Happy Together - 1997

 

  

 

Μπουένος Άιρες: Όλες Οι Ταινίες

Μπουένος Άιρες | Happy Together

Μπουένος Άιρες | Nueve Reinas (Nine Queens)

Μπουένος Άιρες | The Take

Μπουένος Άιρες | La Historia Oficial (The Official Story)

Μπουένος Άιρες | Bolivia

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
Ευτυχισμένοι Μαζί

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
Wong Kar Wai

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Leslie Cheung, Tony Leung, Chen Chang

O Lai (Tony Leung) και ο Ho (Leslie Cheung) είναι ένα ζευγάρι εραστών που ταξιδεύουν από το Hong Kong στην Αργεντινή για να ζήσουν τον έρωτα τους. Όνειρό τους είναι να πάνε μαζί στους καταρράχτες Iguazu. Στη διαδρομή αντιμετωπίζουν διάφορες απρόβλεπτες καταστάσεις και συνειδητοποιούν πόσο στραβά έχουν πάει τα πράγματα με τη σχέση τους. Ο Ho φεύγει για το Μπουένος Αιρες με στόχο να ζήσει και άλλες ερωτικές περιπέτειες, όμως ο Lai είναι πραγματικά συντετριμμένος από το χωρισμό τους.

Προσπαθώντας να συνεχίσει τη ζωή του πιάνει δουλεία σε ένα tango bar. H σκέψη του όμως συνεχίζει να είναι στον Ho και στις μέρες που πέρασαν μαζί. Ο Ηο όμως αναλώνεται σε περιστασιακές σεξουαλικές συνευρέσεις που συχνά καταλήγουν με τον ίδιο αναίσθητο σε κάποιο ερημικό σοκάκι. Θα είναι άραγε ποτέ ευτυχισμένοι μαζί; Ο Wong Kar Wai («2046», «In the Mood of Love») σκηνοθετεί ένα λυρικό δράμα για δυο ανθρώπους που βλέπουν τη φλόγα του έρωτά τους να φουντώνει, να σβήνει, να αναζωπυρώνεται και να γίνεται στάχτη. Το Μπουένος Αιρες στη ταινία είναι ένα πολυπολιτισμικό μωσαϊκό από αισθήσεις, εικόνες και μουσικές, όπου η μοναξιά και η απομόνωση είναι αφόρητες. Ιδωμένο μέσα από τα μάτια δυο ταξιδιωτών που γοητεύονται από τα λιγότερο τουριστικά σημεία, το Μπουένος Αιρες είναι μια πόλη μέσα στην οποία θα μπορούσαν να περιπλανηθούν οι ήρωες του Godard, του Jarmusch αλλά και του Jack Kerouac.

Οι δύο εραστές γνωρίζουν την νυχτερινή ζωή της πόλης, τη gay σκηνή της, αλλά συναναστρέφονται μόνο με άτομα ασιατικής καταγωγής και όχι με αργεντινούς. Η εναλλαγή των ασπρόμαυρων, μονόχρωμων και ultra-saturated πλάνων, συμβαδίζουν με τις εναλλαγές της ερωτικής διάθεσης και επιθυμίας των δύο πρωταγωνιστών. Η σχέση τους είναι μια διαρκής αλληλουχία χωρισμών και επανασυνδέσεων. Όπως τα freeze frame στην ταινία, έτσι και ο Lai κρατάει αποτυπωμένες μέσα στο μυαλό του μόνο τις όμορφες στιγμές της σχέσης τους. Βαθιά μέσα του όμως ξέρει ότι αν και χώρια δεν είναι απόλυτα ευτυχισμένοι, ευτυχισμένοι μαζί δεν θα υπάρξουν ποτέ.

Trivia: Ο Tony Leung συμφώνησε να παίξει στην ταινία χωρίς να έχει διαβάσει το πραγματικό σενάριο αλλά ένα ψεύτικο. Και αυτό γιατί ολοκληρωμένο σενάριο δεν υπήρχε παρά μόνο η βασική ιδέα της πλοκής. Όταν έφτασε στην Αργεντινή για το γύρισμα, τον ενημέρωσαν όχι μόνο ότι το σενάριο θα βασιζόταν στους αυτοσχεδιασμούς των ηθοποιών αλλά και ότι ο ήρωας που θα ενσάρκωνε ήταν gay και επομένως θα έπρεπε να παίξει και σε μια ερωτική σκηνή ομοφυλοφιλικού περιεχομένου.

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2011 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.