Groundhog Day

Groundhog Day (1993)

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Η Μέρα Της Μαρμότας

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Harold Ramis, Steve Boyum
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Bill Murray, Andie MacDowell, Chris Elliott, Stephen Tobolowsky, Brian Doyle-Murray

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 103'

Γράφει η Μάρα Θεοδωροπούλου

Ένας κυνικός, αλαζονικός τηλεοπτικός μετεωρολόγος παγιδεύεται λόγω χιονοθύελλας στη μικρή πόλη όπου κάθε χρόνο καλύπτει την παραδοσιακή Μέρα της Μαρμότας με την ίδια περιφρόνηση. Σαν να μην έφτανε αυτό, ξυπνάει το επόμενο πρωί και με τρόμο συνειδητοποιεί ότι έχει αναγκαστεί να ξαναζεί την ίδια μέρα συνεχώς. Έχει αναγκαστεί να ξαναζεί την ίδια μέρα συνεχώς. Έχει αναγκαστεί να ξαναζεί την ίδια μέρα συνεχώς. Έχει αναγκαστεί να ξαναζεί την ίδια μέρα συνεχώς. Σταδιακά αρχίζει να αναγνωρίζει και να παραδέχεται τα αισθήματά του για την παραγωγό της εκπομπής του που ξεπερνούν τον απλό θαυμασμό, ενώ παράλληλα καταλαβαίνει με ποιο τρόπο θα καταφέρει να ξεφύγει από τη χρονική λούπα.

Ο Bill Murray, που ουσιαστικά υποδύεται εδώ έναν Scrooge της μετεωρολογίας, γενικά δεν αποτελεί την πρώτη (ούτε καν την εικοστή πρώτη) επιλογή όταν πρόκειται για τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ρομαντική κωμωδία, αλλά το «Groundhog Day» δεν είναι μια τυπική ταινία του είδους. Το φλερτ του με την Andie MacDowell είναι ένα από τα οχήματα που οδηγούν τον ήρωα σε μια μεγαλύτερη συνειδητοποίηση, σε ένα μάθημα ζωής που περιλαμβάνει την αληθινή αγάπη, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτή. Ο Murray δεν ξεστόμισε ποτέ το "you make me wanna be a better man" του Jack Nicholson στο «As Good As It Gets», αλλά το έκανε πράξη αρκετά χρόνια πριν υπάρξει αυτή η ταινία. Εξάλλου είναι πιο απολαυστικό το να παρακολουθείς ένα στρυφνό μισάνθρωπο να μεταλλάσσεται από τον εφηβικό ενθουσιασμό του έρωτα από το να περιμένεις μιάμιση ώρα να συμβεί ακριβώς το ίδιο σε ένα χολιγουντιανό ομορφόπαιδο.

Γράφει ο Λουκιανός Κοροβέσης

Ο Phil (Bill Murray), ένας γκρινιάρης δημοσιογράφος αναγκάζεται να καλύψει ειδησεογραφικά μια τοπική γιορτή για τη μέρα της μαρμότας, για να ανακαλύψει πως είναι υποχρεωμένος να τη ζει, ξανά και ξανά, μέχρι να κατακτήσει την εκλεκτή της καρδιάς του, και συνάδελφο, Rita (Andie MacDowell).

Λένε πως δεν έχεις ποτέ μια δεύτερη ευκαιρία για μια πρώτη εντύπωση. Και αν είχες; Στο ευφυές εύρημα της μαρμοτομέρας, ο Bill Murray ζει και ξαναζεί την ίδια μέρα, σαν να μην υπάρχει αύριο, γιατί όντως, δεν υπάρχει! Έτσι από γκρίνιας δημοσιογράφος μετατρέπεται σταδιακά σε ένα bon viveur εραστή της ζωής, για να κατακτήσει τελικά και την καρδιά της Andie MacDowell. Σε πόσα ραντεβού είχατε πάει και φύγατε σκεπτόμενοι "τι είπα και στράβωσε;". Αν μπορούσατε να ξαναζήσετε την μέρα και να ξέρετε (ήδη από την... χθεσινή!) τη σωστή απάντησή σε κάθε ερώτησή της, δεν θα το κάνατε; Και ποιες οι πιθανότητες να αποτύχετε σε αυτή την περίπτωση; Το «Groundhog Day» κερδίζει και τα δύο φύλα με τη γλυκύτητα των πρωταγωνιστών της (αν και δεν θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για τη χημεία τους) και με τις χιουμοριστικές της πινελιές, είναι μια ταινία που άνετα θα βλέπατε με τη φίλη σας για να χαλαρώσετε και να γελάσετε. Ακόμα και αν το έχετε... ξανακάνει!

French Kiss

High Fidelity

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2010 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.