Oscar Baits

12 Years A Slave + Trailer

Σκηνοθεσία: Steve McQueen

Ο Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) είναι ένας μαύρος γεννημένος στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, στην προεμφυλιακή Αμερική. Μπορεί στην πολιτεία του η δουλεία ήταν παράνομη, όμως ο Solomon είχε την ατυχία να πέσει θύμα απαγωγής για να πουληθεί ως σκλάβος σε φυτεία της Louisiana. Εκεί ο "ιδιοκτήτης" του (Michael Fassbender) τον κράτησε αιχμάλωτο σε άθλιες συνθήκες επί 12 χρόνια, όμως εκείνος κατάφερε να μείνει ζωντανός και να παλέψει για την ελευθερία του. Καθοριστική άλλωστε ήταν και η γνωριμία του με έναν Καναδό, υπέρμαχο της κατάργησης της δουλείας (Brad Pitt).

Μετά το αγκαλιασμένο από μια διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα της σινεφίλ κοινότητας «Shame» (αλλά και το «Hunger») o Steve McQueen συνεργάζεται για 3η φορά με τον Michael Fassbender. Αυτή τη φορά όμως το cast περιλαμβάνει μερικά εξίσου λαμπερά ονόματα με επικεφαλείς τους Brad Pitt και Benedict Cumberbatch, αλλά και τους Paul Giamatti, Paul Dano και την πιτσιρίκα Quvenzhane Wallis (του «Beasts Of The Southern Wild»). Το σενάριο βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο που γράφτηκε το μακρινό 1853 με βάση την αφήγηση του πραγματικού Solomon Northup, και έγινε best seller (έχοντας κυκλοφορήσει λίγο μετά την "Καλύβα του Μπάρμπα Θωμά").

Οι λεπτομέρειες...

Inside Llewyn Davis + Trailer

Σκηνοθεσία: Ethan Coen, Joel Coen

Ένας νεαρός μουσικός ξεκινά από το Κουίνς προσπαθώντας να διακριθεί στην folk σκηνή της Νέας Υόρκης στην διάρκεια της δεκαετίας του '60. Χωρίς χρήματα και χωρίς μόνιμη στέγη, αναγκάζεται να μένει σε σπίτια και καναπέδες φίλων. Συντροφιά έχει τη γάτα ενός φίλου, για την οποία αναλαμβάνει απρόθυμα ρόλο κηδεμόνα. Ταξιδεύοντας στο Σικάγο για να πείσει ένα διάσημο μουσικό παραγωγό να τον αναλάβει, ο Llewyn Davis θα γνωρίσει ένα ιδιαίτερο ζευγάρι: έναν πολυλογά μουσικό της τζαζ και τον λιγομίλητο σοφέρ του.

Οι αχώριστοι αδελφοί Coen παρουσιάζουν μια ταινία με έντονο μουσικό περιεχόμενο. Αν και έντονη μουσική χροιά είχαν και προηγούμενες δουλειές του δαιμόνιου δίδυμου (π.χ. «O Brother, where art thou?») αλλά εδώ έχουμε ένα αμιγώς μουσικό φιλμ βασισμένο εν μέρει στα απομνημονεύματα του Dave Van Ronk. Η ταινία τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών.

Οι λεπτομέρειες...

Nebraska + Trailer

Σκηνοθεσία: Alexander Payne

Όλα ξεκινούν από μια επιστολή, ένα γράμμα που ενημερώνει πως κέρδισαν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε ένα αμφιβόλου γνησιότητας λαχείο. Ο δύστροπος πάτερ-φαμίλιας (Bruce Dern) πιστεύει ότι έπιασε την καλή την ίδια στιγμή που η οικογένειά ανήσυχη από τη συνεχώς αυξανόμενη παραφροσύνη του σκέφτεται να τον κλείσει σε κλινική. Τελικά ο ένας από τους δύο γιους του (Will Forte) προσφέρεται να ταξιδέψουν μαζί οδικώς στη Nebraska για να παραλάβουν τα χρήματα. Στη διαδρομή θα συναντήσουν φίλους και γνωστούς, στους οποίους ο πατέρας χρωστάει χρήματα.

