The Hobbit: The Desolation Of Smaug + Trailer

Σκηνοθεσία: Peter Jackson

Έχοντας μόλις περάσει με επιτυχία τα Βουνά της Καταχνιάς, οι νάνοι, ο Bilbo Baggins (Martin Freeman) και ο μάγος Gandalf (Ian McKellen) συνεχίζουν την περιπλάνησή τους. Ο Bilbo έχει πλέον στο χέρι του το Δαχτυλίδι και όλοι μαζί προχωρούν προς το Μοναχικό Βουνό να πάρουν πίσω το χρυσό που τους έχει κλέψει ο τρομερός δράκος Smaug (με τη φωνή του Benedict Cumberbatch).

Μετά το «The Hobbit: An Unexpected Journey», ο Peter Jackson συνεχίζει με τη δεύτερη ταινία της τριλογίας που μεταφέρει το βιβλίο "Hobbit" του J. R. R. Tolkien στη μεγάλη οθόνη. Εκτός από τους γνωστούς χαρακτήρες της πρώτης ταινίας, στο «The Hobbit: The Desolation of Smaug» έχουμε και την επιστροφή του Legolas (Orlando Bloom) παρέα αυτή τη φορά με άλλο ένα ξωτικό, την Tauriel (Evangeline Lilly). Πρόκειται για μια προσθήκη του Jackson, παρεκκλίνοντας από το βιβλίο του Tolkien, που όμως δείχνει πως δεν θα ενοχλήσει τους φίλους του έπους.

Οι λεπτομέρειες...

Thor: The Dark World + Trailer

Σκηνοθεσία: Alan Taylor

Πίσω στην Asgard ο Thor (Chris Hemsworth) μπαίνει στη μάχη ενάντια στην αρχαία φυλή των Σκοτεινών Ξωτικών που με αρχηγό των Malekith θέλουν να κυριαρχήσει στο σύμπαν. Για να τα καταφέρει ο Thor θα επανενωθεί με την Jane Foster (Natalie Portman) ενώ θα αναγκαστεί να θυσιάσει τα πάντα για να σώσει τη γη.

Δεύτερη ταινία για τον ξανθό ήρωα της Marvel λαμβάνει χώρα μετά από όσα συνέβησαν και είδαμε στο «The Avengers», ενώ εκτός από τον Chris Hemsworth επιστρέφει και ο Tom Hiddleston στο ρόλο του Loki. Σκηνοθετεί ο Alan Taylor (αντί του Kenneth Branagh) για πρώτη φορά σε μεγάλη παραγωγή, έχοντας όμως δυνατές "περγαμηνές" από το χώρο της τηλεόρασης (μεταξύ των οποίων και στο Game Of Thrones).

Οι λεπτομέρειες...

The Hunger Games: Catching Fire + Trailer

Σκηνοθεσία: Francis Lawrence

H Katniss (Jennifer Lawrence) και ο Peeta (Josh Hutcherson) επιστρέφουν στα σπίτια τους μετά την νίκη-έκπληξη στους Αγώνες Πείνας, κουβαλώντας τα έπαθλα της επιτυχίας τους. Όμως τα πράγματα δεν είναι όπως θα επέβαλε η λογική και σύντομα οι ισορροπίες θα ανατραπούν ενώ ξεκινά η Περιοδεία Νίκης, το ταξίδι που κάνουν οι ήρωες στις άλλες Επαρχίες ως νικητές των αγώνων.

Το «The Hunger Games: Catching Fire» μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το δεύτερο βιβλίο της Suzanne Collins. Aυτή τη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη βρίσκεται ο Francis Lawrence («I Am Legend»).

Οι λεπτομέρειες...

Jack Ryan: Shadow Recruit + Trailer

Σκηνοθεσία: Kenneth Branagh

Ο νεαρός πράκτορας Jack Ryan (Chris Pine) ξεκινά την καριέρα του στην μάλλον βαρετή υπηρεσία Οικονομικής Κατασκοπείας της CIA. Στα πρώτα του βήματα ως απλός αναλυτής, έχει ως μέντορα τον πράκτορα Harper (Kevin Costner). Όταν o Ryan θα ανακαλύψει στοιχεία για ένα μυστικό σχέδιο της Ρωσίας με στόχο την κατάρρευση της Αμερικανικής οικονομίας, αναβαθμίζεται από αναλυτή σε μάχιμο πράκτορα. Όμως πλέον θα πρέπει να αποδείξει πως όχι μόνο αξίζει αυτή τη θέση αλλά και πως μπορεί να ξεφύγει από όσους έχουν βάλει στόχο τη ζωή του, αλλά και της μνηστής του Cathy (Keira Knightley).

Πρόκειται για τον πιο διάσημο πράκτορα... μετά τον James Bond. Ο Jack Ryan, πνευματικό τέκνο του συγγραφέα Tom Clancy, έχει μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη τέσσερις φορές (μία με τον Alec Baldwin, δύο με τον Harrison Ford και μία με τον Ben Affleck). Αυτή τη φορά τον ήρωα ενσαρκώνει ο Chris Pine, που φιλότιμα προσπαθεί να χτίσει προφίλ σκληρού ανδρός. Τελικά όμως την παράσταση ίσως κλέψει ο Cevin Kostner (ο οποίος αναζητά εναγωνίως ένα comeback) αλλά και ο Kenneth Branagh που σκηνοθετεί (!) διατηρώντας για τον εαυτό του το ρόλο ενός ρώσου κατασκόπου.

Οι λεπτομέρειες...

47 Ronin + Trailer

Σκηνοθεσία: Carl Rinsch

Όταν ο δάσκαλος σαμουράι δολοφονείται από έναν ύπουλο πολέμαρχο, 47 σαμουράι μένουν χωρίς αρχηγό. Εκδιωγμένοι από τον τόπο τους αναζητούν εκδίκηση αλλά και να αποκαταστήσουν την τιμή τους. Γι' αυτό θα ζητήσουν τη βοήθεια του Kai (Keanu Reeves), ενός σαμουράι που κάποτε εκδίωξαν επειδή ήταν μιγάς. Μαζί του θα πολεμήσουν μυθικά τέρατα, δυνατά μαγικά ξόρκια και κάθε είδους δυσκολία. Σταδιακά ο Kai θα γίνει ο αρχηγός των 47 σαμουράι, αλλά και το πιο φονικό τους όπλο.

Ο Carl Rinsch («The Gift») φιλοδοξεί να δώσει μια ώθηση στην καριέρα του σχεδόν πενηντάρη πλέον Keanu Reeves, ο οποίος επιστρέφει σε ρόλους δράσης μετά από μάλλον γλυκανάλατες επιλογές (βλ. «The Lake House», «The Private Lives of Pippa Lee», «Henry's Crime»).

Οι λεπτομέρειες...

Captain America: The Winter Soldier + Trailer

Σκηνοθεσία: Anthony Russo, Joe Russo

Δύο χρόνια μετά τα καταιγιστικά γεγονότα που συνέβησαν στη Νέα Υόρκη (και είδαμε στους «Avengers»), o Captain America ζει με την ταυτότητα του Steve Rogers (Chris Evans) μια ήρεμη ζωή στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον. Έχοντας επιστρέψει από τα 50s προσπαθεί ακόμα να προσαρμοστεί στον σύγχρονο κόσμο. Όταν όμως ένας συνάδελφος της S.H.I.E.L.D. δέχεται επίθεση, ο Steve θα επιστρέψει σε ένα κόσμο γεμάτο ίντριγκα και μυστήριο. Ενώνει τις δυνάμεις του με την Μαύρη Χήρα (Scarlett Johansson) για να αποκαλύψει μια μεγάλη συνομωσία αλλά και να αποφύγει τους πληρωμένους δολοφόνους που έχουν σκοπό να τον φιμώσουν. Σύντομα όμως οι δύο τους θα βρεθούν απέναντι σε έναν απρόσμενο αλλά ικανότατο εχθρό... τον "Στρατιώτη του Χειμώνα".

Μια ακόμα ταινία από το σύμπαν των ηρώων της Marvel, συνεχίζοντας τη λεγόμενη δεύτερη φάση ταινιών μαζί με τα «Iron Man 3» και «Thor: The Dark World» πριν φτάσουμε το καλοκαίρι του 2015 στο «Marvel's The Avengers: Age of Ultron». Αυτή τη φορά σκηνοθετούν τα αδέλφια Anthony Russo και Joe Russo, στην πρώτη blockbuster παραγωγή της καριέρας τους. Περιττό να σημειώσουμε ότι το hype έχει πολλαπλασιαστεί μετά και την επιβεβαίωση της συμμετοχής του Robert Redford στο project.

Οι λεπτομέρειες...

The Amazing Spider-Man 2 + Trailer

Σκηνοθεσία: Marc Webb

Ο Peter Parker (Andrew Garfield) συνεχίζει να προσπαθεί να προσαρμοστεί στην μυστική του ταυτότητα και τις υποχρεώσεις του στη μάχη κατά του εγκλήματος. Αυτή τη φορά θα πρέπει να αντιμετωπίσει δύο υπερ-κακούς: τον Rhino (Paul Giamatti) που απέκτησε υπερδυνάμεις μετά από ένα στρατιωτικό πείραμα και τον Electro (Jamie Foxx) που μπορεί να ελέγχει την ηλεκτρική ενέργεια έχοντας χτυπηθεί από ένα κεραυνό. Παράλληλα η επιστροφή του Harry Osborn θα οδηγήσει τον Peter Parker σε περισσότερες αποκαλύψεις για το παρελθόν του, ενώ προσπαθεί να κρατήσει την Gwen Stacey μακριά από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει.

Μετά την επιτυχία του reboot για τον άνθρωπο αράχνη στο «The Amazing Spider-Man», το sequel ήταν θέμα χρόνου. Σκηνοθετεί και πάλι ο Marc Webb έχοντας και πάλι τους Andrew Garfield, Emma Stone, Dane DeHaan στους ρόλους της κεντρικής τριάδας των ηρώων. Αρκετά συζητήθηκε η επιλογή του Hans Zimmer να δημιουργήσει ένα supergroup καλλιτεχνών για να τον βοηθήσουν στη μουσική της ταινίας, το οποίο περιλαμβάνει τους Pharrell Williams, Johnny Marr (των Smiths), Michael Einziger (των Ιncubus) και Dave Stewart (των Eurythmics).

Οι λεπτομέρειες...

Noah + Trailer

Σκηνοθεσία: Darren Aronofsky

Θεϊκά οράματα προειδοποιούν τον Νώε (Russell Crowe) για την επικείμενη καταστροφή του κόσμου. Αν και εκείνος θα προσπαθήσει να πείσει τους ανθρώπους για το κακό που έρχεται και να τους βοηθήσει να σωθούν, κανένας δεν θα τον ακούσει. Τότε ο Νώε θα αποφασίσει πως χρειάζεται να πάρει ο ίδιος την κατάσταση στα χέρια του για να προστατέψει την οικογένειά του.

Μετά το «Black Swan» o Darren Aronofsky καταπιάνεται με μια από τις πιο εμβληματικές βιβλικές ιστορίες. Ενδιαφέρον το cast με τον Russell Crowe να πλαισιώνεται από τους Jennifer Connelly, Anthony Hopkins, Emma Watson και Ray Winstone. Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν πως ο ταλαντούχος σκηνοθέτης επιδίδεται σε μια ριψοκίνδυνη σεναριακή ακροβασία επιλέγοντας να μην ακολουθήσει αυστηρά το βιβλικό κείμενο και να υιοθετήσει στοιχεία αισθητικής από ταινίες φαντασίας (στα χνάρια του «Lord Of The Rings») αλλά και να ενσωματώσει περιβαλλοντικές και οικολογικές ανησυχίες.

Οι λεπτομέρειες...

Edge Of Tomorrow + Trailer

Σκηνοθεσία: Doug Liman

O αντισυνταγματάρχης Cage (Tom Cruise) δεν έχει στο ενεργητικό του ούτε μία μέρα σε εμπόλεμη ζώνη, μέχρι που τον επιλέγουν για μια αποστολή με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίες απέναντι σε μια εισβολή εξωγήινης φυλής. Όταν ο Cage χάνει τη ζωή του μετά από λίγα λεπτά στο πεδίο της μάχης, ανακαλύπτει πως μέσα από μια χρονική ασυνέχεια επιστρέφει ζωντανός πίσω στο χρόνο. Και μάλιστα αυτό επαναλαμβάνεται κάθε φορά που σκοτώνεται. Μόνο που μέσα από κάθε κύκλο μαθαίνει περισσότερα και βελτιώνει τις ικανότητές του. Με τη βοήθεια της μαχήτριας των ειδικών δυνάμεων Rita Vrataski (Emily Blunt) θα προσπαθήσει να καταφέρει να εξολοθρεύσει την εξωγήινη απειλή.

Παρά τα 51 του χρόνια ο Tom Cruise επιμένει να υπηρετεί έντιμα το είδος της περιπέτειας. Στο «Edge Of Tomorrow» πολεμά ξανά εξωγήινους εισβολείς (όπως στο «War Of The Worlds»), αυτή τη φορά σε μια ιστορία που βασίζεται στο βιβλίο "All You Need Is Kill" του Ιάπωνα Hiroshi Sakurazaka. Σκηνοθετεί ο Doug Liman που έδωσε άριστα δείγματα γραφής στο «The Bourne Identity» και κυρίως στο «Mr. And Mrs. Smith».

Οι λεπτομέρειες...

Godzilla + Trailer

Σκηνοθεσία: Gareth Edwards

Επιστροφή στις ρίζες του θρύλου του Godzilla, με την επική αναγέννηση του εμβληματικού τέρατος που δημιούργησαν τρομακτικές δυνάμεις της φύσης. Και αυτή τη φορά τίποτε δεν θα μείνει όρθιο στο πέρασμα του Godzilla, ο οποίος θα έρθει αντιμέτωπος με εξίσου επικίνδυνα πλάσματα που γεννήθηκαν από την ανθρώπινη υπεροψία και την ανεξέλεγκτη επιστημονική πρόοδο. Και εν μέσω αυτής της μάχης, το ανθρώπινο είδος θα πρέπει να καταφέρει να αντεπιτεθεί και να επιβιώσει.

Επανεκκίνηση για ένα από τα πιο διάσημα τέρατα που μετρά πάνω από 25 εμφανίσεις σε ταινίες αλλά και δεκάδες βιβλία, κόμικ και video games. Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια Αμερικάνικου studio να δώσει ζωή στο θρυλικό τέρας (μετά το «Godzilla» του 1998 δια χειρός Roland Emmerich). Αυτή τη φορά επιστρατεύεται ο δηλωμένος fan του πράσινου τέρατος Gareth Edwards («Monsters»), στην δεύτερη μόλις ταινία μεγάλου μήκους της καριέρας του. Μεγάλο το φορτίο που έχει επωμιστεί, συμπεριλαμβανομένου το βάρος της σύγκρισης με το πρόσφατο «Pacific Rim». Τουλάχιστον η ταινία έχει να υπερηφανεύεται για το ετερογενές αλλά πολύ ενδιαφέρον cast που περιλαμβάνει τους Bryan Cranston, David Strathairn, Elizabeth Olsen, Juliette Binoche, Sally Hawkins, Aaron Johnson και Ken Watanabe.

Οι λεπτομέρειες...

Ender's Game + Trailer

Σκηνοθεσία: Gavin Hood

Εβδομήντα χρόνια μετά από το τέλος ενός τρομακτικού πολέμου με μια εξωγήινη φυλή, η γη επουλώνει ακόμα τις πληγές της. Οι κάτοικοι του πλανήτη παλεύουν ακόμα να μείνουν ενωμένοι απέναντι σε αυτόν τον τεχνολογικά ανώτερο εισβολέα. Ο Ender Wiggin όμως ίσως είναι η ελπίδα του πλανήτη μας. Αυτό το προικισμένο αγόρι θα σταλεί σε μια στρατιωτική ακαδημία, που λειτουργεί σε τροχιά γύρω από τη γη. Εκεί θα προετοιμαστεί, μαζί με άλλα παιδιά, για να αντιμετωπίσει μια ακόμα επερχόμενη εισβολή.

Ακόμα ένα blockbuster επιστημονικής φαντασίας για τη σεζόν που ακολουθεί. Στο «Ender's Game», που υπογράφει ο Gavin Hood, η ανθρωπότητα βρίσκεται πάλι σε πόλεμο με τους εξωγήινους και επιλέγει χαρισματικά παιδιά για να τα εκπαιδεύσει, ούτως ώστε να οδηγήσουν τους γήινους στη νίκη. Εξαιρετικό το cast και δύσκολο το έργο που αναλαμβάνει ο Gavin Hood (ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος) σε ένα είδος αρκετά απαιτητικό.

Οι λεπτομέρειες...

X-Men: Days Of Future Past + Trailer

Σκηνοθεσία: Bryan Singer

Η απόλυτη ομάδα των μεταλλαγμένων ηρώων ξεκινά ένα πόλεμο για την επιβίωσή τους, και μάλιστα σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Οι X-Men θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους νεότερους εαυτούς τους σε μια επική μάχη που πρέπει να αλλάξει το παρελθόν - για να σώσει το μέλλον μας. Ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις δύο εποχές είναι ο Wolverine, ο οποίος αναλαμβάνει να ταξιδέψει στο παρελθόν για να φέρει σε επαφή τις δύο γενιές.

Crossover project στο σύμπαν των X-Men, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Bryan Singer («X-Men» και «X-Men 2»), όπου οι Sir Ian McKellen και Sir Patrick Stewart συναντούν τους "εαυτούς" τους Michael Fassbender και James McAvoy. Στο «X-Men: Days of Future Past» επιστρέφουν και οι Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult (Mystique και Beast στην ταινία «X-Men: First Class») αλλά και ο Hugh Jackman στο ρόλο του Wolverine.

Οι λεπτομέρειες...

Dawn Of The Planet Of The Apes + Trailer

Σκηνοθεσία: Matt Reeves

Ένα συνεχώς αυξανόμενο "έθνος" γενετικά εξελιγμένων πιθήκων, με επικεφαλής τον περιβόητο Caesar, απειλείται από μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι κατάφεραν να επιζήσουν από τον θανατηφόρο ιό, που σάρωσε τα πάντα μια δεκαετία πριν. Παρότι αρχικά τα δυο στρατόπεδα δείχνουν διατεθειμένα να συζήσουν σε συνθήκες ειρήνης, στην πορεία αναγκάζονται να συγκρουστούν σε μια μάχη μέχρις εσχάτων προκειμένου να αναδειχθεί μονάχα ένας νικητής - και απόλυτος κυρίαρχος του πλανήτη Γη - εκτοπίζοντας πλήρως το αντίπαλο είδος.

Ενδιαφέρουσα επιλογή project από τον Matt Reeves, που μετά το ατμοσφαιρικό θρίλερ «Let Me In» αναλαμβάνει μια υπερπαραγωγή μεγάλης κλίμακας (το «Cloverfield» δεν πιάνεται λόγω του J.J.Abrams). Ο Andy Serkis επιστρέφει στο ρόλο του Caesar ενώ στο cast προστίθεται ο πολύς Gary Oldman.

Οι λεπτομέρειες...

Transformers: Age of Extinction

Σκηνοθεσία: Michael Bay

Βρισκόμαστε τέσσερα χρόνια μετά από όσα συνέβησαν στο «Transformers: Dark of the Moon». Ο Cade (Mark Wahlberg) είναι ένας μηχανικός αυτοκινήτων που με τη βοήθεια της κόρης του (Nicola Peltz) ανακαλύπτει ένα μυστικό, το οποίο θα τους κάνει στόχο τόσο των Autobots όσο και των Decepticons. Εκτός όμως από τα ρομπότ, και ένας παράφρονας κυβερνητικός αξιωματούχος (ο Kelsey Grammer του πάλαι ποτέ "Frasier").

