Στην κορυφή όλων των εποχών το «Citizen Kane».

Θανάσης Γεντίμης  |  21-06-2007
Στην κορυφή όλων των εποχών το «Citizen Kane».

Το American Film Institute (AFI) δημοσίευσε τη λίστα με τις 100 κορυφαίες Αμερικάνικες ταινίες, σύμφωνα με ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν κριτικοί κινηματογράφου, ιστορικοί και ειδικοί της έβδομης τέχνης. Στην κορυφή βρίσκεται το αριστούργημα του Orson Welles «Citizen Kane» (Πολίτης Κέιν).

Αντίστοιχη ψηφοφορία από το AFI είχε γίνει πριν από 10 ακριβώς χρόνια, όταν και πάλι στην κορυφή βρέθηκε το «Citizen Kane». Φέτος όμως υπάρχει μια ανακατάταξη καθώς το «The Godfather» (Ο Νονός) ανέβηκε στη θέση 2 ρίχνοντας ένα σκαλί χαμηλότερα το «Casablanca» (Καζαμπλάνκα). Στη δεκάδα βρέθηκαν κατά σειρά οι ταινίες «Raging Bull» (ανεβαίνοντας 20 θέσεις σε σχέση με την ψηφοφορία του 96) «Singin' In The Rain», «Gone With The Wind», «Lawrence Of Arabia», «Schindler's List», «Vertigo» και «The Wizard Of Oz». Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Vertigo» του Alfred Hitchcock στην πρώτη ψηφοφορία βρίσκονταν στη θέση 61!

H πρόεδρος του AFI, Jean Picker Firstenberg, απέδωσε σε μεγάλο βαθμό τις ανακατατάξεις της λίστας, στη διάδοση του DVD το οποίο έδωσε τη δυνατότητα σε παραγνωρισμένα έργα από το 'μακρινό' παρελθόν να φτάσουν στο κοινό και ν' αναγνωριστεί η αξία τους. Κάπως έτσι βρέθηκαν μέσα στη λίστα η ταινία του βωβού κινηματογράφου «Intolerance», το «The General» του Buster Keaton και το «City Lights» του Charlie Chaplin (θέση 11).

Με βάση τους αυστηρούς κανόνες της ψηφοφορίας, 43 ταινίες παραγωγής 1996-2006 είχαν δικαίωμα να ψηφιστούν. Τελικά τα κατάφεραν μόλις τέσσερις: «Lord of the Rings: The Fellowship Of The Ring» (θέση 50), «Saving Private Ryan» (θέση 71), «Titanic» (θέση 83) και «The Sixth Sense» (θέση 89). Αλλες ταινίες που μπήκαν πρώτη φορά φέτος είναι οι «Cabaret», «Who's Afraid Of Virginia Wolf?» (67), «The Shawshank Redemption» (72), «All The President's Men» (77), «Spartacus» (81) και «A Night At The Opera» (85).

Σύμφωνα με τον Pat Hansen, ιστορικό κινηματογράφου του AFI, το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκαν τα μιούζικαλ τα οποία μοιάζουν να χάνουν την 'αίγλη' τους, δίνοντας τη θέση τους στη λίστα σε ταινίες που απευθύνθηκαν σε μεγαλύτερες μάζες όπως τα φίλμ «Saving Private Ryan» και «Titanic».

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.