Arthouse

A Most Wanted Man

Σκηνοθεσία: Anton Corbijn

Ένας νεαρός Τσετσένος φτάνει μέσω των καναλιών λαθρομετανάστευσης στο Αμβούργο της Γερμανίας ταλαιπωρημένος και βασανισμένος. Έχοντας περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του στη φυλακή, είναι πρακτικά απαίδευτος και άπορος. Μόνο που η επιλογή του προορισμού του δεν είναι καθόλου τυχαία. Θέλει να αποκτήσει την περιουσία που έχτισε ο πατέρας του (με όχι και τόσο νόμιμα μέσα) και τώρα βρίσκεται φυλαγμένη σε μια Γερμανική τράπεζα. Οι προθέσεις του δεν θα περάσουν απαρατήρητες από τις Γερμανικές και τις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες θα τον βάλουν στο στόχαστρο. Όλοι προσπαθούν να καταλάβουν αν τελικά αυτός ο άνθρωπος είναι ένα θύμα ή ένας τρομοκράτης.

Ο John le Carre, ο πολυγραφότατος συγγραφέας, έχει δώσει μέσα από τα βιβλία του το υλικό για μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες κατασκοπικές (και όχι μόνο) ταινίες των τελευταίων ετών («Tinker Tailor Soldier Spy», «The Constant Gardener», «The Tailor of Panama»). Ο Anton Corbijn («The American») αναλαμβάνει τη μεταφορά του βιβλίου που κυκλοφόρησε το 2008, με ένα cast που περιλαμβάνει τους Philip Seymour Hoffman, Willem Dafoe, Daniel Bruhl, Rachel McAdams και Robin Wright, and Nina Hoss.

Οι λεπτομέρειες...

Venus In Fur

Σκηνοθεσία: Roman Polanski

Ο Thomas (Mathieu Amalric) είναι σκηνοθέτης-συγγραφέας του θεάτρου και είναι απογοητευμένος προσπαθώντας να βρει την πρωταγωνίστρια του για το ανέβασμα στο θέατρο του βιβλίου "Venus in Fur" του Leopold von Sacher-Masoch. Όλα αλλάζουν όταν από την πόρτα μπαίνει η Vanda (Emmanuelle Seigner), μια μυστηριώδης και ταλαντούχα ηθοποιός. Τότε ξεκινάει μια μακρά συνάντηση, κατά την οποία η Vanda προσπαθεί να πείσει τον Thomas ότι είναι η μόνη κατάλληλη για τον ρόλο.

Όπως ακριβώς και με το «Carnage» ο Roman Polanski επιλέγει και πάλι μια μεταφορά θεατρικού έργου (αυτή τη φορά του David Ives). Και αν στο «Carnage» οι πρωταγωνιστές ήταν μόλις τέσσερις, στο «Venus In Fur» το σχήμα μικραίνει. Δύο μόνο ηθοποιοί θα σηκώσουν στις πλάτες τους την ταινία, με θέμα τα σεξουαλικά παιχνίδια υποταγής και δύναμης ανάμεσα σε μια ηθοποιό κι έναν σκηνοθέτη.

Οι λεπτομέρειες...

Her + Trailer

Σκηνοθεσία: Spike Jonze

O Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) είναι ένας μοναχικός συγγραφέας που ζει στο Los Angeles, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Βασανισμένος μετά το χωρισμό του βρίσκει ενδιαφέρον σε ένα νέο λειτουργικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Οι κατασκευαστές του υπόσχονται άλλωστε πως αυτό το νέο προϊόν θα ξετυλίγει μια εντελώς διαφορετική προσωπικότητα ανάλογα με τον εκάστοτε αγοραστή. Κάπως έτσι ο Theodore "συναντά" τη Samantha (με τη φωνή της Scarlett Johansson), μια ψηφιακή προσωπικότητα με ευαισθησία και χιούμορ. Η σχέση τους θα γίνει ολοένα και πιο στενή δημιουργώντας απρόβλεπτες καταστάσεις.