Και ενώ ο Shia LaBeouf και ο Michael Bay είχαν ανακοινώσει πως θα αποχωρήσουν από το franchise μετά την 3η ταινία της σειράς, οι παραγωγοί (και κυρίως η εταιρία παιχνιδιών Hasbro) δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Έπεισαν τον Bay να παραμείνει και έκλεισαν για τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον Mark Wahlberg. Όπως αποκάλυψε ο σκηνοθέτης το «Transformers: Age of Extinction» θα είναι ένα "semi-reboot" (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) με καινούρια πρόσωπα για όλους τους ρόλους των ανθρώπων. Οι σκληροπυρηνικοί fan ελπίζουν και στην εμφάνιση των Dinobots στην ταινία, αν και προς το παρόν τίποτε τέτοιο δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί (ή διαψευστεί).

Οι λεπτομέρειες...

300: Rise Of An Empire + Trailer

Σκηνοθεσία: Noam Murro

Μετά τη νίκη τους στις Θερμοπύλες οι Πέρσες συνεχίζουν την προέλασή τους προς τον Ελληνικό νότο. O στρατηγός Θεμιστοκλής (Sullivan Stapleton) επιχειρεί να ενώσει όλους τους Έλληνες και να εξαπολύσει μια επίθεση που πρόκειται να αλλάξει τον ρου της Περσικής εισβολής. Μόνο που αυτή τη φορά το πεδίο της μάχης θα είναι στη θάλασσα. Ο Θεμιστοκλής θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πολυμελή στρατό του Ξέρξη - του θνητού που έγινε θεός - (Rodrigo Santoro) και της Αρτεμισίας (Eva Green), της αιμοδιψούς επικεφαλής του Περσικού Ναυτικού.

Βασισμένο στο τελευταίο graphic novel του Frank Miller "Xerxes", το νέο "κεφάλαιο" της Ελληνο-Περσικής μάχης στηρίζεται ξανά στη στυλιζαρισμένη φωτογραφία για να αποδώσει την κόμικ αισθητική (χωρίς να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ιστορική ακρίβεια της ιστορίας).

Οι λεπτομέρειες...

Divergent + Trailer

Σκηνοθεσία: Neil Burger

Βρισκόμαστε σ' ένα μελλοντικό κόσμο, όπου οι άνθρωποι χωρίζονται σε ξεχωριστές "φατρίες" με βάση την προσωπικότητα και των στοιχείων του χαρακτήρα τους. Κάθε φατρία εστιάζει στην καλλιέργεια μιας συγκεκριμένης αρετής και όλα τα μέλη της κοινωνίας επιλέγονται να ενταχθούν στην κατάλληλη φατρία, όταν συμπληρώσουν το 16ο έτος της ηλικίας τους. Η Beatrice Prior (Shailene Woodley) αποτελεί μια "απόκλιση". Γνωρίζει και η ίδια πως αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση η οποία δε μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε καμία από τις γνωστές φατρίες, βάση της ήδη υπάρχουσας ταξινόμησης. Μόνο που η Beatrice θα ανακαλύψει πως υπάρχει ένα καλά κρυμμένο σχέδιο για την εξόντωση όλων των "διαφορετικών" όπως εκείνη και θα βάλει σκοπό να καταλάβει γιατί οι "αποκλίσεις" θεωρούνται τόσο επικίνδυνες.

Ακολουθώντας την τάση των τελευταίων ετών, ήταν αναπόφευκτο το βιβλίο νεανικής φαντασίας της Veronica Roth να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη. Και όχι τυχαία καθώς με πωλήσεις 2,6 εκ. αντιτύπων το "Divergent" έχει ξεπεράσει τους αντίστοιχους δείκτες πωλήσεων που είχαν τα «Twilight» και «Hunger Games». Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Neil Burger («The Illusionist») ενώ τον κεντρικό ρόλο επωμίζεται η Shailene Woodley που ξεχώρισε στο «The Descendants» κερδίζοντας υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα.

Οι λεπτομέρειες...

Pacific Rim + Trailer

Σκηνοθεσία: Guillermo del Toro

Ορδές από τερατόμορφα πλάσματα, ονόματι Kaiju, αναδύονται από τον Ειρηνικό ωκεανό και η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε μια μάχη για την οποία δεν ήταν προετοιμασμένη. Για το σκοπό αυτό αναπτύσσεται ένα υπερ-όπλο που είναι η μοναδική ελπίδα της γης. Πρόκειται για τεράστια ρομπότ, τα Jaegers, που υπακούουν στις εντολές δύο "πιλότων" που δεν αρκούνται στα παραδοσιακά χειριστήρια αλλά συνδέονται μέσω των νεύρων τους με τους ηλεκτρονικούς εγκεφάλους. Ακόμα και έτσι όμως οι εξωγήινοι εισβολείς μοιάζουν ανίκητοι ώσπου θα χρειαστεί να επιστρατευτεί ένα θρυλικό αλλά μάλλον ξεπερασμένο Jaegers και δύο πιλότοι που όλοι θεωρούσαν ξοφλημένους.

Ο Guillermo del Toro δούλεψε πάνω σε μια σεναριακή ιδέα του Travis Beacham, δημιουργώντας το σενάριο του «Pacific Rim». Αν και αρχικά ο Μεξικανός δημιουργός σκόπευε να περιοριστεί σε καθήκοντα παραγωγού, τελικά ανέλαβε να σκηνοθετήσει το μεγαλεπήβολο εγχείρημα. Και με δεδομένο το παρελθόν του, οι φίλοι της επιστημονικής φαντασίας περιμένουν με αγωνία το τελικό αποτέλεσμα.

Οι λεπτομέρειες...

12 Years A Slave + Trailer

Σκηνοθεσία: Steve McQueen

Ο Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) είναι ένας μαύρος γεννημένος στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, στην προεμφυλιακή Αμερική. Μπορεί στην πολιτεία του η δουλεία ήταν παράνομη, όμως ο Solomon είχε την ατυχία να πέσει θύμα απαγωγής για να πουληθεί ως σκλάβος σε φυτεία της Louisiana. Εκεί ο "ιδιοκτήτης" του (Michael Fassbender) τον κράτησε αιχμάλωτο σε άθλιες συνθήκες επί 12 χρόνια, όμως εκείνος κατάφερε να μείνει ζωντανός και να παλέψει για την ελευθερία του. Καθοριστική άλλωστε ήταν και η γνωριμία του με έναν Καναδό, υπέρμαχο της κατάργησης της δουλείας (Brad Pitt).

Μετά το αγκαλιασμένο από μια διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα της σινεφίλ κοινότητας «Shame» (αλλά και το «Hunger») o Steve McQueen συνεργάζεται για 3η φορά με τον Michael Fassbender. Αυτή τη φορά όμως το cast περιλαμβάνει μερικά εξίσου λαμπερά ονόματα με επικεφαλείς τους Brad Pitt και Benedict Cumberbatch, αλλά και τους Paul Giamatti, Paul Dano και την πιτσιρίκα Quvenzhane Wallis (του «Beasts Of The Southern Wild»). Το σενάριο βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο που γράφτηκε το μακρινό 1853 με βάση την αφήγηση του πραγματικού Solomon Northup, και έγινε best seller (έχοντας κυκλοφορήσει λίγο μετά την "Καλύβα του Μπάρμπα Θωμά").

Οι λεπτομέρειες...

Inside Llewyn Davis + Trailer

Σκηνοθεσία: Ethan Coen, Joel Coen

Ένας νεαρός μουσικός ξεκινά από το Κουίνς προσπαθώντας να διακριθεί στην folk σκηνή της Νέας Υόρκης στην διάρκεια της δεκαετίας του '60. Χωρίς χρήματα και χωρίς μόνιμη στέγη, αναγκάζεται να μένει σε σπίτια και καναπέδες φίλων. Συντροφιά έχει τη γάτα ενός φίλου, για την οποία αναλαμβάνει απρόθυμα ρόλο κηδεμόνα. Ταξιδεύοντας στο Σικάγο για να πείσει ένα διάσημο μουσικό παραγωγό να τον αναλάβει, ο Llewyn Davis θα γνωρίσει ένα ιδιαίτερο ζευγάρι: έναν πολυλογά μουσικό της τζαζ και τον λιγομίλητο σοφέρ του.

Οι αχώριστοι αδελφοί Coen παρουσιάζουν μια ταινία με έντονο μουσικό περιεχόμενο. Αν και έντονη μουσική χροιά είχαν και προηγούμενες δουλειές του δαιμόνιου δίδυμου (π.χ. «O Brother, where art thou?») αλλά εδώ έχουμε ένα αμιγώς μουσικό φιλμ βασισμένο εν μέρει στα απομνημονεύματα του Dave Van Ronk. Η ταινία τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών.

Οι λεπτομέρειες...

Nebraska + Trailer

Σκηνοθεσία: Alexander Payne

Όλα ξεκινούν από μια επιστολή, ένα γράμμα που ενημερώνει πως κέρδισαν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε ένα αμφιβόλου γνησιότητας λαχείο. Ο δύστροπος πάτερ-φαμίλιας (Bruce Dern) πιστεύει ότι έπιασε την καλή την ίδια στιγμή που η οικογένειά ανήσυχη από τη συνεχώς αυξανόμενη παραφροσύνη του σκέφτεται να τον κλείσει σε κλινική. Τελικά ο ένας από τους δύο γιους του (Will Forte) προσφέρεται να ταξιδέψουν μαζί οδικώς στη Nebraska για να παραλάβουν τα χρήματα. Στη διαδρομή θα συναντήσουν φίλους και γνωστούς, στους οποίους ο πατέρας χρωστάει χρήματα.

Γυρισμένο σε ασπρόμαυρο φορμά το «Nebraska» του Alexander Payne μας συστήνει μια άγνωστη Αμερική, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα φόρο τιμής στην πολιτεία που μεγάλωσε. Ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης έχει ταλέντο σε road movies και γλυκόπικρες οικογενειακές σχέσεις (από το «About Schmidt» ως το «Sideways» και το «The Descendants»). Ο Bruce Dern στο ρόλο του πατέρα κλέβει την παράσταση, σε μια έξοχη ερμηνεία που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ των Καννών.

Οι λεπτομέρειες...

August: Osage County + Trailer

Σκηνοθεσία: John Wells

Είναι Αύγουστος στην Οκλαχόμα και ο Beverly Weston (Sam Shepard) είναι ένας ποιητής με πρόβλημα αλκοολισμού ενώ η καρκινοπαθής γυναίκα του Violet (Meryl Streep) έχει πρόβλημα εθισμού στη φαρμακευτική της αγωγή. Αποφασίζουν να προσλάβουν τη νεαρή Johnna για να φροντίζει την άρρωστη Violet, όμως δεν περνούν μερικές εβδομάδες και ο Beverly εξαφανίζεται. Στο σπίτι επιστρέφουν οι δύο κόρες της οικογένειας η Barbara (Julia Roberts) με το σύζυγό της (Ewan McGregor) και η Karen (Juliette Lewis) όπου έρχονται αντιμέτωπες με μνήμες από το παρελθόν και ανάμεικτα συναισθήματα αγάπης και μίσους για την μητέρα τους.

Το ομώνυμο θεατρικό έργο του Tracy Letts, βραβευμένο με Πούλιτζερ το 2008, αναλαμβάνει να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ο John Wells («The Company Men» και με μεγάλη θητεία στην τηλεόραση) ενώ ο George Clooney βρίσκεται στη θέση του παραγωγού.

Οι λεπτομέρειες...

Saving Mr. Banks + Trailer

Σκηνοθεσία: John Lee Hancock

Όλοι έχουν δει κάποια στιγμή στη ζωή τους τη «Mary Poppins», τη αγαπημένη ταινία του Robert Stevenson με την Julie Andrews στο ρόλο της νταντάς με τις μαγικές δυνάμεις. Πόσοι όμως γνωρίζουν το παρασκήνιο πίσω από την ταινία και το πόσο δύσκολα ο Walt Disney κατάφερε να πείσει την ιδιόρρυθμη συγγραφέα P.L. Travers να του επιτρέψει να μεταφέρει στον κινηματογράφο το βιβλίο της. Αυτή την κρυφή ιστορία αφηγείται η ταινία του John Lee Hancock, με τον Tom Hanks στο ρόλο του Walt Disney και την Emma Thompson ως P.L. Travers.

Οι λεπτομέρειες...

The Monuments Men + Trailer

Σκηνοθεσία: George Clooney

Σας συστήνουμε μια επίλεκτη διμοιρία που ανέλαβε μια πολύ σημαντική αποστολή τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου: να ταξιδέψουν στη Γερμανία να διασώσουν κλεμμένα έργα τέχνης από τα χέρια των Ναζί και να τα επιστρέψουν στους νόμιμους κατόχους τους! Αυτή η αποστολή φαντάζει αδύνατη ακόμα και για τους πλέον επίλεκτους καταδρομείς, πόσο μάλλον για αυτή την διμοιρία που την απαρτίζουν αποκλειστικά διευθυντές μουσείων, επιμελητές εκθέσεων και ιστορικοί τέχνης. Και όλα αυτά χωρίς να είναι βέβαιοι ότι τα έργα τέχνης υπάρχουν ακόμα, καθώς με την πτώση του Ράιχ το καθεστώς έδωσε εντολές για την καθολική καταστροφή τους.

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία πίσω από το μεγαλύτερο κυνήγι θησαυρού της πρόσφατης ιστορίας, το «Monuments Men» κινείται στα χνάρια του «Argo» και ενώνει στην οθόνη ένα cast φιλοδοξώντας να στήσει μια feelgood περιπέτεια. Ο George Clooney σκηνοθετεί, πρωταγωνιστεί, αλλά και (συν)υπογράφει το σενάριο με βάση το βιβλίο του Robert M. Edsel. Η "διμοιρία" των επίλεκτων ανδρών στελεχώνεται από τους Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin, Bob Balaban, Hugh Bonneville και την Cate Blanchett.

Οι λεπτομέρειες...

American Hustle + Trailer

Σκηνοθεσία: David O. Russell

Ο ικανότατος απατεώνας Irving Rosenfeld (Christian Bale) και η γοητευτική, αλλά εξίσου ικανή, Αγγλίδα συνεργάτης του (Amy Adams), αναγκάζονται να παίξουν το παιχνίδι του δυναμικού πράκτορα του FBI Richie DiMaso (Bradley Cooper). Ο DiMaso θα τους συστήσει τον γοητευτικό αλλά επικίνδυνο κόσμο εξουσίας του New Jersey, ζητώντας τους να παγιδεύσουν άλλους απατεώνες, μαφιόζους και πολιτικούς. Ανάμεσά τους και ο Carmine Polito (Jeremy Renner) ένα ανερχόμενο πολιτικό στέλεχος. Όμως η Rosalyn Rosenfeld (Jennifer Lawrence), σύζυγος του Irving, κινδυνεύει να εξελιχθεί στον αδύναμο κρίκο της υπόθεσης, ρισκάροντας την επιτυχία αυτής της μυστικής επιχείρησης.

Mια φανταστική ιστορία στα χνάρια του σκανδάλου Abscam, που στα τέλη των '70s έστειλε στη φυλακή -μεταξύ άλλων- ένα γερουσιαστή και πέντε βουλευτές. Όπως και στις προηγούμενες ταινίες του, o David O. Russell συνδυάζει αρετές διαφορετικών κινηματογραφικών ειδών και επανενώνει στην οθόνη την τριάδα του «Silver Linings Playbook» (Bradley Cooper, Robert DeNiro και Jennifer Lawrence).

Οι λεπτομέρειες...

The Wolf Of Wall Street + Trailer

Σκηνοθεσία: Martin Scorsese

Ο Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) είναι ένας πανίσχυρος χρηματιστής της Νέας Υόρκης πίσω στο λαμπερό 1990 των γιάπηδων και της υπερβολής. Η ζωή του όμως θα αλλάξει όταν αρνείται να συνεργαστεί σε μια εκτεταμένη χρηματιστηριακή απάτη που εμπλέκει διεφθαρμένα στελέχη σε Wall Street, τραπεζικούς κολοσσούς αλλά και στη μαφία.

Ο Martin Scorcese συνεργάζεται για 5η φορά με τον Leonardo DiCaprio («Gangs Of New York», «The Aviator», «The Departed», «Shutter Island») στο «The Wolf of Wall Street». Βασισμένο στην πραγματική ιστορία του χρηματιστή Jordan Belfort, όπως την κατέγραψε ο ίδιος στα απομνημονεύματά του. Στο cast συναντάμε επίσης τον Johan Hill και τον Matthew McConaughey που όπως φαίνεται από το πρώτο trailer ίσως κλέψει την παράσταση.

Οι λεπτομέρειες...

Foxcatcher

Σκηνοθεσία: Bennett Miller

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Αντζελες το 1984 δύο αδέλφια, ο Mark (Channing Tatum) και o Dave Schultz (Mark Ruffalo) κέρδισαν χρυσό μετάλλιο στην πάλη. Προσπαθώντας να ξεφύγει από τη σκιά του αδελφού του ο Mark βρίσκει απρόσμενο συμπαραστάτη στο πρόσωπο του εκκεντρικού εκατομμυριούχου John du Pont (Steve Carell), ο οποίος του προτείνει να μετακομίσει στην έπαυλή του για να προετοιμαστεί για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ. Κάπως έτσι ο du Pont που σταδιακά βυθίζεται στην σχιζοφρένεια αυτοανακηρύσσεται "προπονητής" μιας ομάδας πρωταθλητών. Παράλληλα όμως η σχέση του με τον Mark προχωρά σε σκοτεινά μονοπάτια που καταλήγουν σε ένα σπιράλ καταστροφής.

Βασισμένο στην τραγική πραγματική ιστορία των αδελφών Schultz και της δολοφονίας που συζητήθηκε τη δεκαετία του '90, το «Foxcatcher» είναι το φιλόδοξο project του Bennett Miller («Moneyball», «Capote»). Αν και αρχικά η ταινία θεωρούνταν Οσκαρικό φαβορί, η Sony Pictures αποφάσισε τελικά να μεταθέσει την πρεμιέρα για το 2014 προκαλώντας συζητήσεις για το λόγο αυτής της αναβολής.

Οι λεπτομέρειες...

Captain Phillips + Trailer

Σκηνοθεσία: Paul Greengrass

Το 2009 το φορτηγό πλοίο MV Maersk Alabama έπλεε στον Ινδικό Ωκεανό όταν το προσέγγισαν δύο ταχύπλοα σκάφη. Επρόκειτο για Σομαλούς πειρατές που κατέλαβαν το σκάφος, στην πρώτη πειρατεία εμπορικού σκάφους υπό Αμερικάνικη σημαία μετά από 200 χρόνια. Μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια από τη θητεία του καπετάνιου Richard Phillips στις ειδικές δυνάμεις, όμως τα αντανακλαστικά του θα λειτουργήσουν αμέσως. Θα κινηθεί αστραπιαία για να προφυλάξει το πλήρωμα, προσφέροντας τον εαυτό του ως όμηρο. Παράλληλα η αιχμή της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ, οι περίφημοι navy seals ετοιμάζονται να δώσουν λύση στην πειρατεία.

