O Daniel Day-Lewis μιλά για όλους και για όλα.
Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, λίγες ώρες πριν την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «There Will Be Blood» στο Παλλάς, ο σκηνοθέτης Paul Thomas Anderson και ο πρωταγωνιστής Daniel Day Lewis έδωσαν συνέντευξη τύπου σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας. Ευδιάθετοι και χαλαροί προσπάθησαν να δώσουν σαφείς απαντήσεις ακόμα και σε άστοχες ερωτήσεις. Το CinemaNews.gr ήταν εκεί.
Το «There Will Be Blood» διηγείται την ιστορία του Daniel Plainview, ενός 'πετρελαιά' στις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι μια ιστορία για την εξόρυξη του πετρελαίου, την απληστία και την εκδίκηση, τη διαφθορά που επιφέρει η δύναμη και ένας υποκριτικός θρίαμβος για τον Daniel Day Lewis. Ο ίδιος απομυθοποίησε το επάγγελμά του, χαρακτηρίζοντας το ένα παιχνίδι. Είπε ότι δεν έχει κάποια συγκεκριμένη μέθοδο, δεν το θεωρεί ενδιαφέρον για κανέναν να εξηγήσει πως δουλεύει και ακόμα δεν έχει βρει και τρόπο να το κάνει. "Είναι πολύ σημαντικό να πω ότι παίζουμε παιχνίδια, αυτό κάνουμε, είναι ένα παιχνίδι. Αν δεν το αγαπούσαμε δεν θα υπήρχε λόγος να το κάνουμε. Αν και συχνά (το επάγγελμα του ηθοποιού) συζητιέται με κάποια έπαρση, δεν είναι επιστήμη. Είναι ένα πείραμα. Στην ουσία ξεκινάς με τίποτα, από το τίποτα και προσπαθείς να 'εξορύξεις' και αυτό είναι όλο." Πρόσθεσε ότι δεν είναι δουλειά του να κρίνει τον Daniel Plainview αλλά να τον καταλάβει. Επίσης χαρακτήρισε ως αηδίες ("Bollocks!" για την ακρίβεια) φήμες που τον θέλουν να διορθώνει τους ανθρώπους που τον αποκαλούν Daniel όταν δουλεύει και επιμένει να τον καλούν με το όνομα του χαρακτήρα του. "Αν κάποιος θέλει να με αποκαλεί με όνομα χαρακτήρα μου αυτό είναι τιμή μου, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να διορθώσω κανέναν".
Η ταινία είναι εμπνευσμένη από ένα κομμάτι του βιβλίου "Oil" του Upton Sinclair. "Είναι καλύτερα να διασκευάζεις βιβλία που κανείς δεν ξέρει, παρά βιβλία που οι άνθρωποι αγαπούν και το συγκεκριμένο έργο του Sinclair δεν είναι από τα πιο γνωστά του" είπε ο Paul Thomas Anderson. "Είναι τόσο μεγάλο και πυκνογραμμένο που ήταν αδύνατο να το διασκευάσουμε ολόκληρο, έτσι χρησιμοποιήσαμε τα πιο σημαντικά κομμάτια του και αλαζονικά προχωρήσαμε στην δική μας ιστορία". Τόνισε ότι αυτό που τον ενδιέφερε ήταν η ιστορία των δύο χαρακτήρων (του Plainview και του ψευδοπροφήτη Eli Sunday), η πάλη τους, η ιστορία της Καλιφόρνια και το πώς έβγαζαν το πετρέλαιο από την γη όταν το πρωτοέψαχναν.
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως "δεν ήταν δουλειά μας να συσχετίσουμε την ιστορία αυτή με το πετρέλαιο σήμερα, θα ήταν μια ολισθηρή πορεία, κήρυγμα ή βαρετό. Δεν θα με ενδιέφερε να δω μια τέτοια ταινία". Ανέφερε επίσης ως πηγή έμπνευσής του ταινίες όπως «The Treasure of Sierra Madre» και «Giant» και σχολίασε για την εξόρυξη του πετρελαίου πως "Δεν ήταν μια εύκολη δουλειά. Σήμερα κάνουμε άσχημες σκέψεις για το πετρέλαιο, αλλά στην αρχή ήταν απλά άνθρωποι που προσπαθούσαν να επιβιώσουν, να κάνουν κάτι στην ζωή τους. Όλοι μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό".
Αναφερόμενος στην χρήση του λόγου στην ταινία, ο Day-Lewis ανέφερε πόσο τον ευχαριστεί το γεγονός ότι στην αρχή (στον 'πρόλογο' της ταινίας όπως τον χαρακτήρισε) μαθαίνεις ότι χρειάζεται για τον χαρακτήρα και τη ζωή του χωρίς αυτός να πει λέξη. Καθώς όμως πετυχαίνει, εγκαταλείπει τον μοναχικό και σχεδόν ζωώδη τρόπο ζωής και μεταμορφώνεται σε ένα κομπογιαννίτη γυρολόγο που χρησιμοποιεί τον λόγο για να εξαπατήσει. "Ο Paul δημιούργησε αυτού του είδους το λόγο για αυτό το συγκεκριμένο σκοπό. Πάντα με ενδιέφερε η ιδέα του λόγου σαν ένα παραπέτασμα καπνού, η δυνατότητα που έχουν οι άνθρωποι να τον χρησιμοποιούν για να κρύψουν αυτό που σκέφτονται".
Το «There Will Be Blood» είναι υποψήφιο για 8 βραβεία Οσψαρ και όπως είπε ο πρωταγωνιστής αυτό είναι καλό γιατί σημαίνει ότι "θα παιχτεί σε περισσότερους κινηματογράφους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα".
Στο τέλος της συνέντευξης η Κα Οικονόμου, πρόεδρος της Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών (όπου δόθηκαν τα έσοδα της πρεμιέρας), αφού τόνισε την μεγάλη προσφορά του ηθοποιού στους σκοπούς της Εταιρίας, του παρέδωσε τιμητική πλακέτα. Ο Daniel Day Lewis την παρέλαβε φανερά συγκινημένος. Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε περαιτέρω μετά το σχόλιο της Κας Οικονόμου πως το μεγαλύτερο βραβείο που κέρδισε για την ερμηνεία του στην ταινία «Το Αριστερό μου Πόδι», που δεν ήταν το Oscar, αλλά η επιβεβαίωση των παιδιών του Ιδρύματος με τη φράση "έτσι είναι, τα κατάφερες".
Επικαιρότητα - Απόψεις: Τα Πιο Πρόσφατα
Το Πρόγραμμα των Προβολών