Είδαμε: Μικρές Ιστορίες Β'


 


    

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας | 24.09.2011

Το έχουμε δηλώσει επανειλημμένως και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να το επαναλάβουμε: είμαστε κολλημένοι με τα μικρού μήκους και να πέσει φωτιά να μας κάψει άμα έρθουν Νύχτες και αφήσουμε τις Μικρές Ιστορίες να μας ξεφύγουν. Πόσο μάλλον όταν η πρώτη σοδιά, μία εβδομάδα πριν, μας άνοιξε την όρεξη με τα «Clear Blue», «Suiker» και «L' Accordeur».

Προσπερνώντας με συνοπτικές διαδικασίες την παραφωνία των ταινιών του «Shoot_Ιt» (μόνο το «Thumbnail» διασώζεται από την τριάδα), πάμε στο κυρίως πιάτο. Εκεί όπου μας εξέπληξε ευχάριστα η μαύρη φάρσα του «Bear», όταν ένας άνδρας φτάνει σε μοιραία άκρα προκειμένου να κάνει έκπληξη γενεθλίων στην κοπέλα του. Ή το gore μιούζικαλ, «The Legend Of Beaver Dam», όπου στέλνει τον «Candyman» για... μέλι, μέσα από την αιματοβαμμένη εκδίκηση ενός σπασίκλα πιτσιρίκου. Το "Μπουκάλι", πάλι, πάει κι έρχεται στη θάλασσα, ταξιδεύοντας από μία αμμουδερή παραλία μέχρι μία παγωμένη ακτή, δίνοντας νόημα στη μοναχική ζωή μίας χιονόμπαλας κι ενός μικρού αμμώδους λόφου. Απρόσμενα συγκινητικό όμως αποδείχθηκε το υπέροχο «The Maker», όπου ένα κουκλάκι δίνει μάχη με το χρόνο προκειμένου να ολοκληρώσει τη δημιουργία του, η οποία αποδεικνύεται υπαρξιακά καθοριστική.

Ωστόσο, η δεύτερη σοδιά των Μικρών Ιστοριών περιελάμβανε δύο καλοδεχούμενα comebacks. Ο προ τριετίας καλεσμένος και αγαπημένος animator των Νυχτών, Bill Plympton, επέστρεψε στις οθόνες του φεστιβάλ με το υποψήφιο για Oscar «Guard Dog» (2005). Μαζί με αυτό όμως ο Plympton μας έφερε και το «Guard Dog Global Jam», που δεν είναι άλλο από το αποτέλεσμα ενός καλέσματος όπου ο ίδιος απηύθυνε σε 70 καλλιτέχνες απ' όλο τον κόσμο, προκειμένου να ξαναφτιάξουν την παραπάνω δημιουργία του από την αρχή. Το έτερο comeback αφορούσε ακόμα έναν λατρεμένο δημιουργό, τον Spike Jonze («Being John Malkovich», «Where The Wild Things Are»). Πέρυσι μας είχε συγκινήσει με το μεσαίου μήκους «I'm Here», φέτος επέστρεψε με το χειροποίητο "Πεθαίνοντας Δίπλα Σου", στο οποίο ο σκελετός του Μάκβεθ ερωτεύεται τη Μίνα, το κορίτσι του Δράκουλα, όταν κλείνουν τα φώτα ενός παριζιάνικου βιβλιοπωλείου.

(27.09.2011) Είδαμε: Senna

(27.09.2011) Είδαμε: Magic Trip - Ken Kesey 's Search for a Cool Place

(26.09.2011) Ρεπορτάζ: Τελετή Λήξης και Απονομή των Βραβείων για τις Νύχτες Πρεμιέρας

(26.09.2011) Ρεπορτάζ: Τα Ελληνικά Βραβεία του Φεστιβάλ

(25.09.2011) Συνέντευξη: William Eubank (Love)

(25.09.2011) Είδαμε: We Need To Talk About Kevin

(25.09.2011) Είδαμε: Natural Selection

(24.09.2011) Είδαμε: Μικρές Ιστορίες Β'

Διαβάστε 31 Ρεπορτάζ


Για το αφιέρωμα του CinemaNews.gr στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας γράφουν οι Νεκτάριος Σάκκας, Γιάννης Βασιλείου, Μαριάννα Ράντου, Πέτρος Καλογεράς, Λουκιανός Κοροβέσης και Θανάσης Γεντίμης.


© 2000-2011 | Θανάσης Γεντίμης | Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.