Adam

Adam's Rib (1949)

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Αδάμ και Εύα

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: George Cukor
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Judy Holliday, Tom Ewell, David Wayne

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 101'

Γράφει η Μαριάννα Ράντου

Ζευγάρι νομικών αποφασίζει να μεταφέρει τα προβλήματα της δικαστικής αίθουσας στο σπιτικό τους -και τούμπαλιν-, με τραγελαφικά αποτελέσματα τόσο στην έδρα, όσο και στις προσωπικές τους σχέσεις. Εκείνος (Spencer Tracy) είναι ο δημόσιος κατήγορος, κι εκείνη (Katharine Hepburn) η δικηγόρος της γυναίκας που κατηγορείται επειδή πυροβόλησε τον σύζυγό της όταν τον έπιασε επ' αυτοφώρω με άλλη. Η υπόθεση κρίσιμη, και η κόντρα ανάμεσα στον κατήγορο και τη δικηγόρο θα είναι απολαυστικά αμείλικτη καθώς κλιμακώνεται ατάκα με την ατάκα, σ' ένα ρεσιτάλ ερμηνειών από ένα από τα πιο αγαπημένα κινηματογραφικά ζευγάρια που πέρασαν ποτέ από τη μεγάλη οθόνη.

Κρατώντας επάξια μια θέση σε κάθε λίστα με τις καλύτερες ρομαντικές κωμωδίες όλων των εποχών, το «Adam's Rib» θα έπρεπε να βρίσκεται υποχρεωτικά και στη κινηματογραφική συλλογή κάθε (σινεφίλ και μη) δικηγόρου, αφού το λατρεμένο ζευγάρι Hepburn-Tracy εκτός από μαθήματα ερμηνείας, παραδίδει και μαθήματα ζωής (μέσα από ατάκες όπως: "οι δικηγόροι δεν θα έπρεπε ποτέ να παντρεύονται μεταξύ τους, αφού έτσι παράγονται ηλίθια παιδιά -και ακόμα περισσότεροι δικηγόροι"), απαραίτητα για κάθε νομικό που σέβεται τον εαυτό του.

Γράφει ο Θανάσης Γεντίμης

Μια γυναίκα που βαρέθηκε να κάνει τα στραβά μάτια στις βρομοδουλειές του συζύγου της καταλήγει να τον πυροβολήσει μαζί και την ερωμένη του. Τα τραύματα όμως είναι επιπόλαια και η 'εκτελέστρια' βρίσκεται κατηγορούμενη στις δικαστικές αίθουσες απέναντι στον κατήγορο Adam Bonner (Spencer Tracy). Για την υπεράσπισή της έχει στο πλευρό της την Amanda Bonner (Katharine Hepburn), που δεν φέρει τυχαία το ίδιο επώνυμο με τον κατήγορο... είναι η σύζυγός του. Ξέροντας ο ένας τα κόλπα του άλλου, το ζευγάρι των Bonner θα ανεβάσει την ένταση μεταφέροντάς την από την δικαστική αίθουσα και στο σαλόνι του σπιτιού τους.

Κοφτερές ατάκες, screwball στοιχεία και φοβερή ενέργεια ανάμεσα στο πρωταγωνιστικό δίδυμο. Παρότι έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια, το «Adam's Rib» αντέχει στο χρόνο και μας επιβεβαιώνει ότι το βασικό συστατικό για μια επιτυχημένη ρομαντική κομεντί, δεν είναι η αληθοφάνεια αλλά η χημεία μεταξύ του ζευγαριού. Στο «Adam's Rib» η Katharine Hepburn και ο Spencer Tracy (ήδη ζευγάρι από το 1941) βρίσκονταν για έκτη φορά μαζί σε κινηματογραφικό πλατό, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του George Cukor. Δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε (όσο και αν θέλουμε) την προφητική σκηνή με τον Spencer Tracy να δακρύζει, όταν προσπαθεί να έρθει σε "επαφή με τη θηλυκή του πλευρά" για να τουμπάρει τη σύζυγο. Πέρα όμως από το ρομαντικό σκέλος, ο τίτλος του φιλμ (σε ελεύθερη απόδοση "από το πλευρό του Αδάμ") προδίδει μια από τις ενδιαφέρουσες θεματικές της ταινίας: η ισότητα των δύο φύλων (σε μια εποχή που δεν ήταν δεδομένη), η εμφάνιση των γυναικών καριέρας στο προσκήνιο και το αιώνιο ερώτημα για το "Ποιος φοράει τα παντελόνια στην οικογένεια". Και όσο και αν δεν μας αρέσει να το παραδεχτούμε... η απάντηση δεν είναι πάντοτε προφανής.

10 Things I Hate About You

Addicted To Love

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2010 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.