Drama

Diana + Trailer

Σκηνοθεσία: Oliver Hirschbiegel

Ήταν μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της Βρετανίας και ο πρόωρος χαμός της έφερε θλίψη σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Η πριγκίπισσα Diana ανανέωσε το θεσμό του Βρετανικού στέμματος και αποτέλεσε το σύμβολο μιας εποχής. Όταν όμως γνώρισε τον Dr. Hasnat Khan, βρήκε κάποιον που μπορούσε να δει πέρα από τον τίτλο της πριγκίπισσας και να αναγνωρίσει την ευάλωτη γυναίκα που κρύβονταν πίσω από το στέμμα.

Ο Oliver Hirschbiegel («Downfall») αναλαμβάνει να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής της Diana, μετά το διαζύγιό της με τον πρίγκιπα Κάρολο. Το σενάριο υπογράφει ο Stephen Jeffreys ενώ στον κεντρικό ρόλο συναντάμε μεταμορφωμένη τη Naomi Watts.

Οι λεπτομέρειες...

Blue Jasmine + Trailer

Σκηνοθεσία: Woody Allen

Η Jasmine (Cate Blanchett) είναι μια ευκατάστατη Νεοϋορκέζα μετά τη διάλυση του γάμου της και αφού έχει χάσει όλη της την περιουσία, προσπαθεί να συμμαζέψει τη ζωή της. Έτσι, αναγκάζεται να μετακομίσει στο Σαν Φρανσίσκο, όπου θα φιλοξενηθεί στο μικροαστικό σπίτι της αδερφής της (Sally Hawkins). Οι αντιθέσεις δεν λείπουν ανάμεσα στις δύο αδελφές ενώ σύντομα ένας γοητευτικός άνδρας θα κάνει την εμφάνισή του: ο Dwight Westlake είναι ανερχόμενος πολιτικός και θα γοητευτεί από την Jasmine. Μόνο που εκείνη για να προχωρήσει μαζί του και να ανακτήσει τη λαμπερή της καθημερινότητα θα πρέπει να του αποκαλύψει την πραγματική της ταυτότητα.

Νέα ταινία για τον Woody Allen και όπως γίνεται συνήθως με τις ταινίες του Αμερικάνου δημιουργού, ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για την υπόθεσή της. Το «Blue Jasmine» διαδραματίζεται στο San Francisco και τους δύο βασικούς ρόλους πλαισιώνουν οι Alec Baldwin, Louis C.K., και Peter Sarsgaard.

Οι λεπτομέρειες...

The Disappearance Of Eleanor Rigby: Him And Her

Σκηνοθεσία: Ned Benson

Μετά από ένα τραγικό γεγονός, ο ιδανικός γάμος του ιδιοκτήτη εστιατορίου Conor (James McAvoy) και της Eleanor (Jessica Chastain) που έχει επιστρέψει στις πουδές της, αρχίζει να καταρρέει. Καθώς κάθε μέρα της ζωής του ζευγαριού είναι χειρότερη από την προηγούμενη, η σχέση τους αρχίζει να διαλύεται μέχρι που μια μέρα η Eleanor απλά εξαφανίζεται. Εκείνος μας αφηγείται την ιστορία του σαστισμένου συζύγου που προσπαθεί να ξανασυνδεθεί με τη γυναίκα του. Εκείνη μας αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που θέλει να επανεφεύρει τον εαυτό της.

Ενδιαφέρον εύρημα η αφήγηση της ίδιας ιστορίας αγάπης μέσα από δύο οπτικές γωνίες και δύο διαφορετικές ταινίες. Η ευθύνη για αυτό το πρωτοποριακό εγχείρημα ανήκει στον πρωτάρη σε ταινίες μεγάλου μήκους Ned Benson, ο οποίος έγραψε τα σενάρια και σκηνοθετεί. Όπως μαθαίνουμε παρότι καθένα από τα δύο "κεφάλαια" της ταινίας θα προβληθεί αυτόνομα, προτείνεται η θέαση και των δύο μαζί για μια σαφώς πιο ολοκληρωμένη εμπειρία. Δίπλα στους McAvoy και Chastain θα δούμε τους Viola Davis, Ciaran Hinds, Bill Hader, William Hurt και Isabelle Huppert.

Οι λεπτομέρειες...

