
Οδηγός Streaming No113: O Daredevil αναλαμβάνει ξανά δράση και Οσκαρικό πανόραμα από το Ertflix
Επιλέξαμε για εσάς τις καλύτερες ταινίες και σειρές που μπορείτε να βρείτε αυτή τη στιγμή στις διαθέσιμες στην Ελλάδα πλατφόρμες Streaming. Για να μην πελαγώνετε μη ξέροντας τι να διαλέξετε από τις αμέτρητες επιλογές του Netflix, του Disney+, του Cinobo και των άλλων παρόχων, ο Οδηγός Streaming του Cinemanews.gr έχει όσα πρέπει να ξέρετε.
NETFLIX
Ένας από τους μεγαλύτερους ντοκιμαντερίστες εν ζωή, ο Errol Morris («The Thin Blue Line»), έχει φέτος νέα ταινία. Με το «Chaos: The Manson Murders», ο έμπειρος δημιουργός στρέφει το φακό του στις δολοφονίες που συντάραξαν την Αμερική της δεκαετίας του 1960 και οδήγησαν στο τέλος της αθωότητας μιας ολόκληρης εποχής. Τρομερά ενδιαφέρον πάντα το συγκεκριμένο θέμα, όσο κι αν το έχει εξετάσει η μυθοπλασία ήδη, η ματιά ενός καλλιτέχνη όπως ο Morris γεννά προσδοκίες.
Αντίθετα, πολύ χαμηλές είναι οι προσδοκίες μας από τη νέα διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος The Leopard του di Lampedusa από το Netflix, υπό μορφή τηλεοπτικής σειράς. Το βιβλίο, θυμίζουμε, έχει γίνει ταινία το 1963 από τον Luchino Visconti, σε μια από τις μεγάλες - ίσως τη μεγαλύτερη - στιγμές του, κι από τις μεγάλες στιγμές του κινηματογράφου μας γενικά. Ανόμοια τα μεγέθη, σύγκριση μάλλον δεν θα πρέπει καν να γίνεται, ελπίζουμε σε ένα ευπρεπές αποτέλεσμα, και μακριά από εμάς όσοι θα βρεθούν, αναπόφευκτα, να πουν πως η σειρά τους άρεσε πιο πολύ από την ταινία.
DISNEY+
Το "Daredevil" μέτρησε αρχικά 3 σεζόν στο Netflix και θεωρείται από πολλούς η καλύτερη διασκευή Marvel, τουλάχιστον μετά την τριλογία Spider-Man του Sam Raimi. Όσο κι αν εμπεριέχεται μια δόση υπερβολής σε αυτόν τον ισχυρισμό, οπωσδήποτε η σειρά ήταν από τα πιο σοβαρά πράγματα που έδωσε ποτέ το στούντιο, ίσως γι' αυτό κόπηκε απότομα από την πλατφόρμα το 2018. Κατόπιν θυελλώδους λαϊκής απαίτησης, και στα πλαίσια του MCU να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους χαρακτήρες από την πινακοθήκη των κόμικς, η σειρά επιστρέφει ανανεωμένη στο Disney+, υπό το νέο τίτλο "Daredevil: Born Again". Ο Charlie Cox και ο Vincent D' Onofrio επιστρέφουν στους ρόλους τους, και τα δύο πρώτα επεισόδια που είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμα φαίνεται να ικανοποιούν τους φαν. Μακάρι να διατηρήθηκε ο ελαφρώς "βρώμικος" και σκοτεινός τόνος της πρωτότυπης σειράς και να μην κατόρθωσε η Disney να βάλει το χεράκι της κι εκεί.
CINOBO
Δύο εξαιρετικά σύγχρονα ντοκιμαντέρ και ένα υποτιμημένο διαμάντι της δεκαετίας του 1990 μας φέρνει αυτήν την εβδομάδα το Cinobo.
Τα «Cordillera of Dreams» (2019) και «My Imaginary Country» (2022) είναι οι πιο πρόσφατες προσθήκες στη μακρά και ιδιαίτερα σημαντική φιλμογραφία του βετεράνου Χιλιανού ντοκιμαντερίστα Patricio Guzman. Ο δημιουργός της τριλογίας «The Battle of Chile» (1975-1979) και των θαυμάσιων «Nostalghia for the Light» (2010) και «The Pearl Button» (2015), μεταξύ άλλων, συνεχίζει να διερευνά το παρελθόν της χώρας του με εικόνες ανείπωτης ομορφιάς, οι οποίες φέρουν κάτι από την κοσμογονία του «Koyaanisqatsi» (1982) του εξίσου σημαντικού συναδέλφου του Guzman, Godfrey Reggio.
Από την άλλη, το «The Last Seduction» (1994) είναι ένα από εκείνα τα καταπληκτικά νέο-νουάρ που γύριζε στη δεκαετία του '90 ο John Dahl, ένας παραγνωρισμένος και δυστυχώς περιορισμένος στην τηλεόραση πλέον σκηνοθέτης. Κι όμως, εκείνη την εποχή κανένας άλλος δε γνώριζε τόσο καλά όσο εκείνος τους κώδικες του αγαπημένου αυτού είδους και κανείς δεν είχε την ικανότητα να τους εκσυγχρονίσει ώστε οι ταινίες του να μη μοιάζουν με απλές ασκήσεις ύφους. Στο εν λόγω φιλμ, η Linda Fiorrentino δίνει μια σαγηνευτική ερμηνεία στο ρόλο μοιραίας γυναίκας - αράχνης, με τον Dahl να στήνει γύρω της ένα ολόκληρο γαϊτανάκι εξαπατήσεων, μυστικών κι ανατροπών.
ERTFLIX
Το αφιέρωμα της πλατφόρμας στις Οσκαρικές ταινίες του παρελθόντος συνεχίζεται, δίνοντάς μας την ευκαιρία να δούμε ή να ξαναδούμε μερικά από τα αριστουργήματα που αναγνωρίστηκαν και από την αμερικανική Ακαδημία.
Από τα γραφεία μιας εφημερίδας που φέρνει στο φως ένα σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών από την Εκκλησία στο «Spotlight» (2015) του Tom McCarthy ως τις περιπέτειες του Zorro στο κλασικό αγαπημένο «The Mask of Zorro» (1998) του Martin Campbell, από το Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1960 στο «Once Upon a Time in Hollywood» (2019) του Quentin Tarantino (να 'τος πάλι ο Manson) στην απειλή της άνοιας στο «The Father» (2020) του Florian Zeller, από το ματαιωμένο ρομάντζο του «The Age of Innocence» (1993) του Martin Scorsese ως την ενηλικίωση μιας χώρας στο «Lost Illusions» (2021) του Xavier Giannoli κι από εκεί στις άμμους της ερήμου που δεσπόζει στο σπουδαίο «Lawrence of Arabia» (1962) του David Lean, μερικά από τα ωραιότερα φιλμ όλων των εποχών είναι στη διάθεσή σας. Ξεκινήστε πρόγραμμα σινεφιλικού μαραθωνίου!
Επικαιρότητα - Απόψεις: Τα Πιο Πρόσφατα
Το Πρόγραμμα των Προβολών