THE MATRIX RELOADED
 

ΥΠΟΘΕΣΗ

Έχουν περάσει 6 μήνες από τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο πρώτο Matrix και η Zion, η μοναδική ελεύθερη πόλη που βρίσκεται στα έγκατα της γης, είναι σε κατάσταση συναγερμού. Οι μηχανές ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της με μοναδικό στόχο την εξόντωση του ανθρωπίνου είδους. Στις δύσκολες ώρες που πλησιάζουν και ενώ η ηγεσία της Zion προετοιμάζεται για την επικείμενη επίθεση, ο Morpheus πιστεύει πως ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα, σύμφωνα με την προφητεία της Oracle, χάρη στο Neo. Εκείνος παρά τις απίστευτες ικανότητές του αναζητά τρόπο δράσης ενώ παράλληλα βασανίζεται από ανεξήγητους εφιάλτες. Το μονοπάτι για τον Morpheus, τον Neo, τη Trinity και τους συντρόφους τους αρχίζει δειλά δειλά να διαφαίνεται, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Oracle. Η αποστολή τους όμως αντιμετωπίζει εμπόδια τόσο από τους agents του συστήματος και κάθε λογής επικίνδυνα προγράμματα, όσο και από μία παραφωνία του συστήματος. Ο πρώην πλέον πράκτορας Smith, προσπαθεί με κάθε τρόπο να εκδικηθεί τον Neo ως την αιτία που εκδιώχθηκε από το Matrix. Η πραγματικότητα για τον Εκλεκτό και τους συντρόφους του αποδεικνύεται ρευστή και η μοίρα, η επιλογή και ο στόχος γίνονται έννοιες ασαφείς με αβέβαια κατάληξη...

