ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Το 1999, οι Αδελφοί Γουακόφσκι και ο παραγωγός Τζόελ Σίλβερ μας παρουσίασαν το The Matrix, ένα εμπνευσμένο μείγμα δράσης και καλογραμμένου σεναρίου. Οι δημιουργοί της ταινίας όχι μόνο καθήλωσαν τους θεατές με τα εκπληκτικά οπτικά εφέ αλλά δημιούργησαν ένα αυθεντικό φιλμ περιπέτειας που μελετά την ουσία της αλήθειας και της ταυτότητας, φωτίζει τις επιλογές που πρέπει να πάρουμε καθώς και τις δυνάμεις ή τις αδυναμίες που μας ωθούν να τις επιλέξουμε. Οι Γουακόφσκι οραματίστηκαν την επική ιστορία που ξεκίνησαν με το The Matrix ως μία τριλογία και προσέγγισαν την παραγωγή του δεύτερου και τρίτου μέρους ως μία ενιαία ταινία η οποία όμως θα προβαλλόταν σε δύο μέρη.

Με την προβολή του δεύτερου μέρους, The Matrix Reloaded το Μάιο του 2003, οι σεναριογράφοι - σκηνοθέτες πήγαν βαθύτερα μέσα στη μυθολογία του κινηματογραφικού έπους και παρουσίασαν μία επαναστατική τεχνολογία στον τομέα των οπτικών εφέ που έκτοτε καθόρισε τι είναι κινηματογραφικά εφικτό. Το Reloaded με σκηνές δράσης που κυριολεκτικά έκοβαν την ανάσα, επεξεργάστηκε περισσότερο τα κυρίαρχα θέματα του πρώτου μέρους, αυτά της φιλοσοφικής και τεχνολογικής αποξένωσης στη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού του Νίο προς μια μεγαλύτερη αλήθεια και την κατανόηση της κυρίαρχης θέσης του στη μοίρα του ανθρώπινου γένους.

Τα εκπληκτικά νούμερα στο box office των δύο πρώτων ταινιών και ο απίστευτος αριθμός συζητήσεων που αφιερώθηκαν στην ανάλυση της δουλειάς των Γουακόφσκι είναι αδιάσειστο στοιχείο της έκτασης που πήρε το φαινόμενο Matrix. «Έφτιαξαν μια επική ιστορία, την αφηγήθηκαν μ' έναν οπτικά άφθαστο τρόπο που έφερε επανάσταση στον τομέα "διασκέδαση" και δημιούργησαν μια τριλογία για τον σκεπτόμενο θεατή», παρατηρεί ο παραγωγός Τζόελ Σίλβερ. «Μπορείς να απολαύσεις τις ταινίες σε όλο το πνευματικό τους βάθος κι όσο πιο πολύ προχωράς, τόσο περισσότερο βρίσκεις θέματα για να σκεφτείς και να συζητήσεις».

Οι Γουακόφσκι πιστεύουν ότι η ουσία των ταινιών Matrix είναι: «η ελπίδα της ενσωμάτωσης, - η σύνθεση της πεπερασμένης γνώσης μας για το πού φτάνουν και τι θα μπορούσαν να είναι τα πιστεύω μας που δεν γνωρίζουν περιορισμό».

«Οι τρεις ταινίες εξερευνούν την αναζήτηση της αλήθειας, αποτιμούν το κόστος της γνώσης, καταγράφουν τον αγώνα για κατανόηση της ζωής μας και τις θυσίες που επιλέγουμε να κάνουμε», καταθέτει ο ΚΙΑΝΟΥ ΡΙΒΣ. «Η εξέλιξη είναι ένα ακόμη σημαντικό θέμα της τριλογίας. Στην πρώτη ταινία, είναι οι Μηχανές ενάντια στους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να ελευθερωθούν από τον κόσμο του Matrix, στον οποίο οι Μηχανές τους έχουν σκλαβώσει. Στα Reloaded και REVOLUTIONS βλέπεις τόσο τον αγώνα των Προγραμμάτων που έφτιαξαν οι Μηχανές που -όταν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της "διαγραφής" (στο κόσμο των Μηχανών) - προσπαθούν να κρυφτούν μέσα στο Μάτριξ, όσο και των ανθρώπων που απειλούνται με αφανισμό, καθώς οι Μηχανές προσπαθούν πάλι να καταστρέψουν τη Ζάιον. Τελικά όμως απειλείται ακόμη και η ύπαρξη των ίδιων των Μηχανών, και τότε Ανθρωποι, Προγράμματα και Μηχανές πρέπει να βρουν έναν τρόπο να συνεργαστούν για να συνεχίσουν να υπάρχουν».

