Καθημερινό Ρεπορτάζ

Είδαμε: Senna

Είδαμε: Senna

Γράφει: Πέτρος Καλογεράς | 27.09.2011

Ο Ayrton Senna γεννήθηκε την 21η Μαρτίου του 1960 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Μεγάλωσε σε ένα εύπορο περιβάλλον που του έδωσε την δυνατότητα να ασχοληθεί με αυτό που του άρεσε περισσότερο. Στην αρχή ξεκίνησε να οδηγεί σε αγώνες καρτ. Η ικανότητά του στους αγώνες τον έφερε από μικρή ηλικία στην Ευρώπη. Και ύστερα σιγά σιγά αποφάσισε να περάσει στην Φόρμουλα Ένα. Ο ενθουσιασμός του και το ταλέντο του φάνηκαν από την πρώτη του χρονιά στις πίστες. Από την Toleman στην Lotus και από εκεί στην McLaren όπου η εικόνα με την κόκκινη φόρμα τον ακολουθεί μέχρι σήμερα. Κέρδισε τρία πρωταθλήματα, άρχισε μια βεντετική διαμάχη με τον Alain Prost, έγινε εθνικός ήρωας στην Βραζιλία και ήταν ο τελευταίος οδηγός που σκοτώθηκε μέσα σε πίστα στο Σαν Μαρίνο την 1η Μαίου του 1994. Τα 10 χρόνια φήμης του Senna ήταν αρκετά για να αναγκάσουν τον Asif Kapadia να ψάξει και να βρει υλικό από την οικογένεια Senna και άλλες πηγές, να το μοντάρει και να παραδώσει ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ όλων των εποχών...

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Είδαμε: Magic Trip - Ken Kesey

Είδαμε: Magic Trip - Ken Kesey 's Search for a Cool Place

Γράφει: Πέτρος Καλογεράς | 27.09.2011

Η «Ταξιδιάρα ψυχή» του Magic Bus ήταν και είναι ένα όνειρο ελευθερίας για πολλούς ανθρώπους. Μια παρέα από την Καλιφόρνια τόλμησε και έκανε ένα ταξίδι χωρίς περιορισμούς αναζητώντας την ηδονή, την γαλήνη και την ευτυχία. Ο Ken Kesey συγγραφέας του «One Flew Over The Cuckoo's Nest» και λάτρης του LSD μαζεύει μια παρέα φίλων, αγοράζει ένα λεωφορείο, το βάφει κάπως παράξενα και το ονομάζει «Further». Στόχος τους είναι να φτάσουν στην ανατολική άκρη των Ηνωμένων Πολιτειών και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη. Με οδηγό τον πασίγνωστο Neal Cassady, η παρέα των «Merry Pranksters» ταξιδεύει χωρίς πρόγραμμα, μαστουρώνει χωρίς μέτρο και γράφει μια ιστορία που όλοι θα θέλαμε και δεν θα θέλαμε να ζήσουμε...

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Ρεπορτάζ: Τελετή Λήξης και Απονομή των Βραβείων για τις Νύχτες Πρεμιέρας

Ρεπορτάζ: Τελετή Λήξης και Απονομή των Βραβείων για τις Νύχτες Πρεμιέρας

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας | 26.09.2011

Ύστερα από δέκα ημέρες ασφυκτικά γεμάτες σινεμά (175 ταινίες), η μεγαλύτερη κινηματογραφική γιορτή της Αθήνας έφτασε για ακόμα μία φορά στο τέλος της. Το ραντεβού είχε δοθεί στο σύνηθες σημείο αναφοράς της διοργάνωσης: το επιβλητικό Αττικόν. Εκεί, η τελετή λήξης με την απονομή των βραβείων αλλά και το βραβευμένο με Χρυσή Αρκτο δράμα του Asghar Farhadi, "Ένας Χωρισμός", περίμενε τους θεατές που κατέκλεισαν τόσο το Αττικόν όσο και τον Απόλλωνα, για μία τελευταία κινηματογραφική βραδιά προτού άπαντες ανανεώσουν το ραντεβού τους για του χρόνου. Και φυσικά, προτού "ξορκίσουν" τον... (από)χωρισμό με ένα full χορευτικό πάρτι στο Pasaji.