Ο υποψήφιος για Oscar σκηνοθέτης Paul Greengrass («United 93») έχει αδυναμία να μεταφέρει στον κινηματογράφο πραγματικές ιστορίες. Το «Captain Phillips» βασίζεται στο βιβλίο του Richard Phillips ("A Captain's Duty: Somali Pirates, Navy SEALs, and Dangerous Days at Sea") με τον εμβληματικό Tom Hanks να αναλαμβάνει τον κεντρικό ρόλο του καπετάνιου Phillips.

Οι λεπτομέρειες...

Dallas Buyers Club + Trailer

Σκηνοθεσία: Jean-Marc Vallee

Ο Ron Woodroof (Matthew McConaughey), ένας κλασσικός Τεξανός καουμπόης είδε το 1985 τη ζωή του να ανατρέπεται όταν οι γιατροί του ανακοίνωσαν ότι είναι φορέας του ιού του AIDS και πως είχε 30 μέρες ζωής. Με την νόσο να αποτελεί ακόμα μυστήριο για τους γιατρούς, οι ΗΠΑ βρίσκονταν ακόμη διχασμένες για τον τρόπο αντιμετώπισής της. Ο Ron βρέθηκε απομονωμένος από φίλους και γνωστούς, χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης σε εγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Τότε ο σκληροτράχηλος άνδρας αποφάσισε να αναζητήσει εναλλακτικές θεραπείες και μη εγκεκριμένα στις ΗΠΑ φάρμακα, καταφεύγοντας σε νόμιμες αλλά και σε αμφιλεγόμενες (αν όχι παράνομες) μεθόδους. Παρακάμπτοντας το σύστημα κατάφερε να χτίσει ένα "σύλλογο αγοραστών" για τους ασθενείς του Dallas,προσφέροντάς τους πρόσβαση σε αξιοπρέπεια και αποδοχή.

Για μια ακόμα χρονιά το ερώτημα τίθεται όλο και πιο επιτακτικά: "Μήπως είναι η ώρα για ένα Oscar στον Matthew McConaughey". Μετά τα «Magic Mike» και «Mud» ο δημοφιλής ηθοποιός επέλεξε ένα ρόλο πρόκληση, για τις ανάγκες του οποίου υπέβαλε τον εαυτό του σε μια τρομακτική μεταμόρφωση χάνοντας πολλά κιλά. Την πραγματική ιστορία του Ron Woodroof μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ο Jean-Marc Vallee, περισσότερο γνωστός για το low budget «C.R.A.Z.Y.» πριν μερικά χρόνια, ενώ δεν περνά απαρατήρητη και η ερμηνεία του Jared Leto στο ρόλο της τραβεστί Rayon.

Οι λεπτομέρειες...

The Butler + Trailer

Σκηνοθεσία: Lee Daniels

Ο Cecil Gaines (Forest Whitaker) είναι ένας αφροαμερικάνος που υπηρετεί ως μπάτλερ στον Λευκό Οίκο από το 1952 ως το 1986, και γίνεται μάρτυρας από πρώτο χέρι των σημαντικότερων πολιτικών στιγμών του 20ου αιώνα. Έχοντας υπηρετήσει οκτώ οικογένειες εκλεγμένων προέδρων, από τον Τρούμαν ως τον Ρήγκαν, ο Cecil Gaines άφησε το δικό του στίγμα σε όσα συνέβησαν αυτά τα χρόνια στο Λευκό Οίκο.

Βασισμένο στο εμπνευσμένο άρθρο του Wil Haygood στη Washington Post με τίτλο "A Butler Well Served By This Election", το «The Butler» βρίσκονταν στα συρτάρια της Sony από το 2009. Τελικά τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Lee Daniels («Precious») με τον βραβευμένο με Oscar Forest Whitaker στον πρωταγωνιστικό ρόλο (ως Cecil Gaines αντί του πραγματικού προσώπου Eugene Allen). Πέρα από την κεντρική ιστορία, την παράσταση στο «The Butler» κλέβει η "παρέλαση" των προέδρων των ΗΠΑ, με εξαιρετικές επιλογές κατά περίπτωση: Robin Williams (Αϊζενχάουερ), John Cusack (Νίξον), Liev Schreiber (Τζόνσον), James Marsden (JFK) και Alan Rickman (Ρήγκαν).

Οι λεπτομέρειες...

Labor Day + Trailer

Σκηνοθεσία: Jason Reitman

Πίσω στο καλοκαίρι του 1987 η Adele (Kate Winslet), έχοντας χωρίσει από τον άντρα της, αποφασίζει να συνοδέψει το 13χρονο γιό της Henry (Gattlin Griffith) στα ψώνια για την σχολική χρονιά που ξεκινά. Εκεί θα τους προσεγγίσει ένας τραυματισμένος άνδρας που αναζητά καταφύγιο. Η Adele θα δεχτεί να τον φιλοξενήσει σπίτι τους, μόνο που ο Frank (Josh Brolin), είναι ένας κατάδικος που έχει αποδράσει. Παρά το σκληρό του παρουσιαστικό ο Frank σύντομα θα δείξει και άλλες πτυχές του χαρακτήρα του, αναπτύσσοντας ένα ισχυρό δεσμό τόσο με την Adele όσο και με τον Henry.

O Jason Reitman («Up in the Air») μεταφέρει στον κινηματογράφο το ομότιτλο βιβλίο της Joyce Maynard, με την Kate Winslet και τον Josh Brolin να θέτουν τα θεμέλια για ένα δυνατό ψυχολογικό δράμα. Την πρωταγωνιστική ομάδα συμπληρώνουν οι J.K. Simmons και Tobey Maguire.

Οι λεπτομέρειες...

Gravity + Trailer

Σκηνοθεσία: Alfonso Cuaron

H Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock) είναι μια διαπρεπής γιατρός στην πρώτη της διαστημική αποστολή. Μαζί της ταξιδεύει ο βετεράνος αστροναύτης Matt Kowalsky (George Clooney), στην τελευταία του αποστολή πριν "συνταξιοδοτηθεί". Όμως κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου ρουτίνας, συμβαίνει η καταστροφή. Το διαστημικό λεωφορείο καταστρέφεται αφήνοντας τους δύο αστροναύτες μόνους στο κενό... Και όσο οι δύο τους καταλαβαίνουν ότι χωρίς επικοινωνία με τη γη η διάσωσή τους μοιάζει απίθανη, ο αρχικός φόβος γίνεται σταδιακά πανικός.

Ο Alfonso Cuaron παρέδωσε την τελευταία του ταινία το 2006 («Children of Men») και η επιστροφή του αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αλλωστε στο «Gravity» εκτός από τη σκηνοθεσία ο Cuaron έγραψε και το σενάριο (μαζί με το γιό του Jonas) ενώ η ταινία θα προβλήθεί και σε τρισδιάστατο φορμά. Το σίγουρο είναι πως η παρουσία στο cast των λαμπερών (και βραβευμένων με Oscar) George Clooney και Sandra Bullock (και μάλιστα σε ένα κινηματογραφικό είδος που δεν έχουν ιδιαίτερη θητεία) αποτελεί μεγάλο στοίχημα της ταινίας.

Οι λεπτομέρειες...

Prisoners + Trailer

Σκηνοθεσία: Denis Villeneuve

Η νεαρή κόρη του Keller Dover (Hugh Jackman) και η φίλη της δεν επιστρέφουν στο σπίτι τους ένα βράδυ. Ο απελπισμένος πατέρας αποφασίζει να αναλάβει δράση όταν αντιλαμβάνεται ότι η αστυνομία έχει ένα και μόνο στοιχείο στα χέρια της. Ένα φορτηγάκι που αυτόπτες μάρτυρες είδαν νωρίτερα στην περιοχή. Ο ντετέκτιβ Loki (Jake Gyllenhaal) εντοπίζει το ύποπτο αυτοκίνητο και συλλαμβάνει τον οδηγό του. Όταν όμως λόγω ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων αφήνεται ελεύθερος, ο πατέρας της 6χρονης αποφασίζει να πάρει το νόμο στα χέρια του.

Η δυνατή ομάδα πρωταγωνιστών (Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Viola Davis, Paul Dano, Melissa Leo, Maria Bello, Terrence Howard) αποτελεί το δυνατό χαρτί του «Prisoners», του πρώτου "μεγάλου" project που ανέλαβε ο Denis Villeneuve μετά την επιτυχία του ανεξάρτητου «Incendies».

Οι λεπτομέρειες...

Transcendence + Trailer

Σκηνοθεσία: Wally Pfister

Η θεωρία της Τεχνολογικής Μοναδικότητας είναι το "άγιο δισκοπότηρο" των επιστημόνων στο χώρο της πληροφορικής και της τεχνολογίας. Η σύνδεση του υπολογιστή με τον ανθρώπινο εγκέφαλο και η συνεργασία ύλης και μηχανής. Σε αυτό το αντικείμενο εργάζονται η Evelyn Caster (Rebecca Hall) και ο σύζυγός της Will (Johnny Depp), όταν μια τρομοκρατική ομάδα ενάντια στην τεχνολογική πρόοδο καταφέρνει ένα καίριο πλήγμα. Η δολοφονία του Will θα σπρώξει την Evelyn να συνδέσει τον εγκέφαλό του με τον υπολογιστή χωρίς να μπορεί να ελέγξει πλήρως το αποτέλεσμα.

Σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον Wally Pfister, σταθερό συνεργάτη του Christopher Nolan (λ.χ. στην τριλογία του Batman) και βραβευμένο με Oscar Διεύθυνσης Φωτογραφίας για το «Inception». To «Transcendence» έχει την στήριξη του Nolan, ο οποίος έχει αναλάβει και καθήκοντα διευθυντή παραγωγής. Ίσως έτσι να εξηγείται και το εντυπωσιακό cast για πρώτη ταινία σκηνοθέτη, περιλαμβάνοντας τους Johnny Depp, Morgan Freeman, Rebecca Hall, Paul Bettany, Cillian Murphy και Kate Mara.

Οι λεπτομέρειες...

Snowpiercer + Trailer

Σκηνοθεσία: Joon-ho Bong

Στο... σωτήριο έτος 2031 μ.Χ. η γη είναι πολύ διαφορετική από όσο νομίζουμε. Ένα αποτυχημένο πείραμα για την αναστροφή της υπερθέρμανσης του πλανήτη, έχει οδηγήσει σε μια νέα εποχή παγετώνων και έχει εξοντώσει σχεδόν κάθε ζωντανό οργανισμό πάνω στη Γη. Οι μόνοι που επέζησαν αυτής της καταστροφής είναι οι ταξιδιώτες του Snowpiercer, ενός τρένου με κινητήρα που εξασφαλίζει αέναη κίνηση. Στο εσωτερικό του τρένου έχει διαμορφωθεί ένα άτυπο ταξικό σύστημα. Μόνο που οι επιβαίνοντες της "οικονομικής θέσης", φτάνουν στα όριά τους από τις κακές συνθήκες διαβίωσης και επαναστατούν. Στόχος τους να πάρουν τον έλεγχο του κινητήρα που η ελίτ της "πρώτης θέσης" θεωρεί "ιερό".

Το «Snowpiercer» του Κορεάτη Joon-ho Bong είναι η πρώτη αγγλόφωνη κινηματογραφική δουλειά του σκηνοθέτη και ταυτόχρονα η πρώτη μεγάλη σύμπραξη δυο διαφορετικών κινηματογραφικών σχολών. Αυτό το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας βασίζεται στο... γαλλικό graphic novel, "Le Transperceneige" και το μεγάλο cast απαρτίζεται από τους Chris Evans, Jamie Bell, John Hurt, Tilda Swinton, Octavia Spencer και Ed Harris.

Οι λεπτομέρειες...

The Two Faces Of January

Σκηνοθεσία: Hossein Amini

Πίσω στο 1962 ο Chester MacFarland (Viggo Mortensen) και η σύζυγός του Colette (Dunst) είναι ένα πλούσιο ζευγάρι Αμερικανών που ταξιδεύουν για να γνωρίσουν την Ελλάδα. Όταν επισκέπτονται την Ακρόπολη γνωρίζουν τον Rydal (Oscar Isaac), έναν ξεναγό που όμως συνηθίζει να κάνει μικροαπάτες με θύματα ανυποψίαστους τουρίστες. Το ζευγάρι προσκαλεί τον Rydal για δείπνο και οι τρεις τους αρχίζουν να σχηματίζουν μια καλή παρέα. Μόνο που σύντομα θα αρχίσουν να ψάχνουν τρόπο να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς βρίσκονται μπλεγμένοι στη δολοφονία ενός αστυνομικού.

Βασισμένο σε νουβέλα της Patricia Highsmith, το «The Two Faces of January» φέρει την υπογραφή του σεναριογράφου Hossein Amini («Drive») στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα. Το καλοκαίρι του 2012 για τις ανάγκες των γυρισμάτων οι παραγωγοί της ταινίας εξασφάλισαν τις δυσθεώρητες άδειες για την πραγματοποίηση γυρισμάτων σε αρχαιολογικούς χώρους όπως η Ακρόπολη, η Κνωσός αλλά και στο λιμάνι των Χανίων.

Οι λεπτομέρειες...

Non-Stop + Trailer

Σκηνοθεσία: Jaume Collet-Serra

Κατά τη διάρκεια μιας υπερατλαντικής πτήσης από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο, ο υπεύθυνος ασφαλείας του αεροσκάφους Bill Marks (Liam Neeson) δέχεται μια σειρά από απειλητικά γραπτά μηνύματα στο κινητό του. Ο άγνωστος αποστολέας ζητά από τον Marks να διαβιβάσει στην κυβέρνηση πως πρέπει να μεταφέρουν 150 εκ. δολάρια σε ένα λογαριασμό off shore. Διαφορετικά θα σκοτώνει έναν επιβάτη της συγκεκριμένης πτήσης κάθε 20 λεπτά. Και ενώ αρχικά οι απειλές παίρνονται μάλλον αψήφιστα ο πρώτος θάνατος δεν θα αργήσει κάνοντας την καμπίνα του αεροσκάφους στα 40 χιλιάδες πόδια την πιο κλειστοφοβική σκηνή εγκλήματος των τελευταίων ετών.

Παραμένει από τα μεγαλύτερα μυστήρια, το πώς ο Liam Neeson μεταμορφώθηκε από έναν εσωστρεφή ηθοποιό σε ένα "global action star" (όπως πλέον αναφέρουν οι ανακοινώσεις των studio παραγωγής). Το ενδιαφέρον είναι πως παρά την τυποποίηση παραμένει αξιόπιστος σε ρόλους συνηθισμένων ανθρώπων που παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Κάτι τέτοιο αναμένουμε και στο «Non-Stop» του Jaume Collet-Serra, με τον οποίον ο Neeson είχε συνεργαστεί ξανά στο «Unknown».

Οι λεπτομέρειες...

Insidious: Chapter 2 + Trailer

Σκηνοθεσία: James Wan

Ξεκινώντας από το σημείο που είχαμε αφήσει την οικογένεια στην πρώτη ταινία, η Renai Lambert ανακαλύπτει το πτώμα ενός δολοφονημένου μέντιουμ, της Elise Rainier. Ο σύζυγός της Josh Lambert θεωρείται ο κύριος ύποπτος, αλλά από το ανακριτικό υλικό και τις έρευνες της αστυνομίας δεν προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία. Η οικογένεια επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, όμως οι πρώην βοηθοί του θύματος στρέφονται σε ένα άλλο μέντιουμ, τον Carl, για να τους βοηθήσει να έρθουν σε επαφή με την νεκρή μέντορά τους. Η αναζήτηση αυτή θα φέρει στην επιφάνεια στοιχεία που συνδέουν τον Josh Lambert με τα απόκοσμα όντα που τον έχουν στοιχειώσει.

Ακολουθώντας τη δοκιμασμένη συνταγή για ένα μεταφυσικό θρίλερ, το «Insidious: Chapter 2» επιστρατεύει τον προπονημένο στο είδος σκηνοθέτη, James Wan αλλά και τον έμπειρο σεναριογράφο Leigh Whannell (οι οποίοι συνεργάστηκαν τόσο στο «Saw» όσο και στο πρώτο «Insidious»). Μαζί τους το cast της πρώτης ταινίας Patrick Wilson, Rose Byrne, Lin Shaye, Barbara Hershey και Ty Simpkins.

Οι λεπτομέρειες...

Paranormal Activity: The Marked Ones + Trailer

Σκηνοθεσία: Gregory Plotkin

Στο Oxnard της Καλιφόρνια, πίσω στο 1992, ο Jesse αποκτά το "σημάδι". Τότε ανακαλύπτει ότι σκοτεινές δυνάμεις βρίσκονται στο κατόπι του, την ίδια ώρα που η οικογένεια και οι φίλοι του προσπαθούν να τον σώσουν. Όταν θα ανακαλύψουν ένα μεγάλο αρχείο από βιντεοκασέτες, μια θα τους τραβήξει την προσοχή. Η ετικέτα της γράφει "Katie and Kristi" (ένα κλείσιμο του ματιού στις προηγούμενες ταινίες).

Με πίστη στην παράδοση που χτίστηκε στις τέσσερις πρώτες ταινίες, οι παραγωγοί του «Paranormal Activity: The Marked Ones» έχουν αφήσει ελάχιστα στοιχεία της υπόθεσης να γίνουν γνωστά. Και αν νομίζατε ότι πρόκειται για την πέμπτη ταινία της σειράς είστε γελασμένοι. Πρόκειται για ένα spinoff project στοχεύοντας το λατινοαμερικάνικο κοινό, ενώ το «Paranormal Activity 5» ετοιμάζεται για το 2015. Ο Christopher Landon που έγραψε τα σενάρια για τα τρία τελευταία «Paranormal Activity», υπογράφει το σενάριο και αυτής της ταινίας ενώ για πρώτη φορά αναλαμβάνει και καθήκοντα σκηνοθέτη.

Οι λεπτομέρειες...

Carrie + Trailer

Σκηνοθεσία: Kimberly Peirce

Η Carrie White (Chloe Grace Moretz) είναι μια παρεξηγημένη μαθήτρια λυκείου χωρίς αυτοπεποίθηση και φίλους. Η κατάσταση στο σπίτι όπου πρέπει να αντιμετωπίζει συνεχώς τη βίαια, θρησκόληπτη μητέρα της (Julianne Moore) αλλά και στο σχολείο όπου δέχεται την κοροϊδία και τον εκφοβισμό των συμμαθητών της, φτάνει στα όριά της. Το κρυφό χάρισμά της όμως, η τηλεκίνηση, θα την μετατρέψει σε μια μηχανή εκδίκησης και φονικών ενστίκτων.

Το μυθιστόρημα του Stephen King, «Carrie», μεταφέρεται για δεύτερη φορά στην μεγάλη οθόνη, με την πρώτη να τοποθετείται στο μακρινό 1976 από τον Brian DePalma. Το ομότιτλο βιβλίο του μεγάλου Stephen King έχει απαγορευτεί πολλάκις στα αμερικάνικα σχολεία για ευνόητους λόγους και αυτή τη φορά τα σκηνοθετικά ηνία αναλαμβάνει η Kimberly Peirce.

Οι λεπτομέρειες...