Rush + Trailer

Σκηνοθεσία: Ron Howard

Από τη μια πλευρά ο βρετανός playboy James Hunt (Chris Hemsworth) πρώτος οδηγός της McLaren. Από την άλλη ο μεθοδικός Αυστριακός Niki Lauda (Daniel Bruhl), πιλότος των μονοθεσίων της Ferrari. Δεν πρόκειται απλά για δύο από τους καλύτερους οδηγούς όλων των εποχών, αλλά θρυλικά είδωλα της pop culture. Στη διάρκεια της δεκαετίας του '70 κατάφεραν να μονοπωλήσουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη Formula 1 με τις θρυλικές τους κόντρες, τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων. Οι πορείες των δύο πιλότων σημαδεύτηκαν ανεξίτηλα από την μάχη του 1976 με το τραγικό ατύχημα του Niki Lauda, την επιστροφή του στις πίστες λίγες εβδομάδες αργότερα και τη μάχη μέχρις εσχάτων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

O Ron Howard («Apollo 13», «A Beautiful Mind») μας μεταφέρει στα παρασκήνια της Formula 1, και στην εκρηκτική σχέση ανάμεσα στον Lauda και τον Hunt. Το «Rush» ποντάρει στην αδρεναλίνη της ταχύτητας, τις δυνατές προσωπικότητες των ηρώων αλλά και την προσεκτική αναπαράσταση της εποχής.

Οι λεπτομέρειες...

The Immigrant + Trailer

Σκηνοθεσία: James Gray

Αναζητώντας ένα καινούριο ξεκίνημα και κυνηγώντας το "Αμερικάνικο όνειρο" η Ewa Cybulski (Marion Cotillard) και η αδελφή της η Magda (Angela Sarafyan) μεταναστεύουν στη Νέα Υόρκη του 1920 αφήνοντας πίσω τους την Πολωνία. Φτάνοντας στο Νησί Έλλις, τόπο υποδοχής και ελέγχου των μεταναστών, οι γιατροί διαγιγνώσκουν ότι η Magda είναι άρρωστη και χωρίζουν τις δύο αδελφές. Στους δρόμους του Μανχάταν η Ewa μόνη και απεγνωσμένη, πέφτει θύμα του γοητευτικού Bruno Weiss (Joaquin Phoenix) που τελικά θα την οδηγήσει στην πορνεία. Μέχρι που μια μέρα η Ewa θα γνωρίσει τον μάγο Orlando, εξάδελφο του Bruno, ο οποίος θα τη γοητεύσει και σύντομα θα γίνει η μόνη της πιθανή διέξοδος από τον εφιάλτη που ζει.

Ο James Gray («Two Lovers», «We Own the Night»), ικανότατος στις ατμοσφαιρικές ταινίες, αναλαμβάνει ένα φιλόδοξο project που συζητήθηκε μετά την προβολή του Κάννες. Η Marion Cotillard ξεχωρίζει ενώ ο Joaquin Phoenix (με τον οποίο συνεργάζεται σταθερά ο Gray) μάλλον κινείται εκ του ασφαλούς με τη συνήθη μανιέρα του. Δεν πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι παρότι η ταινία προβλήθηκε στις Κάννες τον Μαΐο του 2013, η ευρεία της διανομή μετακινήθηκε ανεξήγητα για το 2014 αποδυναμώνοντας τις πιθανότητές της για μια Οσκαρική πορεία.

Οι λεπτομέρειες...

Grace Of Monaco + Trailer

Σκηνοθεσία: Olivier Dahan

Η Grace Kelly ήταν μια εξαιρετική ηθοποιός, που ξεχώρισε για τις ερμηνείες της σε ταινίες όπως οι «Dial M for Murder», «Rear Window» και «To Catch a Thief». Όταν το 1955 ταξίδεψε στις Κάννες για το κινηματογραφικό φεστιβάλ, γνώρισε τον Πρίγκιπα Ρενιέ τον 3ο και ένα χρόνο αργότερα τον παντρεύτηκε αφήνοντας πίσω της την κινηματογραφική καριέρα (με μόλις 11 ταινίες στο ενεργητικό της) για να αναλάβει τα καθήκοντά της ως "πρώτη κυρία". Έξι χρόνια αργότερα, μια κρίση κλόνισε το πριγκηπικό ζεύγος την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη μια κρίση στις σχέσεις μεταξύ της Γαλλίας και του Μονακό. Το Πριγκιπάτο αρνούνταν να συμμορφωθεί με υποδείξεις για το φορολογικό καθεστώς την ώρα που ο πρόεδρος ΝτεΓκώλ έφθανε να απειλήσει μέχρι και με στρατιωτική εισβολή.