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Ρεπορτάζ: Τα Ελληνικά Βραβεία του Φεστιβάλ

Ρεπορτάζ: Τα Ελληνικά Βραβεία του Φεστιβάλ

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας | 26.09.2011

Ένα 24ωρο προτού πέσει η αυλαία των φετινών Νυχτών, το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας βράβευσε τους καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες καλλιτέχνες του χώρου. Σε αυτή τη γιορτινή βραδιά που ήταν ειδικά αφιερωμένη στο ελληνικό σινεμά, το Αττικόν γέμισε ξανά με κόσμο, όπου έκανε πρεμιέρα «Το Γάλα» του Γιώργου Σιούγα. Και φυσικά, επειδή γιορτή και Νύχτες Πρεμιέρας χωρίς πάρτι δε νοούνται, η συνέχεια δόθηκε στην πλατεία Αγ. Ειρήνης.

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Συνέντευξη: William Eubank (Love)

Συνέντευξη: William Eubank (Love)

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας | 25.09.2011

Μετά τον πρωταγωνιστή, συναντηθήκαμε και με τον σκηνοθέτη του «Love», William Eubank. Ο νεαρός Αμερικανός μας μίλησε αποκλειστικά για το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, τα παρασκήνια της... homemade παραγωγής καθώς και το πώς πρόεκυψε η ιδέα για αυτήν την ιδιόμορφη ταινία...

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Είδαμε: We Need To Talk About Kevin

Είδαμε: We Need To Talk About Kevin

Γράφει: Μαριάννα Ράντου | 25.09.2011

Πρέπει να μιλήσουμε για τον Kevin. Γι' αυτό το αγόρι, που στα 15 του άνοιξε πυρ κατά των ανυποψίαστων συμμαθητών του, ξεκληρίζοντας το σχολείο του σε ένα μακελειό δυστυχώς όχι άνευ προηγουμένου. Γι' αυτό το αγόρι, που από μικρό είχε δυσκολίες προσαρμογής στο κοινωνικό του περιβάλλον, που ήταν ένα αγρίμι, πάντα αψυχολόγητο, ανυπάκουο, επιθετικό κι αχάριστο. Γι' αυτό το αγόρι που πριν καλά-καλά γεννηθεί, είχε ξεκινήσει έναν σιωπηλό, εξοντωτικό πόλεμο προς τη μητέρα του και, δευτερευόντως, προς όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Είδαμε: Natural Selection

Είδαμε: Natural Selection

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας | 25.09.2011

Ένας νεαρός, ο Raymond (Matt O'Leary), δραπετεύει από τη φυλακή κρυμμένος σε ένα σακί με κομμένο γκαζόν. Η Linda (Rachael Harris) από την άλλη, είναι μία θρησκόληπτη μεσήλικη στο Τέξας που έχει στερηθεί για 25 χρόνια το σεξ με το σύζυγό της, τον Abe (John Diehl), επειδή ως στείρα που είναι δεν της επιτρέπεται να προβεί στο... αμάρτημα άνευ αναπαραγωγικού σκοπού. Εκείνος φυσικά φροντίζει να κατευνάζει τακτικά τις ορμές του δίνοντας σπέρμα - κρυφά από τη γυναίκα του - σε μία κλινική. Τα πράγματα αλλάζουν όταν ο Abe παθαίνει εγκεφαλικό εν ώρα... δωρεάς και η Linda παίρνει τους δρόμους προς αναζήτηση του φερόμενου ως υιού του Abe, που δεν είναι άλλος από τον Raymond.

