Top Left Link Text
    

(25/02) Φωτογραφίες Από Την Αίθουσα Τύπου

(25/02) Φωτογραφίες Από Την Τελετή Απονομής

(25/02) Φωτογραφίες Από Το Κόκκινο Χαλί

(25/02) Το Σχόλιο Για Την Απονομή

(25/02) Η Τελική Λίστα Των Νικητών

(25/02) Live Blogging - Ζωντανά η τελετή απονομής

(24/02) Οι Νικητές Στα Βραβεία Cesar

(19/02) Οι Φετινοί Απονεμητές

(18/02) Οι Ερμηνευτές Των Υποψήφιων Για Όσκαρ Τραγουδιών

(18/02) Ο Φετινός Παρουσιαστής

(18/02) Πως Διαφημίζονται οι Υποψήφιες Ταινίες

(10/02) Οι Νικητές Των BAFTA

(04/02) Φωτογραφίες από το Γεύμα των Υποψηφίων

(27/01) Τα Βραβεία της Ένωσης Σκηνοθετών

(26/01) Τα Βραβεία της Ένωσης Ηθοποιών

(21/01) Οι Υποψηφιότητες Των Oscar

(14/01) Οι Νικητές Στις Χρυσές Σφαίρες









 

Σχολιασμός Της Απονομής

Σχολιασμός Της ΑπονομήςΣε μια, όπως αποδείχθηκε, προβλέψιμη και σχετικά ανιαρή τελετή, το «No Country for Old Men» των αδερφών Coen θριάμβευσε κερδίζοντας τα 4 βασικά Oscar από τα συνολικά 8 που ήταν προτεινόμενο. Εξασφαλίζοντας τα Oscar Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου και Β' Αντρικού Ρόλου (Javier Bardem) άφησε πίσω το «There Will Be Blood» που θεωρείτο ο βασικός του αντίπαλος. Η ταινία του Paul Thomas Anderson αρκέστηκε σε 2 βραβεία: Α' Ανδρικού Ρόλου για το μεγαλύτερο φαβορί της βραδιάς Daniel Day-Lewis και Φωτογραφίας. Το «Atonement» έφυγε από τη βραδιά της απονομής μόνο με το Oscar Μουσικής Επένδυσης, ενώ το «Juno» είδε την πρώην στρίπερ - σεναριογράφο του, Diablo Cody, να κερδίζει όπως αναμενόταν το βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου και να αποχωρεί από τη σκηνή λίγο πριν ξεσπάσει σε λυγμούς χαράς ή απελπισίας για την κακή επιλογή τουαλέτας που φορούσε.

Τη μονοτονία της βραδιάς έσπασαν οι εκπλήξεις στα βραβεία γυναικείας ερμηνείας. Η Tilda Swinton του «Michael Clayton» κατάφερε τελικά να ξεχωρίσει στην κατηγορία Β' Γυναικείου όπου οι προβλέψεις την ήθελαν να παλεύει επί σχεδόν ίσοις όροις με τις Cate Blanchett (Χρυσή Σφαίρα), Amy Ryan (τα περισσότερα βραβεία Ενώσεων) και Ruby Dee (βραβείο SAG). Μεγάλη έκπληξη και η επικράτηση της Marion Cotillard του «La Vie En Rose» επί της βετεράνου Julie Christie του «Away from Her», που έτσι γίνεται η δεύτερη ηθοποιός που κερδίζει Oscar Α' Γυναικείου σε ξενόγλωσση ταινία μετά τη Sophia Loren. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κανένας από τους 4 ηθοποιούς που νίκησαν δεν ήταν Αμερικάνος. Ο Ιρλανδός Daniel Day Lewis, η Γαλλίδα Marion Cotillard, ο Ισπανός Javier Bardem και η Αγγλίδα Tilda Swinton κατάφεραν να φέρουν όλα τα βραβεία ερμηνείας στην Ευρώπη.

Αναπάντεχη ήταν και η δυναμική παρουσία του «Bourne Ultimatum» που κατάφερε να κερδίσει και τα 3 Oscar για τα οποία είχε προταθεί. (Ήχου, Ηχητικών Εφέ και Σεναρίου). Το Oscar Κοστουμιών πήρε η καλλιτεχνική και εισπρακτική αποτυχία «Elizabeth:The Golden Age» και το Oscar Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης το μιούζικαλ «Sweeney Todd». Ευχάριστη νότα της βραδιάς η επικράτηση του 'Falling Slowly' στην κατηγορία τραγουδιού , του μόνου δηλαδή τραγουδιού της πεντάδας που μπορούσες να αντέξεις πάνω από 30 δευτερόλεπτα. Το κιτς για άλλη μια φορά δεν έλειψε από την παρουσίαση των τραγουδιών, ενώ οι ερμηνευτές τους μόλις και μετά βίας ακούγονταν από το τηλεοπτικό κοινό. Σε γενικές γραμμές πάντως οι περισσότεροι έφυγαν από την τελετή ευχαριστημένοι, αν φυσικά εξαιρέσουμε την Cate Blanchett που υπέστη 2 ήττες την ίδια βραδιά και τον ταλαίπωρο ηχολήπτη Kevin O'Connell του «Transformers» που για 20η φορά έχασε το Oscar.

Στα highlights της βραδιάς η γκριμάτσα αηδίας της Cate Blanchett αμέσως μετά το κλιπάκι που έδειχνε με την ερμηνεία της στο «Elizabeth:The Golden Age» και η πρωτοβουλία του οικοδεσπότη Jon Stewart να ξανακαλέσει στην σκηνή τη νικήτρια καλύτερου τραγουδιού Marketa Irglova, αφού πριν από λίγο είχε αναγκαστεί να αποχωρήσει χωρίς να προλάβει να μιλήσει καθόλου. Γενικά ο Stewart είχε αρκετές καλές στιγμές, δεν κατάφερε όμως να απογειώσει την τελετή, που φάνηκε σχετικά πρόχειρη και ανέμπνευστη. Ίσως οι διοργανωτές να μην πίστευαν ότι η απεργία των σεναριογράφων θα έληγε πριν την τελετή και έτσι δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα. Έτσι παρά το γεγονός ότι η Ακαδημία γιόρταζε τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της, οι διοργανωτές αρκέστηκαν στην προβολή ορισμένων κλίπ από παλαιότερες τελετές, τα οποία πολλές φορές ήταν περιττά. Τουλάχιστον όμως η διάρκεια της τελετής ήταν σχετικά περιορισμένη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, και έφτασε αισίως τις 3 ώρες και 20 λεπτά. Και του χρόνου.

Μανώλης Δούνιας - 25.02.2008




© 2000-2007 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.

OSCAR®, OSCARS®, ACADEMY AWARD®, ACADEMY AWARDS® and the Oscar statuette are registered trademarks and service marks of the Academy of Motion Picture Arts and Sciences (A.M.P.A.S.).