Έκτακτο: Νεκρός βρέθηκε ο ηθοποιός Philip Seymour Hoffman

Θανάσης Γεντίμης  |  02-02-2014
Έκτακτο: Νεκρός βρέθηκε ο ηθοποιός Philip Seymour Hoffman

Ο βραβευμένος ηθοποιός Philip Seymour Hoffman βρέθηκε νεκρός το μεσημέρι της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη. Η Wall Street Journal (που έβγαλε πρώτη την είδηση), αποδίδει σε αστυνομικές πηγές την πληροφορία ότι ο ηθοποιός βρέθηκε στην τουαλέτα με μια βελόνα στο χέρι του. Την αστυνομία κάλεσε λίγο μετά τις 11.00 τοπική ώρα ο σενεριογράφος David Katz με τον οποίον συνεργάζονταν το τελευταίο διάστημα και είχε πρόσβαση στο διαμέρισμά του. Ο Philip Seymour Hoffman είχε μιλήσει κατά το παρελθόν δημόσια για το πρόβλημα εθισμού του στα ναρκωτικά, ενώ πρόσφατα είχε ολοκληρώσει (εκ νέου) έναν κύκλο απεξάρτησης.

Ο αγαπημένος ηθοποιός και σκηνοθέτης είχε τιμηθεί με το βραβείο Oscar A' Ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Capote» (2005). Έκτοτε είχε αποσπάσει τρείς ακόμη υποψηφιότητες στην κατηγορία Β' Ανδρικού ρόλου για τη συμμετοχή του στις ταινίες «Charlie Wilson's War», «Doubt» και «The Master». Είχε τραβήξει την προσοχή κοινού και κριτικών το 1997 με τη συμμετοχή του στο «Boogie Nights» του Paul Thomas Anderson (με τον οποίον συνεργάστηκαν συνολικά 4 φορές).

Με θητεία και στο θεατρικό σανίδι, είχε ξεχωρίσει στο ανέβασμα το 2012 του κλασσικού έργου "Ο Θάνατος του Εμποράκου". Στη θεατρική του καριέρα είχε αποσπάσει τρεις υποψηφιότητες για βραβείο Tony.

Γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1967 στο Fair Port της Νέας Υόρκης και τον μεγάλωσε η μητέρα του Marilyn O'Connor. Ενώ φοιτούσε στο λύκειο παρακολουθούσε ερασιτεχνικά, μαθήματα υποκριτικής και εμφανίστηκε σε πολλές σχολικές παραγωγές. Μετά την αποφοίτηση του από το Tisch School Of Drama κυνήγησε μια καριέρα επί σκηνής ενώ παράλληλα έκανε διάφορες δουλείες για τα προς το ζην.

Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε στην ασήμαντη ταινία του Amos Poe «Triple Bogey on a Par Five Hole» το 1991 η πρώτη του μεγάλη κινηματογραφική ευκαιρία ήρθε το 1992 με ένα ρόλο στο «Scent Of A Woman». Συνέχισε με συμμετοχές σε ενδιαφέρουσες ταινίες όπως τα «Money For Nothing» (1993), «The Getaway» (1994), « When a Man Loves a Woman» (1994), «Nobody's Fool» (1994) και «Twister» (1996).

Εργατικός και ταλαντούχος αγαπήθηκε από το ευρύ κοινό μετά τη συμμετοχή του στο «Boogie Nights» (1997), ενώ ακολούθησε ένα εντυπωσιακό σερί καλών ρόλων στα «The Big Lebowski» (1998), «Magnolia» (1999), «The Talented Mr. Ripley» (1999) και «Almost Famous» (2000). Το ξεχωριστό του παρουσιαστικό παράλληλα με την ερμηνευτική του δεινότητα τον καταξίωσαν από νωρίς ως ένα από τους πιο άξιους ερμηνευτές χαρακτήρων και ίσως τον κορυφαίο της γενιάς του.

Εκτός από μικρές ανεξάρτητες παραγωγές, δεν φοβήθηκε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και σε ταινίες μεγάλου προϋπολογισμού όπως το «Red Dragon» (2002) του Brett Ratner, το Οσκαρικό «Cold Mountain» (2003) και το «Mission: Impossible III» (2006) όπου ανέλαβε τον ρόλο του κακού απέναντι στον Tom Cruise.

Συνέχισε να εργάζεται σκληρά δίνοντας υπόσταση σε μια πλειάδα διαφορετικών ρόλων. Η παρουσία του ενδυνάμωνε ακόμα και μέτριες ταινίες στις οποίες συμμετείχε. Εξαιρετικός στα «The Savages», «Before The Devil Knows You're Dead» και «Synecdoche, New York», «The Ides Of March» και «Moneyball», ενώ έμεινε αξέχαστος ως "Δούκας" στο «The Boat That Rocked». Η παρουσία του στην σειρά ταινιών «Hunger Games» έδωσε άλλο αέρα στο χαρακτήρα του Plutarch Heavensbee.

Το 2010 δοκίμασε να περάσει πίσω από την κάμερα, σκηνοθετώντας την low-budget ταινία «Jack Goes Boating». Λίγο πριν το θάνατό του είχε ανακοινώσει πως ετοίμαζε τη δεύτερη σκηνοθετική του απόπειρα με τίτλο «Ezekiel Moss» η οποία θα διαδραματίζονταν την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης και έχοντας ως πρωταγωνιστές τους Jake Gyllenhaal και Amy Adams.

Παράλληλα με την κινηματογραφική του πορεία ο Philip Seymour Hoffman είχε καταγράψει σπουδαίες εμφανίσεις και στο θεατρικό σανίδι. Τρεις εμφανίσεις του στο Broadway του απέφεραν ισάριθμες υποψηφιότητες για βραβείο Tony: για τα " True West" (2000), "Το Μακρύ Ταξίδι Της Μέρας Μέσα Στη Νύχτα" (2003) και "Ο Θάνατος του Εμποράκου" (2012). Στη θεατρική παραγωγή του "In Arabia We'd All Be Kings" (την οποία σκηνοθέτησε το 1999) γνώρισε τη σκηνογράφο Mimi O'Donnell με την οποία απέκτησε ένα γιο και δύο κόρες.

Εκτός από την παρουσία του στα δύο μέρη του «The Hunger Games: Mockingjay» (για τα οποία παραμένει άγνωστο εάν έχουν ολοκληρωθεί τα γυρίσματα) θα τον δούμε σύντομα στην ταινία «A Most Wanted Man» του Anton Corbijn που βασίζεται στο βιβλίο του John le Carr?.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.