Είδαμε: The Girlfriend Experience

Είδαμε: The Girlfriend ExperienceΟι μέρες και οι νύχτες μιας συνοδού πολυτελείας, σε μια Αμερική που περιμένει τον Obama, γονατισμένη από την οικονομική κρίση. Ή αλλιώς η νέα ταινία του (υπερεκτιμημένου) Steven Soderbergh με πρωταγωνίστρια την πορνοσταρ Sasha Grey.

H Chelsea δεν είναι άλλη μια συνοδός πολυτελείας. Είναι όμορφη, καλλιεργημένη και έξυπνη και σαφέστατα απαιτεί τα υψηλότατα standards τόσο από την ίδια, όσο και από τους ανθρώπους που την περιβάλλουν και την... πληρώνουν. Ο Chris Santos, personal trainer σε γυμναστήριο, είναι ο άνθρωπος με τον οποίο έχει σταθερή σχέση εδώ και ενάμιση χρόνο, παρόλο που ξέρει το ποιον της. Σε μια μεγαλούπολη που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, ευτυχώς υπάρχουν πολύ που θα πλήρωναν αδρά για κάποιες ώρες ή και μέρες μαζί της. Θα πλήρωναν, ναι. Αλλά για ποιες υπηρεσίες ακριβώς;

Το «The Girlfriend Experience» πιστεύω πως είναι η πρώτη ταινία της επόμενης χιλιετίας, μια ταινία που σαφέστατα τοποθετείται στο τώρα, το σήμερα που ζούμε και μας κοιτάει στα μάτια. Πριν λογής και λογής πλούσιοι και «ευυπόληπτοι» άντρες θα πέσουν (ανάμεσα) στα πόδια της Chelsea για να τους ικανοποιήσει, θα της ανοίξουν την καρδιά τους για να της μιλήσουν για τα πάντα: για τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους, την δουλειά τους (που μαστίζεται από την κρίση) αλλά και τις επενδύσεις ή την πολιτική και την τέχνη. Δεν ψάχνουν το σεξ, ψάχνουν την επικοινωνία, την επαφή. Και εκείνη τους την προσφέρει απλόχερα και αποστασιοποιημένα σαν «άλλη μια μέρα στη δουλειά», μέχρις ότου ανακαλύψει πως και οι συνοδοί έχουν ψυχή και αναζητήσει το κάτι παραπάνω. Όταν όμως πουλάς το κορμί σου για χρήματα, πόσα πρέπει να δώσεις για μια κανονική σχέση; Πάρα πολλά, αποφαίνεται ο Soderbergh και μας σοκάρει ευχάριστα με την τελευταία του ταινία.

Στα κρύα, κλινικά, αποστειρωμένα του πλάνα, η πλανεύτρα Sasha Grey επιδίδεται σε μια δουλεία και ερμηνεία επιπέδου.. Πολυτελείας. Η Chelsea της είναι μια πλήρως συνειδητοποιημένη επαγγελματίας που κάνει ότι κάνει με ένα μόνο σκοπό: να είναι η καλύτερη, η πιο ερωτεύσιμη και η πιο όμορφη. Αλλά μέχρι εκεί μπορούν να ανταποκριθούν και άλλες κοπέλες, η Chelsea είναι πιο πονηρή: δεν προσφέρει μόνο το κορμί της, προσφέρει το πλήρες πακέτο της 'κοπέλας': κατανόηση, συμπαράσταση, συμπόνια, στήριξη, αγκαλιά, ότι δηλαδή δεν βρίσκει στην κανονική του ζωή καθένα από τα αρσενικά που ακουμπάνε το παχυλό τους πορτοφόλι στο κρεβάτι της. Και έτσι αναπτύσσει μαζί τους μια σχέση πιο βαθειά από τις άλλες: δεν είναι μόνο συνοδός, ή πόρνη. Είναι και η ερωμένη και η μάνα και η φίλη και η σύντροφος. Ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των αντρών και αυτό δεν την κάνει απλά καλή - την κάνει απαραίτητη. Η σχέση της δε μπορεί να την καλύψει, οι απαιτήσεις της δεν έχουν όριο και οι άντρες της ζητούν όλο και περισσότερα - λογικό είναι κάπου να λυγίσει, αλλά θα επιστρέψει γρήγορα στον φυσικό της ρόλο, γιατί "πάνω από όλα η δουλειά".