Αν η πρώτη ταινία αποτελούσε, όπως και ήταν, μία αριστουργηματική πρωτοτυπία, η πρώτη συνέχεια της τριλογίας παίρνει από το χέρι την υπόθεση και παγιώνει το φαινόμενο Matrix ως την καλύτερη ταινία (ή ταινίες αν προτιμάτε) επιστημονικής φαντασίας εδώ και πολλά χρόνια. Το Matrix Reloaded έχει την τύχη να έπεται μίας ολοκληρωμένης ταινίας και να "χτίζει" πάνω σε αυτή κλιμακωτά τη φιλοσοφία ενός απόκοσμα αληθοφανούς κόσμου. Στην ουσία δεν μιλάμε για Matrix 2 αλλά για το Matrix², με την έννοια ότι ο κόσμος των ονείρων που γνωρίσαμε στο πρώτο φιλμ διαφοροποιείται και μας παρουσιάζεται πλέον εις βάθος και πολυδιάστατα. Το ευτύχημα είναι πως οι αδελφοί Wachowski όλα αυτά τα παρουσιάζουν με μαεστρία την κατάλληλη στιγμή, παρόλο που το φινάλε της ταινίας φάνηκε από πολλούς σε πρώτη φάση δυσνόητο (σε αυτό το γεγονός κυρίως οφείλονται οι όποιες φωνές αμφισβήτησης της ταινίας). Από πλευράς σκηνοθεσίας το Reloaded αποτελεί σπουδαίο παράδειγμα μοντέρνας κινηματογραφικής τέχνης έχοντας αξιοποιήσει απόλυτα τόσο τη κληρονομιά που είχε αφήσει παρακαταθήκη το πρώτο μέρος της τριλογίας, όσο και το υψηλότατο (300.000.000 $ για το Matrix Reloaded και το Matrix Revolutions) budget που διατέθηκε. Οι σκηνές μάχης με τη βοήθεια των ειδικών εφέ είναι ενορχηστρωμένες άψογα και αποτελούν μία πρωτότυπη χορογραφία. Αυτά τα προτερήματα δεν φιμώνουν τους χαρακτήρες της ταινίας που χάρη στο σενάριο και τις δεδομένες ικανότητες του καστ, διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στα δρώμενα. Παρά το ότι η ταινία δεν ολοκληρώνεται και αφήνει αναπάντητα ερωτήματα για την τρίτη συνέχεια, επιτρέπει ακόμα περισσότερο στη φαντασία του θεατή να πλανάται προς όλες τις κατευθύνσεις.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το πρώτο δισκάκι της διπλής έκδοσης του DVD περιέχει εκτός από την ταινία (συμπεριλαμβανομένου και του τρείλερ στο τέλος για το επερχόμενο Matrix Revolutions), τις επιλογές σκηνών με τίτλους, την επιλογή ήχου στα Αγγλικά με Dolby Surround 5.1 και δύο επιλογών υποτίτλων (Ελληνικά, Αγγλικά). Στο δεύτερο δισκάκι μας προξενεί εντύπωση πως δε μερίμνησαν για ένα τόσο πλούσιο και εντυπωσιακό υλικό να υπάρχει η δυνατότητα ελληνικών υποτίτλων. Πρόκειται για υλικό που τα βίντεο και μόνο υπερβαίνουν τη μιάμιση ώρα και ο μόνος τρόπος διευκόλυνσης (ειδικά για τα βίντεο που αναφέρονται στα ειδικά εφέ) είναι η επιλογή των αγγλικών υποτίτλων. Στο πρώτο βίντεο μιλούν οι συντελεστές για την ταινία, την τριλογία, τα γυρίσματα, την εκπαίδευσή τους , τα ειδικά εφέ και γενικά οτιδήποτε γύρω από το Matrix. Στο δεύτερο σύντομο βίντεο παρουσιάζεται η ταινία κινουμένων σχεδίων Animatrix, το ηλεκτρονικό παιχνίδι Enter The Matrix αλλά και οι δύο συνέχειες της τριλογίας. Το τρίτο αφιέρωμα αναφέρεται σε οτιδήποτε είχε να κάνει με τις προετοιμασίες, τα γυρίσματα και τα παραλειπόμενα από τα γυρίσματα της καταδίωξης στον αυτοκινητόδρομο, ενώ στο τέταρτο παρουσιάζονται διαφημιστικά προϊόντα και σποτ στα πλαίσια της προώθησης της ταινίας καθώς και προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία. Ένα ακόμη βίντεο επιχειρεί μία αναλυτική παρουσίαση του παιχνιδιού Enter The Matrix και του σχεδιασμού του. Ακόμη θα βρείτε το εκτενές τρέιλερ του Animatrix, Web Links ιστοσελίδων που μπορείτε να επισκεφτείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.theMatrix.com και τέλος ένα κλιπ βασισμένο στο Matrix Reloaded με τον ηθοποιό Sean W. Scott και τον τραγουδιστή Justin Timberlake για τα Βραβεία MTV 2003. Σε όλα σχεδόν τα βίντεο οι σκηνές από τα γυρίσματα είναι πραγματικά εντυπωσιακές και τα αφιερώματα κρίνονται πλήρη και πολύ ενδιαφέροντα, όχι μόνο για την ταινία αλλά και για οτιδήποτε έχει σχέση με την τριλογία Matrix. Σίγουρα η έκδοση, που δε στερείται ποιότητας, θα σας αποσπάσει την προσοχή και θα μαγέψει τους φαν της πρώτης ταινίας, ιδιαιτέρως δε εν όψει και του πολυαναμενομένου Matrix Revolutions.

The Matrix Reloaded λοιπόν και... find out how far down the rabbit hole goes...

Νεκτάριος Σάκκας

FEATURES

Παίζουν:
Keanu Reeves
Laurence Fishburne
Carrie-Anne Moss
Monica Bellucci
Hugo Weaving

Σκηνοθέτης:
Andy Wachowski, Larry Wachowski

Παραγωγή: 2003
Διάρκεια: 133 λεπτά

Εικόνα: 2.35:1 (και 16:9) DVD pal περιοχής 2 (2 δισκάκια)
Ήχος:
Αγγλικά: Dolby Digital Surround 5.1.

Υπότιτλοι: Ελληνικά, Αγγλικά.

Πρόσθετα: Τι είναι το Animatrix, Enter The Matrix επισκεφτείτε το παιχνίδι, Πίσω από τις κάμερες, Πως γυρίστηκε η σκηνή του αυτοκινητόδρομου, Συνεντεύξεις των συντελεστών, Παρασκήνιο από τα γυρίσματα.