Horns

Σκηνοθεσία: Alexandre Aja

Ένας νεαρός άνδρας ονόματι Ignatius -Ig- Perrish (Daniel Radcliffe) προσπαθεί πάντα να κάνει το σωστό. Μόνο που η ζωή δεν θα τον ανταμείψει, καθώς ο Ig θα δει την κοπέλα του να δολοφονείται. Και ενώ επισήμως δεν του απαγγέλλονται κατηγορίες, όλοι τον θεωρούν υπεύθυνο. Ακόμα και η ίδια του η οικογένεια. Μετά από μια βραδιά κραιπάλης ο Ig καταλήγει οργισμένος να καταριέται το Θεό για όσα του συμβαίνουν. Μυστηριωδώς όταν ξυπνά το επόμενο πρωί, δύο κέρατα έχουν εμφανιστεί στο μέτωπό του ενώ οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεται νοιώθουν ξαφνικά την άνεση να του εκμυστηρεύονται τα πιο σκοτεινά τους μυστικά. Σύντομα ο Ig θα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τις νέες του δυνάμεις για να εντοπίσει και να τιμωρήσει τον δολοφόνο της φίλης του.

Όταν o πατέρας σου λέγεται Stephen King, τότε είναι αναπόφευκτο όλοι να περιμένουν (το λιγότερο) με ενδιαφέρον τα βιβλία σου. Ιδίως αν γράφεις ιστορίες με στοιχεία τρόμου και αγωνίας. Αυτός είναι ο Joe Hill, ο συγγραφέας του "Horns", του βιβλίου που ανέλαβε να μεταφέρει στον κινηματογράφο ο έμπειρος στο είδος Alexandre Aja («Haute Tension», «The Hills Have Eyes», «Piranha 3D»). Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τον Daniel Radcliffe, τον οποίο πλαισιώνουν οι Juno Temple και Heather Graham.

Οι λεπτομέρειες...

The Conjuring + Trailer

Σκηνοθεσία: James Wan

Πριν από το Amityville υπήρξε το Ηarrisville. Οι παγκόσμιας φήμης ερευνητές μεταφυσικών γεγονότων Ed και Lorraine Warren καλούνται να βοηθήσουν μία οικογένεια που τρομοκρατείται από μία σκοτεινή παρουσία στο αγρόκτημά τους στο Rhode Island όπου μετακόμισαν πρόσφατα. Αντιμέτωποι με τη δαιμονική οντότητα μιας μάγισσας που απαγχονίστηκε σε αυτό το μέρος, οι Warrens έχουν να αντιμετωπίσουν την πιο τρομακτική υπόθεση που έχουν αναλάβει μέχρι τώρα στην καριέρα τους.

Ο σκηνοθέτης James Wan, γνωστός για τα «Saw» και «Insidious», επιστρέφει ξανά με μια ταινία τρόμου βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Πρωταγωνιστούν οι Patrick Wilson («Prometheus»), Vera Farmiga («Up In The Air»), Lili Taylor, Ron Livingston, καθώς και η μικρούλα Mackenzie Foy.

Οι λεπτομέρειες...

Byzantium + Trailer

Σκηνοθεσία: Neil Jordan

Η Eleanor (Saoirse Ronan) και η Clara (Gemma Arterton) είναι δυο μυστηριώδεις και μάλλον αδέκαρες νέες γυναίκες. Όταν θα γίνουν μάρτυρες ενός βίαιου εγκλήματος, αποφασίζουν να κρυφτούν σε ένα παρηκμασμένο παραλιακό θέρετρο. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο και προσπαθούν να μαζέψουν μερικά χρήματα ανάμεσα στα ρημαγμένα παραθαλάσσια ξενοδοχεία. Η Clara αποφασίζει να στραφεί στην πορνεία, ενώ σύντομα θα συναντήσει τον ντροπαλό Noel που τους προσφέρει κατάλυμα στον ξενώνα Byzantium. Από την άλλη η Eleanor συναντά τον Frank, ο οποίος επιμένει να μάθει την αλήθεια για τις δύο τους. Είναι η ώρα να μάθει ότι η Clara είναι η μητέρα της Eleanor, αν και έχουν ελάχιστα χρόνια διαφορά ηλικίας. Μάλιστα η Eleanor αν και γεννήθηκε το 1804 είναι μόλις 16 χρόνων και τόσο εκείνη όσο και η μητέρα της πρέπει να πίνουν ανθρώπινο αίμα για να παραμένουν ζωντανές...

Ο Neil Jordan επιστρέφει στο κινηματογραφικό είδος των "βαμπιρικών" ταινιών 19 χρόνια μετά το «Interview with the Vampire» και ένα ζευγάρι ανερχόμενων πρωταγωνιστριών και ένα σύγχρονο φόντο για την ιστορία του «Byzantium».

Οι λεπτομέρειες...

The Grand Budapest Hotel + Trailer

Σκηνοθεσία: Wes Anderson

Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και ενώ η Ευρώπη κινείται ανέμελα στους ρυθμούς του Μεσοπολέμου, ο κύριος Gustave (Ralph Fiennes) είναι ο υποδειγματικά πολυάσχολος ρεσεψιονίστ του The Grand Budapest Hotel. Για να είμαστε ειλικρινείς είναι ο μοναδικός λόγος που το ξενοδοχείο παραμένει ακόμα ακμαίο, καθώς με τη γοητεία του καταφέρνει και διατηρεί πιστή πελατεία (θηλυκού γένους). Όταν μια από τις κατακτήσεις του, η 80χρονη πολυεκατομμυριούχος Madame D. Βρίσκεται νεκρή, αφήνοντας στον κ. Gustav ένα σπάνιο έργο τέχνης τότε όλες οι υποψίες θα στραφούν σε εκείνον. Και κάπως έτσι στην ιστορία θα εμπλακούν αδικημένοι κληρονόμοι, πληρωμένοι εκτελεστές, κατάδικοι και αστυνόμοι. Την αφήγηση αυτής της απίστευτης ιστορίας αναλαμβάνει ο Zero Moustafa, ένας νεαρός καμαρότος που σύντομα εξελίσσεται στον πιο πιστό φίλο του κ. Gustave.

O Wes Anderson για μια ακόμα φορά πλάθει επιδέξια από το μηδέν ένα σύμπαν με απίθανους χαρακτήρες και μοναδική αισθητική. Το «The Grand Budapest Hotel» εκτός από το χαρακτηριστικό κινηματογραφικό στιλ του Anderson, έχει το προνόμιο να συγκεντρώνει το πιο λαμπερό cast πρωταγωνιστών που θα δούμε φέτος περιλαμβάνοντας τους: Ralph Fiennes, Edward Norton, Jude Law, Bill Murray, Owen Wilson, Willem Dafoe, Adrien Brody, Tilda Swinton, Jason Schwartzman, Jeff Goldblum? Harvey Keitel, Tom Wilkinson, F. Murray Abraham, Saoirse Ronan και Lea Seydoux.

Οι λεπτομέρειες...

Anchorman 2: The Legend Continues + Trailer

Σκηνοθεσία: Adam McKay

Ο Ron Burgundy (Will Ferell) είναι ένας φαντασμένος και ερωτύλος παρουσιαστής ειδήσεων. Στο πλευρό του έχει την ειδησεογραφική ομάδα του τηλεοπτικού καναλιού Channel 4 του San Diego: τον Champ Kind (David Koechner), τον Brian Fantana (Paul Rudd) και τον Brick Tamland (Steve Carrel).

Σχεδόν 10 χρόνια μετά την ταινία που μας σύστησε τον θρύλο του Ron Burgundy, το «Anchorman 2: The Legend Continues» ξαναενώνει τους απίθανους χαρακτήρες που γνωρίσαμε. Ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για την ταινία, με τον Adam McKay να αναλαμβάνει και πάλι την σκηνοθεσία σε παραγωγή του Judd Apatow. Οι μόνες διαρροές αφορούν οι μικρές εμφανίσεις γνωστών ηθοποιών στην ταινία, μεταξύ των οποίων ο Harrison Ford, ο Jim Carrey και ο Sacha Baron Cohen.

Οι λεπτομέρειες...

Last Vegas + Trailer

Σκηνοθεσία: Jon Turteltaub

Και οι φανατικότεροι εργένηδες κάποια στιγμή υπαναχωρούν. Ανάμεσά τους και ο Billy (Michael Douglas), ο οποίος παίρνει τη δύσκολη απόφαση να κάνει πρόταση γάμου στην 30χρονη σύντροφό του. Τότε οι τρεις κολλητοί του φίλοι παίρνουν την απόφαση να οργανώσουν μια απόδραση στο Las Vegas, να ξεχάσουν για λίγο την ηλικία που γράφουν οι ταυτότητές τους και να ξαναζήσουν τις περιπέτειες της νιότης τους. Το batchelor party του Billy θα είναι μόνο η αφορμή. Μόλις φτάνουν όμως, καταλαβαίνουν πως τα χρόνια που πέρασαν έχουν αλλάξει ριζικά την Πόλη της Αμαρτίας. Τίποτε δεν θυμίζει το Las Vegas που γνώρισαν όταν ήταν νέοι. Μπορεί πλέον στην πόλη να μην λάμπει το Rat Pack αλλά το Cirque du Soleil, παρόλα αυτά οι τέσσερις κολλητοί έχουν αποφασίσει να μην αφήσουν τίποτε να χαλάσει το ταξίδι τους. Κυρίως όμως έχουν αποφασίσει τίποτε να μην χαλάσει τη φιλία τους.

Οι Michael Douglas, Robert De Niro, Morgan Freeman και Kevin Kline δεν χρειάζονται περεταίρω συστάσεις. Αυτοί οι τέσσερις ηθοποιοί θρύλοι (όλοι τους βραβευμένοι με Oscar) αφήνουν στην άκρη τις φιλόδοξες παραγωγές και τους Οσκαρικούς ρόλους και προσπαθούν να στήσουν φτιάξουν μια buddy movie για... συνταξιούχους. Σκηνοθετεί ο Jon Turteltaub που σίγουρα θα άδραξε την ευκαιρία αυτού του λαμπερού cast, ιδίως αφού οι τρεις τελευταίες ταινίες του είχαν πρωταγωνιστή τον Nicholas Cage.

Οι λεπτομέρειες...

Million Ways To Die In The West

Σκηνοθεσία: Seth MacFarlane

O Albert (Seth MacFarlane) είναι ένας κτηνοτρόφος που φροντίζει το κοπάδι των προβάτων του. Δειλός και μαζεμένος θα αποφασίζει να μην συμμετάσχει σε μια μονομαχία για λόγους τιμής, γεγονός που θα οδηγήσει την κοπέλα του (Amanda Seyfried) να τον χωρίσει. Η γνωριμία του με μια άλλη γυναίκα που καταφτάνει στην πόλη (Charlize Theron) θα τον βοηθήσει να αποκτήσει γενναιότητα και εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Πλέον ο Albert είναι έτοιμος να διεκδικήσει την παλιά του αγάπη. Μόνο που πρώτα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον σύζυγό της γυναίκας που τον βοήθησε, ένα διαβόητο εγκληματία που την ακολούθησε στην πόλη και ζητά εκδίκηση.

Ο Seth MacFarlane γράφει και σκηνοθετεί ένα κωμικό western, φιλοδοξώντας να κινηθεί στα χνάρια του θρυλικού "Μπότες, Σπιρούνια Και Καυτές Σέλες". Ο Seth συγκέντρωσε στο «Million Ways To Die In The West» ένα cast ταλαντούχων ηθοποιών περισσότερο ή λιγότερο έμπειρων στην κωμωδία. Εκτός από τις κυρίες (Theron και Seyfried) σε μικρότερους ή μεγαλύτερους ρόλους θα δούμε τους Liam Neeson, Giovanni Ribisi, Sarah Silverman και Neil Patrick Harris.

Οι λεπτομέρειες...

Grudge Match + Trailer

Σκηνοθεσία: Peter Segal

Στα νιάτα τους ήταν δύο από τους καλύτερους μποξέρ, αν και εδώ και καιρό βρίσκονται στην αφάνεια. Κάποτε έδωσαν δύο αγώνες που έληξαν ισόπαλοι και ποτέ δεν συναντήθηκαν για το τρίτο ματς. Η τυχαία συνάντησή τους στα γραφεία παραγωγής videogames θα καταλήξει σε σύρραξη, δημιουργώντας αίσθηση στα social media. Και κάπως έτσι, 30 χρόνια μετά την συνταξιοδότησή τους, ένας έξυπνος διοργανωτής αγώνων πυγμαχίας τους κάνει μια πρόταση που δεν μπορούν να αρνηθούν: Να επιστρέψουν στο ρινγκ και να λύσουν τις διαφορές τους μια για πάντα. Για να φτάσουν όμως στο σημείο να παλέψουν θα πρέπει πρώτα να καταφέρουν να "βγάλουν" μια προπόνηση χωρίς να τα φτύσουν.

Πολύ ενδιαφέρον το concept του «Grudge Match» με τον Robert DeNiro και τον Sylvester Stallone σε ρόλους μποξέρ. Επιστροφή δηλαδή σε χαρακτήρες παρόμοιους με εκείνους που τους έκαναν διάσημους (ο DeNiro ως Jake La Motta στο «Raging Bull» και ο Sly ως Rocky στις ομότιτλες ταινίες). Και όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε όλη η δύναμη αυτής της ταινίας είναι ακριβώς στην αυτοαναφορικότητα που κουβαλάει. Αρκεί να δεις τον Stallone να προσπαθεί να προπονηθεί σε ένα ψυγείο με κρέατα...

Οι λεπτομέρειες...

The World's End + Trailer

Σκηνοθεσία: Edgar Wright

O Gary, o Andy, o Steven, o Peter και ο Oliver είναι πέντε κολλητοί φίλοι, μαζί από παιδιά. Όταν ήταν νέοι προσπάθησαν να σπάσουν το ρεκόρ, πηγαίνοντας σε 12 pub και πίνοντας τις ανάλογες μπίρες μέσα σε ένα βράδυ. Τότε δεν τα κατάφεραν, αφού δεν έφτασαν ποτέ στην τελευταία pub ονόματι The World's End. Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Gary (Simon Pegg) που παραμένει άτακτος, αποφασίζει να πείσει τους υπόλοιπους να επιστρέψουν στην πόλη που μεγάλωσαν και να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στην πρόκληση που δεν ολοκλήρωσαν ποτέ. Μόνο που η γενέτειρά τους έχει αλλάξει ανησυχητικά, καθώς οι κάτοικοί της συμπεριφέρονται σαν ρομπότ και έχουν υπερφυσικές δυνάμεις.

Τρίτη συνεργασία για το δίδυμο Simon Pegg και Edgar Wright (μετά τα «Shaun of the Dead» και «Hot Fuzz»), προσθέτοντας αυτή τη φορά στο μείγμα το στοιχείο της επιστημονικής φαντασίας. Μένει να δούμε εάν το «The World's End» θα έχει την τύχη του «Shaun of the Dead» που προβλήθηκε στην Ελλάδα ή του «Hot Fuzz» το οποίο κατέληξε απευθείας στα ράφια των DVD Club.

Οι λεπτομέρειες...

The Other Woman + Trailer

Σκηνοθεσία: Nick Cassavetes

Μια γυναίκα (Cameron Diaz) ανακαλύπτει με καθυστέρηση ότι είναι η "άλλη γυναίκα" στη ζωή του συντρόφου της (Nikolaj Coster-Waldau). Για την ακρίβεια εκείνος είναι παντρεμένος και έχει μια παράλληλη ζωή με τη σύζυγό του (Leslie Mann). Συνειδητοποιώντας η μία την ύπαρξη της άλλης, οι δύο γυναίκες αποφασίζουν αντί να τον χωρίσουν, να καταστρώσουν την εκδίκησή τους.

Το 2007 η Melissa Stack είδε το πρώτο της σενάριο με τίτλο " I Want to F**k Your Sister" να μπαίνει στη λίστα που συντάσσουν τα στελέχη των studio με τα πιο ενδιαφέροντα σενάρια που είδαν εκείνη τη χρονιά. Εκείνο το project δεν προχώρησε και πλέον η νεαρή σεναριογράφος παίρνει το βάπτισμα του πυρός με το «The Other Woman» που σκηνοθετεί ο Nick Cassavetes («The Notebook»).

Οι λεπτομέρειες...

The Secret Life Of Walter Mitty + Trailer

Σκηνοθεσία: Ben Stiller

Ο Walter Mitty (Ben Stiller) είναι ένας συνηθισμένος άντρας, ο οποίος διαπιστώνει - μέσα από την πιο απίθανη συγκυρία - ότι η ζωή του πρόκειται να απογειωθεί σε μαγικά επίπεδα. Αυτός ο διευθυντής περιοδικού φωτογραφίας που δεν κάνει τίποτα άλλο πέρα από το να ονειρεύεται κάθε μέρα, έως ότου θα δει τη θέση του (αλλά και της συναδέλφου του με την οποία είναι κρυφά ερωτευμένος) να κινδυνεύει. Τότε ο Walter θα αποφασίσει να αφήσει στην άκρη την ονειροπόληση και να αναλάβει δράση.

Ο Ben Stiller ανασυνθέτει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε μια από τις πιο κλασσικές ιστορίες φαντασίας. Όλα ξεκίνησαν από δυόμιση σελίδες που γράφτηκαν το 1939 από τον James Thurber και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό New Yorker. Η ιστορία του Walter Mitty έγινε για πρώτη φορά ταινία το 1947 από τον Norman Z. McLeod, όμως ο Stiller ξαναπιάνει την ιστορία από την αρχή, προσαρμόζοντάς την στην καθημερινότητα του 21ου αιώνα. Μια ιστορία που συνδυάζει κωμωδία, δράμα, περιπέτεια και φαντασία. Συμπρωταγωνιστούν οι Kristen Wiig («Bridesmaids») και ο πολύς Sean Penn («Milk», «Mystic River»).

Οι λεπτομέρειες...

Don Jon + Trailer

Σκηνοθεσία: Joseph Gordon-Levitt

O Jon Martello (Joseph Gordon-Levitt) είναι νέος, όμορφος αλλά και παλιομοδίτης. Αφιερωμένος στην οικογένεια του, τις ιταλικές του ρίζες, την καθολική εκκλησία και τη λατρεία των γυναικών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι φίλοι του τον αποκαλούν "Δον Ζουάν". Όμως εκείνος απολαμβάνει εξίσου (αν όχι περισσότερο) την ευχαρίστηση που παίρνει μπροστά στον υπολογιστή του και το πορνό του. Η Barbara (Scarlett Johansson) είναι πανέμορφη, λατρεύει τις ρομαντικές κομεντί και ψάχνει τον "ιππότη" με τον οποίο θα φύγει προς το ηλιοβασίλεμα. Ο έρωτας θα τους φέρει κοντά και ο Jon θα αρχίσει να αναρωτιέται μήπως είναι η ώρα να νοικοκυρευτεί. Μόνο που οι "κακές συνήθειες" δεν ξεχνιούνται εύκολα, δυναμιτίζοντας την σχέση του με την Barbara.

Ο Joseph Gordon-Levitt γράφει, σκηνοθετεί (για πρώτη φορά) και πρωταγωνιστεί στο «Don Jon», μια φρέσκια ρομαντική κομεντί στα χνάρια του «(500) Days Of Summer» με την πάντα λαμπερή Scarlett Johansson να είναι το αντικείμενο του πόθου.

Οι λεπτομέρειες...

About Time + Trailer

Σκηνοθεσία: Richard Curtis

Δεν είναι απαραίτητο να καταλήγουν όλα τα φλερτ σε χυλόπιτα. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται ο Tim Lake (Domhnall Gleeson) όταν ο πατέρας του αποκαλύπτει το μεγάλο μυστικό: όλοι οι άνδρες της οικογένειας μπορούν να ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο! Και μάλιστα οποτεδήποτε επιθυμούν ώστε να διορθώνουν ό,τι θέλουν. Έτσι ο Tim αποφασίζει να αξιοποιήσει αυτό το υπερφυσικό χάρισμα για να αποκτήσει φιλενάδα. Βάζει σκοπό να γυρίζει πίσω, κάθε φορά που κάνει κάτι λάθος στο φλερτ του ώστε να το δοκιμάσει μια δεύτερη φορά. Μόνο που αυτή η ιδέα παρότι φαίνεται ιδανική δεν είναι η μαγική λύση για κάθε απογοήτευση που φέρνει η ζωή.