Γυρισμένο σε ασπρόμαυρο φορμά το «Nebraska» του Alexander Payne μας συστήνει μια άγνωστη Αμερική, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα φόρο τιμής στην πολιτεία που μεγάλωσε. Ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης έχει ταλέντο σε road movies και γλυκόπικρες οικογενειακές σχέσεις (από το «About Schmidt» ως το «Sideways» και το «The Descendants»). Ο Bruce Dern στο ρόλο του πατέρα κλέβει την παράσταση, σε μια έξοχη ερμηνεία που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ των Καννών.

Οι λεπτομέρειες...

August: Osage County + Trailer

Σκηνοθεσία: John Wells

Είναι Αύγουστος στην Οκλαχόμα και ο Beverly Weston (Sam Shepard) είναι ένας ποιητής με πρόβλημα αλκοολισμού ενώ η καρκινοπαθής γυναίκα του Violet (Meryl Streep) έχει πρόβλημα εθισμού στη φαρμακευτική της αγωγή. Αποφασίζουν να προσλάβουν τη νεαρή Johnna για να φροντίζει την άρρωστη Violet, όμως δεν περνούν μερικές εβδομάδες και ο Beverly εξαφανίζεται. Στο σπίτι επιστρέφουν οι δύο κόρες της οικογένειας η Barbara (Julia Roberts) με το σύζυγό της (Ewan McGregor) και η Karen (Juliette Lewis) όπου έρχονται αντιμέτωπες με μνήμες από το παρελθόν και ανάμεικτα συναισθήματα αγάπης και μίσους για την μητέρα τους.

Το ομώνυμο θεατρικό έργο του Tracy Letts, βραβευμένο με Πούλιτζερ το 2008, αναλαμβάνει να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ο John Wells («The Company Men» και με μεγάλη θητεία στην τηλεόραση) ενώ ο George Clooney βρίσκεται στη θέση του παραγωγού.

Οι λεπτομέρειες...

Saving Mr. Banks + Trailer

Σκηνοθεσία: John Lee Hancock

Όλοι έχουν δει κάποια στιγμή στη ζωή τους τη «Mary Poppins», τη αγαπημένη ταινία του Robert Stevenson με την Julie Andrews στο ρόλο της νταντάς με τις μαγικές δυνάμεις. Πόσοι όμως γνωρίζουν το παρασκήνιο πίσω από την ταινία και το πόσο δύσκολα ο Walt Disney κατάφερε να πείσει την ιδιόρρυθμη συγγραφέα P.L. Travers να του επιτρέψει να μεταφέρει στον κινηματογράφο το βιβλίο της. Αυτή την κρυφή ιστορία αφηγείται η ταινία του John Lee Hancock, με τον Tom Hanks στο ρόλο του Walt Disney και την Emma Thompson ως P.L. Travers.

Οι λεπτομέρειες...

The Monuments Men + Trailer

Σκηνοθεσία: George Clooney

Σας συστήνουμε μια επίλεκτη διμοιρία που ανέλαβε μια πολύ σημαντική αποστολή τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου: να ταξιδέψουν στη Γερμανία να διασώσουν κλεμμένα έργα τέχνης από τα χέρια των Ναζί και να τα επιστρέψουν στους νόμιμους κατόχους τους! Αυτή η αποστολή φαντάζει αδύνατη ακόμα και για τους πλέον επίλεκτους καταδρομείς, πόσο μάλλον για αυτή την διμοιρία που την απαρτίζουν αποκλειστικά διευθυντές μουσείων, επιμελητές εκθέσεων και ιστορικοί τέχνης. Και όλα αυτά χωρίς να είναι βέβαιοι ότι τα έργα τέχνης υπάρχουν ακόμα, καθώς με την πτώση του Ράιχ το καθεστώς έδωσε εντολές για την καθολική καταστροφή τους.

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία πίσω από το μεγαλύτερο κυνήγι θησαυρού της πρόσφατης ιστορίας, το «Monuments Men» κινείται στα χνάρια του «Argo» και ενώνει στην οθόνη ένα cast φιλοδοξώντας να στήσει μια feelgood περιπέτεια. Ο George Clooney σκηνοθετεί, πρωταγωνιστεί, αλλά και (συν)υπογράφει το σενάριο με βάση το βιβλίο του Robert M. Edsel. Η "διμοιρία" των επίλεκτων ανδρών στελεχώνεται από τους Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin, Bob Balaban, Hugh Bonneville και την Cate Blanchett.

