French Kiss

French Kiss (1995)

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: French Kiss

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Lawrence Kasdan
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Meg Ryan, Kevin Kline, Timothy Hutton, Jean Reno, Francois Cluzet

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 111'

Γράφει η Εύα Παραδείση

Η Kate (Meg Ryan) είναι μια νευρωτική γυναίκα, η οποία ξεπερνά τον παράλογο φόβο της για τα αεροπλάνα όταν ο αρραβωνιαστικός της Charlie (Timothy Hutton) την παρατάει για μια άλλη γυναίκα που γνώρισε στο Παρίσι. Διασχίζοντας τον Ατλαντικό για να τον διεκδικήσει γνωρίζει τον Luc (Kevin Kline), ένα Γάλλο μικροαπατεώνα. Φτάνοντας στο ξενοδοχείο κάποιος της κλέβει την τσάντα και έτσι μένει χωρίς χαρτιά, χωρίς χρήματα και χωρίς αρραβωνιαστικό. Ο Luc έχοντας ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον στο να βρεθεί η τσάντα της, προσφέρεται να τη βοηθήσει...

Ελαφρύ σαν γαλλικό σουφλέ, αλλά εξίσου απολαυστικό το «French Kiss» είναι κατά γενική ομολογία μια προβλέψιμη ρομαντική κομεντί. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι μερικές πραγματικά αστείες σκηνές και το αδιαμφισβήτητο και πάντα αξιόπιστο κωμικό timing του Kline. Μπορεί ο Luc να θεωρηθεί ένα κινούμενο κλισέ αυτών που πιστεύουν οι Αμερικάνοι -και όχι μόνο- για τους Γάλλους (φωνακλάς, ερωτύλος, γεμάτος αυτοπεποίθηση για τις σεξουαλικές του ικανότητες) αλλά στην ουσία είναι ο looser τον οποίο θες να δεις να τα καταφέρνει στο τέλος. Τη συνταγή συμπληρώνουν τα υπέροχα τοπία και οι μυρωδιές της Προβηγκίας και προσφέρουν ένα πιάτο ναι μεν 'παραδοσιακό' στο είδος αλλά με αυτό το 'je ne sais quoi' που του προσδίδει φρεσκάδα.

Γράφει ο Νεκτάριος Σάκκας

Μία νεαρή Αμερικανίδα (Meg Ryan), μαζί με τον Καναδό σύντροφό της, κάνουν σχέδια για την υπόλοιπη ζωή τους: γάμος, σπίτι, παιδιά. Εξαιτίας της φοβίας της για τα αεροπλάνα, τον αφήνει να πάει ασυνόδευτος σε συνέδριο στο Παρίσι. Κι από εκεί, το μόνο που επιστρέφει είναι ένα τηλεφώνημα, από εκείνον, όπου της ανακοινώνει πως ερωτεύτηκε μία άλλη. Η Kate, το μόνο που θέλει πλέον είναι να τον ξανακερδίσει, έστω κι αν χρειαστεί να πετάξει. Στην πτήση θα γνωρίσει έναν τυπικό 'βρωμογάλλο', τον Luc (Kevin Kline), που πίνει και καπνίζει αρειμανίως, είναι κλέφτης, γυναικάς και λέει αυτό που σκέφτεται χωρίς περιστροφές. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από εκείνη. Τα ετερώνυμα όμως...

Όταν αναφερόμαστε στη σύγχρονη made-in-U.S.Α. ρομαντική κομεντί, αποτελεί σοβαρό ατόπημα να αγνοήσουμε τη Meg Ryan, η οποία για περίπου μία δεκαετία αποτέλεσε εμβληματική φιγούρα του συγκεκριμένου genre. Ενδεικτικό είδος γραφής και μία από τις μεγάλες επιτυχίες της, το «French Kiss» (1995). Ο λόγος, βέβαια, που η ταινία κερδίζει σε εντυπώσεις δεν εξαντλείται στη Ryan, ή για να είμαστε ακριβείς, την ξεπερνά κιόλας. Ο άσσος στο μανίκι δεν είναι άλλο από τον λατρεμένο Kevin Kline, όπου η πληθωρικότητα του ταλέντου του προσδίδει μία ξεχωριστή διάσταση στο φιλμ. Ο ρόλος του Ευρωπαίου μποέμ τύπου που ξεκλειδώνει την καθωσπρέπει Αμερικανίδα είναι το αλατοπίπερο της ταινίας του Lawrence Kasdan, που με διαφορετικό πρωταγωνιστή πιθανότατα θα πέρναγε απαρατήρητη, εξαντλημένη στα πατροπαράδοτα κλισέ και την αβανταδόρικη τουριστική ματιά του Παρισιού.

Four Weddings And A Funeral

Groundhog Day

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2010 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.