Ο Spike Jonze («Adaptation.», «Where the Wild Things Are») υπογράφει τη σκηνοθεσία και το σενάριο του «Her» με τον Joaquin Phoenix στον πρώτο ρόλο. Και αν ως τώρα δεν μπορούσατε να σκεφτείτε μια ταινία που συνδυάζει στοιχεία ρομαντικής κομεντί και επιστημονικής φαντασίας, ο δημιουργός του «Being John Malkovich» υπόσχεται ότι μπορεί να το καταφέρει.

Οι λεπτομέρειες...

Nymphomaniac

Σκηνοθεσία: Lars von Trier

Η Joe (Charlotte Gainsbourg) είναι μια διαγνωσμένη νυμφομανής. Μια κρύα βραδιά την εντοπίζει ο Seligman (Stellan Skarsgard) άσχημα χτυπημένη σε ένα δρομάκι. Ο γοητευτικός εργένης αναλαμβάνει να την περιθάλψει στο σπίτι του, ενώ προσπαθεί να μάθει τι ακριβώς της συνέβη. Έτσι η Joe θα του αφηγηθεί την ιστορία της ζωής της από τη μέρα που γεννήθηκε ως την ηλικία των 50. Η αφήγηση ξεδιπλώνεται κινηματογραφικά σε οκτώ κεφάλαια με αινιγματικούς τίτλους όπως "The Compleat Angler", "Jerome", "Mrs. H", "Delirium", "The Little Organ School", "The Eastern and the Western Church (The Silent Duck)", "The Mirror" και "The Gun".

Γεννημένος για την πρόκληση ο Lars von Trier θα σερβίρει το «Nymphomaniac» σε δύο -εξίσου προκλητικά- μέρη. Το cast περιλαμβάνει (εκτός από τη νυμφομανή Charlotte Gainsbourg) τους Stellan Skarsgard, Shia LaBeouf, Jamie Bell, Christian Slater, Willem Dafoe αλλά και τις κυρίες Uma Thurman και Connie Nielsen. Και επειδή οι ερωτικές σκηνές της ταινίας έπρεπε να είναι πραγματικές και όχι προσποιητές, ο Trier επέλεξε να χρησιμοποιήσει ηθοποιούς από το χώρο του πορνό για να τις γυρίσει και να συνδυάσει αργότερα στο μοντάζ τα πλάνα με τα σώματα των ηθοποιών του.

Οι λεπτομέρειες...

Only God Forgives + Trailer

Σκηνοθεσία: Nicolas Winding Refn

Ο Julian (Ryan Gosling), ένας αμερικανός φυγάς, χρησιμοποιεί μια λέσχη πυγμαχίας στην Μπανγκόκ, ως βιτρίνα, για τα ναρκωτικά που διακινεί. Επικεφαλής της τεράστιας εγκληματικής οργάνωσης είναι η Crystal (Kristin Scott Thomas), η μητέρα του Julian, ενώ στο κύκλωμα εμπλέκεται και ο αδελφός του ο Billy. Η Crystal θα καταφτάσει εσπευσμένα στην Μπανγκόκ μετά την βίαιη δολοφονία του Billy ως αντίποινα για τον αποτρόπαιο φόνο μιας πόρνης. Διψασμένη για αίμα κι εκδίκηση, η Crystal απαιτεί τα κεφάλια των δολοφόνων από το Julian. Εκείνος, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει τον Chang, ένα μυστηριώδη άντρα, σύμβολο θείας δικαιοσύνης, κι αποφασισμένο να πατάξει μια για πάντα τη διαφθορά στους οίκους ανοχής και στις λέσχες πυγμαχίας.

Στα χνάρια του «Drive» κινείται η νέα ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί ο κύριος δίνω-καίριο-χτύπημα-στην-υπογεννητικότα Ryan Gosling με τον Nicolas Winding Refn να κάθεται και πάλι στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Ο Gosling δήλωσε ότι το σενάριο είναι ότι "πιο περίεργο έχει διαβάσει", ενώ δίπλα του συναντάμε τη γοητευτική Kristin Scott Thomas.

