LINKS:

Φιλμογραφία (IMDB)

Google Directory

Bomis Webring

LAUREEN BACALL

Η Betty Joan Perske ηθοποιός του θεάτρου και του σινεμά, γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου το 1924 στο Bronx της Νέας Υόρκης. Μοναχοπαίδι, του William που ήταν πωλητής και της Natalie που ήταν γραμματέας. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν πέντε χρονών και εκείνη ακολούθησε τη μητέρα της, η οποία μετά το χωρισμό άλλαξε το όνομα της κόρης της επιλέγοντας το πατρικό της μητέρας της. Μικρή ήθελε να γίνει χορεύτρια, αλλά άλλαξε γνώμη όταν ασχολήθηκε με την ηθοποιία παίρνοντας μέρος σε παραστάσεις που διοργάνωνε η τοπική εκκλησιαστική κοινότητα. Πήρε τα πρώτα της θεατρικά μαθήματα στα δεκαπέντε και σπούδασε στο American Academy of Dramatic Arts στη Νέα Υόρκη. Πριν γίνει ηθοποιός δούλεψε σε θέατρα πουλώντας οδηγούς έξω από το εστιατόριο Sardi’s. Στα δεκαοχτώ της ο εκδότης του περιοδικού Harper’s Bazaar όταν την είδε, της έκανε πρόταση να φωτογραφηθεί για το περιοδικό του. Εκείνη δέχτηκε και έτσι έκανε εξώφυλλο τη Bacall για τρεις συνεχόμενους μήνες. Έκανε έτσι ένα επιτυχημένο πέρασμα από το χορό της μόδας.

Η γυναίκα του σκηνοθέτη Howard Hawks όταν την είδε στο εξώφυλλο του περιοδικού, είπε στο σύζυγο της να της κάνουν ένα δοκιμαστικό. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό και έτσι πήρε το ρόλο της Marie Browning στα είκοσι της για το Have and Have Νot (1944), ένα θρίλερ με πρωταγωνιστή το Humphrey Bogart. Αυτή η ταινία δεν ήταν μόνο η αρχή για μια επιτυχημένη καριέρα, αλλά στάθηκε η αφορμή για μια από της μεγαλύτερης ιστορίες αγάπης του Hollywood μεταξύ Bogart και Bacall οι οποίοι παντρεύτηκαν το 1945. Ήταν η πρώτη από τις πολλές που ακολούθησαν με πρωταγωνιστικό δίδυμο τους Bogart - Bacall. Το 1946 παίζουν στο The Big Sleep, το 1947 στο Dark Passage και το 1948 στο Key Largo.Το 1951 και για ένα χρόνο έκαναν μαζί ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα που ονομαζόταν Sailor Duval, το οποίο ήταν πολύ δημοφιλές εκείνη την εποχή. Το 1950 εμφανίστηκε μόνη της στο Young Man with o Horn και στο διάσημο How to Marry a Millionaire το 1953 με τη Betty Grable και τη Marilyn Monroe.

Για ένα διάστημα δεν ασχολήθηκε εξίσου ενεργά με τον κινηματογράφο, αφού ξόδευε τον περισσότερο χρόνο της για να μεγαλώσει το γιο της Stephen Humphrey ο οποίος γεννήθηκε το 1949 και τη κόρη της Leslie Howard που γεννήθηκε το 1952. Παράλληλα ήταν στο πλευρό του Humphrey στη μάχη κατά του καρκίνου του πνεύμονα, που τελικά τον σκότωσε στις 14 Ιανουαρίου του 1957. Ένα χρόνο μετά, το 1958, επανέρχεται με το Robert Stack στο The Gift of Love αλλά δε σημειώνει επιτυχία. Έτσι η Bacall φανερά απογοητευμένη από το κινηματογράφο επιστρέφει στη Νέα Υόρκη όπου παίζει σε πολλά θεατρικά στο Broadway και το κοινό της την αποθεώνει. Μετά από πέντε χρόνια μακριά από τη μεγάλη οθόνη, επιστρέφει το 1964 με τα Shock Treatment και Sex and the Single Girl και το 1966 πρωταγωνιστεί στο Harper.

Το 1961 παντρεύεται τον ηθοποιό Jason Robarts Jr. Το ζευγάρι αποκτά ένα γιο τον San αλλά χωρίζει το 1973. Από τότε η Bacall δε σταματά να δουλεύει στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. «Πολεμά» για να δίνονται στις γυναίκες καλύτεροι ρόλοι και εκδίδει το δικό της βιβλίο. Το 1970 πρωταγωνιστεί στο Broadway στο Applause μια μουσική εκδοχή της ταινίας All About Eve κερδίζοντας το βραβείο Tony και το βραβείο του New York Drama Critics. Μια ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν έπαιξε με τον John Wayne στο τελευταίο του φιλμ πριν πεθάνει με τίτλο The Shootist το 1979. Δεν σταματά να ασχολείται δυναμικά με το σινεμά αλλά και με το θέατρο στο Broadway, κερδίζοντας ένα ακόμη βραβείο Tony για την παράσταση Woman of the Year (1981).

Κερδίζει χρυσή σφαίρα καλύτερης ηθοποιού και είναι υποψήφια για Oscar 2ου ρόλου, για το The Mirror Has Two Faces (1996) όπου υποδύεται τη μητέρα της Barbra Streisand. Το 1998 παίζει στην αξιόλογη μίνι σειρά της τηλεόρασης με τίτλο Too Rich :The Secret Life of Doris Duke. Μετά από απουσία τεσσάρων χρόνων επιστρέφει το 2000 πρωταγωνιστώντας στο Diamonds ενώ φέτος συμμετέχει στο κοινωνικό δράμα Dogville. Είναι μια από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς του εικοστού αιώνα και κατέχει την εικοστή θέση στο Top 25 των μεγαλύτερων θρύλων του σινεμά όσον αφορά της γυναίκες. Το 1992 κερδίζει το βραβείο συνολικής προσφοράς στον κινηματογράφο Cecil DeMille για την επιτυχημένη καριέρα της. Το 1995 την επιλέγει το περιοδικό Empire ως μια από τις πιο σέξι πρωταγωνίστριες στην ιστορία του σινεμά. Το 1997 το περιοδικό People τη συγκαταλέγει ανάμεσα στους πενήντα ωραιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Μετά από μια μεγάλη καριέρα γεμάτη επιτυχίες, η Laureen Bacall, θα είναι γνωστή για τον απέριττο χαρακτήρα της, το αυθεντικό glamour που αποπνέει, τη βαθιά σέξι φωνή της, την ευφυΐα και φυσικά το ταλέντο της.

Μαρίνα Σταμάτη

PAST BIOs: