ΥΠΟΘΕΣΗ

Η υπόθεση της ταινίας – όπως συμβαίνει σε κάθε παρωδία – είναι ένα κράμα των πιο βασικών θεμάτων και καταστάσεων που κυριάρχησαν στο σινεμά εκείνης της εποχής. Με βασικό άξονα τη σύγκρουση δύο οικογενειών (της πάμπτωχης οικογένειας Μπισμπίκη και της πάμπλουτης οικογένειας Δελαφράγκα) αναπτύσσονται μια σειρά από στερεότυπους χαρακτήρες που εμπλέκονται στη «μοιραία» δίνη μιας «συγκλονιστικής» ιστορίας. Από τη μία πλευρά η χαροκαμένη μάνα Λαυρεντία Μπισμπίκη, η πτωχή πλην τίμια κόρη της Μάρθα και ο γιος της Αρίστος που θαλασσοπνίγεται στα καράβια. Από την άλλη η μυστηριώδης Τζέλλα Δελαφράγκα, ο αδίστακτος πατέρας της Βύρωνας Δελαφράγκας και η αγνή και ανυποψίαστη κόρη της Τζένη. Στην κόντρα των δύο οικογενειών παρασύρεται ο αδέκαστος δικηγόρος Στέφανος Μπάρας και η μητέρα του Θέκλα Μπάρα, ο γαμπρός της Λαυρεντίας, Γιακουμής και μια σειρά από δευτερεύοντα πρόσωπα που διατρέχουν την ταινία. Πρόκειται για μια ταινία που περνάει μέσα από τα λαϊκά μελοδράματα στις ταινίες κοινωνικής καταγγελίας και από τα δικαστικά δράματα στα θεαματικά μιούζικαλ του 60. Εμποδισμένοι έρωτες, ταξικές αντιθέσεις, βυθισμένα καράβια, χαμένα παιδιά, βίαιες συγκρούσεις και μέσα σε όλα αυτά δεκατέσσερα τραγούδια που τα χορεύουν οι ηθοποιοί τη ταινίας μαζί με το μπαλέτο του Φωκά Ευαγγελινού.

 Η πλοκή ολοκληρώνεται όταν αποκαλύπτεται ένα καλά κρυμμένο μυστικό του Βύρωνα Δελαφράγκα. Ένα μυστικό που μας φέρνει πίσω στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής. Εδώ έχουμε ένα πρώτο φλας μπακ όπου η Λαυρεντία θυμάται την μοιραία συνάντησή της με έναν ήρωα της αντίστασης και με ένα αιμοβόρο Γερμανό αξιωματικό. Το μυστικό αυτό μας στέλνει ακόμα πιο πίσω στο χρόνο. Σε μια άλλη υπόθεση που εξελίσσεται στις αρχές του αιώνα. Έτσι παρακολουθούμε την ιστορία της γιαγιάς της Λαυρεντίας, της Μπήλιως που χάνει τον αγαπημένο της Λιάκο από την πανουργία της κακιάς τελιγκοπούλας Σίρμως και την πονηριά του λάγνου Κίτσου Βάρδουλα.

 Από μυστικό σε μυστικό ξαναγυρίζουμε στη βασική μας υπόθεση που κορυφώνεται με μια τελική αναμέτρηση η οποία τελειώνει με τι άλλο; Μα, φυσικά με ότι τελειώνει κάθε ελληνική ταινία: με νυφικά και με γάμο.