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Είδαμε: Μικρές Ιστορίες Β

Είδαμε: Μικρές Ιστορίες Β'

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας | 24.09.2011

Το έχουμε δηλώσει επανειλημμένως και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να το επαναλάβουμε: είμαστε κολλημένοι με τα μικρού μήκους και να πέσει φωτιά να μας κάψει άμα έρθουν Νύχτες και αφήσουμε τις Μικρές Ιστορίες να μας ξεφύγουν. Πόσο μάλλον όταν η πρώτη σοδιά, μία εβδομάδα πριν, μας άνοιξε την όρεξη με τα «Clear Blue», «Suiker» και «L' Accordeur».

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Είδαμε: Αφιέρωμα Deja-Vu

Είδαμε: Αφιέρωμα Deja-Vu

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας | 23.09.2011

Το περυσινό φετίχ των Νυχτών, η "Τρύπα", παρέδωσε τη σκυτάλη στο ακόμα πιο αινιγματικό "Deja-Vu", αυτή τη νεφελώδη πλην όμως παγκόσμια έννοια που αναφέρεται στο ήδη ιδωμένο. Η προμνησία λοιπόν, όπως είναι ο ακριβής όρος του deja-vu στη γλώσσα μας, ήρθε στο Δαναό για να προκαλέσει τους θεατές επιδιώκοντας - τι άλλο; - να τους εγκλωβίσει ανάμεσα στο γνώριμο και το ανοίκειο. Κι αν πέρυσι οι "Τρύπες" περιελάμβαναν διάφορες προβολές 6 μεγάλου και 2 μικρού μήκους ταινιών, το φετινό "Deja- Vu" ήρθε στην απολύτως φετιχιστική συσκευασία της μίας και μοναδικής προβολής. Σαν μία τρυπούλα στο χωροχρόνο των Νυχτών, δηλαδή.

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Είδαμε: The Ides Of March

Είδαμε: The Ides Of March

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας | 23.09.2011

Ο κυβερνήτης Michael Morris (George Clooney), φαντάζει το μεγάλο φαβορί, όχι μόνο για το χρίσμα των Δημοκρατικών αλλά για να μπει με τα μπούνια στο Λευκό Οίκο. Αντιτίθεται ανοικτά στους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, είναι κατά της θανατικής ποινής, επιδιώκει κλείσιμο της ψαλίδας πλούσιων-φτωχών, υπόσχεται άμεση απεξάρτηση της αμερικανικής οικονομίας από το πετρέλαιο και στροφή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, είναι υπέρ των αμβλώσεων κ.τ.λ. Τα επικείμενα προκριματικά του Ohio δεν αναμένεται να αποτελέσουν εμπόδιο. Στο πλευρό του άλλωστε έχει τους καλύτερους, τον διευθυντή της προεκλογικής καμπάνιας, Paul Zara (Philip Seymour Hoffman), καθώς και τον πολλά υποσχόμενο και ιδεαλιστή Stephen Myers (Ryan Gosling). Οι ισορροπίες όμως απειλούνται όταν ο Tom Duffy (Paul Giamatti), διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του έτερου υποψηφίου Δημοκρατικού, προσεγγίζει τον Myers προτείνοντάς του να αλλάξει στρατόπεδο, τη στιγμή που ένα πολιτικό σκάνδαλο απειλεί να ανακόψει την προέλαση του Morris προς τον προεδρικό θώκο.

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Συνέντευξη: Gunner Wright (Love)

Συνέντευξη: Gunner Wright (Love)

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας | 22.09.2011

Συναντήσαμε τον "Mr. Hollywood" του φεστιβάλ, τον Αμερικανό ηθοποιό Gunner Wright, πρωταγωνιστή του «Love» που συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό. Ο άνθρωπος που προσφάτως έγινε και... Πρόεδρος για χάρη της νέας ταινίας του Clint Eastwood (υποδύεται τον Eisenhower στο πολυαναμενόμενο «J. Edgar»), μίλησε στο CinemaNews.gr με περισσή όρεξη, αποκαλύπτοντάς μας πολλές αθέατες πτυχές των γυρισμάτων του μυστηριώδους sci-fi φιλμ που τον έφερε στις Νύχτες Πρεμιέρας.

