Από το Rocky στο Creed: Τρέχοντας στους δρόμους της Philadelphia [video]

Θανάσης Γεντίμης  |  28-01-2016
Από το Rocky στο Creed: Τρέχοντας στους δρόμους της Philadelphia [video]

Αν αναλύσουμε το κινηματογραφικό σύμπαν του Rocky Balboa υπάρχουν δύο κομβικά "συστατικά" που το διατρέχουν και αποτελούν κατά κάποιο τρόπο συνδετική κλωστή από την πρώτη ταινία του 1976 έως το «Creed» του 2015. Πρόκειται για το "Gonna Fly Now" και τις σκηνές όπου ο πρωταγωνιστής προπονείται στους δρόμους της Philadelphia καταλήγοντας να ανεβαίνει τα 72 σκαλοπάτια μπροστά από το Philadelphia Museum of Art.

Το "Gonna Fly Now" είναι ένα μουσικό θέμα χαραγμένο στη μνήμη όλων. Η μεγαλειώδης σύνθεση του Bill Conti έντυσε τη σκηνή προετοιμασίας στο πρώτο Rocky (1976), ενώ χρησιμοποιήθηκε με παραλλαγές στην ενορχήστρωση σε όλες τις ταινίες Rocky (πλην του IV). Αξίζει να σημειώσουμε ότι μουσικό μοτίβο από το "Gonna Fly Now" συναντάμε και στο score του «Creed», ως ένα homage από τον συνθέτη Ludwig Goransson

Οι δρόμοι και το Museum of Art της Philadelphia εμφανίζονται (σχεδόν) σε όλες τις ταινίες Rocky. Στην πρώτη ταινία (1976) ο Rocky αφού αρχικά αποτυγχάνει να ανέβει τα σκαλιά τρέχοντας, συνεχίζει να προπονείται και επιστέφει θριαμβευτικά στην γνωστή εμβληματική σκηνή. Στη δεύτερη ταινία (1979), διάσημος πλέον, προπονείται στην πόλη, και ένα τσούρμο παιδιών αρχίζει να τον ακολουθεί φτάνοντας έως και την κορυφή της σκάλας. Στο Rocky III (1982) δεν τον βλέπουμε ποτέ να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια αλλά εμφανίζεται απευθείας στην κορυφή τους για τα εγκαίνια του αγάλματός του. Στην ταινία αυτή η προπόνησή του δεν γίνεται στη Philadelphia, αλλά σε παραλία της California. Το Rocky IV (1985) είναι η μόνη ταινία όπου δεν έχουμε καμία αντίστοιχη σκηνή, καθώς ο Rocky περνά τον περισσότερο χρόνο του στη Ρωσική στέπα. Επιστρέφουμε στην κανονικότητα με το Rocky V (1990), όπου ο Rocky ανεβαίνει τα σκαλοπάτια τρέχοντας με το γιό του ενώ στο Rocky Balboa (2006) και πάλι στο τέλος προπόνησης ανεβαίνει μέσα στο χιόνι τα σκαλοπάτια παρέα με τον πιστό του σκύλο. Και στο «Creed» (2015) υπάρχει η ανάλογη σκηνή, αυτή τη φορά μαζί με τον Michael B. Jordan.

Με αφορμή την πρεμιέρα του «Creed» στις κινηματογραφικές αίθουσες, ενώσαμε μέσα σε ένα τρίλεπτο supercut όλες τις θρυλικές σκηνές στους δρόμους της πόλης, υπό τους ήχους του "Gonna Fly Now", καταλήγοντας όπως είναι αυτονόητο στο ανέβασμα των θρυλικών σκαλοπατιών μπροστά από το Philadelphia Museum of Art.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.