Ο Richard Curtis επιστρέφει στο είδος που ξέρει καλύτερα από τον καθένα προσθέτοντας αυτή τη φορά και μια πινελιά επιστημονικής φαντασίας. Συνεργάζεται για 11η φορά με τους παραγωγούς Tim Bevan και Eric Fellner, επιλέγοντας για κεντρικό δίδυμο τον ανερχόμενο Domhnall Gleeson και την πάντα λαμπερή Rachel McAdams.

Οι λεπτομέρειες...

Romeo And Juliet + Trailer

Σκηνοθεσία: Carlo Carlei

Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Ίσως η πιο γνωστή ιστορία αγάπης με φόντο την Βερόνα. Δυο οικογένειες με ορκισμένη έχθρα μεταξύ τους: οι Καπουλέτοι και οι Μοντέγοι. Ο Ρωμαίος επιθυμεί την Ροζαλίνα, ανιψιά του Καπουλέτου. Μαζί με τους φίλους του θα εμφανιστεί απρόσκλητος στη γιορτή που οργανώνει ο Καπουλέτος για να παντρέψει την Ιουλιέτα με τον Κόμη Πάρη. Μόνο που η συνάντησή του με την Ιουλιέτα θα τον κάνει να ξεχάσει τη Ροζαλίνα, δημιουργώντας έτσι έναν έρωτα καταδικασμένο λόγω της αδυσώπητης οικογενειακής έχθρας.

Μετά από πλείστες όσες μεταφορές στον κινηματογράφο (με κορυφαίες εκείνες του George Cukor το 1936, του Franco Zeffirelli το 1968 και του Baz Luhrmann το 1996) η κλασσική ιστορία του William Shakespeare επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη, αυτή τη φορά πιστή στο ύφος του έργου. Το σενάριο υπογράφει ο Julian Fellowes (Downton Abbey) ενώ τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Ιταλός Carlos Carlei που μετά το «La Corsa Dell' Innocente» το 1992 δεν κατάφερε να κάνει επιτυχημένο πέρασμα στις ΗΠΑ. Σίγουρα όμως ο βασικός παράγοντας για την επιτυχία της ταινίας θα είναι η χημεία των δύο πρωταγωνιστών, της Hailee Steinfeld (που ξεχώρισε στο «True Grit») και τον Douglas Booth, περισσότερο γνωστό από το ρόλο του Pip στην τηλεοπτική μεταφορά των "Μεγάλων Προσδοκιών" από το BBC.

Οι λεπτομέρειες...

Third Person

Σκηνοθεσία: Paul Haggis

Ο Michael (Liam Neeson) ταξιδεύει στο Παρίσι χωρίς τη σύζυγό του (Maria Bello). Εκεί θα δεχτεί την επίσκεψη της ερωμένης του (Olivia Wilde) η οποία έχει πρόβλημα δέσμευσης. Στη Νέα Υόρκη η Julia (Mila Kunis) βαρύνεται με κατηγορίες απόπειρας δολοφονίας του γιού της, αν και εκείνη τις αρνείται πεισματικά. Όμως πλέον ο γιός της βρίσκεται με τον πατέρα του Rick (James Franco) που κάνει τα πάντα για να κρατήσει την επιμέλειά του. Στη Ρώμη o Sean (Adrien Brody) είναι ένας Αμερικάνος επιχειρηματίας που ερωτεύεται τη φλογερή Monica από τη Ρουμανία, η οποία ισχυρίζεται ότι η κόρη της πέσει θύμα απαγωγής και χρειάζεται χρήματα για να την απελευθερώσει. Μπορεί να απέχουν μεταξύ τους εκατοντάδες χιλιόμετρα, όμως αυτές οι τρεις ιστορίες θα συνδεθούν με αναπάντεχους τρόπους.

Στα χνάρια του «Crash» o βραβευμένος με Oscar Paul Haggis επιχειρεί και πάλι να αφηγηθεί μια ιστορία παράλληλων αφηγήσεων, μόνο που αυτή τη φορά η πλοκή λαμβάνει χώρα σε τρεις διαφορετικές πόλεις. Συνδυάζοντας το δράμα με το ρομαντικό στοιχείο και τη σύνδεση των τριών ανδρικών χαρακτήρων (Neeson, Franco, Brody), το «Third Person» έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Τορόντο όπου έγινε δεκτό με μάλλον επιφυλακτικές κριτικές.

Οι λεπτομέρειες...

Mood Indigo (L' Ecume Des Jours) + Trailer

Σκηνοθεσία: Michel Gondry

Ο Colin (Romain Duris) έχει μια πολύ ευχάριστη ζωή. Είναι πλούσιος, τρώει φανταστικό φαγητό από τον μάγειρά του (Omar Sy), λατρεύει το πιάνο και τα κοκτέιλ και τον φίλο του τον Chris (Gad Elmaleh). Σε ένα πάρτυ που πηγαίνει όμως, γνωρίζει την Chloe (Audrey Tautou) και ερωτεύονται παράφορα. Όλα αλλάζουν όμως όταν η Chloe αρρωσταίνει στον μήνα του μέλιτος και η κατάστασή της χειροτερεύει γρήγορα. Ο Colin θα χρειαστεί να καταφύγει σε διάφορες απεγνωσμένες μεθόδους για να σώσει τη ζωή της γυναίκας του.

Ο Michel Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) μεταφέρει στον κινηματογράφο το βιβλίο "Mood Indigo, Foam of the Daze" του Boris Vian, επιλέγοντας μια δυνατή πρωταγωνιστική τετράδα απότελούμενη από τους Romain Duris, Audrey Tautou, Gad Elmaleh και Omar Sy.

Οι λεπτομέρειες...

Diana + Trailer

Σκηνοθεσία: Oliver Hirschbiegel

Ήταν μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της Βρετανίας και ο πρόωρος χαμός της έφερε θλίψη σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Η πριγκίπισσα Diana ανανέωσε το θεσμό του Βρετανικού στέμματος και αποτέλεσε το σύμβολο μιας εποχής. Όταν όμως γνώρισε τον Dr. Hasnat Khan, βρήκε κάποιον που μπορούσε να δει πέρα από τον τίτλο της πριγκίπισσας και να αναγνωρίσει την ευάλωτη γυναίκα που κρύβονταν πίσω από το στέμμα.

Ο Oliver Hirschbiegel («Downfall») αναλαμβάνει να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής της Diana, μετά το διαζύγιό της με τον πρίγκιπα Κάρολο. Το σενάριο υπογράφει ο Stephen Jeffreys ενώ στον κεντρικό ρόλο συναντάμε μεταμορφωμένη τη Naomi Watts.

Οι λεπτομέρειες...

Blue Jasmine + Trailer

Σκηνοθεσία: Woody Allen

Η Jasmine (Cate Blanchett) είναι μια ευκατάστατη Νεοϋορκέζα μετά τη διάλυση του γάμου της και αφού έχει χάσει όλη της την περιουσία, προσπαθεί να συμμαζέψει τη ζωή της. Έτσι, αναγκάζεται να μετακομίσει στο Σαν Φρανσίσκο, όπου θα φιλοξενηθεί στο μικροαστικό σπίτι της αδερφής της (Sally Hawkins). Οι αντιθέσεις δεν λείπουν ανάμεσα στις δύο αδελφές ενώ σύντομα ένας γοητευτικός άνδρας θα κάνει την εμφάνισή του: ο Dwight Westlake είναι ανερχόμενος πολιτικός και θα γοητευτεί από την Jasmine. Μόνο που εκείνη για να προχωρήσει μαζί του και να ανακτήσει τη λαμπερή της καθημερινότητα θα πρέπει να του αποκαλύψει την πραγματική της ταυτότητα.

Νέα ταινία για τον Woody Allen και όπως γίνεται συνήθως με τις ταινίες του Αμερικάνου δημιουργού, ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για την υπόθεσή της. Το «Blue Jasmine» διαδραματίζεται στο San Francisco και τους δύο βασικούς ρόλους πλαισιώνουν οι Alec Baldwin, Louis C.K., και Peter Sarsgaard.

Οι λεπτομέρειες...

The Disappearance Of Eleanor Rigby: Him And Her

Σκηνοθεσία: Ned Benson

Μετά από ένα τραγικό γεγονός, ο ιδανικός γάμος του ιδιοκτήτη εστιατορίου Conor (James McAvoy) και της Eleanor (Jessica Chastain) που έχει επιστρέψει στις πουδές της, αρχίζει να καταρρέει. Καθώς κάθε μέρα της ζωής του ζευγαριού είναι χειρότερη από την προηγούμενη, η σχέση τους αρχίζει να διαλύεται μέχρι που μια μέρα η Eleanor απλά εξαφανίζεται. Εκείνος μας αφηγείται την ιστορία του σαστισμένου συζύγου που προσπαθεί να ξανασυνδεθεί με τη γυναίκα του. Εκείνη μας αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που θέλει να επανεφεύρει τον εαυτό της.

Ενδιαφέρον εύρημα η αφήγηση της ίδιας ιστορίας αγάπης μέσα από δύο οπτικές γωνίες και δύο διαφορετικές ταινίες. Η ευθύνη για αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα ανήκει στον πρωτάρη σε ταινίες μεγάλου μήκους Ned Benson, ο οποίος έγραψε τα σενάρια και σκηνοθετεί. Όπως μαθαίνουμε παρότι καθένα από τα δύο "κεφάλαια" της ταινίας θα προβληθεί αυτόνομα, προτείνεται η θέαση και των δύο μαζί για μια σαφώς πιο ολοκληρωμένη εμπειρία. Δίπλα στους McAvoy και Chastain θα δούμε τους Viola Davis, Ciaran Hinds, Bill Hader, William Hurt και Isabelle Huppert.

Οι λεπτομέρειες...

Rush + Trailer

Σκηνοθεσία: Ron Howard

Από τη μια πλευρά ο βρετανός playboy James Hunt (Chris Hemsworth) πρώτος οδηγός της McLaren. Από την άλλη ο μεθοδικός Αυστριακός Niki Lauda (Daniel Bruhl), πιλότος των μονοθεσίων της Ferrari. Δεν πρόκειται απλά για δύο από τους καλύτερους οδηγούς όλων των εποχών, αλλά θρυλικά είδωλα της pop culture. Στη διάρκεια της δεκαετίας του '70 κατάφεραν να μονοπωλήσουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη Formula 1 με τις θρυλικές τους κόντρες, τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων. Οι πορείες των δύο πιλότων σημαδεύτηκαν ανεξίτηλα από την μάχη του 1976 με το τραγικό ατύχημα του Niki Lauda, την επιστροφή του στις πίστες λίγες εβδομάδες αργότερα και τη μάχη μέχρις εσχάτων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

O Ron Howard («Apollo 13», «A Beautiful Mind») μας μεταφέρει στα παρασκήνια της Formula 1, και στην εκρηκτική σχέση ανάμεσα στον Lauda και τον Hunt. Το «Rush» ποντάρει στην αδρεναλίνη της ταχύτητας, τις δυνατές προσωπικότητες των ηρώων αλλά και την προσεκτική αναπαράσταση της εποχής.

Οι λεπτομέρειες...

The Immigrant + Trailer

Σκηνοθεσία: James Gray

Αναζητώντας ένα καινούριο ξεκίνημα και κυνηγώντας το "Αμερικάνικο όνειρο" η Ewa Cybulski (Marion Cotillard) και η αδελφή της η Magda (Angela Sarafyan) μεταναστεύουν στη Νέα Υόρκη του 1920 αφήνοντας πίσω τους την Πολωνία. Φτάνοντας στο Νησί Έλλις, τόπο υποδοχής και ελέγχου των μεταναστών, οι γιατροί διαγιγνώσκουν ότι η Magda είναι άρρωστη και χωρίζουν τις δύο αδελφές. Στους δρόμους του Μανχάταν η Ewa μόνη και απεγνωσμένη, πέφτει θύμα του γοητευτικού Bruno Weiss (Joaquin Phoenix) που τελικά θα την οδηγήσει στην πορνεία. Μέχρι που μια μέρα η Ewa θα γνωρίσει τον μάγο Orlando, εξάδελφο του Bruno, ο οποίος θα τη γοητεύσει και σύντομα θα γίνει η μόνη της πιθανή διέξοδος από τον εφιάλτη που ζει.

Ο James Gray («Two Lovers», «We Own the Night»), ικανότατος στις ατμοσφαιρικές ταινίες, αναλαμβάνει ένα φιλόδοξο project που συζητήθηκε μετά την προβολή του Κάννες. Η Marion Cotillard ξεχωρίζει ενώ ο Joaquin Phoenix (με τον οποίο συνεργάζεται σταθερά ο Gray) μάλλον κινείται εκ του ασφαλούς με τη συνήθη μανιέρα του. Δεν πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι παρότι η ταινία προβλήθηκε στις Κάννες τον Μαΐο του 2013, η ευρεία της διανομή μετακινήθηκε ανεξήγητα για το 2014 αποδυναμώνοντας τις πιθανότητές της για μια Οσκαρική πορεία.

Οι λεπτομέρειες...

Grace Of Monaco + Trailer

Σκηνοθεσία: Olivier Dahan

Η Grace Kelly ήταν μια εξαιρετική ηθοποιός, που ξεχώρισε για τις ερμηνείες της σε ταινίες όπως οι «Dial M for Murder», «Rear Window» και «To Catch a Thief». Όταν το 1955 ταξίδεψε στις Κάννες για το κινηματογραφικό φεστιβάλ, γνώρισε τον Πρίγκιπα Ρενιέ τον 3ο και ένα χρόνο αργότερα τον παντρεύτηκε αφήνοντας πίσω της την κινηματογραφική καριέρα (με μόλις 11 ταινίες στο ενεργητικό της) για να αναλάβει τα καθήκοντά της ως "πρώτη κυρία". Έξι χρόνια αργότερα, μια κρίση κλόνισε το πριγκηπικό ζεύγος την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη μια κρίση στις σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και του Μονακό. Το Πριγκιπάτο αρνούνταν να συμμορφωθεί με υποδείξεις για το φορολογικό καθεστώς την ώρα που ο πρόεδρος ΝτεΓκώλ έφθανε να απειλήσει μέχρι και με στρατιωτική εισβολή.

Δυο χρόνια από τη ζωή της Grace Kelly επέλεξε για να εστιάσει ο σεναριογράφος Arash Amel, στην ταινία που σκηνοθετεί ο Γάλλος Olivier Dahan («La Vie En Rose»). Το σίγουρο είναι ότι η ταινία που βασίζεται σε ένα πρόσωπο ίνδαλμα, θα συγκέντρωνε λιγότερο τα φώτα της δημοσιότητας αν η Nicole Kidman δεν αναλάμβανε να ενσαρκώσει την Grace Kelly. Κύκλοι του παλατιού του Μονακό, κάνουν λόγο για ιστορικές ανακρίβειες, αλλά κάτι τέτοιο σπανίως επηρεάζει την εισπρακτική πορεία μιας ταινίας.

Οι λεπτομέρειες...

Serena

Σκηνοθεσία: Susanne Bier

Το 1929, εν μέσω της Μεγάλης Ύφεσης, το νιόπαντρο ζευγάρι των George (Bradley Cooper) και Serena Pemberton (Jennifer Lawrence) ταξιδεύουν από τη Βοστόνη στα βουνά της Βόρειας Καρολίνας με όνειρα να στήσουν μια επιχείρηση υλοτομίας. Αν και ο George έχει ξαναζήσει σε ανάλογες σκληρές συνθήκες (έχοντας αποκτήσει μάλιστα και ένα νόθο παιδί), η Serena είναι άπειρη σε ένα τέτοιο τρόπο ζωής. Παρά τις δυσκολίες θα τα καταφέρει εξίσου καλά με τους άνδρες της ομάδας, επιβλέποντας τα συνεργεία και αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της φύσης. To ζευγάρι θα χτίσει μια μικρή αυτοκρατορία, αλλά όταν η Serena μαθαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει παιδιά, η σχέση της με το νόθο γιό του George θα αρχίσει να γίνεται σκοτεινή και ο γάμος τους θα μπει σε δοκιμασία.

Κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Ron Rash (2008), την οποία μετά την αποχώρηση του Darren Aronofsky ανέλαβε η Δανέζα Susanne Bier στην δεύτερη αποκλειστικά αγγλόφωνη ταινία της (μετά το «Things We Lost in the Fire»).

Οι λεπτομέρειες...

The Judge

Σκηνοθεσία: David Dobkin

Ένας επιτυχημένος δικηγόρος (Robert Downey, Jr.) επιστρέφει στη (φανταστική) πόλη Carlinville της Indiana, όπου γεννήθηκε, για την κηδεία της μητέρας του. Φτάνοντας εκεί θα ανακαλύψει ότι ο πατέρας του (Robert Duvall) με τον οποίο έχει χρόνια να επικοινωνήσει είναι ο βασικός ύποπτος για τη διάπραξη ενός φόνου. Και μάλιστα ενώ είναι ο δικαστής αυτής της μικρής πόλης.

Πολύπαθο project το σενάριο του οποίου πέρασε από τρία χέρια και ακόμη περισσότερες αλλαγές. Με τον Robert Downey Jr. να κάνει ένα διάλλειμα από το ρόλο του Tony Stark και τον πάντα στιβαρό Robert Duvall το «The Judge» προσεγγίζει τις αντιλήψεις περί δικαίου μέσα στο σύγχρονο νομικό οικοδόμημα. Η επιλογή του ο David Dobkin («Wedding Crashers», «The Change-Up») προκαλεί ελαφρά ανησυχία, παρά το δυνατό βασικό πρωταγωνιστικό δίδυμο και το αξιόλογο υπόλοιπο cast που περιλαμβάνει τους Vera Farmiga, Vincent D'Onofrio, Dax Shepard και Billy Bob Thornton.

Οι λεπτομέρειες...

The Fifth Estate + Trailer

Σκηνοθεσία: Bill Condon

Με εκκεντρικό παρουσιαστικό ο Αυστραλός Julian Assange (Benedict Cumberbatch) τραβούσε πάντοτε τα βλέμματα των γύρω του. Όμως βρέθηκε στο στόχαστρο των ισχυρότερων κυβερνήσεων του πλανήτη (και κυρίως των ΗΠΑ) όταν ίδρυσε την ιστοσελίδα Wikileaks. Έχοντας στο πλευρό του τον Daniel Domscheit-Berg (Daniel Bruhl), o Assange έκανε το Wikileaks διάσημο με αποκορύφωμα το Νοέμβριο του 2010, όταν έδωσε στη δημοσιότητα 251.000 διπλωματικά έγγραφα, 15.000 περίπου από τα οποία έφεραν την ένδειξη "απόρρητο". Ήταν το μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων δημιουργώντας το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο του είδους αυτού.

Ίσως ο πλέον ανερχόμενος ηθοποιός της γενιάς του, ο Benedict Cumberbatch (διάσημος από τον τηλεοπτικό "Sherlock" του BBC), παίρνει στις πλάτες του τον αβανταδόρικο ρόλο του Julian Assange (που από τον Ιούνιο του 2012 βρίσκεται "εγκλωβισμένος" στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο) στην ταινία του Bill Condon («Gods And Monsters», «Capote»). Το σενάριο του Josh Singer αντλεί υλικό από τα βιβλία "Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange and the World's Most Dangerous Website" (που έγραψε ο Domscheit-Berg όταν αποχώρησε από την οργάνωση) και "WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy" των Βρετανών David Leigh και Luke Harding.