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Είδαμε: The Dynamiter

Είδαμε: The Dynamiter

Γράφει: Πέτρος Καλογεράς | 22.09.2011

Ο δεκατετράχρονος Robbie (William Ruffin) ήθελε πάντα να έχει μια κανονική οικογένεια. Φαίνεται όμως πως είναι ο μόνος. Η μητέρα του φεύγει από το σπίτι στα πρόθυρα κατάρρευσης από την κατάθλιψη και έτσι εκείνος αναλαμβάνει να προσέχει την γιαγιά του και τον μικρό αδελφό του Fess. Με μια αξιοθαύμαστη σοβαρότητα αναλαμβάνει της ευθύνες ολόκληρης της οικογένειας ακόμα και όταν ο αποτυχημένος μεγαλύτερος αδελφός του επιστρέφει στο σπίτι. Πιάνει δουλειά, δεν χάνει τον καιρό του σε καμία διασκέδαση που επιδίδονται οι συνομήλικοί του και προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να κρατήσει την οικογένεια ενωμένη μέχρι να επιστρέψει η μητέρα του. Εκείνη όμως δεν φαίνεται πουθενά. Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό, η παρουσία του αδελφού του κάνει το όνειρό του να μοιάζει ακόμα πιο ακατόρθωτο...

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Είδαμε: The Swell Season

Είδαμε: The Swell Season

Γράφει: Πέτρος Καλογεράς | 22.09.2011

Ένα δημιουργικό soundtrack οδηγεί το «Once» στα Oscar και από εκεί σε μια διετή περιοδεία. Ο έρωτας που δεν ολοκληρώθηκε στο πανί, βρίσκει την ευκαιρία να ολοκληρωθεί στην πραγματικότητα. Ο Glen Hansard και η Marketa Irglova έπεσαν αμαχητί ο ένας στην αγκαλιά του άλλου και προσπάθησαν να χωρέσουν την σχέση τους ανάμεσα στα στενά της συνεχούς μετακίνησης και των αυστηρών αναγκών της περιοδείας. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την σχέση τους από την γέννησή της μέχρι και το αναμενόμενο τέλος της. Καλλιτέχνες επί σκηνής με την ζωή να είναι πιο σημαντική από το χρυσό αγαλματάκι. Τουλάχιστον έτσι μας είπαν οι πρωταγωνιστές. Αυτό όμως που ξεχωρίζει δεν είναι ούτε η σχέση τους ούτε η δημοτικότητά τους. Είναι η μουσική που έφτιαξαν μαζί που δεν θα τους χωρίσει ποτέ...

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Είδαμε: Oslo, 31. August

Είδαμε: Oslo, 31. August

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας | 21.09.2011

Ο 34χρονος Anders βγαίνει από το κέντρο αποτοξίνωσης για 24 ώρες. Σκοπός της άδειάς του είναι να περάσει από συνέντευξη για δουλειά. Επιστρέφοντας καθαρός, έστω και για μία ημέρα στην παλιά του ζωή και τους δικούς του ανθρώπους, θα διαπιστώσει πόσο χαοτικές είναι οι διαστάσεις του βήματος της επιστροφής στην καθημερινότητα.

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Είδαμε: TT3D Closer To The Edge

Είδαμε: TT3D Closer To The Edge

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας | 21.09.2011

Στο νησί του Isle of Man στη Βρετανία, διεξάγεται κάθε χρόνο, εδώ και δεκαετίες το TT, ένας από τους πιο φημισμένους αλλά και θανάσιμα επικίνδυνους αγώνες ταχύτητας με μηχανές. Πιλότοι από διάφορα μέρη του πλανήτη αψηφούν το υψηλό ρίσκο και σπεύδουν να αγωνιστούν, ενώ τους ακολουθούν φυσικά πολλοί πιστοί φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Το ντοκιμαντέρ του Βρετανού Richard De Aragues επικεντρώνεται στις προσπάθειες του εκκεντρικού πρωταθλητή Guy Martin να κερδίσει τον αγώνα που του έχει γίνει πραγματική εμμονή, ενώ χρέη αφηγητή εκτελεί ο Jared Leto.