Δυο χρόνια από τη ζωή της Grace Kelly επέλεξε για να εστιάσει ο σεναριογράφος Arash Amel, στην ταινία που σκηνοθετεί ο Γάλλος Olivier Dahan («La Vie En Rose»). Το σίγουρο είναι ότι η ταινία που βασίζεται σε ένα πρόσωπο ίνδαλμα, θα συγκέντρωνε λιγότερο τα φώτα της δημοσιότητας αν η Nicole Kidman δεν αναλάμβανε να ενσαρκώσει την Grace Kelly. Κύκλοι του παλατιού του Μονακό, κάνουν λόγο για ιστορικές ανακρίβειες, αλλά κάτι τέτοιο σπανίως επηρεάζει την εισπρακτική πορεία μιας ταινίας.

Οι λεπτομέρειες...

Serena

Σκηνοθεσία: Susanne Bier

Το 1929, εν μέσω της Μεγάλης Ύφεσης, το νιόπαντρο ζευγάρι των George (Bradley Cooper) και Serena Pemberton (Jennifer Lawrence) ταξιδεύουν από τη Βοστόνη στα βουνά της Βόρειας Καρολίνας με όνειρα να στήσουν μια επιχείρηση υλοτομίας. Αν και ο George έχει ξαναζήσει σε ανάλογες σκληρές συνθήκες (έχοντας αποκτήσει μάλιστα και ένα νόθο παιδί), η Serena είναι άπειρη σε ένα τέτοιο τρόπο ζωής. Παρά τις δυσκολίες θα τα καταφέρει εξίσου καλά με τους άνδρες της ομάδας, επιβλέποντας τα συνεργεία και αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της φύσης. To ζευγάρι θα χτίσει μια μικρή αυτοκρατορία, αλλά όταν η Serena μαθαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει παιδιά, η σχέση της με το νόθο γιό του George θα αρχίσει να γίνεται σκοτεινή και ο γάμος τους θα μπει σε δοκιμασία.

Κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Ron Rash (2008), την οποία μετά την αποχώρηση του Darren Aronofsky ανέλαβε η Δανέζα Susanne Bier στην δεύτερη αποκλειστικά αγγλόφωνη ταινία της (μετά το «Things We Lost in the Fire»).

Οι λεπτομέρειες...

The Judge

Σκηνοθεσία: David Dobkin

Ένας επιτυχημένος δικηγόρος (Robert Downey, Jr.) επιστρέφει στη (φανταστική) πόλη Carlinville της Indiana, όπου γεννήθηκε, για την κηδεία της μητέρας του. Φτάνοντας εκεί θα ανακαλύψει ότι ο πατέρας του (Robert Duvall) με τον οποίο έχει χρόνια να επικοινωνήσει είναι ο βασικός ύποπτος για τη διάπραξη ενός φόνου. Και μάλιστα ενώ είναι ο δικαστής αυτής της μικρής πόλης.

Πολύπαθο project το σενάριο του οποίου πέρασε από τρία χέρια και ακόμη περισσότερες αλλαγές. Με τον Robert Downey Jr. να κάνει ένα διάλλειμα από το ρόλο του Tony Stark και τον πάντα στιβαρό Robert Duvall το «The Judge» προσεγγίζει τις αντιλήψεις περί δικαίου μέσα στο σύγχρονο νομικό οικοδόμημα. Η επιλογή του ο David Dobkin («Wedding Crashers», «The Change-Up») προκαλεί ελαφρά ανησυχία, παρά το δυνατό βασικό πρωταγωνιστικό δίδυμο και το αξιόλογο υπόλοιπο cast που περιλαμβάνει τους Vera Farmiga, Vincent D'Onofrio, Dax Shepard και Billy Bob Thornton.

Οι λεπτομέρειες...

The Fifth Estate + Trailer

Σκηνοθεσία: Bill Condon

Με εκκεντρικό παρουσιαστικό ο Αυστραλός Julian Assange (Benedict Cumberbatch) τραβούσε πάντοτε τα βλέμματα των γύρω του. Όμως βρέθηκε στο στόχαστρο των ισχυρότερων κυβερνήσεων του πλανήτη (και κυρίως των ΗΠΑ) όταν ίδρυσε την ιστοσελίδα Wikileaks. Έχοντας στο πλευρό του τον Daniel Domscheit-Berg (Daniel Bruhl), o Assange έκανε το Wikileaks διάσημο με αποκορύφωμα το Νοέμβριο του 2010, όταν έδωσε στη δημοσιότητα 251.000 διπλωματικά έγγραφα, 15.000 περίπου από τα οποία έφεραν την ένδειξη "απόρρητο". Ήταν το μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων δημιουργώντας το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο του είδους αυτού.

