Kate & Leopold

Kate & Leopold (2001)

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Kate & Leopold

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: James Mangold
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Meg Ryan, Hugh Jackman, Liev Schreiber, Natasha Lyonne, Breckin Meyer

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 121'

Γράφει η Βάλυ Μουκανάκη

Ο Leopold (Hugh Jackman) , ο τρίτος Δούκας του Albany ξυπνάει ξαφνικά στη Νέα Υόρκη του 21ου αιώνα. Μέσω του Stuart, του οποίου τα πειράματα πάνω στα ταξίδια στο χωροχρόνο τον οδήγησαν στο σήμερα, γνωρίζει την Kate (Meg Ryan). Γυναίκα καριέρας, κυνική και φιλόδοξη, η Kate έχει πάψει από καιρό να πιστεύει στον έρωτα. Ο Leopold της δίνει μια γεύση από τη ζωή το 1867, ενώ εκείνη προσπαθεί να τον βοηθήσει να προσαρμοστεί στη σύγχρονη εποχή κι όπως είναι αναμενόμενο θα γοητευτεί από το διαφορετικό κι ίσως εκκεντρικό χαρακτήρα του.

Παραμυθάκι σίγουρα, μας υπενθυμίζει όμως μ' έναν κωμικό τρόπο πόσο έχουν αλλάξει οι άνθρωποι, οι συνήθειές τους και κατ' επέκταση η σχέση μεταξύ των δύο φύλων. Συμπεριφορές σαν κι αυτή του Leopold είναι πλέον δυσεύρετες αν όχι αλλόκοτες κι αστείες. Ίσως βέβαια για κάποιες γυναίκες αυτός ο τύπος να αποτελεί τον ιδανικό άντρα... Δεν ξέρω! Το σίγουρο είναι ότι έχουμε ξεχάσει να κακομαθαίνουμε τον εαυτό μας, ο κόσμος αφοσιώνεται στο κυνήγι της καριέρας, αδιαφορώντας για τις απλές απολαύσεις. "Τι έχει συμβεί στον κόσμο;" ρωτάει σαστισμένος ο Leopold, "έχετε κάθε είδους άνεση αλλά καθόλου χρόνο για ακεραιότητα".

Γράφει ο Πέτρος Καλογεράς

Όλα αρχίζουν όταν ο εφευρέτης Stuart Besser βρίσκει ανοιχτή μια πύλη του χρόνου και γυρνά στο 1876. Εκεί ο επίσης εφευρέτης Δούκας του Albany, Leopold, βρίσκει παράξενη την παρουσία του και τον ακολουθεί στην πύλη. Επιστρέφουν μαζί στο παρόν. Στο παρόν όπου η πρώην του Stuart και γειτόνισσα, Kate, γοητεύει τον Leopold με τον δυναμισμό και την φιλοδοξία της. Και η Kate όμως δεν πάει πίσω. Γοητεύεται και αυτή με τους τρόπους, την αβρότητα και την εξυπνάδα του. Όλα καλά μέχρι που τα ασανσέρ σταματούν. Ο Leopold λίγο μετά το 1876 θα έφτιαχνε τον ανελκυστήρα. Πρέπει να γυρίσει πίσω. Δεν θέλει όμως. Κανένας τους δεν θέλει...

Σε αντίθεση με το «Notting Hill», που κάνει πράξη μια αντρική φαντασίωση, το «Kate & Leopold», κάνει πράξη μια γυναικεία φαντασίωση. Την φαντασίωση του ευγενούς, αριστοκρατικού και 'πολυτεχνίτη' ήρωα από το παρελθόν. Τον Δούκα πάνω στο άλογο. Καλό είναι, γλυκό είναι και ενίοτε διδάσκει, για το πως να φλερτάρεις μια ολοκληρωμένη (σχεδόν) γυναίκα. Αλλά μέχρι εκεί. Σε πολλά σημεία γίνεται αυτό που λένε οι Αμερικάνοι κριτικοί 'Chick flick', δηλαδή απευθύνεται αποκλειστικά στο γυναικείο κοινό. Καμιά φορά κιόλας υπερβάλλει, όπως όταν ο γείτονας ακούει κάθε βράδυ το 'Moon River' του Henry Mancini από το «Breakfast At Tiffany's» πριν κοιμηθεί. Καλό το τραγούδι αλλά...

It Happened One Night

Keeping The Faith

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2010 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.