Οι λεπτομέρειες...

Only Lovers Left Alive + Trailer

Σκηνοθεσία: Jim Jarmusch

Ο Adam και η Eve είναι βαμπίρ. Ζουν ανάμεσά μας εδώ και δεκάδες χρόνια, έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Αυτοί οι δύο εραστές είναι αρχετυπικά περιθωριακοί, κλασικοί μποέμ χαρακτήρες, εξαιρετικά ευφυείς και εκλεπτυσμένοι. Παραμένουν όμως δέσμιοι από την ανάγκη τους για αίμα. Όμως το να ζεις στον 21ο αιώνα σημαίνει πως το να δαγκώσεις τον λαιμό ενός άγνωστου είναι ριψοκίνδυνο και οπισθοδρομικό. Κινούμενοι διακριτικά σαν σκιές σε πόλεις ξεχωριστές και σκοτεινές (όπως η Ταγγέρη και το Ντητρόιτ), ο Adam και η Eve αναζητούν αγνό αίμα, έχοντας μάθει να μην τραβάνε την προσοχή των αρχών.

Ο ιδιότυπος Jim Jarmusch («Ghost Dog», «Broken Flowers») φτιάχνει μια ιστορία με βαμπίρ, διαφορετική από τις συνηθισμένες. Μια αλληγορία για τη συντροφικότητα, την τέχνη και την πορεία της ανθρωπότητας. Στους δύο αρχετυπικούς ρόλους του Adam/Αδάμ και Εve/Εύας ο Tom Hiddleston («Thor», «Avengers») και η Tilda Swinton («Io Sono L' Amore», «We Need to Talk About Kevin»).

Οι λεπτομέρειες...

Le Passe (The Past) + Trailer

Σκηνοθεσία: Asghar Farhadi

Ο Ahmad (Ali Mosaffa) επιστρέφει στη Γαλλία από το Ιράν προκειμένου να υπογράψει την αίτηση διαζυγίου που έχει καταθέσει η γυναίκα του, Marie (Berenice Bejo). Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την τελευταία τους συνάντηση και ο Ahmad σύντομα θα έρθει αντιμέτωπος με την νέα πραγματικότητα στη ζωή της συζύγου του. Εκείνη συζεί με το νέο της σύντροφο, τα δύο παιδιά του και τις δύο κόρες της από προηγούμενο γάμο. Η άφιξή του Ahmad θα πυροδοτήσει απρόσμενες αντιδράσεις και θα ξεσκεπάσει καλά κρυμμένα μυστικά.

Μετά το παραγνωρισμένο «About Elly» και Οσκαρικό «Nader And Simin, A Separation» o Ιρανός Asghar Farhadi παρουσιάζει ένα ακόμα δυνατό οικογενειακό δράμα. Γυρισμένο αυτή τη φορά σε Ευρωπαϊκό έδαφος, το «Le Passe» τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού και το βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών.

Οι λεπτομέρειες...

Prince Avalanche + Trailer

Σκηνοθεσία: David Gordon Green

Να σας συστήσουμε ένα αταίριαστο ζευγάρι: τον αυστηρό Alvin και τον αδελφό της φιλενάδας του, τον ανασφαλή Lance. Οι δύο τους θα αφήσουν πίσω τους την πόλη για να περάσουν ένα μοναχικό καλοκαίρι επισκευάζοντας τις γραμμές στην άσφαλτο ενός επαρχιακού δρόμου που καταστράφηκε από πυρκαγιά. Αυτή η δουλειά, μέσα στη φύση, θα τους δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψουν ο ένας τον άλλο αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό. Μια ιδιαίτερη φιλία - έκπληξη, θα χτιστεί σταδιακά μέσα από το χιούμορ και την συζήτηση.

