Taxi Driver - 1976

 

  

 

Νέα Υόρκη: Όλες Οι Ταινίες

Νέα Υόρκη | The Godfather: Part II

Νέα Υόρκη | Midnight Cowboy

Νέα Υόρκη | In America

Νέα Υόρκη | Do The Right Thing

Νέα Υόρκη | Taxi Driver

Νέα Υόρκη | Annie Hall

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:
Ο Ταξιτζής

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
Martin Scorsese

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:
Robert De Niro, Cybill Shepherd, Albert Brooks, Harvey Keitel, Jodie Foster

Ο Travis Bickle (Robert De Niro), πρώην πεζοναύτης, έχει μόλις επιστρέψει από το Βιετνάμ και του είναι πολύ δύσκολο να συνηθίσει τους κανονικούς ρυθμούς ζωής. Υποφέρει από αϋπνίες και σκέφτεται ότι μπορεί να το εκμεταλλευτεί αναλαμβάνοντας την νυχτερινή βάρδια ενός ταξί. Κάθε βράδυ που κυκλοφορεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης συναντά όλα τα 'είδη' ανθρώπων. Ανήθικους, αδικημένους, υποκριτές, πόρνες, νταβατζήδες, πολιτικούς και απατημένους συζύγους. Η δυσαρέσκειά του για την πορεία της κοινωνίας συνέχεια αυξάνεται και αποφασίζει ότι πρέπει να πάρει τον νόμο στα χέρια του...

Ένας γοητευτικός ήρωας βιώνει την αστική απομόνωση της Νεοϋορκέζικης νύχτας, περιδιαβαίνοντας με το ταξί και ανακαλύπτοντας σιγά σιγά πως ο κόσμος είναι ανήθικος και διεφθαρμένος και πως κάποιος πρέπει να κάνει κάτι για να το αλλάξει. Από απλός στρατιώτης μετατρέπεται σε έναν 'στρατιώτη του θεού', σε έναν άγγελο-εκδικητή που αισθάνεται το καθήκον να 'καθαρίσει' την βρωμιά που βλέπει γύρω του. Ο Robert De Niro υποδύεται έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους της καριέρας του συνεργαζόμενος με έναν φανατικό New Yorker, τον Martin Scorsese, λίγα χρόνια μετά την επιτυχία τους με το «Mean Streets».

Η ιστορία του εσωστρεφούς Travis Bickle είναι μια από τις ομορφότερες και πιο σκληρές ιστορίες αυτοδικίας που καταφέρνει, εκτός από την ολοκληρωτική καθιέρωση του σκηνοθέτη και του πρωταγωνιστή της, να δωρίσει στον κινηματογράφο ένα διαχρονικό αριστούργημα, μια ταινία που σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά από την έκδοσή της αποτελεί ακόμα μια επιτακτική εμπειρία για όποιον ασχολείται ή αγαπάει το σινεμά.

Από ένα αφιέρωμα με τίτλο Travelling δεν θα μπορούσε να λείπει (ο άνθρωπος που το δίδαξε στην πράξη τουλάχιστον σε εμένα) ο Martin Scorsese . Με ύφος ντοκιμαντέρ και μια αμίμητη κινηματογράφηση των δρόμων μας χαρίζει έναν αλησμόνητο ήρωα, μια λεπτομερή περιήγηση στην νύχτα και στην τρέλα της πόλης του και μια ψυχανάλυση σε κάθε Νεουορκέζο (άρα και στον ίδιο) που παλεύει περισσότερο από κάθε άλλον με την παρουσία της μοναξιάς. Σε μια πόλη σαν την Νέα Υόρκη, από την οποία δεν απεξαρτάσαι ποτέ, η μοναξιά με την απόλυτη κοινωνικοποίηση είναι τα δυο άκρα που συναντιούνται καθημερινά. Ο Travis Bickle προσπάθησε να γίνει μέρος της κοινωνίας αλλά δεν μπόρεσε. Όμως δεν άφησε ποτέ την πόλη. Αυτή τον έμαθε πως να βλέπει το σωστό και το λάθος και να το αντιμετωπίζει με τον τρόπο που εκείνη ήθελε.

Η ταινία έχει πολλές σκηνές που είναι ανεπανάληπτες, όπως είναι η εμφάνιση του De Niro με ινδιάνικο κούρεμα στην προεκλογική συγκέντρωση. Όμως εκείνη που θα θυμάμαι πάντα είναι η τελευταία. Αφού έχει γίνει ήρωας μετά το μακελειό με τους νταβατζήδες βρίσκει την γυναίκα που τον απέρριψε και της κερνάει την κούρσα. Το χαμόγελό του μιλάει από μόνο του. Ο Martin Scorsese είχε πάντα τον τρόπο να προσθέτει την τελευταία πινελιά...

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2011 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.