93Α ΒΡΑΒΕΙΑ OSCAR
Ρεκόρ και trivia στις φετινές υποψηφιότητες των Oscar
γράφει: Θανάσης Γεντίμης @ 15.03.2021
H Chloe Zhao είναι η πρώτη γυναίκα που αποσπά τέσσερις υποψηφιότητες για Oscar στην ίδια χρονιά. Η Emerald Fennell γίνεται φέτος η Τρίτη γυναίκα στην ιστορία με τρεις υποψηφιότητες την ίδια χρονιά, μετά τη Sofia Coppola και τη Fran Walsh που το κατάφεραν το 2003.
Φέτος, 70 γυναίκες απέσπασαν συνολικά 76 υποψηφιότητες, αριθμό ρεκόρ σε σύγκριση με οποιαδήποτε χρονιά στην ιστορία των Oscar. Το 2020, 62 γυναίκες ήταν υποψήφιες για Oscar.
Ο Chadwick Boseman, που πέθανε στις 28 Αυγούστου του 2020, είναι ο έβδομος ηθοποιός που κερδίζει υποψηφιότητα Oscar μετά το θάνατό του. Στο παρελθόν υποψηφιότητα Oscar μετά το θάνατό τους είχαν λάβει οι: James Dean («East of Eden, 1955 και «Giant», 1956); Spencer Tracy («Guess Who's Coming to Dinner», 1967); Peter Finch, ο μόνος που τελικά κέρδισε («Network», 1976); Ralph Richardson («Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes», 1984); Massimo Troisi («Il Postino», 1995) και Heath Ledger («The Dark Knight», 2008).
Στην κατηγορία Καλύτερης Σκηνοθεσίας, οι τέσσερις από τους πέντε υποψηφίους είναι "πρωτάρηδες" (Thomas Vinterberg, Lee Isaac Chung, Chloe Zhao, Emerald Fennell). Για τον πέμπτο της παρέας, τον David Fincher, είναι η Τρίτη υποψηφιότητα για Oscar Καλύτερης Σκηνοθεσίας στην καριέρα του μετά τα «The Curious Case of Benjamin Button» (2008) και «The Social Network» (2010).
Μέχρι σήμερα μόλις πέντε γυναίκες είχαν πάρει υποψηφιότητα για Oscar Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Lina Wertmuller, Jane Campion, Sofia Coppola, Kathryn Bigelow (η μόνη που έχει κερδίσει) και η Greta Gerwig. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά στην ιστορία των Oscar που δύο γυναίκες μπαίνουν στην πεντάδα των υποψηφίων για την Καλύτερη Σκηνοθεσία: η Emerald Fennell και η Chloe Zhao.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Emerald Fennell είναι η πρώτη γυναίκα που κερδίζει υποψηφιότητα για Oscar Καλύτερης Σκηνοθεσίας με την πρώτη της ταινία. Η Chloe Zhao είναι η πρώτη μη-λευκή γυναίκα που κερδίζει υποψηφιότητα για Oscar Καλύτερης Σκηνοθεσίας.
Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους στις τέσσερις κατηγορίες Καλύτερης Ερμηνείας, έχουμε την 8η υποψηφιότητα για την Glenn Close («Hillbilly Elegy») που ως τώρα δεν έχει κερδίσει ούτε μια φορά, την 6η υποψηφιότητα για τον Anthony Hopkins («The Father»), την 4η υποψηφιότητα για τη Viola Davis («Ma Rainey's Black Bottom») και την 3η υποψηφιότητα για Gary Oldman («Mank») και Frances McDormand («Nomadland»). Αναφερόμαστε σε υποψηφιότητες για ερμηνεία, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τυχόν υποψηφιότητες με την ιδιότητα του παραγωγού ή του σεναριογράφου.
Στις τέσσερις κατηγορίες ερμηνείας, έντεκα ηθοποιοί είναι "πρωτάρηδες" (Riz Ahmed, Maria Bakalova, Chadwick Boseman, Andra Day, Vanessa Kirby, Leslie Odom, Jr., Paul Raci, Amanda Seyfried, Lakeith Stanfield, Steven Yeun, Yuh-Jung Youn). Πέντε υποψήφιοι έχουν ήδη τουλάχιστον ένα Oscar ερμηνείας (Olivia Colman, Viola Davis, Anthony Hopkins, Frances McDormand, Gary Oldman).
Μόνο ένας από τους υποψηφίους στις κατηγορίες ερμηνείας ήταν υποψήφιος και πέρσι. Είναι ο Anthony Hopkins, ο οποίος το 2020 ήταν υποψήφιος για Oscar B' Ανδρικού ρόλου για το «The Two Popes».
Ο Steven Yeun («Minari») είναι ο πρώτος Αμερικανός ασιατικής καταγωγής που είναι υποψήφιος για Oscar στην κατηγορία Καλύτερου Α' Ανδρικού ρόλου. Η Christina Oh είναι η πρώτη Αμερικανίδα ασιατικής καταγωγής που είναι υποψήφια για Oscar Καλύτερης ταινίας ως παραγωγός του «Minari».
Είναι η πρώτη φορά από το 1973 που δύο αφροαμερικανίδες ηθοποιοί είναι υποψήφιες για Oscar Α' Γυναικείου ρόλου. Φέτος είναι υποψήφιες η Viola Davis («Ma Rainey's Black Bottom») και η Andra Day («The United States vs. Billie Holiday»), ενώ στην απονομή του 1973 υποψήφιες ήταν η Diana Ross («Lady Sings the Blues») και η Cicely Tyson («Sounder»). Κι επειδή οι συμπτώσεις ποτέ δεν είναι αρκετές να πούμε ότι η Andra Day φέτος και η Diana Ross το 1973 ήταν υποψήφιες για την ερμηνεία τους ως Billie Holiday!