Remake της Ισλανδικής ταινίας του 2011 «Either Way», το indie «Prince Avalanche» ποντάρει στις ερμηνείες και τη χημεία των Paul Rudd και Emile Hirsch. Σκηνοθετεί το "χρυσό παιδί" του ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά, ο David Gordon Green («All the Real Girls», «Undertow») που επιστρέφει στα μοτίβα που τον έκαναν συμπαθή, μετά από τρεις ατυχείς κωμωδίες «Pineapple Express», «Your Highness» και «The Sitter» (καμία εκ των οποίων δεν προβλήθηκε στην Ελλάδα).

Οι λεπτομέρειες...

The Congress + Trailer

Σκηνοθεσία: Ari Folman

Η άλλοτε πολλά υποσχόμενη ηθοποιός του Hollywood Robin Wright (την οποία υποδύεται η ίδια) βλέπει την καριέρα της να παίρνει την κατιούσα, όταν δέχεται μια αναπάντεχη προσφορά. Μεγάλο κινηματογραφικό στούντιο της προτείνει να πουλήσει την εικόνα της έναντι αδράς αμοιβής για τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου ψηφιακού αντιγράφου με τον όρο να μην ξαναπαίξει πουθενά για 20 χρόνια. Μόνο που αυτή η απόφαση κρύβει παγίδες που δεν είναι ορατές με την πρώτη ματιά.

Η νέα ταινία του Ισραηλινού Ari Folman, δημιουργού του εξαιρετικού «Waltz With Bashir», είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο επιστημονικής φαντασίας του Stanislaw Lem, "Futurogical Congress", μια πολιτική αλληγορία πάνω στα κομμουνιστικά καθεστώτα της δεκαετίας του '60. Συνδυάζοντας σκηνές με πραγματικούς ηθοποιούς και σουρεαλιστικό animation η ταινία στηρίζεται στην εξαιρετική Robin Wright, η οποία πλάθει ένα χαρακτήρα τόσο γοητευτικό, όσο και εύθραυστο.

Οι λεπτομέρειες...

Under The Skin + Trailer

Σκηνοθεσία: Jonathan Glazer

Μια εξωγήινη με εμφάνιση σαγηνευτικής γυναίκας (Scarlett Johansson) καταλήγει στη Σκωτία. Ταξιδεύοντας με ένα λευκό φορτηγάκι βάζει στο στόχαστρο όσους κάνουν οτοστόπ. Αφού τους πείσει να επιβιβαστούν και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους με όπλο τη σεξουαλικότητά της, αυτή η μυστηριώδης μελαχρινή γυναίκα εξαφανίζει τους απογυμνωμένους άνδρες μέσα σε μια άμορφη μαύρη μάζα.

Το περιμέναμε από πέρσι, αλλά ο Jonathan Glazer είχε άλλη άποψη. Παρόλα αυτά το «Under The Skin» παραμένει μια από τις πολύαναμενόμενες ταινίες τις φετινής σεζόν. Κι' αυτό όχι μόνο γιατί πρωταγωνιστεί η εκρηκτική Scarlett Johansson, αλλά γιατί είναι η πρώτη ταινία του Jonathan Glazer μετά το παραγνωρισμένο «Birth» (2004) και το εξαιρετικό «Sexy Beast» (2000). Το σενάριο έχει βασιστεί (μάλλον χαλαρά) στο βιβλίο του Michel Faber και μένει να δούμε ένα ο Glazer μπορεί να τα καταφέρει και στο είδος της επιστημονικής φαντασίας εξίσου καλά με τα δράματα που είναι το φόρτε του.

Οι λεπτομέρειες...

Atilla Marcel

Σκηνοθεσία: Sylvain Chomet

Ο Paul (Guillaume Gouix) είναι ένας άνδρας που μεγάλωσε καταπιεσμένος από τις δύο εκκεντρικές του θείες στο Παρίσι, μετά το θάνατο των γονιών του. Έχοντας φτάσει σε ηλικία 33 εξακολουθεί να μην μιλάει, επιμένοντας να εκφράζεται μέσα από τα πολύχρωμα ρούχα που φοράει. Οι θείες του Paul έχουν ένα και μοναδικό όνειρο για τον ανιψιό τους: να διαπρέψει στο πιάνο. Όμως όσο κι αν εκείνος εξασκείται οι μουσικές του επιδόσεις παραμένουν μέτριες. Μέχρι που γνωρίζεται με την Madame Proust, τη γειτόνισσα του επάνω ορόφου η οποία του προσφέρει να πιεί ένα μυστηριώδες παρασκεύασμα.