Οι λεπτομέρειες...

All Is Lost + Trailer

Σκηνοθεσία: J.C. Chandor

Ένας ιστιοπλόος μεγάλης ηλικίας, αλλά εξαιρετικής φυσικής κατάστασης, αποφασίζει να κάνει ένα μοναχικό ταξίδι στον Ινδικό ωκεανό. Όλα μοιάζουν ειδυλλιακά μέχρι που ξαφνικά το σκάφος του συγκρούεται με ένα τεράστιο κοντέινερ, το οποίο χωρίς προφανή λόγο πλέει στη μέση του ωκεανού. Η τρύπα που ανοίγει στο σκάφος είναι μικρή, αλλά το νερό που μπαίνει τον αφήνει με αχρηστευμένο το δορυφορικό κινητό, τον ασύρματο κι άλλα ζωτικά όργανα του σκάφους. Τώρα θα πρέπει να καταφέρει να επιβιώσει, ελπίζοντας σε κάποιο παραπλέον σκάφος, μόνος του απέναντι στην άγρια θάλασσα και την καταιγίδα που βρίσκεται στο διάβα του.

Σε σενάριο και σκηνοθεσία του J.C. Chandor («Margin Call») το «All Is Lost» είναι μια συναρπαστική ναυτική περιπέτεια, η οποία δίνει στον 77χρονο Robert Redford την ευκαιρία να παραδώσει μία ερμηνεία οσκαρικών αξιώσεων.

Οι λεπτομέρειες...

Μικρά Αγγλία + Trailer

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης

Η 20χρονη Όρσα (Πηνελόπη Τσιλίκα) είναι παράφορα ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ (Ανδρέας Κωνσταντίνου). Κλειστός χαρακτήρας δεν αποκαλύπτει το μυστικό της σε κανέναν. Η μικρότερη αδελφή της, Μόσχα (Σοφία Κόκκαλη), δυναμική και γεμάτη όνειρα θέλει να φύγει από την Ανδρο, να αποδράσει από τη μοίρα των γυναικών του νησιού να παντρεύονται ναυτικούς που όλο λείπουν ή θαλασσοπνίγονται. Για τη μητέρα τους, Μίνα (Αννέζα Παπαδοπούλου), σύζυγο καπετάνιου που προτιμά τις θάλασσες από το σπίτι του, έρωτας σημαίνει μόνο μπελάδες. Παρακάμπτοντας τα αισθήματα των κοριτσιών της, συνωμοτεί, αξιοποιεί γνωριμίες και τις παντρεύει με προξενιό και γνώμονα αποκλειστικά το συμφέρον. Την Όρσα με τον πλοιοκτήτη και καπετάνιο Νίκο Βατοκούζη (Μάξιμος Μουμούρης) και λίγο αργότερα τη Μόσχα με τον καπετάνιο πλέον Σπύρο. Αθελά της ναρκοθετεί το ίδιο της το σπιτικό.

Μια ακόμα ταινία εποχής στο ενεργητικό του Παντελή Βούλγαρη, αυτή τη φορά σε σενάριο της συζύγου του Ιωάννας Καρυστιάνη. Η «Μικρά Αγγλία» βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της, το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες και μεταφράστηκε σε πολλές ξένες γλώσσες. Πίσω στην Ανδρο των δεκαετιών του '30 και '40, ο Βούλγαρης αγγίζει κρυμμένα μυστικά, ταραγμένες σχέσεις και σχέσεις υποταγής, ενώ και αυτή τη φορά εμπιστεύεται τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς.

Οι λεπτομέρειες...

Blood Ties

Σκηνοθεσία: Guillaume Canet

Πίσω στους βρώμικους δρόμους της Νέας Υόρκης των 70s η μάχη δίνονταν ανάμεσα σε μπάτσους, απατεώνες και εγκληματίες. Σε μια εποχή όπου οι οικογενειακοί δεσμοί ήταν ακόμη υπεράνω κάθε άλλης σχέσης, δύο αδέρφια βρίσκονταν το ένα απέναντι από το άλλο. Ο Frank (Billy Crudup) από την πλευρά του νόμου και ο Chris (Clive Owen) στην πλευρά των κακοποιών. Όταν ο Chris αποφυλακίζεται θέλει να μείνει στον ίσιο δρόμο ενώ παράλληλα ερωτεύεται την Natalie (Mila Kunis). Από την άλλη ο Frank προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις ευθύνες του καθήκοντος, τον ηλικιωμένο πατέρα του (James Caan) και την πρώην σύντροφό του (Zoe Saldana) που προσπαθεί να ξανακερδίσει.

O Guillaume Canet εκτός από ταλαντούχος ηθοποιός, αρχίζει να δείχνει ότι έχει τη στόφα σπουδαίου σκηνοθέτη. Μετά το «Tell No One» και το «White Little Lies» o Γάλλος δημιουργός δοκιμάζει τις δυνάμεις του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, διασκευάζοντας τη γαλλική ταινία «Les Liens Du Sang» (2008) από τον Jacques Maillot. Το δυνατό cast περιλαμβάνει τους Clive Owen, Billy Crudup, Mila Kunis αλλά και τους Marion Cotillard και Matthias Schoenaerts (που είχαν συναντηθεί στο «Rust And Bone»).

Οι λεπτομέρειες...

The Counselor + Trailer

Σκηνοθεσία: Ridley Scott

"Αν ως φίλο σου ορίζεις κάποιον που θα πέθαινε για σένα, τότε λυπάμαι αλλά δεν έχεις φίλους!". Ένας άπληστος δικηγόρος (Michael Fassbender) ανακαλύπτει πως οι δυνάμεις του δεν είναι αρκετές όταν μπλέκει με τα πλοκάμια ενός καρτέλ ναρκωτικών. Στην πορεία γνωρίζουμε την αφελή του σύντροφο Laura, έναν ύποπτο μεσάζοντα ονόματι Westray καθώς και το αινιγματικό ζευγάρι των Reiner και Malkina.

Ο Ridley Scott ενώνει τις δυνάμεις του με τον βραβευμένο συγγραφέα Cormac McCarthy («No Country For Old Men») ενώνοντας επί της οθόνης πέντε από τα μεγαλύτερα ονόματα του Hollywood: Brad Pitt, Michael Fassbender, Javier Bardem, Cameron Diaz και Penelope Cruz.

Οι λεπτομέρειες...

Oldboy + Trailer

Σκηνοθεσία: Spike Lee

Ένας διευθυντής σε διαφημιστική εταιρία πέφτει θύμα απαγωγής χωρίς καμία προφανή αιτία. Κρατείται όμηρος για 20 χρόνια σε απομόνωση με μόνη συντροφιά μια τηλεόραση. Όταν απελευθερώνεται χωρίς καμία εξήγηση, κάνει σκοπό της ζωής του να ανακαλύψει ποιος οργάνωσε το περίτεχνο σχέδιο εγκλεισμού του. Μόνο που ακόμα και έξω από το κελί του συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συνομωσίας με άγνωστο σκοπό.

Δέκα χρόνια μετά το μεγαλειώδες φιλμ του Park Chan-wook, o Spike Lee αναλαμβάνει το δύσκολο φορτίο ενός remake. Μόνο που αυτή τη φορά η δράση δεν εκτυλίσσεται στην Σεούλ της Νότιας Κορέας αλλά στις Η.Π.Α., με βάση το σενάριο που διασκεύασε ο Mark Protosevich («I Am Legend», «Thor»). Πρωταγωνιστεί ο Josh Brolin σε ένα ρόλο πρόκληση, ενώ στο πλευρό του θα δούμε την Elizabeth Olsen και τον Samuel L. Jackson.

Οι λεπτομέρειες...

3 Days To Kill + Trailer

Σκηνοθεσία: McG

Ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών (Kevin Costner), με βεβαρυμμένο ιστορικό, μαθαίνει πως πάσχει από θανατηφόρα ασθένεια και πως του μένει λίγος χρόνος ζωής. Υπό το πρίσμα αυτής της είδησης αποφασίζει να αφήσει τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις ώστε να αφιερωθεί στην προσπάθειά του να επανασυνδεθεί με την οικογένειά του, και κυρίως με την κόρη του (Hailee Steinfeld). Για πολλά χρόνια άλλωστε συνειδητά κρατούσε τους δικούς του σε απόσταση, για να μην τους θέσει σε κίνδυνο. Ο πράκτορας Ethan Runner θα βρεθεί μπροστά σε ένα δίλημμα, όταν η υπηρεσία του θα του προτείνει να αναλάβει μια τελευταία αποστολή με αντάλλαγμα πρόσβαση σε ένα πειραματικό φάρμακο που ίσως τον σώσει.

O φίλος της περιπέτειας Luc Besson («The Transporter», «Taken») μαζί με τον Adi Hasak έγραψαν το σενάριο, το οποίο εν συνεχεία ανέλαβε να σκηνοθετήσει ο McG («This Means War», «Terminator Salvation»). To «Three Days to Kill» υπόσχεται μια καθαρόαιμη περιπέτεια με αποχρώσεις κατασκοπικού θρίλερ, ελπίζοντας να δώσει νέα ώθηση στην καριέρα του Kevin Costner (όπως τα «Taken» βοήθησαν τον Liam Neeson).

Οι λεπτομέρειες...

Runner Runner + Trailer

Σκηνοθεσία: Brad Furman

O Richie (Justin Timberlake), κάνει το μεταπτυχιακό του στο φημισμένο πανεπιστήμιο του Princeton, ζορισμένος οικονομικά και έχοντας χωθεί στον online τζόγο καταλήγει στην Κόστα Ρίκα. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπος με τον Ivan Block (Ben Affleck) εξπέρ στον διαδικτυακό τζόγο. Ο Block θα τον πείσει πως βρίσκεται μόλις ένα βήμα μακριά από αμύθητα πλούτη, όμως σύντομα ο Richie θα καταλάβει την σκοτεινή αλήθεια πίσω από τον φαινομενικά νομοταγή προστάτη του. Το FBI θα προτείνει στον πιτσιρικά να τους βοηθήσει να συλλάβουν τον Block, φέρνοντας τον Richie μπροστά το μεγαλύτερο στοίχημα της ζωής του: να ξεγλιστρήσει από τον πρώην συνεργάτη του αλλά και από τις αστυνομικές αρχές.

Μια ακόμα προσπάθεια ενίσχυσης της κινηματογραφικής καριέρας του Justin Timberlake, αυτή τη φορά με τη συνδρομή του ακριβοθώρητου Ben Affleck και της σαγηνευτικής Gemma Arterton. Σκηνοθετεί ο Brad Furman, στην τρίτη ταινία της καριέρας του και με την δυναμική μετά το αξιοπρεπέστατο «The Lincoln Lawyer». Όπως όλα δείχνουν από τις πρώτες αντιδράσεις το αποτέλεσμα είναι μάλλον κατώτερο των προσδοκιών.

Οι λεπτομέρειες...

Homefront + Trailer

Σκηνοθεσία: Gary Fleder

Ο Phil Broker (Jason Statham) έχει χάσει τη γυναίκα του, και έχει επιλέξει να μετακομίσει με τη 10χρονη κόρη του σε μια ήσυχη αμερικάνική επαρχιακή πόλη. Εκεί θέλει να μείνει μακριά από τους κινδύνους του επαγγέλματός του. O Phil είναι πρώην πράκτορας της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών, γεγονός που έχει κρατήσει κρυφό από τους νέους του γείτονες. Μόνο που ένας φαινομενικά αθώος σχολικός καβγάς της μικρής θα βάλει τον φιλήσυχο πατέρα στο μάτι τον ντόπιων και ιδίως ενός τύπου ονόματι Gator (James Franco). Και όχι τυχαία καθώς ο Gator είναι ο αρχηγός μιας συμμορίας που έχει στην πόλη μεγάλα εργαστήρια παραγωγής μεθαμφεταμινών.

Μια επιστροφή που πολλοί περίμεναν. Ο Gary Fleder, αφού "περιπλανήθηκε" επί σχεδόν 10 χρόνια στον κόσμο των τηλεοπτικών σειρών, δοκιμάζει ξανά τις δυνάμεις του στο κινηματογραφικό είδος που κάποτε έδωσε εξαιρετικά δείγματα γραφής («Runaway Jury», «Don't Say a Word», «Kiss the Girls»). Μάλιστα αυτή τη φορά έχει στα χέρια του ένα σενάριο που έγραψε ο Sylvester Stallone.

Οι λεπτομέρειες...

The Family + Trailer

Σκηνοθεσία: Luc Besson

Συνήθως οι μαφιόζοι δεν έχουν καλά γεράματα... αν φυσικά καταφέρουν να φτάσουν στην λεγόμενη "τρίτη ηλικία". Κάπως έτσι ο Giovanni Manzoni (Robert De Niro), δραστήριο μέλος της μαφίας της Νέας Υόρκης, αποφασίζει να εξασφαλίσει την "υγεία" του συνεργαζόμενος με τις Αρχές. Εντάσσεται στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων του FBI, αλλά δεν είναι και ο ευκολότερος "πελάτης" τους καθώς συχνά αναγκάζονται και τον μετακινούν για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του. Έτσι το FBI παίρνει την απόφαση να τον στείλει με την οικογένειά του όχι σε κάποια ξεχασμένη πόλη των ΗΠΑ αλλά... στην γραφική Νορμανδία της Γαλλίας. Όμως η σύζυγός του (Michelle Pfeiffer) και τα δύο του παιδιά δεν δείχνουν να συμπαθούν ιδιαίτερα την αλλαγή των συνηθειών τους και τον εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής στη Γαλλική επαρχία. Μέχρι που τα μπλεξίματα θα χτυπήσουν ξανά την πόρτα τους...

O Luc Besson («Leon», «Fifth Element») επιστρέφει μετά από καιρό με αγγλόφωνη παραγωγή, σκηνοθετώντας τον Robert DeNiro στο ρόλο-trademark ενός μαφιόζου. Το «The Family» βασίζεται σε πραγματική ιστορία, όπως καταγράφεται στο βιβλίο «Badfellas» του Tonino Benacquista. Το σενάριο ανέλαβε, σε συνεργασία με τον Besson, ο Michael Caleo (μέλος της ομάδας των "The Sopranos") και την εκτέλεση παραγωγής ο "πολύς" Martin Scorsese. Στο ρόλο της συζύγου του DeNiro η Michelle Pfeiffer, ενώ αβανταδόρικος β' ρόλος για τον Tommy Lee Jones ως υπεύθυνου για την προστασία των πληροφοριοδοτών.

Οι λεπτομέρειες...

2 Guns + Trailer

Σκηνοθεσία: Baltasar Kormakur

Ο Robert Trench (Denzel Washington) και ο Michael Stigman (Mark Wahlberg) είναι μέλη ενός σκληρού καρτέλ ναρκωτικών με έδρα το Μεξικό. Στην πραγματικότητα όμως είναι πράκτορες διαφορετικών υπηρεσιών σε μυστική αποστολή. Μόνο που ο ένας δεν γνωρίζει τη μυστική ιδιότητα του άλλου. Ο Trench είναι αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικων και ο Stigman των μυστικών υπηρεσιών του Πολεμικού Ναυτικού. Όταν όλα αποκαλύπτονται, οι δυο άντρες θα βρεθούν στο στόχαστρο τόσο των κρατικών υπηρεσιών όσο και των Μεξικανών νονών. Τώρα που όλοι τούς θέλουν στη φυλακή ή νεκρούς, πρέπει να βασιστούν ο ένας στον άλλο.

Μεταφορά στη μεγάλη οθόνη της δημοφιλούς σειράς graphic novels που εξέδωσαν τα Boom! Studios το 2008. Μια ιστορία για χαρακτήρες παγιδευμένους στο σύστημα, το «2 Guns» προσπαθεί να ξεφύγει από τις συνταγές του είδους συνδυάζοντας κωμωδία και δράση και ποντάροντας στη χημεία των δύο πρωταγωνιστών.

Οι λεπτομέρειες...

Escape Plan + Trailer

Σκηνοθεσία: Mikael Hastrom

Ο Ray Breslin (Sylvester Stallone) είναι από τους ικανότερους ειδικούς σε θέματα ασφαλείας και οι συμβουλές του είναι πολύτιμες ιδίως για όσους σχεδιάζουν φυλακές και άλλους χώρους κράτησης. Συχνά μάλιστα αναλαμβάνει ο ίδιος να φιλοξενηθεί σε τέτοια ιδρύματα για να εντοπίσει τις αδυναμίες τους και να βοηθήσει στη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας. Όταν δέχεται μια πρόταση να βρεθεί σε μια καινούρια φυλακή υψίστης ασφαλείας και υψηλής τεχνολογίας δέχεται, δελεασμένος από την πρόκληση. Την ημέρα όμως που θα περάσει το κατώφλι θα καταλάβει πως έχει βρεθεί σε μια παγίδα καθώς βρίσκει μπροστά του έναν διευθυντή φυλακών (Jim Caviezel) που δεν είναι εκείνος ο οποίος υποτίθεται θα ήταν ενήμερος για το σκοπό της επίσκεψής του. Σαν κοινός φυλακισμένος πλέον ο Ray θα αναζητήσει διέξοδο και θα βρει έναν ανέλπιστο σύμμαχο στο πρόσωπο του συγκρατούμενου του Swan Rottmayer (Arnold Schwarzenegger). Μαζί θα σχεδιάσουν την απόδραση από το μέρος που μοιάζει αδύνατο να βγει κανείς ζωντανός.

Ο Mikael Hafstrom («1408», «The Rite») σκηνοθετεί δύο ιερά τέρατα των ταινιών δράσης. Μετά και τη συνάντησή τους στo «The Expendables» (κυρίως στη δεύτερη ταινία) o Sly και ο Arnie ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους, επαναφέροντας στο προσκήνιο το υποείδος των ταινιών απόδρασης που ασκεί σταθερά γοητεία στο κοινό.

Οι λεπτομέρειες...

Sabotage

Σκηνοθεσία: David Ayer

Ο John Breacher (Arnold Schwarzenegger) είναι ο αρχηγός μιας επίλεκτης ομάδας της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (στελεχωμένη από τους Sam Worthington, Terrence Howard, Josh Holloway και τη Mireille Enos) που αναλαμβάνει τις υποθέσεις των πιο μεγάλων και φονικών καρτέλ ναρκωτικών. Όταν η ομάδα καταφέρνει μια αποτελεσματική έφοδο σε ένα "σπίτι" που χρησιμοποιείται από μεγάλο καρτέλ, όλοι πιστεύουν ότι η δουλειά τους ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ιδίως αφού έβαλαν στην άκρη ένα μεγάλο ποσό που βρήκαν στο χώρο και αποφάσισαν να το κρατήσουν. Όμως σύντομα τα μέλη της ομάδας, ένα - ένα, θα αρχίσουν να χάνουν τη ζωή τους υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Όλοι πλέον είναι ύποπτοι καθώς κάτι πήγε στραβά στην τελευταία τους επιχείρηση...

Ο David Ayer («End of Watch», «Street Kings») σκηνοθετεί τον Arnie σε μια ακόμα περιπέτεια που φιλοδοξεί να χορτάσει και τους απαιτητικότερους φαν του είδους. Σύμφωνα με τους παραγωγούς της ταινίας η ιστορία είναι μια χαλαρή μεταφορά του βιβλίου "Δέκα Μικροί Νέγροι" της μεγάλης Agatha Christie.

Οι λεπτομέρειες...