Οι λεπτομέρειες...

American Hustle + Trailer

Σκηνοθεσία: David O. Russell

Ο ικανότατος απατεώνας Irving Rosenfeld (Christian Bale) και η γοητευτική, αλλά εξίσου ικανή, Αγγλίδα συνεργάτης του (Amy Adams), αναγκάζονται να παίξουν το παιχνίδι του δυναμικού πράκτορα του FBI Richie DiMaso (Bradley Cooper). Ο DiMaso θα τους συστήσει τον γοητευτικό αλλά επικίνδυνο κόσμο εξουσίας του New Jersey, ζητώντας τους να παγιδεύσουν άλλους απατεώνες, μαφιόζους και πολιτικούς. Ανάμεσά τους και ο Carmine Polito (Jeremy Renner) ένα ανερχόμενο πολιτικό στέλεχος. Όμως η Rosalyn Rosenfeld (Jennifer Lawrence), σύζυγος του Irving, κινδυνεύει να εξελιχθεί στον αδύναμο κρίκο της υπόθεσης, ρισκάροντας την επιτυχία αυτής της μυστικής επιχείρησης.

Mια φανταστική ιστορία στα χνάρια του σκανδάλου Abscam, που στα τέλη των '70s έστειλε στη φυλακή -μεταξύ άλλων- ένα γερουσιαστή και πέντε βουλευτές. Όπως και στις προηγούμενες ταινίες του, o David O. Russell συνδυάζει αρετές διαφορετικών κινηματογραφικών ειδών και επανενώνει στην οθόνη την τριάδα του «Silver Linings Playbook» (Bradley Cooper, Robert DeNiro και Jennifer Lawrence).

Οι λεπτομέρειες...

The Wolf Of Wall Street + Trailer

Σκηνοθεσία: Martin Scorsese

Ο Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) είναι ένας πανίσχυρος χρηματιστής της Νέας Υόρκης πίσω στο λαμπερό 1990 των γιάπηδων και της υπερβολής. Η ζωή του όμως θα αλλάξει όταν αρνείται να συνεργαστεί σε μια εκτεταμένη χρηματιστηριακή απάτη που εμπλέκει διεφθαρμένα στελέχη σε Wall Street, τραπεζικούς κολοσσούς αλλά και στη μαφία.

Ο Martin Scorcese συνεργάζεται για 5η φορά με τον Leonardo DiCaprio («Gangs Of New York», «The Aviator», «The Departed», «Shutter Island») στο «The Wolf of Wall Street». Βασισμένο στην πραγματική ιστορία του χρηματιστή Jordan Belfort, όπως την κατέγραψε ο ίδιος στα απομνημονεύματά του. Στο cast συναντάμε επίσης τον Johan Hill και τον Matthew McConaughey που όπως φαίνεται από το πρώτο trailer ίσως κλέψει την παράσταση.

Οι λεπτομέρειες...

Foxcatcher

Σκηνοθεσία: Bennett Miller

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Αντζελες το 1984 δύο αδέλφια, ο Mark (Channing Tatum) και o Dave Schultz (Mark Ruffalo) κέρδισαν χρυσό μετάλλιο στην πάλη. Προσπαθώντας να ξεφύγει από τη σκιά του αδελφού του ο Mark βρίσκει απρόσμενο συμπαραστάτη στο πρόσωπο του εκκεντρικού εκατομμυριούχου John du Pont (Steve Carell), ο οποίος του προτείνει να μετακομίσει στην έπαυλή του για να προετοιμαστεί για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ. Κάπως έτσι ο du Pont που σταδιακά βυθίζεται στην σχιζοφρένεια αυτοανακηρύσσεται "προπονητής" μιας ομάδας πρωταθλητών. Παράλληλα όμως η σχέση του με τον Mark προχωρά σε σκοτεινά μονοπάτια που καταλήγουν σε ένα σπιράλ καταστροφής.

Βασισμένο στην τραγική πραγματική ιστορία των αδελφών Schultz και της δολοφονίας που συζητήθηκε τη δεκαετία του '90, το «Foxcatcher» είναι το φιλόδοξο project του Bennett Miller («Moneyball», «Capote»). Αν και αρχικά η ταινία θεωρούνταν Οσκαρικό φαβορί, η Sony Pictures αποφάσισε τελικά να μεταθέσει την πρεμιέρα για το 2014 προκαλώντας συζητήσεις για το λόγο αυτής της αναβολής.