Ο Γάλλος Sylvain Chomet («Les Triplettes De Belleville», «L' Illusioniste») δοκιμάζει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του σε μια ταινία με ηθοποιούς (και όχι με κινούμενα σχέδια) με εμφανείς επιρροές από τον Buster Keaton και τον Jacques Tati. Στο «Atilla Marcel» θα δούμε μια προσεκτική αναπαράσταση του Παρισιού μιας άλλης εποχής από τον Chomet, ο οποίος αποδεικνύεται εξίσου επιμελής με τις φοβερές animated δουλειές του.

Οι λεπτομέρειες...

The Zero Theorem

Σκηνοθεσία: Terry Gilliam

Ο Qohen Leth (Christoph Waltz) μια ιδιοφυία σε θέματα υπολογιστών που ζει μια εκκεντρική ζωή στην απομόνωση, εν μέσω ενός Οργουελικού κόσμου. Υπό την καθοδήγηση μιας απροσδιόριστης προσωπικότητας που τιτλοφορείται " Διαχειριστής" o Qohen προσπαθεί να λύσει το "Zero Theorem", μια μαθηματική εξίσωση που θα αποφανθεί εάν η ζωή έχει οποιοδήποτε νόημα. Οι ημέρες του Qohen περνούν στο εγκαταλειμμένο παρεκκλήσι που έχει επιλέξει για να ζει, ενώ δέχεται τις επισκέψεις της γοητευτικής Bainsley (M?lanie Thierry) και του Bob (Lucas Hedges), του έφηβου γιου του "Διαχειριστή".

Χαοτικά οραματικός - όπως πάντα - ο Terry Gilliam επιστρέφει με την ταινία που θα κλείσει την τριλογία των ταινιών που άνοιξε το 1985 με το «Brazil» και συνεχίστηκε το 1995 με το «12 Monkeys». Μπορεί να μεσολάβησαν τα πιο ανάλαφρα «The Brothers Grimm» και «The Imaginarium of Doctor Parnassus» όμως ο Βρετανός σκηνοθέτης έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του κοινού όταν καταπιάνεται με δυστοπικούς κόσμους και χαρακτήρες στα όρια του παρανοϊκού.

Οι λεπτομέρειες...

La Vie D'Adele (Blue Is The Warmest Color) + Trailer

Σκηνοθεσία: Abdellatif Kechiche

Η 15χρονη Adele είναι μια μαθήτρια λυκείου, που ονειρεύεται να βρει τον έρωτα και έχει μόλις αρχίσει να εξερευνά την σεξουαλική της ταυτότητα. Η σχέση της με έναν συμμαθητή της έχει άδοξο τέλος, χωρίς ποτέ να της προκαλέσει το ενδιαφέρον και την ερωτική ένταση που λαχταρά να ανακαλύψει. Η ζωή της ανατρέπεται από τη στιγμή που θα συναντήσει τυχαία μια νύχτα την Emma (Lea Seydoux), ένα κορίτσι με μπλε μαλλιά. Μαζί θα ζήσουν μια έντονη ερωτική σχέση γεμάτη πάθος, αλλά και αγάπη. Η Emma βοηθά την Adele όχι μόνο να ανακαλύψει τη σεξουαλική επιθυμία αλλά και να προσδιορίσει τη ταυτότητα της σαν ενήλικη γυναίκα.

