Είδαμε: Natural Selection


 


    

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας | 25.09.2011

Ένας νεαρός, ο Raymond (Matt O'Leary), δραπετεύει από τη φυλακή κρυμμένος σε ένα σακί με κομμένο γκαζόν. Η Linda (Rachael Harris) από την άλλη, είναι μία θρησκόληπτη μεσήλικη στο Τέξας που έχει στερηθεί για 25 χρόνια το σεξ με το σύζυγό της, τον Abe (John Diehl), επειδή ως στείρα που είναι δεν της επιτρέπεται να προβεί στο... αμάρτημα άνευ αναπαραγωγικού σκοπού. Εκείνος φυσικά φροντίζει να κατευνάζει τακτικά τις ορμές του δίνοντας σπέρμα - κρυφά από τη γυναίκα του - σε μία κλινική. Τα πράγματα αλλάζουν όταν ο Abe παθαίνει εγκεφαλικό εν ώρα... δωρεάς και η Linda παίρνει τους δρόμους προς αναζήτηση του φερόμενου ως υιού του Abe, που δεν είναι άλλος από τον Raymond.

Κάπως έτσι, το πιο αταίριαστο δίδυμο που μπορείτε να φανταστείτε ξεκινά ένα τολμηρό road trip. Ο νεαρός σκηνοθέτης Robbie Pickering ντεμπουτάρει εντυπωσιακά σε μεγάλου μήκους, προσδίδοντας πολλά βιογραφικά στοιχεία της μητέρας του στον κεντρικό χαρακτήρα της ταινίας, τη Linda, κάτι που ο ίδιος μας αποκάλυψε στα πλαίσια της επαναληπτικής προβολής στο μικρό Δαναό. Το «Natural Selection» είναι μία πολύ προσωπική επομένως δουλειά από έναν νεαρό Αμερικανό του σκληρού νότου που, όπως μας δήλωσε έχει για θρησκεία του τις ταινίες. Το παράδοξο και εντυπωσιακό συνάμα της υπόθεσης είναι η τόλμη, η διεισδυτικότητα και η ωριμότητα με την οποία ο Pickering διεισδύει στον ψυχισμό μίας μεσήλικης γυναίκας. Και αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως βλέποντας την ταινία αγνοώντας τα των συντελεστών, θα μπορούσες εύκολα να πειστείς πως έχει γραφτεί και σκηνοθετηθεί από μία γυναίκα.

Πέραν από γλυκόπικρο σχόλιο πάνω στο σκοταδιστικό, θρησκόληπτο και οπισθοδρομικό αμερικανικό Νότο, πέραν από μία ιστορία "εκδίκησης" της Φύσης πάνω στις κοινωνικές στρεβλώσεις, το «Natural Selection» είναι ένα φιλμ-ύμνος στη γυναικεία χειραφέτηση. Μία γυναίκα που στερείται - μάλλον απρόθυμα όπως προδίδει η εισαγωγική σεκάνς - τη χαρά του έρωτα, σπεύδει προς αναζήτηση του άγνωστου παιδιού του άνδρα της. Ενός νεαρού που "γεννιέται" στο φιλμικό σύμπαν του Pickering μέσα από τη μήτρα της φυλακής, χωμένος στο σακί με το γκαζόν.

Αυτός ο outlaw ρεμπεσκές που βρίσκεται μόνιμα on-the-run θα αποτελέσει την καλύτερη αφορμή για να σωθεί η Linda από την οικογενειακή και κοινωνική καταπίεση που τη συνθλίβει, να διεκδικήσει το αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή και τον έρωτα. Κι όταν βρεθεί πάλι με τη μούρη στο χώμα, συνειδητοποιημένη πια να έχει κερδίσει το πολυτιμότερο αγαθό, την ελευθερία.

Ειδική μνεία αξίζει στο καστ της "Φυσικής Επιλογής", όπου πραγματικά κερδίζει τις εντυπώσεις. Η Harris δίνει ρέστα σε μία παθιασμένη αλλά καθόλα ώριμη ερμηνεία, ενώ ο O'Leary την πλαισιώνει άψογα σε ένα δίδυμο που σίγουρα θα κάνουμε καιρό να ξεχάσουμε. Και οι δεύτεροι όμως χαρακτήρες έχουν προσεχθεί ιδιαίτερα, όπως ο κρυφά ερωτευμένος με τη Linda ιερέας (Jon Gries) και ο σύζυγος της (John Dehl), αμφότεροι συμβολικά και ουσιαστικά συνυπεύθυνοι για τα δεσμά που δένουν την κεντρική ηρωίδα.

Η επιλογή και μόνο του τίτλου, "Φυσική Επιλογή", μαρτυρά πολλά για τη βαθιά ειρωνεία που φωλιάζει στο φιλμ του Pickering. Μία ιστορία που ξεκινά με ένα σχετικό βιβλικό εδάφιο για τον Αυνάν για να ολοκληρωθεί εκεί που ολοκληρώθηκαν μερικά από τα σημαντικότερα υπαρξιακών αναζητήσεων διαμάντια του παγκόσμιου κινηματογράφου: στην ακτή.

(27.09.2011) Είδαμε: Senna

(27.09.2011) Είδαμε: Magic Trip - Ken Kesey 's Search for a Cool Place

(26.09.2011) Ρεπορτάζ: Τελετή Λήξης και Απονομή των Βραβείων για τις Νύχτες Πρεμιέρας

(26.09.2011) Ρεπορτάζ: Τα Ελληνικά Βραβεία του Φεστιβάλ

(25.09.2011) Συνέντευξη: William Eubank (Love)

(25.09.2011) Είδαμε: We Need To Talk About Kevin

(25.09.2011) Είδαμε: Natural Selection

(24.09.2011) Είδαμε: Μικρές Ιστορίες Β'

Διαβάστε 31 Ρεπορτάζ


Για το αφιέρωμα του CinemaNews.gr στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας γράφουν οι Νεκτάριος Σάκκας, Γιάννης Βασιλείου, Μαριάννα Ράντου, Πέτρος Καλογεράς, Λουκιανός Κοροβέσης και Θανάσης Γεντίμης.


© 2000-2011 | Θανάσης Γεντίμης | Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.