"Όχι" στη Βενετία από τον Αγγελόπουλο. Έξω και ο Παναγιωτόπουλος;

Θανάσης Γεντίμης  |  29-07-2008
"Όχι" στη Βενετία από τον Αγγελόπουλο. Έξω και ο Παναγιωτόπουλος;

Μετά την αδυναμία να προλάβει τις προθεσμίες για το φεστιβάλ των Καννών, η παρουσία του Θόδωρου Αγγελόπουλου στη Βενετία θεωρούνταν κάτι παραπάνω από σίγουρη. Όμως εξελίξεις των τελευταίων ημερών ανατρέπουν τα πλάνα του σκηνοθέτη για τη «Σκόνη Του Χρόνου». Όλα ξεκίνησαν από την άρνηση των διοργανωτών να προγραμματίσουν την προβολή της ταινίας σε ημέρα και ώρα που θα έκανε δυνατή την παρουσία των πρωταγωνιστών στη Βενετία. Παρά τις αρχικές συζητήσεις για προβολή το πρώτο τριήμερο του φεστιβάλ (29-31 Αυγούστου), όλα άλλαξαν όταν τελικά ο Willem Dafoe πληροφορήθηκε πως το διάστημα αυτό θα έπρεπε να βρίσκεται στα γυρίσματα του «Wasington» με τον Lars von Trier.

Όταν ο Έλληνας σκηνοθέτης και οι παραγωγοί της 'Σκόνης' αντιπρότειναν η ταινία να προβληθεί το δεύτερο σαββατοκύριακο του φεστιβάλ (5-7 Σεπτεμβρίου), κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν και ειδικά σε ώρα που να αρμόζει στο 'ειδικό βάρος' του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Κάπως έτσι πάρθηκε η δύσκολη απόφαση η ταινία (που ακόμη βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας) να μην 'κατέβει' στην 65η Mostra.

Όπως δήλωσε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος από την Πολωνία όπου βρέθηκε στο πλαίσιο αφιερώματος για το έργο του από το φεστιβάλ του Βρότσλαβ: "Η ταινία θα πήγαινε στο φεστιβάλ (της Βενετίας) με τον όγκο της και τους πρωταγωνιστές της. Από τη στιγμή που το φεστιβάλ δεν μπορεί να την φιλοξενήσει με τους όρους που έχει ανάγκη μια παραγωγή σαν αυτή θα πρέπει να την αποσύρω".

Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως είναι αιφνιδιαστικά ευχάριστη αυτή η στάση του σκηνοθέτη, που έθεσε αδιαπραγμάτευτη την θέλησή του να συνοδεύεται από τους πρωταγωνιστές του και επέδειξε την πρωτοφανή 'πολυτέλεια' για τα Ελληνικά δεδομένα να... προσπεράσει το τρίτο μεγαλύτερο φεστιβάλ της Ευρώπης. Το σίγουρο είναι πως η «Σκόνη Του Χρόνου» προορίζεται να προβληθεί στο κλείσιμο του φετινού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (14-23 Νοεμβρίου) συμμετέχοντας στη διαδικασία των Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων, με τον σκηνοθέτη να εξαιρεί τον εαυτό του από τη διαδικασία. Η διεθνής πορεία της ταινίας μελετάται από το μηδέν, με πιθανό το σενάριο για παρουσία στην 59η Berlinale το Φεβρουάριο του 2009, επιλογή που ικανοποιεί και τους Γερμανούς παραγωγούς της ταινίας.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η απόσυρση του Αγγελόπουλου δεν φαίνεται να διευκόλυνε την παρουσία στη Βενετία, μιας άλλης αναμενόμενης Ελληνικής παραγωγής που προσδοκούσε ένα ταξίδι στην πόλη των Δόγηδων. Όμως η επίσημη ανακοίνωση του προγράμματος του Φεστιβάλ της Βενετίας στις 29 Ιουλίου, δεν περιέλαβε το «Αθήνα-Κωνσταντινούπολη» του Νίκου Παναγιωτόπουλου σε κανένα από τα τμήματα (Διαγωνιστικό, Εκτός Συναγωνισμού και Ορίζοντες/Orizzonti). Μοναδική ελπίδα για τον Νίκο Παναγιωτόπουλο είναι το «Αθήνα-Κωνσταντινούπολη» να 'κερδίσει' μια (από τις δύο) θέσεις που εκκρεμούν στο παράλληλο τμήμα των Οριζόντων και στο πρόγραμμα αναφέρονται ως "ταινίες έκπληξη".

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.