Οι λεπτομέρειες...

Captain Phillips + Trailer

Σκηνοθεσία: Paul Greengrass

Το 2009 το φορτηγό πλοίο MV Maersk Alabama έπλεε στον Ινδικό Ωκεανό όταν το προσέγγισαν δύο ταχύπλοα σκάφη. Επρόκειτο για Σομαλούς πειρατές που κατέλαβαν το σκάφος, στην πρώτη πειρατεία εμπορικού σκάφους υπό Αμερικάνικη σημαία μετά από 200 χρόνια. Μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια από τη θητεία του καπετάνιου Richard Phillips στις ειδικές δυνάμεις, όμως τα αντανακλαστικά του θα λειτουργήσουν αμέσως. Θα κινηθεί αστραπιαία για να προφυλάξει το πλήρωμα, προσφέροντας τον εαυτό του ως όμηρο. Παράλληλα η αιχμή της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ, οι περίφημοι navy seals ετοιμάζονται να δώσουν λύση στην πειρατεία.

Ο υποψήφιος για Oscar σκηνοθέτης Paul Greengrass («United 93») έχει αδυναμία να μεταφέρει στον κινηματογράφο πραγματικές ιστορίες. Το «Captain Phillips» βασίζεται στο βιβλίο του Richard Phillips ("A Captain's Duty: Somali Pirates, Navy SEALs, and Dangerous Days at Sea") με τον εμβληματικό Tom Hanks να αναλαμβάνει τον κεντρικό ρόλο του καπετάνιου Phillips.

Οι λεπτομέρειες...

Dallas Buyers Club + Trailer

Σκηνοθεσία: Jean-Marc Vallee

Ο Ron Woodroof (Matthew McConaughey), ένας κλασσικός Τεξανός καουμπόης είδε το 1985 τη ζωή του να ανατρέπεται όταν οι γιατροί του ανακοίνωσαν ότι είναι φορέας του ιού του AIDS και πως είχε 30 μέρες ζωής. Με την νόσο να αποτελεί ακόμα μυστήριο για τους γιατρούς, οι ΗΠΑ βρίσκονταν ακόμη διχασμένες για τον τρόπο αντιμετώπισής της. Ο Ron βρέθηκε απομονωμένος από φίλους και γνωστούς, χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης σε εγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Τότε ο σκληροτράχηλος άνδρας αποφάσισε να αναζητήσει εναλλακτικές θεραπείες και μη εγκεκριμένα στις ΗΠΑ φάρμακα, καταφεύγοντας σε νόμιμες αλλά και σε αμφιλεγόμενες (αν όχι παράνομες) μεθόδους. Παρακάμπτοντας το σύστημα κατάφερε να χτίσει ένα "σύλλογο αγοραστών" για τους ασθενείς του Dallas,προσφέροντάς τους πρόσβαση σε αξιοπρέπεια και αποδοχή.

Για μια ακόμα χρονιά το ερώτημα τίθεται όλο και πιο επιτακτικά: "Μήπως είναι η ώρα για ένα Oscar στον Matthew McConaughey". Μετά τα «Magic Mike» και «Mud» ο δημοφιλής ηθοποιός επέλεξε ένα ρόλο πρόκληση, για τις ανάγκες του οποίου υπέβαλε τον εαυτό του σε μια τρομακτική μεταμόρφωση χάνοντας πολλά κιλά. Την πραγματική ιστορία του Ron Woodroof μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ο Jean-Marc Vallee, περισσότερο γνωστός για το low budget «C.R.A.Z.Y.» πριν μερικά χρόνια, ενώ δεν περνά απαρατήρητη και η ερμηνεία του Jared Leto στο ρόλο της τραβεστί Rayon.

Οι λεπτομέρειες...

