Είδαμε: Μικρές Ιστορίες Α'


 


    

Γράφει: Γιάννης Βασιλείου | 18.09.2011

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δεν κρύψαμε την αδυναμία μας στα φιλμ μικρού μήκους και έτσι το ραντεβού με τις Μικρές Ιστορίες είχε δοθεί από την αρχή. Clear Blue

Νεαρός πιάνει δουλειά ως ναυαγοσώστης σε πισίνα γυμναστήριου, όπου κολυμπά με τις ώρες μια ηλικιωμένη γυναίκα που μπορεί να κρατήσει την αναπνοή της για ώρα μέσα στο νερό. Μια λιτή και τρυφερή ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Κάτι που σπάνια βλέπουμε από Έλληνες δημιουργούς, που σχεδόν κάθε τους προσπάθεια φιλοδοξεί στα χαρτιά να αλλάξει το σινεμά και τον κόσμο ταυτόχρονα. Το έχουμε ξαναπεί και θα το λέμε συνέχεια. Από επίδοξους Γκοντάρ έχουμε μπόλικους. Οι επίδοξοι Σπίλμπεργκ είναι εκείνοι που μας λείπουν.

L' Accordeur

Χορδιστής πιάνων παριστάνει τον τυφλό, για να προσελκύσει μεγαλύτερη πελατεία. Σύντομα όμως το κόλπο θα γυρίσει μπούμερανγκ. Βγαλμένο από τα πιο σαδιστικά επεισόδια της Ζώνης του Λυκόφωτος, το L' Accordeur κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Suiker

Ένα αίτημα για ζάχαρη μέσα στη νύχτα από την πανέμορφη γειτόνισσά του, θα γίνει αφορμή απίστευτων μπελάδων για τον ήρωα μας, που κερδίζει δικαιωματικά μια θέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους μαλά**ς, αλλά και τους μεγαλύτερους γκαντέμηδες που είδαμε ποτέ στο σελιλόιντ. Απολαυστικό.

Slides

Κι από δω ξεκινά η κάθοδος. Το μόνο κοινό στοιχείο ανάμεσα στις βινιέτες που απαρτίζουν αυτό το φιλμάκι μικρού μήκους, είναι ότι ξεκινούν με μια 'αγνή' εικόνα, την οποία στη συνέχεια ανατρέπουν βίαια. Κατά τα άλλα "άγνωσται αι βουλαί του ποιητού"...

Alexis Ivanovitch, Vous Etes Mon Heros

Νεαρός άντρας πασχίζει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του να είσαι αρσενικό, σε ένα υπερφίαλο και υπερ-φλύαρο γαλλικό short, τόσο subtle που βάζει τον ήρωα του ντυμένο υπερήρωα, να υπόσχεται στη σύντροφό του ότι θα την προστατεύσει. Oh, mon dieu!

Jenny

Ξεκινά με ένα πομπώδες slow motion κι εμείς έχουμε αρχίσει πλέον να αναστενάζουμε. Η συνέχεια ακόμα πιο στημένη και σοβαροφανής. Πραγματικά θέλει τρομερή έλλειψη χιούμορ, για να αποτυπώσεις τον εφηβικό έρωτα τόσο ψυχρά και άψυχα στο πανί.

La Huida

Με μια εισαγωγή που παραπέμπει στην αντίστοιχη του «Magnolia» του Paul Thomas Anderson, το ισπανικό φιλμάκι, που έκλεισε την προβολή του πρώτου μέρους της συλλογής με τις καλύτερες μικρού μήκους της χρονιάς, μας αποζημίωσε μερικώς για τα 3 αφόρητα shorts που είχαν προηγηθεί. Ας ελπίσουμε το δεύτερο μέρος, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κι ένα ντοκιμαντέρ για τον Jimmy Jump, να είναι πιο ισορροπημένο.

(27.09.2011) Είδαμε: Senna

(27.09.2011) Είδαμε: Magic Trip - Ken Kesey 's Search for a Cool Place

(26.09.2011) Ρεπορτάζ: Τελετή Λήξης και Απονομή των Βραβείων για τις Νύχτες Πρεμιέρας

(26.09.2011) Ρεπορτάζ: Τα Ελληνικά Βραβεία του Φεστιβάλ

(25.09.2011) Συνέντευξη: William Eubank (Love)

(25.09.2011) Είδαμε: We Need To Talk About Kevin

(25.09.2011) Είδαμε: Natural Selection

(24.09.2011) Είδαμε: Μικρές Ιστορίες Β'

Διαβάστε 31 Ρεπορτάζ


Για το αφιέρωμα του CinemaNews.gr στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας γράφουν οι Νεκτάριος Σάκκας, Γιάννης Βασιλείου, Μαριάννα Ράντου, Πέτρος Καλογεράς, Λουκιανός Κοροβέσης και Θανάσης Γεντίμης.


© 2000-2011 | Θανάσης Γεντίμης | Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.