RoboCop + Trailer

Σκηνοθεσία: Jose Padilha

Στο όχι και τόσο μακρινό 2028, η πολυεθνική εταιρία OmniCorp βρίσκεται στην κορυφή της ρομποτικής τεχνολογίας. Τα μη επανδρωμένα ρομπότ που κατασκευάζει χρησιμοποιούνται κατά κόρον από το στρατό σε μάχες εκτός των ΗΠΑ, φέρνοντας ζεστό χρήμα στα ταμεία της. Τώρα όμως η OmniCorp βρίσκεται σε μια μεγάλη πρόκληση, καθώς ετοιμάζεται να φέρει τις τεχνολογίες της στο έδαφος της Αμερικής εκμεταλλευόμενη μια σύμπτωση. Ο οικογενειάρχης αστυνόμος του Ντιτρόιτ Alex Murphy (Joel Kinnaman) τραυματίζεται σοβαρά την ώρα του καθήκοντος. Ενώ βρίσκεται στο νοσοκομείο η OmniCorp βλέπει μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσει έναν αστυνόμο μισό άνθρωπο και μισό μηχανή. Μπορεί η ιδέα για έναν τέτοιο αστυνόμο σε κάθε πόλη να είναι φιλόδοξη και χρυσοφόρα, όμως μένει να αποδειχθεί αν τον πρώτο λόγο θα έχει ο άνθρωπος ή η μηχανή.

Να ένα reboot που συζητείται καιρό, και έρχεται σχεδόν 25 χρόνια μετά το εμβληματικό φιλμ του Paul Verhoeven. Αυτή τη φορά ο Βραζιλιάνος Jose Padilha («Tropa de Elite») αναλαμβάνει τα ηνία του σκηνοθέτη, έχοντας γενναιόδωρο budget και ταλαντούχο πρωταγωνιστικό cast που περιλαμβάνει τους Samuel L. Jackson, Gary Oldman, Michael Keaton και Jackie Earle Haley.

Οι λεπτομέρειες...

The Gunman

Σκηνοθεσία: Pierre Morel

Ο Martin Terrier (Sean Penn) είναι ένας πληρωμένος δολοφόνος που έχει αποφασίσει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση για να παντρευτεί την από καιρό αγαπημένη του (Jasmine Trinca). Αλλωστε αυτός ήταν ένας από τους λόγους που μπήκε στο "επάγγελμα", να κάνει ένα κομπόδεμα και μετά να αποσυρθεί. Όμως η "οργάνωση" στην οποία ανήκει δεν θα τον αποδεσμεύσει τόσο απλά, καθώς έχει άλλα σχέδια. Ο Martin θα πρέπει να αναλάβει μια ακόμη σημαντική υπόθεση που θα τον φέρει και πάλι με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Τότε εκείνος θα ξεκινήσει ένα αγώνα δρόμου για να ξεφύγει, διασχίζοντας την Ευρώπη.

Το «The Gunman» είναι ένα από εκείνα τα κινηματογραφικά project που εξάπτει το ενδιαφέρον του κοινού και μόνο από το premise: "Ο Sean Penn στην πρώτη του περιπέτεια". Σκηνοθετεί ο Pierre Morel («Taken») που έδωσε νέα πνοή στην καριέρα του Liam Neeson, ενώ η ιστορία βασίζεται στο βιβλίο "The Prone Gunman" του Γάλλου Jean-Patrick Manchette. Απέναντι στον Sean Penn θα βρεθεί (πιθανότατα σε ρόλο "κακού") o Javier Bardem.

Οι λεπτομέρειες...

A Most Wanted Man

Σκηνοθεσία: Anton Corbijn

Ένας νεαρός Τσετσένος φτάνει μέσω των καναλιών λαθρομετανάστευσης στο Αμβούργο της Γερμανίας ταλαιπωρημένος και βασανισμένος. Έχοντας περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του στη φυλακή, είναι πρακτικά απαίδευτος και άπορος. Μόνο που η επιλογή του προορισμού του δεν είναι καθόλου τυχαία. Θέλει να αποκτήσει την περιουσία που έχτισε ο πατέρας του (με όχι και τόσο νόμιμα μέσα) και τώρα βρίσκεται φυλαγμένη σε μια Γερμανική τράπεζα. Οι προθέσεις του δεν θα περάσουν απαρατήρητες από τις Γερμανικές και τις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες θα τον βάλουν στο στόχαστρο. Όλοι προσπαθούν να καταλάβουν αν τελικά αυτός ο άνθρωπος είναι ένα θύμα ή ένας τρομοκράτης.

Ο John le Carre, ο πολυγραφότατος συγγραφέας, έχει δώσει μέσα από τα βιβλία του το υλικό για μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες κατασκοπικές (και όχι μόνο) ταινίες των τελευταίων ετών («Tinker Tailor Soldier Spy», «The Constant Gardener», «The Tailor of Panama»). Ο Anton Corbijn («The American») αναλαμβάνει τη μεταφορά του βιβλίου που κυκλοφόρησε το 2008, με ένα cast που περιλαμβάνει τους Philip Seymour Hoffman, Willem Dafoe, Daniel Bruhl, Rachel McAdams και Robin Wright, and Nina Hoss.

Οι λεπτομέρειες...

Venus In Fur

Σκηνοθεσία: Roman Polanski

Ο Thomas (Mathieu Amalric) είναι σκηνοθέτης-συγγραφέας του θεάτρου και είναι απογοητευμένος προσπαθώντας να βρει την πρωταγωνίστρια του για το ανέβασμα στο θέατρο του βιβλίου "Venus in Fur" του Leopold von Sacher-Masoch. Όλα αλλάζουν όταν από την πόρτα μπαίνει η Vanda (Emmanuelle Seigner), μια μυστηριώδης και ταλαντούχα ηθοποιός. Τότε ξεκινάει μια μακρά συνάντηση, κατά την οποία η Vanda προσπαθεί να πείσει τον Thomas ότι είναι η μόνη κατάλληλη για τον ρόλο.

Όπως ακριβώς και με το «Carnage» ο Roman Polanski επιλέγει και πάλι μια μεταφορά θεατρικού έργου (αυτή τη φορά του David Ives). Και αν στο «Carnage» οι πρωταγωνιστές ήταν μόλις τέσσερις, στο «Venus In Fur» το σχήμα μικραίνει. Δύο μόνο ηθοποιοί θα σηκώσουν στις πλάτες τους την ταινία, με θέμα τα σεξουαλικά παιχνίδια υποταγής και δύναμης ανάμεσα σε μια ηθοποιό κι έναν σκηνοθέτη.

Οι λεπτομέρειες...

Her + Trailer

Σκηνοθεσία: Spike Jonze

O Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) είναι ένας μοναχικός συγγραφέας που ζει στο Los Angeles, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Βασανισμένος μετά το χωρισμό του βρίσκει ενδιαφέρον σε ένα νέο λειτουργικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Οι κατασκευαστές του υπόσχονται άλλωστε πως αυτό το νέο προϊόν θα ξετυλίγει μια εντελώς διαφορετική προσωπικότητα ανάλογα με τον εκάστοτε αγοραστή. Κάπως έτσι ο Theodore "συναντά" τη Samantha (με τη φωνή της Scarlett Johansson), μια ψηφιακή προσωπικότητα με ευαισθησία και χιούμορ. Η σχέση τους θα γίνει ολοένα και πιο στενή δημιουργώντας απρόβλεπτες καταστάσεις.

Ο Spike Jonze («Adaptation.», «Where the Wild Things Are») υπογράφει τη σκηνοθεσία και το σενάριο του «Her» με τον Joaquin Phoenix στον πρώτο ρόλο. Και αν ως τώρα δεν μπορούσατε να σκεφτείτε μια ταινία που συνδυάζει στοιχεία ρομαντικής κομεντί και επιστημονικής φαντασίας, ο δημιουργός του «Being John Malkovich» υπόσχεται ότι μπορεί να το καταφέρει.

Οι λεπτομέρειες...

Nymphomaniac

Σκηνοθεσία: Lars von Trier

Η Joe (Charlotte Gainsbourg) είναι μια διαγνωσμένη νυμφομανής. Μια κρύα βραδιά την εντοπίζει ο Seligman (Stellan Skarsgard) άσχημα χτυπημένη σε ένα δρομάκι. Ο γοητευτικός εργένης αναλαμβάνει να την περιθάλψει στο σπίτι του, ενώ προσπαθεί να μάθει τι ακριβώς της συνέβη. Έτσι η Joe θα του αφηγηθεί την ιστορία της ζωής της από τη μέρα που γεννήθηκε ως την ηλικία των 50. Η αφήγηση ξεδιπλώνεται κινηματογραφικά σε οκτώ κεφάλαια με αινιγματικούς τίτλους όπως "The Compleat Angler", "Jerome", "Mrs. H", "Delirium", "The Little Organ School", "The Eastern and the Western Church (The Silent Duck)", "The Mirror" και "The Gun".

Γεννημένος για την πρόκληση ο Lars von Trier θα σερβίρει το «Nymphomaniac» σε δύο -εξίσου προκλητικά- μέρη. Το cast περιλαμβάνει (εκτός από τη νυμφομανή Charlotte Gainsbourg) τους Stellan Skarsgard, Shia LaBeouf, Jamie Bell, Christian Slater, Willem Dafoe αλλά και τις κυρίες Uma Thurman και Connie Nielsen. Και επειδή οι ερωτικές σκηνές της ταινίας έπρεπε να είναι πραγματικές και όχι προσποιητές, ο Trier επέλεξε να χρησιμοποιήσει ηθοποιούς από το χώρο του πορνό για να τις γυρίσει και να συνδυάσει αργότερα στο μοντάζ τα πλάνα με τα σώματα των ηθοποιών του.

Οι λεπτομέρειες...

Only God Forgives + Trailer

Σκηνοθεσία: Nicolas Winding Refn

Ο Julian (Ryan Gosling), ένας αμερικανός φυγάς, χρησιμοποιεί μια λέσχη πυγμαχίας στην Μπανγκόκ, ως βιτρίνα, για τα ναρκωτικά που διακινεί. Επικεφαλής της τεράστιας εγκληματικής οργάνωσης είναι η Crystal (Kristin Scott Thomas), η μητέρα του Julian, ενώ στο κύκλωμα εμπλέκεται και ο αδελφός του ο Billy. Η Crystal θα καταφτάσει εσπευσμένα στην Μπανγκόκ μετά την βίαιη δολοφονία του Billy ως αντίποινα για τον αποτρόπαιο φόνο μιας πόρνης. Διψασμένη για αίμα κι εκδίκηση, η Crystal απαιτεί τα κεφάλια των δολοφόνων από το Julian. Εκείνος, θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει τον Chang, ένα μυστηριώδη άντρα, σύμβολο θείας δικαιοσύνης, κι αποφασισμένο να πατάξει μια για πάντα τη διαφθορά στους οίκους ανοχής και στις λέσχες πυγμαχίας.

Στα χνάρια του «Drive» κινείται η νέα ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί ο κύριος δίνω-καίριο-χτύπημα-στην-υπογεννητικότα Ryan Gosling με τον Nicolas Winding Refn να κάθεται και πάλι στην καρέκλα του σκηνοθέτη. Ο Gosling δήλωσε ότι το σενάριο είναι ότι "πιο περίεργο έχει διαβάσει", ενώ δίπλα του συναντάμε τη γοητευτική Kristin Scott Thomas.

Οι λεπτομέρειες...

Only Lovers Left Alive + Trailer

Σκηνοθεσία: Jim Jarmusch

Ο Adam και η Eve είναι βαμπίρ. Ζουν ανάμεσά μας εδώ και δεκάδες χρόνια, έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Αυτοί οι δύο εραστές είναι αρχετυπικά περιθωριακοί, κλασικοί μποέμ χαρακτήρες, εξαιρετικά ευφυείς και εκλεπτυσμένοι. Παραμένουν όμως δέσμιοι από την ανάγκη τους για αίμα. Όμως το να ζεις στον 21ο αιώνα σημαίνει πως το να δαγκώσεις τον λαιμό ενός άγνωστου είναι ριψοκίνδυνο και οπισθοδρομικό. Κινούμενοι διακριτικά σαν σκιές σε πόλεις ξεχωριστές και σκοτεινές (όπως η Ταγγέρη και το Ντητρόιτ), ο Adam και η Eve αναζητούν αγνό αίμα, έχοντας μάθει να μην τραβάνε την προσοχή των αρχών.

Ο ιδιότυπος Jim Jarmusch («Ghost Dog», «Broken Flowers») φτιάχνει μια ιστορία με βαμπίρ, διαφορετική από τις συνηθισμένες. Μια αλληγορία για τη συντροφικότητα, την τέχνη και την πορεία της ανθρωπότητας. Στους δύο αρχετυπικούς ρόλους του Adam/Αδάμ και Εve/Εύας ο Tom Hiddleston («Thor», «Avengers») και η Tilda Swinton («Io Sono L' Amore», «We Need to Talk About Kevin»).

Οι λεπτομέρειες...

Le Passe (The Past) + Trailer

Σκηνοθεσία: Asghar Farhadi

Ο Ahmad (Ali Mosaffa) επιστρέφει στη Γαλλία από το Ιράν προκειμένου να υπογράψει την αίτηση διαζυγίου που έχει καταθέσει η γυναίκα του, Marie (Berenice Bejo). Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την τελευταία τους συνάντηση και ο Ahmad σύντομα θα έρθει αντιμέτωπος με την νέα πραγματικότητα στη ζωή της συζύγου του. Εκείνη συζεί με το νέο της σύντροφο, τα δύο παιδιά του και τις δύο κόρες της από προηγούμενο γάμο. Η άφιξή του Ahmad θα πυροδοτήσει απρόσμενες αντιδράσεις και θα ξεσκεπάσει καλά κρυμμένα μυστικά.

Μετά το παραγνωρισμένο «About Elly» και Οσκαρικό «Nader And Simin, A Separation» o Ιρανός Asghar Farhadi παρουσιάζει ένα ακόμα δυνατό οικογενειακό δράμα. Γυρισμένο αυτή τη φορά σε Ευρωπαϊκό έδαφος, το «Le Passe» τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού και το βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών.

Οι λεπτομέρειες...

Prince Avalanche + Trailer

Σκηνοθεσία: David Gordon Green

Να σας συστήσουμε ένα αταίριαστο ζευγάρι: τον αυστηρό Alvin και τον αδελφό της φιλενάδας του, τον ανασφαλή Lance. Οι δύο τους θα αφήσουν πίσω τους την πόλη για να περάσουν ένα μοναχικό καλοκαίρι επισκευάζοντας τις γραμμές στην άσφαλτο ενός επαρχιακού δρόμου που καταστράφηκε από πυρκαγιά. Αυτή η δουλειά, μέσα στη φύση, θα τους δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψουν ο ένας τον άλλο αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό. Μια ιδιαίτερη φιλία - έκπληξη, θα χτιστεί σταδιακά μέσα από το χιούμορ και την συζήτηση.

Remake της Ισλανδικής ταινίας του 2011 «Either Way», το indie «Prince Avalanche» ποντάρει στις ερμηνείες και τη χημεία των Paul Rudd και Emile Hirsch. Σκηνοθετεί το "χρυσό παιδί" του ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά, ο David Gordon Green («All the Real Girls», «Undertow») που επιστρέφει στα μοτίβα που τον έκαναν συμπαθή, μετά από τρεις ατυχείς κωμωδίες «Pineapple Express», «Your Highness» και «The Sitter» (καμία εκ των οποίων δεν προβλήθηκε στην Ελλάδα).

Οι λεπτομέρειες...

The Congress + Trailer

Σκηνοθεσία: Ari Folman

Η άλλοτε πολλά υποσχόμενη ηθοποιός του Hollywood Robin Wright (την οποία υποδύεται η ίδια) βλέπει την καριέρα της να παίρνει την κατιούσα, όταν δέχεται μια αναπάντεχη προσφορά. Μεγάλο κινηματογραφικό στούντιο της προτείνει να πουλήσει την εικόνα της έναντι αδράς αμοιβής για τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου ψηφιακού αντιγράφου με τον όρο να μην ξαναπαίξει πουθενά για 20 χρόνια. Μόνο που αυτή η απόφαση κρύβει παγίδες που δεν είναι ορατές με την πρώτη ματιά.

Η νέα ταινία του Ισραηλινού Ari Folman, δημιουργού του εξαιρετικού «Waltz With Bashir», είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο επιστημονικής φαντασίας του Stanislaw Lem, "Futurogical Congress", μια πολιτική αλληγορία πάνω στα κομμουνιστικά καθεστώτα της δεκαετίας του '60. Συνδυάζοντας σκηνές με πραγματικούς ηθοποιούς και σουρεαλιστικό animation η ταινία στηρίζεται στην εξαιρετική Robin Wright, η οποία πλάθει ένα χαρακτήρα τόσο γοητευτικό, όσο και εύθραυστο.

Οι λεπτομέρειες...

Under The Skin + Trailer

Σκηνοθεσία: Jonathan Glazer

Μια εξωγήινη με εμφάνιση σαγηνευτικής γυναίκας (Scarlett Johansson) καταλήγει στη Σκωτία. Ταξιδεύοντας με ένα λευκό φορτηγάκι βάζει στο στόχαστρο όσους κάνουν οτοστόπ. Αφού τους πείσει να επιβιβαστούν και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους με όπλο τη σεξουαλικότητά της, αυτή η μυστηριώδης μελαχρινή γυναίκα εξαφανίζει τους απογυμνωμένους άνδρες μέσα σε μια άμορφη μαύρη μάζα.

Το περιμέναμε από πέρσι, αλλά ο Jonathan Glazer είχε άλλη άποψη. Παρόλα αυτά το «Under The Skin» παραμένει μια από τις πολύαναμενόμενες ταινίες τις φετινής σεζόν. Κι' αυτό όχι μόνο γιατί πρωταγωνιστεί η εκρηκτική Scarlett Johansson, αλλά γιατί είναι η πρώτη ταινία του Jonathan Glazer μετά το παραγνωρισμένο «Birth» (2004) και το εξαιρετικό «Sexy Beast» (2000). Το σενάριο έχει βασιστεί (μάλλον χαλαρά) στο βιβλίο του Michel Faber και μένει να δούμε ένα ο Glazer μπορεί να τα καταφέρει και στο είδος της επιστημονικής φαντασίας εξίσου καλά με τα δράματα που είναι το φόρτε του.

Οι λεπτομέρειες...

Atilla Marcel

Σκηνοθεσία: Sylvain Chomet

Ο Paul (Guillaume Gouix) είναι ένας άνδρας που μεγάλωσε καταπιεσμένος από τις δύο εκκεντρικές του θείες στο Παρίσι, μετά το θάνατο των γονιών του. Έχοντας φτάσει σε ηλικία 33 εξακολουθεί να μην μιλάει, επιμένοντας να εκφράζεται μέσα από τα πολύχρωμα ρούχα που φοράει. Οι θείες του Paul έχουν ένα και μοναδικό όνειρο για τον ανιψιό τους: να διαπρέψει στο πιάνο. Όμως όσο κι αν εκείνος εξασκείται οι μουσικές του επιδόσεις παραμένουν μέτριες. Μέχρι που γνωρίζεται με την Madame Proust, τη γειτόνισσα του επάνω ορόφου η οποία του προσφέρει να πιεί ένα μυστηριώδες παρασκεύασμα.