Ίσως ο πλέον ανερχόμενος ηθοποιός της γενιάς του, ο Benedict Cumberbatch (διάσημος από τον τηλεοπτικό "Sherlock" του BBC), παίρνει στις πλάτες του τον αβανταδόρικο ρόλο του Julian Assange (που από τον Ιούνιο του 2012 βρίσκεται "εγκλωβισμένος" στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο) στην ταινία του Bill Condon («Gods And Monsters», «Capote»). Το σενάριο του Josh Singer αντλεί υλικό από τα βιβλία "Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange and the World's Most Dangerous Website" (που έγραψε ο Domscheit-Berg όταν αποχώρησε από την οργάνωση) και "WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy" των Βρετανών David Leigh και Luke Harding.

Οι λεπτομέρειες...

All Is Lost + Trailer

Σκηνοθεσία: J.C. Chandor

Ένας ιστιοπλόος μεγάλης ηλικίας, αλλά εξαιρετικής φυσικής κατάστασης, αποφασίζει να κάνει ένα μοναχικό ταξίδι στον Ινδικό ωκεανό. Όλα μοιάζουν ειδυλλιακά μέχρι που ξαφνικά το σκάφος του συγκρούεται με ένα τεράστιο κοντέινερ, το οποίο χωρίς προφανή λόγο πλέει στη μέση του ωκεανού. Η τρύπα που ανοίγει στο σκάφος είναι μικρή, αλλά το νερό που μπαίνει τον αφήνει με αχρηστευμένο το δορυφορικό κινητό, τον ασύρματο κι άλλα ζωτικά όργανα του σκάφους. Τώρα θα πρέπει να καταφέρει να επιβιώσει, ελπίζοντας σε κάποιο παραπλέον σκάφος, μόνος του απέναντι στην άγρια θάλασσα και την καταιγίδα που βρίσκεται στο διάβα του.

Σε σενάριο και σκηνοθεσία του J.C. Chandor («Margin Call») το «All Is Lost» είναι μια συναρπαστική ναυτική περιπέτεια, η οποία δίνει στον 77χρονο Robert Redford την ευκαιρία να παραδώσει μία ερμηνεία οσκαρικών αξιώσεων.

Οι λεπτομέρειες...

Μικρά Αγγλία + Trailer

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης

Η 20χρονη Όρσα (Πηνελόπη Τσιλίκα) είναι παράφορα ερωτευμένη με τον υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ (Ανδρέας Κωνσταντίνου). Κλειστός χαρακτήρας δεν αποκαλύπτει το μυστικό της σε κανέναν. Η μικρότερη αδελφή της, Μόσχα (Σοφία Κόκκαλη), δυναμική και γεμάτη όνειρα θέλει να φύγει από την Ανδρο, να αποδράσει από τη μοίρα των γυναικών του νησιού να παντρεύονται ναυτικούς που όλο λείπουν ή θαλασσοπνίγονται. Για τη μητέρα τους, Μίνα (Αννέζα Παπαδοπούλου), σύζυγο καπετάνιου που προτιμά τις θάλασσες από το σπίτι του, έρωτας σημαίνει μόνο μπελάδες. Παρακάμπτοντας τα αισθήματα των κοριτσιών της, συνωμοτεί, αξιοποιεί γνωριμίες και τις παντρεύει με προξενιό και γνώμονα αποκλειστικά το συμφέρον. Την Όρσα με τον πλοιοκτήτη και καπετάνιο Νίκο Βατοκούζη (Μάξιμος Μουμούρης) και λίγο αργότερα τη Μόσχα με τον καπετάνιο πλέον Σπύρο. Αθελά της ναρκοθετεί το ίδιο της το σπιτικό.

Μια ακόμα ταινία εποχής στο ενεργητικό του Παντελή Βούλγαρη, αυτή τη φορά σε σενάριο της συζύγου του Ιωάννας Καρυστιάνη. Η «Μικρά Αγγλία» βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της, το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες και μεταφράστηκε σε πολλές ξένες γλώσσες. Πίσω στην Ανδρο των δεκαετιών του '30 και '40, ο Βούλγαρης αγγίζει κρυμμένα μυστικά, ταραγμένες σχέσεις και σχέσεις υποταγής, ενώ και αυτή τη φορά εμπιστεύεται τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς.

Οι λεπτομέρειες...