ανθρώπων που κάποια στιγμή στη ζωή τους αποφασίζουν να εγκαταλείψουν κάθε είδους κοινωνική επαφή και να κλειστούν στο σπίτι τους, ζώντας ως σύγχρονοι ερημίτες από λίγους μήνες έως και χρόνια ολόκληρα. Ένας τέτοιος τύπος πρωταγωνιστεί λοιπόν σε αυτήν την ιστορία, ο οποίος συγκλονίζεται -σχεδόν στην κυριολεξία- όταν συναντά ένα delivery girl. Απλό και ρομαντικό, σχεδόν συγκινητικό.

Το «Tokyo!» εν τω συνόλω του δεν είναι ένα εγχείρημα που θα καταπλήξει και σίγουρα δεν αντανακλά απόλυτα τη σύγχρονη πραγματικότητα στο Τόκιο (πέρα από την περίπτωση του hikikomori). Έχει εντούτοις τις 'στιγμές' του και σίγουρα είναι ενδιαφέρον ότι οι σκηνοθέτες του επιλέγουν να μην εξωραΐσουν την πόλη, αλλά αντιθέτως να τη σκιαγραφήσουν ως ιδιαίτερη, εκκεντρική, συχνά στα όρια της παράνοιας και της υπερβολής. Είναι και αυτό μια άποψη.

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2011 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.