Ο Γάλλος Sylvain Chomet («Les Triplettes De Belleville», «L' Illusioniste») δοκιμάζει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του σε μια ταινία με ηθοποιούς (και όχι με κινούμενα σχέδια) με εμφανείς επιρροές από τον Buster Keaton και τον Jacques Tati. Στο «Atilla Marcel» θα δούμε μια προσεκτική αναπαράσταση του Παρισιού μιας άλλης εποχής από τον Chomet, ο οποίος αποδεικνύεται εξίσου επιμελής με τις φοβερές animated δουλειές του.

Οι λεπτομέρειες...

The Zero Theorem

Σκηνοθεσία: Terry Gilliam

Ο Qohen Leth (Christoph Waltz) μια ιδιοφυία σε θέματα υπολογιστών που ζει μια εκκεντρική ζωή στην απομόνωση, εν μέσω ενός Οργουελικού κόσμου. Υπό την καθοδήγηση μιας απροσδιόριστης προσωπικότητας που τιτλοφορείται " Διαχειριστής" o Qohen προσπαθεί να λύσει το "Zero Theorem", μια μαθηματική εξίσωση που θα αποφανθεί εάν η ζωή έχει οποιοδήποτε νόημα. Οι ημέρες του Qohen περνούν στο εγκαταλειμμένο παρεκκλήσι που έχει επιλέξει για να ζει, ενώ δέχεται τις επισκέψεις της γοητευτικής Bainsley (M?lanie Thierry) και του Bob (Lucas Hedges), του έφηβου γιου του "Διαχειριστή".

Χαοτικά οραματικός - όπως πάντα - ο Terry Gilliam επιστρέφει με την ταινία που θα κλείσει την τριλογία των ταινιών που άνοιξε το 1985 με το «Brazil» και συνεχίστηκε το 1995 με το «12 Monkeys». Μπορεί να μεσολάβησαν τα πιο ανάλαφρα «The Brothers Grimm» και «The Imaginarium of Doctor Parnassus» όμως ο Βρετανός σκηνοθέτης έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του κοινού όταν καταπιάνεται με δυστοπικούς κόσμους και χαρακτήρες στα όρια του παρανοϊκού.

Οι λεπτομέρειες...

La Vie D'Adele (Blue Is The Warmest Color) + Trailer

Σκηνοθεσία: Abdellatif Kechiche

Η 15χρονη Adele είναι μια μαθήτρια λυκείου, που ονειρεύεται να βρει τον έρωτα και έχει μόλις αρχίσει να εξερευνά την σεξουαλική της ταυτότητα. Η σχέση της με έναν συμμαθητή της έχει άδοξο τέλος, χωρίς ποτέ να της προκαλέσει το ενδιαφέρον και την ερωτική ένταση που λαχταρά να ανακαλύψει. Η ζωή της ανατρέπεται από τη στιγμή που θα συναντήσει τυχαία μια νύχτα την Emma (Lea Seydoux), ένα κορίτσι με μπλε μαλλιά. Μαζί θα ζήσουν μια έντονη ερωτική σχέση γεμάτη πάθος, αλλά και αγάπη. Η Emma βοηθά την Adele όχι μόνο να ανακαλύψει τη σεξουαλική επιθυμία αλλά και να προσδιορίσει τη ταυτότητα της σαν ενήλικη γυναίκα.

Ο Χρυσός Φοίνικας του φετινού Φεστιβάλ των Καννών προκάλεσε συζητήσεις, κουτσομπολιά αλλά και καβγάδες. Μετά το «L'Esquive» (2003) και αφού έλαμψε με το «La Graine Et Le Mulet» (2008), ο Abdellatif Kechiche επιστρέφει στην εξερεύνηση της εφηβικής περιόδου και των πρώτων ερωτικών ανακαλύψεων. Η ταινία που βασίστηκε στο graphic novel της Julie Maroh, βασίζει όλη τη δυναμική της στις ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστριών (Adele Exarchopoulos και Lea Seydoux) παρουσιάζοντας έναν ύμνο στην αγάπη και τη ζωή.

Οι λεπτομέρειες...

La Grande Bellezza + Trailer

Σκηνοθεσία: Paolo Sorrentino

Η περίπτωση του Jep Gambardella δεν είναι και πολύ ιδιάζουσα. Αυτός ο bon viveur 65αρης, πάλαι ποτέ συγγραφέας και νυν ρεπόρτερ, κάνει μια ανέμελη ζωή ανάμεσα στους κοσμικούς κύκλους της Ρώμης, τριγυρνώντας από πάρτι σε πάρτι, χωρίς να έχει κανένα απολύτως σκοπό να αλλάξει. Η ζωή όμως κάποια στιγμή αντιδρά. Και τον περιμένει στην γωνία, μέσα από διάφορα γεγονότα, για να του θυμίσει πως όλα τα πράγματα έχουν μια ημερομηνία λήξης. Το έναυσμα για αλλαγή του δίνεται μέσα από τον θάνατο του εφηβικού του έρωτα, ενός έρωτα που του θύμισε την εποχή που είχε όλη την ζωή μπροστά του, καθώς και τις επιλογές που αυτή προσφέρει.

Ο Paolo Sorrentino συνεχίζει την ενδελεχή εξερεύνηση της ανθρώπινης εσωτερικότητας, παραδίδοντας μια εξαιρετική συνέχεια στο "σερί" του σκηνοθέτη, που δεν σταματά να μας προβληματίζει και να εμπνέει την θέληση να γινόμαστε καλύτεροι. Στον κεντρικό ρόλο ο εκπληκτικός πρωταγωνιστής (Toni Servillo) αναλαμβάνει οδηγός σε μια φαντασμαγορική περιπλάνηση στις αμέτρητες ηδονές, τα ξέφρενα πάρτι και τις ολονύχτιες κραιπάλες της Ρώμης.

Οι λεπτομέρειες...

Frances Ha + Trailer

Σκηνοθεσία: Noah Baumbach

H Frances Haliday είναι αδέξια, αιθεροβάμων και πεισματάρα. Μοιάζει ανεξάρτητη, αλλά έχει ανάγκη τους άλλους πολύ περισσότερο απ' όσο νομίζει. Η Frances Haliday είναι αντιφατική. Ξέγνοιαστη αλλά και αγχωμένη για το πώς θα τα βγάλει πέρα, ανασφαλής αλλά και σε στιγμές αδιάφορη για την εικόνα που θα βγάλει τους γύρω. Συμπεριφέρεται σαν έφηβη, όμως στην πραγματικότητα απλώς διανύει, όπως ολόκληρος ο κύκλος ανθρώπων που την περιτριγυρίζουν, μια παρατεταμένη εφηβεία. Καθώς όμως σιγά-σιγά οι γύρω της ωριμάζουν και, αναπόφευκτα, απομακρύνονται από αυτήν, εκείνη απαιτεί μια πίστωση χρόνου για να τους ακολουθήσει στον άχαρο κόσμο των συνειδητοποιημένων ενηλίκων.

Η Greta Gerswin πρωταγωνιστεί, συνυπογράφει το σενάριο και σκηνοθετείται από τον σύντροφό της, Noah Baumbach. Έχουν περάσει επτά χρόνια από την υποψηφιότητά του για το Oscar καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου («The Squid and the Whale») και ο Baumbach συνεχίζει να έχει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ματιές του σύγχρονου ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά.

Οι λεπτομέρειες...

Seventh Son + Trailer

Σκηνοθεσία: Sergey Bodrov

Σε ένα μακρινό παρελθόν το "κακό" ετοιμάζεται να επιτεθεί και να αναζωπυρώσει τη μάχη ανάμεσα στους ανθρώπους και τις δυνάμεις του υπερφυσικού δυνάμεις. Ο "δάσκαλος" John Gregory (Jeff Bridges) είναι ο τελευταίος από τους Ιππότες Falcon, είχε καταφέρει να φυλακίσει την πανίσχυρη κακιά μάγισσα , μητέρα Malkin (Julianne Moore). Μόνο που τώρα εκείνη απέδρασε και ψάχνει εκδίκηση, καλώντας τους ακόλουθούς της για να ετοιμάσουν την επίθεσή τους στον ανυποψίαστο κόσμο των ανθρώπων. Ο Gregory θα πρέπει να καταφέρει να εκπαιδεύσει τον μαθητευόμενό του (Ben Barnes) μέχρι την επόμενη πανσέληνο, για να μπορέσει τη σκοτεινή μαγεία που πλησιάζει. Η μόνη ελπίδα των ανθρώπων είναι στα χέρια του έβδομου γιου, ενός έβδομου γιου.

Ο Ρώσος σκηνοθέτης Sergey Bodrov δοκιμάζει πρώτη φορά τις δυνάμεις του σε project μεγάλου studio και μάλιστα σε μια περιπέτεια επικής φαντασίας. Το «Seventh Son» μεταφέρει (μάλλον όχι ιδιαίτερα πιστά) στο πρώτο βιβλίο "The Spook's Apprentice" της σειράς του Joseph Delaney "The Wardstone Chronicles". Η ταινία έχει συναντήσει όλων των ειδών της ατυχίες, από την παρολίγο χρεωκοπία της εταιρίας που είχε αναλάβει τα ειδικά εφέ ως την αποχώρηση της Warner Bros από τη συμφωνία για τη διανομή της.

Οι λεπτομέρειες...

Maleficent + Trailer

Σκηνοθεσία: Robert Stromberg

Μια φορά κι έναν καιρό μια κακιά μάγισσα θύμωσε πάρα πολύ και καταράστηκε ένα νεογέννητο κοριτσάκι, την πριγκίπισσα Aurora. Στην χιλιοειπωμένη ιστορία της Ωραίας Κοιμωμένης όλοι ξέρουν την τύχη της πριγκίπισσας, ελάχιστοι όμως θυμούνται το όνομα της μάγισσας. Στην μεταφορά του παραμυθιού από την Disney το 1959 η Maleficient, η κακιά μάγισσα, ήταν μια εμβληματική μορφή της ιστορίας. Πάνω από μισό αιώνα είναι η ώρα για να μάθουμε την ιστορία της και να καταλάβουμε τι της συνέβη και την οδήγησε να ρίξει την σκοτεινή της κατάρα.

Δεν είναι sequel. Δεν είναι spin-off. Η ταινία που ξεκίνησε ως project του Brad Bird για να καταλήξει στον Robert Stromberg αποτελεί την αφήγηση μιας γνωστής ιστορίας μέσα από μια διαφορετική οπτική. Πρόκειται για την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Stromberg, ο οποίος έχει ήδη δύο βραβεία Oscar Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης για τις ταινίες «Alice in Wonderland» και «Oz the Great and Powerful» και μια υποψηφιότητα για Oscar οπτικών εφέ (για το «Master and Commander: The Far Side of the World»). Φυσικά όλα τα βλέμματα βρίσκονται ήδη πάνω στην Angelina Jolie, η οποία (μετά και την περιπέτεια της υγείας της) επιστρέφει σε ένα κόντρα-ρόλο.

Οι λεπτομέρειες...

The Smurfs 2 + Trailer

Σκηνοθεσία: Raja Gosnell

Ο πανούργος μάγος Δρακουμέλ (Hank Azaria) δημιουργεί στο εργαστήριό του τα "πειραχτήρια", μικρά σκανταλιάρικα πλάσματα με σκοπό να μπορέσει να ανακαλύψει την πεμπτουσία των Στρουμφ. Σύντομα όμως θα καταλάβει πως μόνο η Στρουμφίτα γνωρίζει το μυστικό ξόρκι που μπορεί να μετατρέψει τα "πειραχτήρια" σε πραγματικά Στρουμφ. Η λύση βρίσκεται στο Παρίσι, όπου καταλήγει η Στρουμφίτα αιχμάλωτη στα χέρια του Δρακουμέλ. Ο Μπαρμπα-Στρουμφ, ο Σκουντούφλης, ο Γκρινιάρης και ο Μελένιος αφήνουν το Στρουμφοχωριό και ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους Patrick και Grace Winslow (που γνώρισαν στη Νέα Υόρκη) για να τη φέρουν πίσω.

Μετά την επιτυχία της κινηματογραφικής μεταφοράς του δημοφιλούς cartoon ήταν θέμα χρόνου η δημιουργία ενός sequel. Αυτή τη φορά η ιστορία εκτυλίσσεται στο Παρίσι (μετά τη Νέα Υόρκη) ενώ στην καρέκλα του σκηνοθέτη ξανασυναντάμε τον Raja Gosnell.

Οι λεπτομέρειες...

Frozen + Trailer

Σκηνοθεσία: Chris Buck, Jennifer Lee

Το παγωμένο βασίλειο της Arendelle υποφέρει καθώς η Παγωμένη Βασίλισσα έχει εξαφανιστεί, όταν ένα ξόρκι της έφερε τον αιώνιο χειμώνα. Η θαρραλέα και αισιόδοξη αδελφή της, η πριγκίπισσα Anna (με τη φωνή της Kristen Bell) θα αναλάβει να την εντοπίσει για να λύσει την κατάρα. Σε αυτό το ταξίδι της θα συνεργαστεί με τον Kristoff, έναν απότομο βουνίσιο τύπο, τον ξεκαρδιστικό χιονάνθρωπος Olaf και τον ψωριάρικο τάρανδο που ακούει στο όνομα Swen. Θα αντιμετωπίσουν πολικές συνθήκες, θα συναντήσουν μυθικά πλάσματα αλλά και απίθανα μαγικά φαινόμενα.

H Disney προσπαθεί να διατηρήσει την δυναμική που έχτισε (απέναντι στην Pixar) με το «Tangled» και -κυρίως- με το «Wreck-It Ralph». Το «Frozen» είναι η 53η ταινία κινουμένων σχεδίων από το studio, και αντλεί έμπνευση από το κλασσικό παραμύθι "Η Βασίλισσα του Χιονιού" του Hans Christian Andersen. Εκτός από την Kristen Bell, τις φωνές τους στην ταινία δανείζουν o Josh Gad, η Idina Menzel (του Glee) και ο Ciaran Hinds.

Οι λεπτομέρειες...

Free Birds + Trailer

Σκηνοθεσία: Jimmy Hayward

Ο Reggie είναι αφελής, καλόψυχος, και μικροκαμωμένος. Πρόκειται για εκείνη τη γαλοπούλα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφασίζει κάθε χρόνο να αφήσει ζωντανή, πριν την ημέρα των Ευχαριστιών. Από την άλλη ο Jake είναι μεγαλόσωμος, παρορμητικός και... μοναδικό μέλος της οργάνωσης για την απελευθέρωση της γαλοπούλας. Αν και ανήκουν στο ίδιο είδος, τα δύο πτηνά μοιράζονται ελάχιστα κοινά. Για την ακρίβεια το μόνο που τις ενώνει είναι ότι ο προορισμός τους πάνω στη γη είναι μια πιατέλα στο γιορτινό τραπέζι. Γι' αυτό και αποφασίζουν να κλέψουν μια χρονομηχανή και να επιστρέψουν πίσω στον 17ο αιώνα, τότε που ξεκίνησε η παράδοση να σερβίρεται γαλοπούλα την Ημέρα των Ευχαριστιών. Ο στόχος τους είναι απλός: να αφαιρέσουν το πιάτο γαλοπούλας από το εορταστικό μενού.

Μια "buddy movie" με γαλοπούλες που ταξιδεύουν στο παρελθόν. Ένα τόσο απλό premise μπορεί να οδηγήσει στις πιο ξεκαρδιστικές ή τις πιο αδιάφορες καταστάσεις. Σκηνοθετεί ο Jimmy Hayward («Horton Hears a Who!»), ενώ στο κεντρικό δίδυμο δανείζουν τις φωνές τους οι Owen Wilson και Woody Harrelson.

Οι λεπτομέρειες...

Muppets Most Wanted + Trailer

Σκηνοθεσία: James Bobin

Μετά την επιτυχημένη τους επιστροφή στα φώτα της ράμπας στην προηγούμενη ταινία, τα Muppets ξεκινούν παγκόσμια περιοδεία γεμίζοντας ασφυκτικά τα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης. Από το Βερολίνο, στη Μαδρίτη και το Λονδίνο τα Muppets γίνονται δεκτά με ενθουσιασμό. Όμως σύντομα θα επικρατήσει πανικός καθώς άθελά της η συμπαθής "συμμορία" θα βρεθεί μπλεγμένη σε ένα περίτεχνο σχέδιο για την κλοπή πολύτιμων κοσμημάτων. Πίσω από αυτό το σχέδιο κρύβεται ο Constantine (ο υπ' αριθμόν ένα παράνομος του πλανήτη που είναι φτυστός ο Kermit) και ο ποταπός βοηθός του Dominic (Ricky Gervais).

Με τον "τηλεοπτικό" James Bobin και πάλι στα σκηνοθετικά ηνία, τα λατρεμένα Muppets συνεχίζουν από εκεί που τα αφήσαμε στην πρώτη ταινία. Βασικούς ρόλους θα έχουν οι Ty Burrell, Ricky Gervais και Tina Fey ενώ δεν θα λείψουν cameos γνωστών ηθοποιών και τραγουδιστών μεταξύ των οποίων οι Celine Dion, Lady Gaga, Salma Hayek, Tom Hiddleston, Frank Langella και Christoph Waltz.

Οι λεπτομέρειες...

The Lego Movie + Trailer

Σκηνοθεσία: Phil Lord, Chris Miller

O Emmet είναι μια συνηθισμένη μίνι φιγούρα των Lego που όμως από λάθος θα μπλεχτεί σε μεγάλες περιπέτειες. Όλα ξεκινούν όταν θα τον μπερδέψουν με τον "αρχιμάστορα", το σημαντικότερο πρόσωπο που κρατά το κλειδί για τη σωτηρία του κόσμου των Lego. Με τη βοήθεια του σοφού γέροντα Vitruvius, της σκληροτράχηλης Lucy και του... Batman ο Emmet θα παλέψει για να σταματήσει τον τύραννο Lord Business που έχει βάλει σκοπό να καταστρέψει το σύμπαν των Lego. Μόνο που ο Emmet είναι απελπιστικά και ξεκαρδιστικά απροετοίμαστος για μια τέτοια μάχη.

Μετά τα Transformers και τη Barbie είναι ώρα για ένα ακόμα αγαπημένο παιδικό παιχνίδι να αποκτήσει το δικό του κινηματογραφικό franchise. Το «The Lego Movie» σκηνοθετεί το δίδυμο Phil Lord και Chris Miller («Cloudy with a Chance of Meatballs») ενώ τις φωνές τους δανείζουν οι Will Ferrell, Morgan Freeman, Liam Neeson και Channing Tatum.

Οι λεπτομέρειες...

Despicable Me 2 + Trailer

Σκηνοθεσία: Pierre Coffin, Chris Renaud

Ο απαισιότατος Gru (με τη φωνή του Steve Carell) έχει μόλις αρχίσει να συνηθίζει το ρόλο του ως κλασικός οικογενειάρχης και πατέρας των Margo, Edith και Agnes. Αυτή την οικογενειακή γαλήνη θα διακόψει μια άκρως απόρρητη οργάνωση που έχει αναλάβει την καταπολέμηση του κακού σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία και ζητάει τη βοήθειά του. Τώρα είναι στο χέρι του Gru, των minions και της νέας συνεργάτιδάς του, της Lucy (με τη φωνή της Kristen Wiig), να συντρίψει το κακό. Όπως όλα δείχνουν ο μόνος που μπορεί να πιάσει τον μεγαλύτερο παγκόσμιο κακό, είναι ο... πρώην μεγαλύτερος παγκόσμιος κακός.

Μετά την απολαυστική πρώτη ταινία που έκανε την έκπληξη το 2010, ο Gru και (κυρίως) οι minions επιστρέφουν (και σε 3D).

Οι λεπτομέρειες...