The Butler + Trailer

Σκηνοθεσία: Lee Daniels

Ο Cecil Gaines (Forest Whitaker) είναι ένας αφροαμερικάνος που υπηρετεί ως μπάτλερ στον Λευκό Οίκο από το 1952 ως το 1986, και γίνεται μάρτυρας από πρώτο χέρι των σημαντικότερων πολιτικών στιγμών του 20ου αιώνα. Έχοντας υπηρετήσει οκτώ οικογένειες εκλεγμένων προέδρων, από τον Τρούμαν ως τον Ρήγκαν, ο Cecil Gaines άφησε το δικό του στίγμα σε όσα συνέβησαν αυτά τα χρόνια στο Λευκό Οίκο.

Βασισμένο στο εμπνευσμένο άρθρο του Wil Haygood στη Washington Post με τίτλο "A Butler Well Served By This Election", το «The Butler» βρίσκονταν στα συρτάρια της Sony από το 2009. Τελικά τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Lee Daniels («Precious») με τον βραβευμένο με Oscar Forest Whitaker στον πρωταγωνιστικό ρόλο (ως Cecil Gaines αντί του πραγματικού προσώπου Eugene Allen). Πέρα από την κεντρική ιστορία, την παράσταση στο «The Butler» κλέβει η "παρέλαση" των προέδρων των ΗΠΑ, με εξαιρετικές επιλογές κατά περίπτωση: Robin Williams (Αϊζενχάουερ), John Cusack (Νίξον), Liev Schreiber (Τζόνσον), James Marsden (JFK) και Alan Rickman (Ρήγκαν).

Οι λεπτομέρειες...

Labor Day + Trailer

Σκηνοθεσία: Jason Reitman

Πίσω στο καλοκαίρι του 1987 η Adele (Kate Winslet), έχοντας χωρίσει από τον άντρα της, αποφασίζει να συνοδέψει το 13χρονο γιό της Henry (Gattlin Griffith) στα ψώνια για την σχολική χρονιά που ξεκινά. Εκεί θα τους προσεγγίσει ένας τραυματισμένος άνδρας που αναζητά καταφύγιο. Η Adele θα δεχτεί να τον φιλοξενήσει σπίτι τους, μόνο που ο Frank (Josh Brolin), είναι ένας κατάδικος που έχει αποδράσει. Παρά το σκληρό του παρουσιαστικό ο Frank σύντομα θα δείξει και άλλες πτυχές του χαρακτήρα του, αναπτύσσοντας ένα ισχυρό δεσμό τόσο με την Adele όσο και με τον Henry.

O Jason Reitman («Up in the Air») μεταφέρει στον κινηματογράφο το ομότιτλο βιβλίο της Joyce Maynard, με την Kate Winslet και τον Josh Brolin να θέτουν τα θεμέλια για ένα δυνατό ψυχολογικό δράμα. Την πρωταγωνιστική ομάδα συμπληρώνουν οι J.K. Simmons και Tobey Maguire.

Οι λεπτομέρειες...

Gravity + Trailer

Σκηνοθεσία: Alfonso Cuaron

H Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock) είναι μια διαπρεπής γιατρός στην πρώτη της διαστημική αποστολή. Μαζί της ταξιδεύει ο βετεράνος αστροναύτης Matt Kowalsky (George Clooney), στην τελευταία του αποστολή πριν "συνταξιοδοτηθεί". Όμως κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου ρουτίνας, συμβαίνει η καταστροφή. Το διαστημικό λεωφορείο καταστρέφεται αφήνοντας τους δύο αστροναύτες μόνους στο κενό... Και όσο οι δύο τους καταλαβαίνουν ότι χωρίς επικοινωνία με τη γη η διάσωσή τους μοιάζει απίθανη, ο αρχικός φόβος γίνεται σταδιακά πανικός.

Ο Alfonso Cuaron παρέδωσε την τελευταία του ταινία το 2006 («Children of Men») και η επιστροφή του αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αλλωστε στο «Gravity» εκτός από τη σκηνοθεσία ο Cuaron έγραψε και το σενάριο (μαζί με το γιό του Jonas) ενώ η ταινία θα προβλήθεί και σε τρισδιάστατο φορμά. Το σίγουρο είναι πως η παρουσία στο cast των λαμπερών (και βραβευμένων με Oscar) George Clooney και Sandra Bullock (και μάλιστα σε ένα κινηματογραφικό είδος που δεν έχουν ιδιαίτερη θητεία) αποτελεί μεγάλο στοίχημα της ταινίας.

Οι λεπτομέρειες...