CATCH ME IF YOU CAN
ΠΙΑΣΕ ΜΕ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Frank Abagnale Jr. είναι ένας 17χρονος ιδιαιτέρως εύστροφος και μεγαλώνει μέσα στη θαλπωρή και αγάπη των γονιών του. Είναι ισχυρά δεμένος μαζί τους, αλλά τρέφει στον πατέρα του ξεχωριστή αδυναμία και θαυμασμό. Τα οικονομικά προβλήματα και οι γενικότερες δυσκολίες ταράζουν όμως την οικογενειακή τους γαλήνη και οδηγούν τους γονείς του στο διαζύγιο. Εκείνος μη μπορώντας να συμβιβαστεί με τη σκληρή αλήθεια διαλέγει τη φυγή από το σπίτι. Σύντομα θα έρθει αντιμέτωπος με τον κόσμο και την ανάγκη για επιβίωση. Εκεί κάπου θα αναλάβει τα ινία της υπόθεσης η ευστροφία και η εφευρετικότητα του Frank που θα τον οδηγήσουν στην εξοικονόμηση χρημάτων μέσω πλαστών επιταγών. Οι παράνομες δραστηριότητες του νεαρού μοιραία τραβούν την προσοχή του F.B.I. και του ειδικού πράκτορα Karl Hanratty. O Frank εξελίσσεται σε έναν ευέλικτο, εφευρετικό, κοινώς... άπιαστο απατεώνα, που ταξιδεύοντας από πολιτεία σε πολιτεία και από χώρα σε χώρα κάθε φορά παραπλανεί, εξαπατεί και αν μη τι άλλο εντυπωσιάζει με τις απίθανες εμπνεύσεις του.

Η ταινία είναι βασισμένη στην αληθινή ζωή του Frank Abagnale Jr., που έμεινε στην Ιστορία ως ο νεώτερος και τολμηρότερος απατεώνας που γνώρισαν ποτέ οι Η.Π.Α. Χρονικά μεταφερόμαστε στη δεκαετία του '60. Και η μεταφορά αυτή γίνεται από τους τίτλους αρχής κιόλας. Ο Steven Spielberg αποδεικνύει για μια ακόμα φορά τις σκηνοθετικές του ικανότητες καθώς είναι από τους λίγους σκηνοθέτες-σταρ. Η μεταφορά στην εποχή εκείνη είναι εκπληκτική, από τα σκηνικά και τα χρώματα μέχρι την μαγική μουσική επένδυση του John Williams, με τη μεγαλύτερη έμφαση να έχει δοθεί στην αισθητική που αποπνέουν τα 60's. Το σενάριο παρότι διαφέρει σε αρκετά σημεία από την αληθινή ιστορία και παρέχει ορισμένες -μάλλον απαραίτητες- ευκολίες, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του φιλμ. Το δυνατό χαρτί της ταινίας πέραν της αποτύπωσης της εποχής, είναι οι ερμηνείες και το cast, με τον Christopher Walken να παραδίδει μαθήματα υποκριτικής, τον Tom Hanks πάντα απολαυστικό παρουσιάζοντας το χαρακτήρα του με βάθος και υποτονικά συναισθηματικό και τον συχνά παρεξηγημένο Leonardo DiCaprio να αποδίδει άνετα το δικό του ρόλο. Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια ταινία που συνδυάζει παλιότερους (Walken, Sheen), νέους (Hanks) και νεότερους (DiCaprio, Garner) ηθοποιούς με αρμονικό τρόπο και στην οποία χορεύει (σε ρυθμούς 60's) το κωμικό και το δραματικό στοιχείο.

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Το πρώτο δισκάκι περιέχει την ταινία και την απαραίτητη επιλογή γλώσσας μενού (επιλογή που θα βρείτε και για τα περιεχόμενα στο δεύτερο δισκάκι). Επίσης παρέχεται δυνατότητα επιλογής σκηνών και πλήθος επιλογών ήχου, μεταξύ άλλων 2 αγγλικής γλώσσας σε ήχο 5.1 Dolby Digital καιDTS Digital Surround καθώς και επιλογές υποτίτλων. Στο δεύτερο δισκάκι θα βρείτε πλούσιο υλικό με θέμα την ταινία, τα γυρίσματα, την ιστορία και όλα τα παραλειπόμενα. Αποτελείται από 6 θεματικές ενότητες με βίντεο, ένθετο με φωτογραφικό υλικό και επιλογές υποτίτλων. Το δυσάρεστο είναι πως για τόσο πλούσιο υλικό απουσιάζουν οι ελληνικοί υπότιτλοι. Το θετικό πάντως είναι πως στο υλικό εμφανίζονται και μιλούν σχεδόν οι περισσότεροι συντελεστές. Την παράσταση πάντως κλέβει ο αληθινός Frank Abagnale Jr. Το πρώτο βίντεο αναφέρεται στα γυρίσματα του φιλμ και η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει το cast αναλυτικά μέσα από συνεντεύξεις. Στο τρίτο αφιέρωμα γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην (εκπληκτική είναι η αλήθεια) μουσική επένδυση της ταινίας από τον John Williams. Ακολούθως μιλούν οι συντελεστές και ο αληθινός Frank Abagnale Jr. παρέχοντας πολλές πληροφορίες για τα αληθινά γεγονότα της ζωής του και τη συνεργασία τους στη δημιουργία της ταινίας. Το πέμπτο βίντεο αναφέρεται σε θέματα σχετικά με τα σκηνικά, το F.B.I. και τους πράκτορες στην ταινία και στο τέλος επιχειρείται μια σύνοψη των θεμάτων που πραγματεύεται το φιλμ.

Νεκτάριος Σάκκας

FEATURES

Παίζουν:
Leonardo DiCaprio
Tom Hanks
Christopher Walken
Martin Sheen
Nathalie Baye

Σκηνοθέτης:
Steven Spielberg

Παραγωγή: 2003
Διάρκεια: 141 λεπτά

Εικόνα: 1.85:1 DVD pal περιοχής 2 (2 δισκάκια)
Ήχος:
Αγγλικά: Dolby Digital Surround 5.1. dts

Υπότιτλοι: Ελληνικά, Αγγλικά, Τούρκικα, Ολλανδικά, Ουγγρικά, Πολωνικά.

Πρόσθετα: Αφιέρωμα πίσω από τις κάμερες, τo Casting της ταινίας, φτιάχνοντας τo Soundtrack, «Frank Abagnale: Ανάμεσα στον μύθο & την πραγματικότητα», Η Πλευρά του FBI, "Catch Me if You Can": Κλείνοντας, Φωτογραφίες, Συντελεστές, Κείμενο για την παραγωγή.