Ρεπορτάζ: Τα Ελληνικά Βραβεία του Φεστιβάλ


 


    

Γράφει: Νεκτάριος Σάκκας | 26.09.2011

Ένα 24ωρο προτού πέσει η αυλαία των φετινών Νυχτών, το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας βράβευσε τους καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες καλλιτέχνες του χώρου. Σε αυτή τη γιορτινή βραδιά που ήταν ειδικά αφιερωμένη στο ελληνικό σινεμά, το Αττικόν γέμισε ξανά με κόσμο, όπου έκανε πρεμιέρα «Το Γάλα» του Γιώργου Σιούγα. Και φυσικά, επειδή γιορτή και Νύχτες Πρεμιέρας χωρίς πάρτι δε νοούνται, η συνέχεια δόθηκε στην πλατεία Αγ. Ειρήνης.

Τη φετινή κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι Τάσος Μπουλμέτης, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Ορφέας Αυγουστίδης, Βαρδής Μαρινάκης και Γιάννης Φώτου. Να σημειώσουμε ότι για τα τρία βραβεία που δόθηκαν (Σκηνοθεσίας, Ανδρικής και Γυναικείας Ερμηνείας) υποψήφιοι ήταν όσοι έκαναν το κινηματογραφικό τους ντεμπούτο σε ταινία, η οποία είχε τουλάχιστον μία δημόσια προβολή (σε αίθουσα ή φεστιβάλ στην ελληνική επικράτεια) έναντι αντιτίμου, μεταξύ της 1ης Σεπτεμβρίου του 2010 και της 31ης Αυγούστου του 2011.

Οι επιλογές της κριτικής επιτροπής ήταν μάλλον εύκολο να προβλεφθούν από κάποιον που διατηρεί μία τυπικά στενή επαφή με την εγχώρια κινηματογραφική επικαιρότητα. Έτσι, το βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε - απολύτως αναμενόμενα αλλά ομοίως ακατανόητα για εμάς - ο Σύλλας Τζουμέρκας για το ντεμπούτο του με τη «Χώρα Προέλευσης». Με το βραβείο καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού τιμήθηκε η Έφη Λογγίνου για την ερμηνεία της στα «45 Τετραγωνικά» του Στράτου Τζίτζη, ενώ o 17χρονος Χάρης Μάρκου ήταν εκείνος, στα χέρια του οποίου κατέληξε το αντίστοιχο ανδρικό έπαθλο, χάρις στην πρωταγωνιστική συμμετοχή του στη με διαφορά καλύτερη ελληνική ταινία της περασμένης σεζόν, το «Wasted Youth».

(27.09.2011) Είδαμε: Senna

(27.09.2011) Είδαμε: Magic Trip - Ken Kesey 's Search for a Cool Place

(26.09.2011) Ρεπορτάζ: Τελετή Λήξης και Απονομή των Βραβείων για τις Νύχτες Πρεμιέρας

(26.09.2011) Ρεπορτάζ: Τα Ελληνικά Βραβεία του Φεστιβάλ

(25.09.2011) Συνέντευξη: William Eubank (Love)

(25.09.2011) Είδαμε: We Need To Talk About Kevin

(25.09.2011) Είδαμε: Natural Selection

(24.09.2011) Είδαμε: Μικρές Ιστορίες Β'

Διαβάστε 31 Ρεπορτάζ


Για το αφιέρωμα του CinemaNews.gr στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας γράφουν οι Νεκτάριος Σάκκας, Γιάννης Βασιλείου, Μαριάννα Ράντου, Πέτρος Καλογεράς, Λουκιανός Κοροβέσης και Θανάσης Γεντίμης.


© 2000-2011 | Θανάσης Γεντίμης | Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.