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Είδαμε: Headhunters

Είδαμε: Headhunters

Γράφει: Γιάννης Βασιλείου | 20.09.2011

Ξεκινά σαν caper. Με έναν 'κυνηγό κεφαλών' για λογαριασμό μεγάλων εταιρειών, που συμπληρώνει το εισόδημά του κλέβοντας έργα τέχνης, τα οποία μεταπωλεί στη μαύρη αγορά, να εντοπίζει το νέο του θύμα, έναν free agent πρώην καραβανά που εργαζόταν για λογαριασμό πολυεθνικής και κρατά φυλαγμένο στο υπόγειο της κατοικίας του έναν πίνακα του Rubens. Στη συνέχεια ο σκηνοθέτης Morten Tyldum γυρίζει στη μαύρη κωμωδία και στήνει το setting για μια σάτιρα του γιαπισμού αλά «American Psycho». Η παράμετρος αυτή όμως γρήγορα παραμερίζεται, προς όφελος της θριλερικής πλοκής και των ανατροπών.

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Είδαμε: Drive

Είδαμε: Drive

Γράφει: Μαριάννα Ράντου | 19.09.2011

Έχετε οδηγήσει ποτέ νύχτα, σε άδεια πόλη, με τα φώτα τον κτηρίων να τρέχουν και να χάνονται δίπλα από το ανοιχτό παράθυρο, κι εσείς να βυθίζεστε υπνωτιστικά σ' ένα ταξίδι που δε θέλετε να τελειώσει ποτέ; Κάπως έτσι θα νιώσετε παρακολουθώντας το «Drive» του Nicolas Winding Refn. Από τις πρώτες υπνωτιστικές synth νότες, τους ξεδιαντροπα 80ς τίτλους αρχής και μια αρχική σκηνή που μας συστήνει, χωρίς πολλά λόγια, μα με ταχύτητες που κόβουν την ανάσα, τον ανώνυμο Οδηγό-πρωταγωνιστή (Ryan Gosling), καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μια ταινία πρωτίστως αισθητικής. Εμμονικά προσεγμένη, αριστοτεχνικά γυρισμένη και με φετιχιστική αφοσίωση στις λεπτομέρειες, το φιλμ του Refn είναι μια (ακόμα) ταινία που αποδεικνύει ότι η αγάπη ενός σκηνοθέτη για το σινεμά και η αφοσίωση του στην αισθητική, μπορούν να πλημμυρίσουν τις εικόνες με συναίσθημα, ακόμα κι όταν αφηγείται μια ήδη ειπωμένη ιστορία.

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Είδαμε: Mama Africa

Είδαμε: Mama Africa

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας | 19.09.2011

Μία από τις ομορφότερες δουλειές που έχουμε δει ως τώρα, όχι μόνο στα πλαίσια του Μουσικού Διαγωνιστικού αλλά συνολικά του Φεστιβάλ, ήταν το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ του γνωστού Φιλανδού δημιουργού, Mika Kaurismaki. Θέμα του η ζωή και το έργο της σπουδαιότερης καλλιτέχνιδας που ανέδειξε ποτέ η Αφρική. Ο λόγος φυσικά για τη Miriam Makeba, την κορυφαία Νοτιοαφρικανή τραγουδίστρια και ακτιβίστρια που έγινε σύμβολο λατρείας και περηφάνιας για όλους τους ανθρώπους που ζουν ή κατάγονται από την μαρτυρική αυτή ήπειρο.

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Είδαμε: Μικρές Ιστορίες Α

Είδαμε: Μικρές Ιστορίες Α'

Γράφει: Γιάννης Βασιλείου | 18.09.2011

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δεν κρύψαμε την αδυναμία μας στα φιλμ μικρού μήκους και έτσι το ραντεβού με τις Μικρές Ιστορίες είχε δοθεί από την αρχή.