Ο Χρυσός Φοίνικας του φετινού Φεστιβάλ των Καννών προκάλεσε συζητήσεις, κουτσομπολιά αλλά και καβγάδες. Μετά το «L'Esquive» (2003) και αφού έλαμψε με το «La Graine Et Le Mulet» (2008), ο Abdellatif Kechiche επιστρέφει στην εξερεύνηση της εφηβικής περιόδου και των πρώτων ερωτικών ανακαλύψεων. Η ταινία που βασίστηκε στο graphic novel της Julie Maroh, βασίζει όλη τη δυναμική της στις ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστριών (Adele Exarchopoulos και Lea Seydoux) παρουσιάζοντας έναν ύμνο στην αγάπη και τη ζωή.

Οι λεπτομέρειες...

La Grande Bellezza + Trailer

Σκηνοθεσία: Paolo Sorrentino

Η περίπτωση του Jep Gambardella δεν είναι και πολύ ιδιάζουσα. Αυτός ο bon viveur 65αρης, πάλαι ποτέ συγγραφέας και νυν ρεπόρτερ, κάνει μια ανέμελη ζωή ανάμεσα στους κοσμικούς κύκλους της Ρώμης, τριγυρνώντας από πάρτι σε πάρτι, χωρίς να έχει κανένα απολύτως σκοπό να αλλάξει. Η ζωή όμως κάποια στιγμή αντιδρά. Και τον περιμένει στην γωνία, μέσα από διάφορα γεγονότα, για να του θυμίσει πως όλα τα πράγματα έχουν μια ημερομηνία λήξης. Το έναυσμα για αλλαγή του δίνεται μέσα από τον θάνατο του εφηβικού του έρωτα, ενός έρωτα που του θύμισε την εποχή που είχε όλη την ζωή μπροστά του, καθώς και τις επιλογές που αυτή προσφέρει.

Ο Paolo Sorrentino συνεχίζει την ενδελεχή εξερεύνηση της ανθρώπινης εσωτερικότητας, παραδίδοντας μια εξαιρετική συνέχεια στο "σερί" του σκηνοθέτη, που δεν σταματά να μας προβληματίζει και να εμπνέει την θέληση να γινόμαστε καλύτεροι. Στον κεντρικό ρόλο ο εκπληκτικός πρωταγωνιστής (Toni Servillo) αναλαμβάνει οδηγός σε μια φαντασμαγορική περιπλάνηση στις αμέτρητες ηδονές, τα ξέφρενα πάρτι και τις ολονύχτιες κραιπάλες της Ρώμης.

Οι λεπτομέρειες...

Frances Ha + Trailer

Σκηνοθεσία: Noah Baumbach

H Frances Haliday είναι αδέξια, αιθεροβάμων και πεισματάρα. Μοιάζει ανεξάρτητη, αλλά έχει ανάγκη τους άλλους πολύ περισσότερο απ' όσο νομίζει. Η Frances Haliday είναι αντιφατική. Ξέγνοιαστη αλλά και αγχωμένη για το πώς θα τα βγάλει πέρα, ανασφαλής αλλά και σε στιγμές αδιάφορη για την εικόνα που θα βγάλει τους γύρω. Συμπεριφέρεται σαν έφηβη, όμως στην πραγματικότητα απλώς διανύει, όπως ολόκληρος ο κύκλος ανθρώπων που την περιτριγυρίζουν, μια παρατεταμένη εφηβεία. Καθώς όμως σιγά-σιγά οι γύρω της ωριμάζουν και, αναπόφευκτα, απομακρύνονται από αυτήν, εκείνη απαιτεί μια πίστωση χρόνου για να τους ακολουθήσει στον άχαρο κόσμο των συνειδητοποιημένων ενηλίκων.

Η Greta Gerswin πρωταγωνιστεί, συνυπογράφει το σενάριο και σκηνοθετείται από τον σύντροφό της, Noah Baumbach. Έχουν περάσει επτά χρόνια από την υποψηφιότητά του για το Oscar καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου («The Squid and the Whale») και ο Baumbach συνεχίζει να έχει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ματιές του σύγχρονου ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά.

Οι λεπτομέρειες...