Η ερμηνεία της Grey ταυτίζεται με την ηρωίδα της και πολλοί - κακεντρεχείς ίσως - θα πουν πως ταυτίζεται και με τη ζωή της: είναι απόμακρη, θανατηφόρα όμορφη και υπερβολικά ακριβής σε ότι κάνει. Το πρόσωπό της, το οποίο φαίνεται να λατρεύουν τα πλάνα του Soderberg, δεν πάλλεται, δεν λυγίζει. Σκληρό και όμορφο είναι εκεί για όποιο λόγο θες - πρέπει απλά να τον 'διαβάσει' πάνω σου και θα τον πραγματοποιήσει. Είναι εκεί για να ικανοποιεί και να θέλγει. Να τραυματίζει και να επουλώνει. Να ερεθίζει και να καθησυχάζει. Γιατί στην Chelsea δεν αγοράζεις μόνο το sex. Αγοράζεις όλη την 'Girlfriend Experience' και αυτό πίστεψέ με είναι κάτι πολύ δυσκολότερο.

Στην πρώτη ταινία της νέας χιλιετίας λοιπόν, τα λεφτά είναι λίγα, τα συναισθήματα λιγότερα και οι ανάγκες πολλές. Έτσι πρέπει να 'μεγιστοποιήσεις' την 'απόδοση' του χρόνου σου και η Chelsea είναι εκεί να σου δώσει ότι ποθείς. Πόρνη εκείνη, φτηνός και εσύ με τον εαυτό σου και τα πραγματικά σου συναισθήματα. Μια ανταλλαγή βρώμικη, αλλά δίκαιη. "Τόσα δίνω, πόσα θες, στην Chelsea θα βρεις αυτό που θες" θα τραγουδούσε ένας αμερικανός Μητροπάνος (!) ίσως μέχρι να δει την Grey να του χαμογελά. "Done Deal" που θα λέγαμε και στη γλώσσα των οικονομικών και θα δίναμε τα χέρια... Απλά δε θα ακουμπάγαμε ο ένας το χέρι του άλλου.

Βαθμολογία: 4/5
 

Λουκιανός Κοροβέσης - 27.09.2009

Μοιράσου Αυτό Το Άρθρο

(01.10.2009) Απολογισμός: Νύχτες ήταν και πέρασαν...

(01.10.2009) Νύχτες Πρεμιέρας: Τα Βραβεία

(01.10.2009) Συνέντευξη Duncan Jones: "I'll meet you on the dark side of the Moon..."

(28.09.2009) Είδαμε: Lymelife

(28.09.2009) Είδαμε: Millennium: Part 1

(28.09.2009) Είδαμε: Flickan

(27.09.2009) Είδαμε: The Girlfriend Experience

(27.09.2009) Είδαμε: Don McKay

(26.09.2009) Είδαμε: The White Ribbon

(26.09.2009) Είδαμε: The Informers

(25.09.2009) Είδαμε: City Of Life And Death

(25.09.2009) Είδαμε: Until The Light Takes Us

(25.09.2009) Είδαμε: The Eclipse

(24.09.2009) Είδαμε: Sin Nombre

(22.09.2009) Είδαμε: Mary And Max

(22.09.2009) Είδαμε: Rembrandt's J'Accuse

(22.09.2009) Είδαμε: Fish Tank

(22.09.2009) Είδαμε: The Informant

(22.09.2009) Είδαμε: Moon

(22.09.2009) Είδαμε: Nightmares In Red White And Blue

(21.09.2009) Είδαμε: Welcome

(21.09.2009) Είδαμε: Adventureland

(21.09.2009) Είδαμε: In The Loop

(20.09.2009) Είδαμε: Μικρές Ιστορίες Α'

(19.09.2009) Είδαμε: Boneman

(19.09.2009) Είδαμε: An Education (2)

(18.09.2009) Είδαμε: An Education (1)

(18.09.2009) Είδαμε: Julie And Julia

(17.09.2009) Είδαμε: Taking Woodstock

(11.09.2009) 12+1 Προβολές Που Δεν Πρέπει Να Χάσετε

(10.09.2009) Κινηματογραφικό Debate Στις Νύχτες Πρεμιέρας

(10.09.2009) Αφιέρωμα: 20 Χρόνια Περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ

(10.09.2009) Η 'Ακαδμία Πλάτωνος' στις Νύχτες Πρεμιέρας.


© 2000-2009 | Θανάσης Γεντίμης | Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.