«Με το REVOLUTIONS, οι Γουακόφσκι δίνουν μια απίστευτη δυναμική κατάληξη στην ιστορία τους» λέει ο Σίλβερ. «Δίνουν ένα τέλος στο ταξίδι του Νίο μ' έναν τρόπο που είναι συναισθηματικός, έξυπνος, χιουμοριστικός και σου δίνουν μία ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το τι ήταν όλη αυτή η δημιουργική τους σύλληψη. Αν και φεύγεις με μια αίσθηση πληρότητας, και πάλι όμως οι θεατές θα νιώσουν την ανάγκη να συζητήσουν για όλα αυτά και να τα αναλύουν για καιρό ακόμη».

Ο ΡΙΒΣ αντιμετωπίζει το Νίο σαν ένα «φωτεινό οδηγό, ερευνητή και μάρτυρα. Στην πραγματοποίηση του αγώνα του, ο Νίο καθιστά τον εαυτό του "αγωγό" μιας τεράστιας δύναμης, η οποία μεταφράζεται σ' αυτές τις εκπληκτικές δυνατότητες που αποκτά».

«Στο Revolutions, έρχεται στην επιφάνεια ένα μεγαλύτερο τμήμα της ανθρώπινης φύσης του Μορφέα», μας αποκαλύπτει ο ΦΙΣΜΠΕΡΝ. «Ο Μορφέας παραμένει ο άνθρωπος που θα τον ακολουθήσεις γιατί πιστεύεις σ' αυτόν και νιώθεις ασφαλής μαζί του, αλλά δεν είναι εκείνη η τρομερή φιγούρα που είδαμε στην πρώτη ταινία, που δείχνει να ξέρει τα πάντα. Το οικοδόμημα της πίστης του κλονίστηκε, και στον αγώνα του να συμβιβαστεί έγινε πιο ανθρώπινος».

Η Τρίνιτι, που πιστεύει κι αυτή απόλυτα στον Νίο, εμπνέεται από το βαθύ δεσμό που τους ενώνει προκειμένου να ακολουθήσει το δικό της δρόμο. «Ένα από τα πράγματα που αγαπώ τόσο πολύ στην Τρίνιτι είναι η απόλυτη και ολοκληρωτική αφοσίωσή της στην αγάπη που έχει για τον Νίο, η πίστη της προς αυτόν, κι ο τρόπος που η αγάπη τους τη δυναμώνει και ταυτόχρονα την κάνει πιο τρυφερή», λέει η ΚΑΡΙ-ΑΝ ΜΟΣ.

Εν τω μεταξύ, η επιδίωξη του Πράκτορα Σμιθ για καταστροφή γίνεται όλο και πιο λυσσαλέα όσο αυξάνεται η δύναμή του. «Στο The Matrix, ο Σμιθ ξεκινά ως ένας άκαμπτος χαρακτήρας με μια πολύ ξεκάθαρη αποστολή που πρέπει να φέρει εις πέρας», περιγράφει ο ΧΙΟΥΓΚΟ ΓΟΥΪΒΙΝΓΚ. «Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, αρχίζει να έχει ανθρώπινα αισθήματα. Αρχίζει να νιώθει οργή και ζήλια. Αρχίζει να έχει την αίσθηση της οσμής και μια υποψία για το πώς είναι να έχεις ανθρώπινα στοιχεία μέσα σου. Κι είναι κάτι που το μισεί γιατί το θεωρεί αδυναμία. Στο Reloaded, έχει αποδεχτεί αυτά τα δυνατά αισθήματα κι όχι μόνον αυτό, αλλά αρχίζει και να τα απολαμβάνει. Το "εγώ" του έχει διευρυνθεί και, κυριολεκτικά, νιώθει απελευθερωμένος. Τώρα στο REVOLUTIONS, το "εγώ" του είναι εκτός ελέγχου - έχει πάει από το σημείο του να θέλει να απελευθερωθεί απ' το Matrix στο να επιθυμεί να κατακτήσει όλο τον κόσμο».

Δευκαλίων Καλογρίδης


 :: ΑΡΧΙΚΗ  :: ΥΠΟΘΕΣΗ  :: ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ  :: ΕΙΔΙΚΑ ΕΦΕ  :: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ  :: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  :: ΑΦΙΣΣΕΣ  :: TRAILER  ::