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Είδαμε: Hit So Hard

Είδαμε: Hit So Hard

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας | 17.09.2011

Πρώτη χρονικά ταινία από το Μουσικό Διαγωνιστικό τμήμα είναι το «Hit So Hard» του David Ebersole, το οποίο είδαμε στη δημοσιογραφική προβολή του Απόλλωνα μεταξύ συγγενών και φίλων. Μέσα από το "Σπασ'τα", κάνουμε ζουμ στην περιπετειώδη ζωή της Patty Schemel, της λεσβίας ντράμερ των Hole, από τα χρόνια της έκρηξης του grunge στο Seattle, τη στενή προσωπική σχέση με την Courtney Love και τον Curt Kobain, την παραλίγο ένταξή της στους Nirvana, την επιτυχία που ακολούθησε με τους Hole μέχρι το σχεδόν μοιραίο φλερτ με τα ναρκωτικά και το ποτό.

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Είδαμε: Troll Hunter

Είδαμε: Troll Hunter

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας | 17.09.2011

Η πρώτη Παρασκευή του φεστιβάλ μας έφερε σε επαφή με τη Νορβηγία μέσα από το σχετικό φετινό αφιέρωμα. Με δεδομένο ότι το ελληνικό κοινό δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένο με τον μακρινό αυτό τόπο και κατ' επέκταση με το σινεμά του, η μεταμεσονύκτια προβολή του «Troll Hunter» στον Απόλλωνα εμπεριείχε έντονα το στοιχείο της έκπληξης. Κι αυτό γιατί ο αρκετός κόσμος που έσπευσε στον "Κυνηγό Τρολ" ίσως να περίμενε μία πιο τρομακτική φιλμική εμπειρία. Ωστόσο, απ' όσο φάνηκε και από τις αντιδράσεις του κοινού, η σατιρική λογική της ταινίας έγινε μάλλον εύκολα αποδεκτή.

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Είδαμε: Corman

Είδαμε: Corman's World - Exploits of a Hollywood Rebel

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας | 16.09.2011

Ο σκηνοθέτης και παραγωγός Roger Corman συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία στο σινεμά για περισσότερες από έξι δεκαετίες. Τα έργα του άλλωστε μιλούν από μόνα τους: από το 1954 έχει διατελέσει παραγωγός σε περισσότερες -κρατηθείτε- από 350 ταινίες, ενώ έχει σκηνοθετήσει πάνω από 50, τις περισσότερες εκ των οποίων μέσα σε μόλις 15 χρόνια! Δίπλα του μαθήτευσαν και αναδείχθηκαν ιερά τέρατα της σύγχρονου κινηματογράφου, όπως οι Jack Nicholson, Robert De Niro, Peter Fonda, Martin Scorsese και Francis Ford Coppola.

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Είδαμε: Karate Robo-Zaborgar

Είδαμε: Karate Robo-Zaborgar

Γράφει: Γιάννης Βασιλείου | 16.09.2011

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το «Karate Robo-Zaborgar» αφηγείται την ιστορία ενός άντρα κι ενός ρομπότ που σε συνεργασία με την αστυνομία πολεμούν την Sigma, μια σατανική οργάνωση που κυκλοφορεί με ένα βγαλμένο από animation του Terry Gilliam πετούμενο και κλέβει το DNA Γιαπωνέζων πολιτικών, για να κατασκευάσει την υπέρτατη μηχανή πολέμου και να κυριεύσει τον κόσμο. Στην πραγματικότητα όμως η ιστορία αυτή είναι απλώς η αφορμή για ένα camp θέαμα προορισμένο αποκλειστικά για χαβαλέ. Στα χαρτιά δηλαδή ότι πρέπει για το μεταμεσονύκτιο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Είδαμε: The Artist