Η Frances McDormand είναι η Τρίτη γυναίκα (μετά την Barbra Streisand και την Oprah Winfrey) και το εικοστό άτομο που είναι υποψήφιο την ίδια χρονιά για Oscar σε κατηγορία ερμηνείας και ως παραγωγός στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας (όχι απαραίτητα για την ίδια ταινία).
O Sacha Baron Cohen είναι φέτος δύο φορές υποψήφιος, μία για το Oscar Καλύτερου Α' Ανδρικού ρόλου στο «The Trial Of The Chicago 7» και μία για το Oscar Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για το «Borat Subsequent Moviefilm».
Για Τρίτη φορά στην ιστορία των Oscar ένα franchise "ζευγαρώνει" υποψηφιότητές Σεναρίου με την πρώτη και δεύτερη ταινία του. Το «Borat Subsequent Moviefilm» είναι υποψήφιο για Oscar Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, όπως ήταν και η πρώτη ταινία «Borat» το 2006. Πρώτη φορά συνέβη με τα φιλμ «The Thin Man» και «After The Thin Man» (1934, 1936) που ήταν υποψήφιο για Oscar Καλύτερου Σεναρίου. Το δεύτερο franchise που κατάφερε κάτι ανάλογο ήταν ο "Νονός" με τα δύο πρώτα φιλμ της τριλογίας (1972, 1974) στην κατηγορία Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου (κερδίζοντας και τις 2 φορές).
Το «Borat Subsequent Moviefilm» σπάει επίσης το ρεκόρ με εννέα (9) άτομα (συν-σεναριογράφοι) να μοιράζονται την υποψηφιότητα στην κατηγορία Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου.
Με τη φετινή της υποψηφιότητα για το τραγούδι Io Si (Seen) από την ταινία «The Life Ahead (La Vita Davanti a Se)» η Diane Warren συμπληρώνει τις 12 υποψηφιότητες, χωρίς να έχει κερδίσει ποτέ Oscar. Περισσότερες "άκαρπες" υποψηφιότητες έχουν μόνο ο συνθέτης Thomas Newman (15 υποψηφιότητες) και ο ηχολήπτης Greg P. Russell (16).
Η υποψηφιότητα του «Soul» στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων είναι η τέταρτη για τον Pete Doctor, αριθμός ρεκόρ στα 20 χρόνια που υπάρχει η κατηγορία.
Από το 1967, όταν καταργήθηκε ο διαχωρισμός των βραβεύσεων για ασπρόμαυρες και έγχρωμες ταινίες, τo «Mank» είναι η έβδομη ασπρόμαυρη ταινία που κερδίζει υποψηφιότητα για Oscar στην κατηγορία Καλύτερων Κοστουμιών και η δέκατη έβδομή που κερδίζει υποψηφιότητα για Oscar στην κατηγορία Καλύτερης Διεύθυνσης Φωτογραφίας. Πιο πρόσφατη "ασπρόμαυρη" υποψηφιότητα για Καλύτερα Κοστούμια ήταν του «The Artist» (2011), το οποίο και κέρδισε, και πιο πρόσφατη "ασπρόμαυρη" υποψηφιότητα για Καλύτερη Διεύθυνση Φωτοιγραφίας ήταν του «The Lighthouse» (2019).
Η υποψηφιότητα του «The Man Who Sold His Skin» στην κατηγορία Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας είναι η πρώτη στην ιστορία των Oscar για την Τυνησία. Είναι η δέκατη ταινία από την Αφρική που κερδίζει υποψηφιότητα στην κατηγορία (λαμβάνοντας υπόψη και την περίοδο που η κατηγορία ονομάζονταν Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας). Ως τώρα η Αλγερία είχε πέντε (5) υποψηφιότητες, δύο (2) η Νότια Αφρική και από μία η Ακτή του Ελεφαντοστού και η Μαυριτανία.
Ο Leslie Odom, Jr. Είναι ο τέταρτος καλλιτέχνης (και ο πρώτος άνδρας) στην ιστορία των Oscar που είναι την ίδια χρονιά υποψήφιος για την ίδια ταινία σε κατηγορία ερμηνείας και στην κατηγορία καλύτερου τραγουδιού. Πρώτη φορά συνέβη το 2017 όταν η Mary J. Blige ήταν υποψήφια για το «Mudbound», το 2018 το επανέλαβε η Lady Gaga για το «A Star Is Born» και το 2019 η Cynthia Erivo για το «Harriet». Να σημειώσουμε ότι υποψηφιότητα ερμηνείας και τραγουδιού την ίδια χρονιά έχει στο ενεργητικό της και η Barbra Streisand, όμως για δύο διαφορετικές ταινίες.
To «Collective» από τη Ρουμανία είναι (μόλις) η δεύτερη ταινία στην ιστορία των Oscar που είναι ταυτόχρονα υποψήφια και στην κατηγορία Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και στην κατηγορία Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας (πρώην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας). Πρώτη ταινία που το κατάφερε αυτό ήταν το «Honeyland» από τη Βόρεια Μακεδονία μόλις πέρσι.
Η Mia Neal («Ma Rainey's Black Bottom») είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα υποψήφια για Oscar στην κατηγορία Καλύτερου Μακιγιάζ και Κομμώσεων.
Βραδιά Oscar
Υποψηφιότητες Oscar