Love Actually

Love Actually (2003)

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Αγάπη Είναι

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Richard Curtis
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Alan Rickman, Bill Nighy, Colin Firth, Emma Thompson, Hugh Grant

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 135'

Γράφει η Μαριτίνα Παπαμήτρου

Χριστούγεννα στο Λονδίνο και κάποιοι άνθρωποι ερωτεύονται, κάποιοι χωρίζουν και άλλοι είναι απλά μόνοι, περιμένοντας απεγνωσμένα να συναντήσουν τον έρωτα της ζωής τους. Και ανάμεσα σ' αυτούς ένας ξεπεσμένος τραγουδιστής της ροκ που προσπαθεί να επανέλθει στο μουσικό προσκήνιο, επανεκδίδοντας ένα παλιό one hit wonder σε πιο χριστουγεννιάτικους ρυθμούς.

Ο Richard Curtis, σεναριογράφος τριών ταινιών - ορόσημο στον τομέα των σύγχρονων ρομαντικών κομεντί (βλέπε «Four Weddings and a Funeral», «Notting Hill» και «Bridget Jones' Diary»), θέτει την υπογραφή του και εδώ, αναλαμβάνοντας το ρόλο του σκηνοθέτη για πρώτη φορά. Προσπαθώντας να αποτυπώσει τις διαφορετικές πτυχές των ερωτικών κυρίως σχέσεων, ο καταιγισμός με χαρακτήρες και καταστάσεις είναι αναπόφευκτος, σε σημείο που να αναρωτιέται ο θεατής κατά πόσο αυτό είναι τελικά απαραίτητο. Ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο Curtis γνωρίζει και μπορεί να χειρίζεται τα συναισθηματικά κουμπιά του κοινού του. Συγκίνηση, θυμός, συμπόνια και ξεκαρδιστικό γέλιο εναλλάσσονται υπέροχα σε αυτήν την ταινία που παρά τα 129 λεπτά της, αφήνει μια γλυκιά γεύση και το συναίσθημα ότι πράγματι η "αγάπη βρίσκεται παντού γύρω μας". Η παρέλαση αστέρων, από τον Hugh Grant και την Emma Thomson έως τη Keira Knightley και τον Billy Bob Thornton, είναι σίγουρα από τα ατού της ταινίας.

Γράφει ο Νεκτάριος Σάκκας

Λίγες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα και στο Λονδίνο τα πάντα μοιάζουν να κινούνται γύρω από δύο άξονες, τη μεγάλη αυτή γιορτή και την αγάπη. Ή, μάλλον, απλώς την αγάπη, που με την ευκαιρία των Χριστουγέννων οι φλεγματικοί (αλλά μανούλες καημένες στον αυτοσαρκασμό) Βρετανοί μπορούν να την εκφράσουν με μεγαλύτερη ευφράδεια. Έτσι, οι ζωές διαφόρων ανθρώπων, από έναν αφανή υπάλληλο μέχρι τον ίδιο τον πρωθυπουργό μπλέκουν σε ιστορίες αγάπης για όλα τα γούστα. Και φυσικά στο τέλος, αυτό που έχει σημασία είναι ότι 'love actually is all around'!

Εννέα χρόνια μετά το «Four Weddings And A Funeral» κι ενώ έχει παρεμβληθεί το «Notting Hill», η βρετανική Rom.Com επιβεβαιώνει εκ νέου την ανωτερότητά της με το σπονδυλωτό φιλμ του Richard Curtis. Το cast εξαιρετικό και περιλαμβάνει παλιούς και νέους αστέρες όπως τους Alan Rickman, Hugh Grant, Emma Thompson, Bill Nighy, Keira Knightley, Colin Firth, Liam Neeson, Laura Linney και Rowan Atkinson. Γλυκερό σε βαθμό προβοκάτσιας, αλλά με την κατάλληλη διάθεση σαφώς καλοδεχούμενο, ειδικά όταν έχει σε ανυπέρβλητα κέφια κάποιον σαν τον ασυμβίβαστο ροκ-σταρ Nighy, την - τότε ανερχόμενη ακόμα - Knightley, την Thompson όπου ό,τι κι αν κάνει είναι λατρεμένη και την προσκυνάμε, τον κομμένο και ραμμένο για τέτοια φιλμ Grant. Το «Love Actually» είναι μία ταινία που πρεσβεύει την ελαφρότητα που της πρέπει, ενώ μέσα της βρίσκεις τόσες απολαυστικές στιγμές που σε κάνει να τη χαίρεσαι όσες φορές κι αν την δεις. Η δύναμη της φωλιάζει στους μικρούς και μεγάλους ήρωες που την απαρτίζουν, ένα ξεχωριστό μωσαϊκό ιστοριών αγάπης, συνοδευόμενο από την κατάλληλη made-in-Britain δοσολογία γέλιου.

Keeping The Faith

Marriage Italian Style

CinemaNews.gr on Facebook

© 2000-2010 | Θανάσης Γεντίμης
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.