Είδαμε: The Artist

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας | 15.09.2011

Δεν ξέρω κατά πόσο η επιλογή να ανοίξει το «The Artist» την αυλαία του φεστιβάλ ήταν εξαρχής συνεξαρτημένη με το φετινό θεματικό αφιέρωμα στο "deja vu". Είναι ωστόσο γεγονός πως η ταινία του Michel Hazanavicius αποτελεί το ιδανικότερο φιλμ για να υποστηρίξει την παραπάνω ευρεία θεματική, παρότι δεν εντάσσεται στις επιλογές της. Η ταινία που γοήτευσε στις περασμένες Κάννες αποτελεί ένα υπέροχο deja vu στην κινηματογραφική ιστορία. Πρόκειται για μία εξαιρετική ευκαιρία να αναζωπυρώσει στους μεγαλύτερους τη νοσταλγία για το "παλιό" και παράλληλα να μυήσει τους νέους θεατές σε αυτό το - φαινομενικά μόνο - "αρχαίο" σινεμά που αποδεικνύεται ωστόσο τόσο διαχρονικό. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα το «The Artist», αυτό το φιλμ που μάγεψε όσους τυχερούς θεατές παραβρέθηκαν στην τελετή έναρξης των φετινών Νυχτών Πρεμιέρας και που μοιάζει να ξεθάφτηκε από κάποιο ξεχασμένο χρονοντούλαπο της ιστορίας του κινηματογράφου;

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Ρεπορτάζ: Τελετή Έναρξης για τις 17ες Νύχτες Πρεμιέρας

Ρεπορτάζ: Τελετή Έναρξης για τις 17ες Νύχτες Πρεμιέρας

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας | 15.09.2011

Με το καλοκαίρι να έχει πεισματικά κατασκηνώσει στην πόλη και το θερμόμετρο σε Αυγουστιάτικα επίπεδα, οι 17ες Νύχτες Πρεμιέρας άνοιξαν την Τετάρτη το βράδυ τις πύλες τους στο κινηματογραφόφιλο κοινό. Σε ένα κατάμεστο Αττικόν και έναν μισογεμάτο Απόλλωνα δόθηκε το έναυσμα για το καθιερωμένο φθινοπωρινό κινηματογραφικού ραντεβού της Αθήνας, που και φέτος έχει πολλά και άκρως ενδιαφέροντα να μας δείξει. Με μία σχετική καθυστέρηση, την τελετή άνοιξαν δύο ζευγάρια χορευτών swing, χάριν της ταινίας που θα ακολουθούσε ως κυρίως πιάτο της βραδιάς. Ο λόγος φυσικά για το «The Artist», το ιδιαίτερο και πολυαναμενόμενο φιλμ του Michel Hazanavicius που έκανε αίσθηση στις περασμένες Κάννες και χάρισε στον πρωταγωνιστή του, Jean Dujardin, το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας.

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Αλλαγή Προγράμματος: George Harrison Living in the Material World

Αλλαγή Προγράμματος: George Harrison Living in the Material World

Γράφει: Θανάσης Γεντίμης | 08.09.2011

b>UPDATE 09.09.2011

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

12 Προβολές Που Δεν Πρέπει Να Χάσετε

12 Προβολές Που Δεν Πρέπει Να Χάσετε

Γράφει: Γιάννης Βασιλείου | 07.09.2011

Οι 17ες Νύχτες Πρεμιέρας είναι προ των πυλών. Ας δούμε 12 ταινίες που ξεχωρίσαμε από το φετινό πρόγραμμα:

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα για τις 17ες Νύχτες Πρεμιέρας

Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα για τις 17ες Νύχτες Πρεμιέρας

Γράφει: Θανάσης Γεντίμης | 06.09.2011

Ανακοινώθηκε με τη δέουσα επισημότητα το τελικό πρόγραμμα για το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που έγινε σήμερα Τρίτη 06 Σεπτεμβρίου στις 12.00 (με την απαραίτητη ημίωρη καθυστέρηση) στο ξενοδοχείο King George. Για 11η χρονιά στο CinemaNews.gr ετοιμάσαμε ένα

