Η Διαδικασία Επιλογής

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του CinemaNews.gr, παρουσιάζουμε τις 100 ταινίες που θα θυμόμαστε από τη δεκαετία 2000-2009. Αξίζει να αναφέρουμε μερικές λεπτομέρειες για τον τρόπο που συγκροτήθηκε αυτή η λίστα των 100 ταινιών, μια ιδέα που έπεσε πριν από περίπου ένα χρόνο και μπήκε σε εντατική προεργασία τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Στη διαδικασία συμμετείχαν - όπως είναι προφανές - οι 'ενεργοί' συνεργάτες του CinemaNews.gr. Παράλληλα όμως ζητήθηκε η συνεισφορά και συντακτών που πέρασαν από τις σελίδες μας κατά το παρελθόν και πλέον συνεχίζουν αλλού την επαγγελματική τους πορεία. Τελικά 18 'ενεργοί' και 'απόστρατοι' συντάκτες του CinemaNews.gr διαμόρφωσαν με ισότιμους όρους την τελική 100άδα επιλογών.

Στο σημείο αυτό αξίζει να διευκρινίσουμε δύο βασικές παραμέτρους αυτής της προσπάθειας. Εξαρχής η λίστα των 100 ταινιών δεν είχε αξιολογικό χαρακτήρα, και γι' αυτό οι ταινίες δεν έχουν ιεράρχηση. Το πνεύμα της είχε να κάνει με την επιλογή ταινιών που ξεχωρίσαμε μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια, και που πιστεύουμε ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα θυμόμαστε για πολύ καιρό ακόμα. Δικαίωμα επιλογής είχαν όλες οι ταινίες μεγάλου μήκους με 'επίσημο' έτος παραγωγής μεταξύ 2000 και 2009, παράλληλα δηλαδή με την πορεία του CinemaNews.gr. Συνειδητά δεν τέθηκε ως προϋπόθεση οι ταινίες να είχαν εμπορική διανομή στη χώρα μας (καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που 'διαμαντάκια' πέρασαν απ' ευθείας σε DVD).

Η διαδικασία ξεκίνησε με την αποστολή από όλους τους συμμετέχοντες δύο επιμέρους λιστών επιλογής: μιας λίστας με τρεις ταινίες που θα περνούσαν απευθείας στην τελική φάση και μιας λίστας με επτά ταινίες θα έπρεπε να τεθούν στη βάσανο της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης. Με τον τρόπο αυτό σχηματίστηκαν δύο ομάδες ταινιών. Η πρώτη περιείχε 45 ταινίες που μπήκαν απευθείας στην τελική 100άδα. Η δεύτερη ομάδα περιείχε περίπου 210 ταινίες, από τις οποίες θα έπρεπε να επιλεγούν μόλις 55 για την τελική λίστα.

Η διαμόρφωση της τελικής λίστας των 100 ταινιών, έγινε (ως επί το πλείστον) δημοκρατικά, μέσα από μια σειρά συσκέψεων όπου οι συμμετέχοντες επιδόθηκαν σε ένα ανελέητο αγώνα υπεράσπισης αλλά και άρνησης ταινιών. Αρκετές από τις ταινίες που έμειναν έξω από την τελική λίστα έχασαν μια θέση στο 'παρά πέντε', αποδεικνύοντας ότι ήταν μεν αξιόλογες αλλά όχι περισσότερο από κάποιες άλλες.

Έχοντας την τελική λίστα των 100 ταινιών διαμορφωμένη, ακολούθησε μια φάση όπου κάθε συμμετέχοντας ανέλαβε να ετοιμάσει κείμενα 'υπεράσπισης' για περισσότερες ή λιγότερες από τις 100 ταινίες. Τελικά συγκεντρώθηκαν 100 κείμενα από 16 'συνηγόρους υπεράσπισης', καθένα από τα οποία κρύβει την προσωπικότητα του συντάκτη και προσπαθεί να μεταδώσει το 'γιατί' κάθε ταινία αξίζει να βρίσκεται στην τελική λίστα.

Για την παρουσίαση των "100 ταινιών που θα θυμόμαστε από τη δεκαετία 2000-2009" και ελλείψει άλλης ιεράρχησης, επιλέξαμε να προσφέρουμε όλους τους συνήθεις τρόπους πλοήγησης: αλφαβητικά, κατ' έτος, ανά κινηματογραφικό είδος και ανά 'συνήγορο υπεράσπισης'. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πλέον στις οθόνες σας!

© 2000-2010 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.