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Δελτίο Τύπου: Προπώληση εισιτηρίων και καρτών διαρκείας

Δελτίο Τύπου: Προπώληση εισιτηρίων και καρτών διαρκείας

Γράφει: Θανάσης Γεντίμης | 06.09.2011

Για μία ακόμη χρονιά (έβδομη κατά σειρά) οι Νύχτες Πρεμιέρας διατηρούν την τιμή του εισιτηρίου στα 6 ευρώ και συνεχίζουν τις πρωινές προβολές, οι οποίες θα είναι ανοιχτές στο κοινό με εισιτήριο αξίας 4 ευρώ. Εκτός αυτού, κυκλοφόρησαν από τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου οι κάρτες διαρκείας των 10, 20 και 25 προβολών, διατηρώντας επίσης τις τιμές στα περσινά επίπεδα, πάντα με την σταθερή έκπτωση της τάξης του 50% ανά προβολή.

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Δελτίο Τύπου: Το Φεστιβάλ προσφέρει 1500 δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους

Δελτίο Τύπου: Το Φεστιβάλ προσφέρει 1500 δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους

Γράφει: Θανάσης Γεντίμης | 26.08.11

1.500 δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους θα προσφέρει φέτος, στην 17η διοργάνωσή του το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας πιστεύοντας ότι το καλό σινεμά είναι πρώτης τάξεως αντίδοτο για την κρίση. Έτσι εκτός από τη διατήρηση του εισιτηρίου σε σταθερή τιμή (6 ευρώ) για έβδομη συνεχή χρονιά και την καθιέρωση των πρωινών προβολών (2η συνεχόμενη χρονιά), με μειωμένο εισιτήριο (4 ευρώ), οι Νύχτες Πρεμιέρας τάσσονται ανοιχτά στο πλευρό των, ολοένα και περισσότερων, ανέργων.

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

Δελτίο Τύπου: Με το The Artist ανοίγει η αυλαία για τις 17ες Νύχτες Πρεμιέρας

Δελτίο Τύπου: Με το The Artist ανοίγει η αυλαία για τις 17ες Νύχτες Πρεμιέρας

Γράφει: Θανάσης Γεντίμης | 14.07.11

Το «The Artist», η ταινία αποκάλυψη του φεστιβάλ Καννών, που χάρισε στον πρωταγωνιστή της Jean Dujardin το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου, θα προβληθεί στην επίσημη πρεμιέρα του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Η ταινία του Michel Hazanavicius είναι ο πιο πρωτότυπος φόρος τιμής για το σινεμά που γυρίστηκε ποτέ: βουβή και ασπρόμαυρη καταφέρνει τελικά, με την αισιοδοξία και το χιούμορ της να γεμίσει την αίθουσα με ήχους και χρώματα.

Κάνε κλικ για τη συνέχεια.

(27.09.2011) Είδαμε: Senna

(27.09.2011) Είδαμε: Magic Trip - Ken Kesey 's Search for a Cool Place

(26.09.2011) Ρεπορτάζ: Τελετή Λήξης και Απονομή των Βραβείων για τις Νύχτες Πρεμιέρας

(26.09.2011) Ρεπορτάζ: Τα Ελληνικά Βραβεία του Φεστιβάλ

(25.09.2011) Συνέντευξη: William Eubank (Love)

(25.09.2011) Είδαμε: We Need To Talk About Kevin

(25.09.2011) Είδαμε: Natural Selection

(24.09.2011) Είδαμε: Μικρές Ιστορίες Β'

Διαβάστε 31 Ρεπορτάζ


Για το αφιέρωμα του CinemaNews.gr στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας γράφουν οι Νεκτάριος Σάκκας, Γιάννης Βασιλείου, Μαριάννα Ράντου, Πέτρος Καλογεράς, Λουκιανός Κοροβέσης και Θανάσης Γεντίμης.


© 2000-2011 | Θανάσης Γεντίμης | Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.